Olympiad Test: Living And Non-living Things -1


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 4 | Olympiad Test: Living And Non-living Things -1


Description
This mock test of Olympiad Test: Living And Non-living Things -1 for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 4 Olympiad Test: Living And Non-living Things -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Living And Non-living Things -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4 students definitely take this Olympiad Test: Living And Non-living Things -1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Living And Non-living Things -1 extra questions, long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Aerial animals are animals that spend most of their time:

Solution:

Aerial animals are basically any animal who can naturally fly, glide, or soar in the air. Aerial animals include birds, insects, bats, sugar gliders, flying squirrels, and many others.

QUESTION: 2

Camouflage is a kind of adaptation in which an organism deceives others by merging its colour with that of its surroundings. Which of the following colours will best suit a chameleon to hide from its enemies in a forest when it sits on branch of a tree?

Solution:

A chameleon changes its skin colour to brown when it sits on the branch of a tree.

QUESTION: 3

Snake is a:

Solution:

Snakes are elongated, legless, carnivorous reptiles of the suborder Serpentes.

QUESTION: 4

Find the mismatched pair according to animals and their habitats:

Solution:

Arboreal locomotion is the locomotion of animals in trees. In habitats in which trees are present, animals have evolved to move in them.

QUESTION: 5

The feet of frogs and ducks are webbed. This adaptation helps them to:

Solution:

Ducks and Frogs use their feet to swim. Their webbed feet are uniquely designed to help them move through the water. A duck's foot has the ability to become wider. Ducks use their webbed feet like paddles to provide more surface to push against the water.

QUESTION: 6

Which of the following can live on both water and land?

Solution:

Frogs and toads are amphibians, which means they live their lives both in water and on land.

QUESTION: 7

A student identifies the following characteristics in an animal:
1. Strong claws and broad hip girdles
2. Spines to prevent slipping
3. Ability to climb trees

Q. Which is the best-suited title for this animal?

Solution:

Arboreal animals are those which spend most of their time on trees. For example Koala, Lemur, Spider monkey , tree sloth. Such animals show variety of adaptations so that they can easily ascend and descend from the trees. 

1. Tree Sloth have huge claws to hang them from trees. 

2. They have stretchy membranes between their legs or toes for extensive gliding. 

3. They have elongated limbs to cross gaps and reach their food resources and also to provide support. 

4. They have prehensile tail to grasp the branches.

5. They are generally small sized to be able to move easily through cluttered habitat. 

The most common adaptations of terrestrial animals is the legs to walk on land and lungs for respirations. 

Aquatic animals are adapted for swimming for which they have streamlined body and gills for respiration. 

Amphibians are adapted to live both on land as well as water for which they have moist skin as well as lungs for respiration. 

Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 8

In aerial animals:

Solution:

In Volant or aerial animals, the fore­limbs are modified into wings.

This modification is an adaptation of the birds, such that they can fly through the air. These forelimbs along with the wings of bats are termed to be homologous in nature. However, as just wings, they are analogous in nature.

QUESTION: 9

Tigers and leopards have stripes on their bodies. This adaptation helps them to:

Solution:

Scientists have discovered why big cats like leopards and tigers have stripes and spots. Cats that lived in forests were more likely to have a complicated pattern on their fur to help with camouflage.

QUESTION: 10

The scaly skin of snakes:

Solution:

A scale protects the body of the snake, aids it in locomotion, allows moisture to be retained within, alters the surface characteristics such as roughness to aid in camouflage, and in some cases even aids in prey capture (such as Acrochordus).

QUESTION: 11

The adaptation mechanism of the chameleon is to:

Solution:

Chameleons possess a host of physical adaptations which help them survive. Their hooded heads help them collect water in the form of dew and to also impress mates. Swiveling eyes help them pinpoint fast-moving prey. Color-changing skin helps them blend in, stand out to potential mates and intimidate rivals.

QUESTION: 12

An animal is taken to the polar region. Which of the following adaptive characteristics will help it to survive in its new environment?

Solution:

The development of characteristics which helps an organism to survive in a particular environment is known as adaptation. Animals possess a wide range of structural and functional adaptive features.

Animals taken to polar regions may have the following adaptive features:
1.  Low surface area to volume ratio.
2. Small extremities to reduce heat loss - shorter ears and limbs.
3. Thick layer of body fat/blubber - present in seals to reduce body heat loss.
4. Thick camouflaged fur.
5. Thick fur on paws.

QUESTION: 13

Which of the following hibernate?

Solution:

Frogs do hibernate. Aquatic frogs, like Ontario's Leopard Frog, go to the bottom of oxygen rich water bodies where they lie on top of the mud all winter. Being on top of the mud lets oxygen from the surrounding water get in through their skin. The rest of their body systems slow right down and they wait out the winter.

QUESTION: 14

How can fishes survive inside water?

Solution:

Fish breathe underwater using the oxygen that is dissolved in water. But to absorb oxygen from water, fish use special organs called gills. When the water moves through the gills, the dissolved oxygen from the water passes through the thin walls of gills and blood vessels, and enters the blood.

QUESTION: 15

Mice, dogs, and tigers have:

Solution:

Mice, dogs and tigers have four legs.

QUESTION: 16

The polar bear is adapted to live in the:

Solution:

Polar bears live in the Arctic where the air and water temperatures are very cold. They have special adaptations, or features that help them live in that habitat, like webbed feet, a layer of fat, fur that helps them blend in and dry off, and black skin to absorb the sun's heat.

QUESTION: 17

Camels are adapted to living for many days without

Solution:

Camels have double rows of extra long lashes and thick eyebrows to keep the sand out of their eyes. Despite less vegetation and water there, they keep walking for days without any food and water. They have big humps that stores fat can be converted into energy when there is no food and water.

QUESTION: 18

Which of these is adapted to swim?

Solution:
QUESTION: 19

Which of these is adapted to live in the desert?

Solution:

Snakes adapt to the desert by using light brown or grey camouflage to blend in with their surroundings. They've adapted to the temperature by learning to burrow in dens to shelter from hot temperatures.

QUESTION: 20

Bear is :

Solution:

Most bear species are omnivores, but individual diets can range from almost exclusively herbivorous to almost exclusively carnivorous, depending on what food sources are available locally and seasonally.

Related tests