Olympiad Test : Mensuration


20 Questions MCQ Test Maths Olympiad Class 6 | Olympiad Test : Mensuration


Description
This mock test of Olympiad Test : Mensuration for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test : Mensuration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Mensuration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test : Mensuration exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Mensuration extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If a wire of length 267 cm be bent to form an equilateral triangle, then what is the length of side of the equilateral triangle?

Solution:

If x is required length then
x + x + x = 267
3x = 267 ⇒ 

QUESTION: 2

Mohit runs a distance of 7km 800m in going round a rectangular ground three times. What is the length of the ground if its width is 330m?

Solution:

Here, 3 × perimeter of rectangular ground = 7800 m
⇒ 3 [2 (l + b)] = 7800

QUESTION: 3

What is the perimeter of an isosceles triangles with equal sides 8.5cm each and third side 7cm?

Solution:

Perimeter of isosceles triangle
= 8.5 + 8.5 + 7 = 24 cm 

QUESTION: 4

What is the perimeter of regular hexagon having each side 6.5 cm?

Solution:

Perimeter of regular hexagon
= 6 × 6.5 cm = 39 cm 

QUESTION: 5

The cost of fencing a rectangular field at Rs 18 per metre is Rs 1980. If the width of the field is 23m, what is its length?

Solution:

Here, Perimeter 
If l  and b are its length and breadth, then
⇒ 2(l + b) = 110
⇒ 2(l + 23) = 110
⇒ l + 23 = 55 ⇒ l = 55 - 23 = 32m 

QUESTION: 6

What is the diameter of the circle whose circumference is 66 cm?

Solution:

Circumference of circle = 66
2πr = 66 where r is radius

QUESTION: 7

What is the radius of the circle whose circumference is 264 cm?

Solution:

Given,
2π r = 264 where r is radius

QUESTION: 8

The diameter of the wheel of a car is 70 cm. How many revolutions will it make to travel 1.65km? 

Solution:

Circumference of wheel of car
 
∴ Required no. of revolutions 

QUESTION: 9

What is the circumference of a circle whose diameter is 35cm?

Solution:

Circumference of circle 

QUESTION: 10

The area of a rectangle is 630 cm2 and its length is 35cm, what is its perimeter?

Solution:

If b  is breadth of rectangle then

Perimeter = 2 (l + b) = 2 (35 + 18)
= 2 × 53 = 106 cm 

QUESTION: 11

The total cost of flooring a room at Rs 85/m2 is Rs 5100. If the length of the room is 8m, then what is its width?

Solution:

Area of the room = 
If b  is its width then
l × b = 60 

QUESTION: 12

The area of a rectangle is 540 cm2. Its length is 36cm, what is its perimeter?

Solution:

Breadth of rectangle

∴ Perimeter of rectangle = 2 ( 36 + 15)
= 2 × 51 = 102 cm.

QUESTION: 13

What is the area of square whose diagonal is 5√2 cm?

Solution:

Area of square 

= 25 cm2

QUESTION: 14

The length and breadth of a rectangular park are in the ratio 5 : 3 and its perimeter is 128m. What is the area of the park?

Solution:

If 5x and 3x are length and breadth then
2 (5x + 3x) = 128

∴ l = 5 × 8 = 40 m
and b = 3 × 8 = 24 m
Hence, area = l × b = 40 × 24 = 960 m2

QUESTION: 15

What is the number of square tiles of size 10cm required for decorating a wall of 12 m × 8 m?

Solution:

Required no. of square tiles

= 9600

QUESTION: 16

Five flower beds each of side 3cm are dug on a piece of land 17m long and 5m wide. What is the area of remaining part of the land?

Solution:

Area of one flower bed = 3 × 3 = 9 cm2
Area of five flower beds = 9 × 5 = 45 cm2
Area of rectangular field = 17 × 5    = 85 cm2
Area of remaining part = 85 – 45 = 40 cm2

QUESTION: 17

The perimeter of the given figure is 37 cm. find the missing value.
 

Solution:

Missing value = 37 – (5 + 4 + 17)
= 37 – 26 = 11 cm 

QUESTION: 18

The area of a square is 2401 cm2. What is its perimeter?

Solution:

Area of square = 2401 = 49 × 49
∴ Side of square = 49 cm
Hence, perimeter of square
= 4 × side = 4 × 49 = 196 cm 

QUESTION: 19

The diagonal of a square is 8√2 cm what is its perimeter?

Solution:

Area of square

= 64
∴ Side of square = 8 cm
Hence, perimeter of square
= 4 × 8 = 32 cm   

QUESTION: 20

A floor is 7m long and 5m wide. A square carpet of sides 4m is laid on the floor. What is the area of floor that is not carpeted?

Solution:

Area of floor = 7 × 5 = 35 m2
Area of carpet = 4 × 4 = 16 m2
Remaining part = 35 – 16 = 19 m2

Similar Content

Related tests