Olympiad Test: LCM And HCF - 1


20 Questions MCQ Test Math Olympiad for Class 5 | Olympiad Test: LCM And HCF - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: LCM And HCF - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test: LCM And HCF - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: LCM And HCF - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test: LCM And HCF - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: LCM And HCF - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

Solution:

Required number = H.C.F. of (91 – 43),
(183 – 91) and (183 – 43) = H.C.F. of 48, 92 and 140 = 4.

QUESTION: 2

What is a factor?

Solution:

Factors are numbers that can be divided exactly into another number.

QUESTION: 3

Which number is a factor of 12?

Solution:

4 divides exactly into 12 three times.

QUESTION: 4

The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

Solution:

Clearly, the numbers are (23 × 13) and (23 × 14). Larger number = (23 × 14) = 322.

QUESTION: 5

Which number is a factor of 25?

Solution:

5 divides exactly into 25 five times.

QUESTION: 6

Which numbers are all factors of 10?

Solution:

All of the numbers (2, 5, 10) in this set divide exactly into 10.

QUESTION: 7

Which numbers are all factors of 16?

Solution:

All of the numbers (2, 8, 4) in this set divide exactly into 16.

QUESTION: 8

Which pair of factors makes 12?

Solution:

3 × 4 = 12.

QUESTION: 9

Which number is a multiple of 2?

Solution:

5620 as this number is a multiple of 2.

QUESTION: 10

Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is:

Solution:

N = H.C.F. of (4665 – 1305), (6905 – 4665) and (6905 - 1305) = H.C.F. of 3360, 2240 and 5600 = 1120.

QUESTION: 11

Which number is a multiple of 5?

Solution:

1985 as this is a multiple of 5 because it ends in a 5.

QUESTION: 12

Which number is a multiple of 10?

Solution:

13,400 as this number is a multiple of 10 because it ends in a 0.

QUESTION: 13

Which pair of factors makes 20?

Solution:

 4 × 5 = 20.

QUESTION: 14

What is the least common multiple of 6 and 8?

Solution:

The multiples of 6 are: 6, 12, 18, 24, 30, ...
The multiples of 8 are: 8, 16, 24, 32, ...
The least common multiple of 6 and 8, is 24.

QUESTION: 15

What is the least common multiple of 9 and 12?

Solution:

The multiples of 9 are: 9, 18, 27, 36, 45, ...
The multiples of 12 are: 12, 24, 36, 48, ... 
The least common multiple of 9 and 12 is 36.

QUESTION: 16

What is the least common multiple of 6, 8 and 9?

Solution:

The multiples of 6 are: 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78 ...
The multiples of 8 are: 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 72, 80 ... 
The multiples of 9 are: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81 ...
The least common multiple of 6, 8 and 9 is 72.

QUESTION: 17

What is the least common multiple of 8, 12 and 15?

Solution:

The multiples of 8 are: 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 72, 80, 88, 96, 104, 
112, 120, 128, ...
The multiples of 12 are: 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120, 132, ...
The multiples of 15 are: 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, ...
So the least common multiple of 8, 12 and 15 is 120.

QUESTION: 18

What is the least common multiple of 4, 6 and 7?

Solution:

The multiples of 4 are: 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 
64, 68, 72, 76, 80, 84, 88, ... 
The multiples of 6 are: 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 
96, ...
The multiples of 7 are: 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77, 84, 91, ...
The least common multiple of 4, 6 and 7 is 84.

QUESTION: 19

What is the least common multiple of 12, 15 and 18?

Solution:

The multiples of 12 are: 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120, 132, 144, 
156, 168, 180, 192, ...
The multiples of 15 are: 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150, 165, 180, 
195, ...
The multiples of 18 are: 18, 36, 54, 72, 90, 108, 126, 144, 162, 180, 198, ... 
The least common multiple of 12, 15 and 18 is 180.

QUESTION: 20

What is the least common multiple of 9, 12 and 24?

Solution:

The multiples of 9 are: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, ...
The multiples of 12 are: 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, ...
The multiples of 24 are: 24, 48, 72, 96, ... 
So the least common multiple of 9, 12 and 24 is 72.

Similar Content

Related tests