Olympiad Test: Integers


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 7 | Olympiad Test: Integers


Description
This mock test of Olympiad Test: Integers for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Integers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Integers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Integers exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Integers extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

−4 × (7)  = ?

Solution:

−4 × (7)  = -28  [∵ (-) x (+) = (-)]

QUESTION: 2

−45 ÷ 9 = ?

Solution:

−45 ÷ 9 = −5

QUESTION: 3

−5 × (−6) =?

Solution:

In this question, we have to multiply the integers with the same negative sign.

-5 x -6 = 30  [∵ (-) x (-) = +]

In multiplication, we have to multiply the sign of the integers also and then assign the obtained sign to the answer.
Negative sign multiplied by negative sign gives an overall positive sign.

QUESTION: 4

Which of the following is true?

Solution:

LHS: (-8) + (-4) = -12
RHS: (-8) – (-4) = -4
⇒ -12 < -4 i.e. LHS<RHS
⇒ (- 8) + (- 4) < (- 8) – (- 4)

Thus, option C is correct.

QUESTION: 5

The sum of two integers is -112. If one of them is -109 the other is:

Solution:

Let other number be x.
⇒ x + (-109) = -112
⇒ x = -112 + 109 = -3

QUESTION: 6

10 × (−3) = ?

Solution:

10 × (−3) = -30 [∵ (+) x (-) = -]

QUESTION: 7

Difference between 43°C and -17°C is:

Solution:

43 - (-17) = 60

QUESTION: 8

−67 × (−1) = ?

Solution:

-67 x (-1) = 67 [∵ (-) x (-) = +]

QUESTION: 9

A place is 45 metre above sea level and another place is 25 meter below sea level. What is the difference of level in metres between the two places?

Solution:

45 m above sea level = +45
25 m below sea level = -25
Therefore, 45 - (-25) = 70

QUESTION: 10

−2 × (−1) = ?

Solution:

 -2 x (-1) = 2 [∵ (-) x (-) = +]

QUESTION: 11

25 ÷ −5 = ?

Solution:

25 ÷ -5 = - 5 [∵ (+/-) = -]

QUESTION: 12

At Shimla, temperature was -5°C on Monday and then it dropped by 2°C on Tuesday. What was the temperature of Shimla on Tuesday?

Solution:

Temperature on Monday = -5°C
Temperature on Tuesday = Temperature on Monday - 2°C = -5°C - 2°C = -7°C

QUESTION: 13

6 × (−15 + 10) = ______

Solution:

According to BODMAS,
6 × (−15 + 10) = 6 × (-5) = -30
[∵ -15 + 10 = -5]

QUESTION: 14

(-1) × (-1) × (-1) × ......... (2m + 1) times, where m is a natural number, is equal to:

Solution:

If negative terms are multiplied odd times, then the result will always be negative.

Thus option B is correct.

QUESTION: 15

Manish deposits Rs 2000 in his bank account and withdraws Rs 1000 from it, the next day. Find the balance in Manish’s account after the withdrawal.

Solution:

Manish deposits amount = 2000
Manish withdraws amount = -1000
Balance of Manish's account = 2000 + (-1000) = Rs 1000

Thus option C is correct.

QUESTION: 16

−(−2) × (3 + 5) = ________

Solution:

According to BODMAS,
- (-2) × (3 + 5) =  2 x 8 = 16 

QUESTION: 17

Which of the following statements is wrong?

Solution:

When a positive integer and a negative integer are added, we may either get a negative integer or positive integer.
Example: 
 
5 + (-2) = 3
2 + (-5) = -3

QUESTION: 18

(−12 - 3) ÷ (− 6 + 3) = _________

Solution:

(−12 - 3) = -15
(− 6 + 3) = -3
⇒ (−12 - 3) ÷ (− 6 + 3) = (-15) ÷ (-3) = 5

QUESTION: 19

If a = 20, b = 40 and c = 80 then a x b + a x c must be equal to

Solution:

a = 20, b = 40, c = 80

According to BODMAS,
a x b + a x c = 20 x 40 + 20 x 80 = 800 + 1600 = 2400

QUESTION: 20

The product of -140 and +8 is

Solution:

 -140 x 8 = -1120

Related tests