Olympiad Test Level 2: Plants and Animals - 2


10 Questions MCQ Test GK Olympiad for Class 4 | Olympiad Test Level 2: Plants and Animals - 2


Description
Attempt Olympiad Test Level 2: Plants and Animals - 2 | 10 questions in 30 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study GK Olympiad for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of these is NOT an example of adaptations in plants or animals?

Solution:

Migration means moving from one place to another due to environmental or climatic conditions but it does not necessarily give a more stable life. Hence, it cannot be considered as adaption by plants or animals.

QUESTION: 2

Flora all over the world are gifted with special defence mechanisms to protect themselves from the attack of their predators.

Select the option in which the defence mechanism is INCORRECTLY mentioned.

Solution:

Roses have thorns which act as self-defense and warn animals that get too close to them. Trees have various features that serve as protection. Lemon tree has thorns to protect itself against hungry animals. Cactus have spines instead of leaves which help them defend against herbivores. Spines also help in preventing water loss.

QUESTION: 3

Which of the following is an example of a behaviour?

Solution:

Travelling to a new place to find food.

QUESTION: 4

Bears are able to survive during winter months because they _________.

Solution:

Bears are able to survive winter months because they hibernate.

QUESTION: 5

Which kind of plant is pond weed?

Solution:

Pondweed is an aquatic plant.

QUESTION: 6

Which of these structural adaptations allow the pine tree to survive in hilly areas?

A. Needle- like leaves
B. Green fleshy stem
C. Cones instead of flowers
D. Breathing roots

Solution:

Needle-like leaves and cones instead of flowers are structural adaptation which allow the pine tree to survive in hilly areas.

QUESTION: 7

White coat of polar bears helps them to

Solution:

White coat of polar bear help them to camouflage.

QUESTION: 8

Common cold is caused by which microbe?

Solution:

Common cold is caused by viral infection. 

QUESTION: 9

Plants of the grass family are also known as____ .

Solution:

Plants of the grass family are also known as herbaceous plants.

QUESTION: 10

Which microbe grows on rotten food, dead plants or animals?

Solution:

Fungi obtain their nutrition from the dead plants or animals or rotten food.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code