Olympiad Test: Number Series


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Number Series


Description
This mock test of Olympiad Test: Number Series for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Number Series (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Number Series quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Number Series exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Number Series extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

1000, 200, 40, __

Solution:

This is a simple division series. Each number is divided by 5.

QUESTION: 2

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

5.2, 4.8, 4.4, 4, __ 

Solution:

In this simple subtraction series, each number decreases by 0.4.

QUESTION: 3

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

2, 6, 18, 54, __ 

Solution:

This is a simple multiplication series. Each number is 3 times more than the previous number.

QUESTION: 4

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

80, 10, 70, 15, 60, _

Solution:

This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

QUESTION: 5

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

8, 43, 11, 41, __, 39, 17

Solution:

This is a simple alternating addition and subtraction series. The first series begins with 8 and adds 3; the second begins with 43 and subtracts 2.

QUESTION: 6

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91

Solution:

In this series, 5 is added to the previous number; the number 70 is inserted as every third number.

QUESTION: 7

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

V, VIII, XI, XIV, __, XX, 

Solution:

This is a simple addition series; each number is 3 more than the previous number.

QUESTION: 8

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

U32, V29, __, X23, Y20 

Solution:

In this series, the letters progress by 1; the numbers decrease by 3.

QUESTION: 9

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

0.15, 0.3, ____, 1.2, 2.4 

Solution:

This is a simple multiplication series. Each number is 2 times greater than the previous number.

QUESTION: 10

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

 XXIV, XX, __, XII, VIII 

Solution:

This is a simple subtraction series; each number is 4 less than the previous number.

QUESTION: 11

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

4, 7, 25, 10, __, 20, 16, 19, 

Solution:

Two series alternate here, with every third number following a different pattern. In the main series, 3 is added to each number to arrive at the next. In the alternating series, 5 is subtracted from each number to arrive at the next.

QUESTION: 12

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

J14, L16, __, P20, R22

Solution:

In this series, the letters progress by 2, and the numbers increase by 2.

QUESTION: 13

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

VI, 10, V, 11, __, 12, III 

Solution:

This is an alternating addition and subtraction series. Roman numbers alternate with Arabic numbers. In the Roman numeral pattern, each number decreases by 1. In the Arabic numeral pattern, each number increases by 1.

QUESTION: 14

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

(1/9), (1/3), 1, __ , 9 

Solution:

This is a multiplication series; each number is 3 times the previous number.

QUESTION: 15

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

15, __, 27, 27, 39, 39 

Solution:

In this simple addition with repetition series, each number in the series repeats itself, and then increases by 12 to arrive at the next number.

QUESTION: 16

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

72, 76, 73, 77, 74, __, 75

Solution:

This series alternates the addition of 4 with the subtraction of 3.

QUESTION: 17

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

10, 100, 200, 310, __

Solution:

The pattern is + 90 + 100, + 110,.....
So, missing term = 310 + 120 = 430.

QUESTION: 18

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

11, 10, __, 100, 1001, 1000, 10001

Solution:

The pattern is – 1, × 10 + 1, –1, × 10 + 1, – 1, × 10 + 1, .....
So, missing term = 10 × 10 + 1 = 101

QUESTION: 19

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

2, 7, 27, 107, 427, __

Solution:

The pattern is + 5, + 20, + 80, + 320, ...... i.e. + (5 × 12), + (5 × 22), + (5 × 42), + (5 × 82),.....
So, missing term = 427 + (5 × 162) = 427 + 1280 = 1707

QUESTION: 20

Directions: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

2, 3,8,27, 112,__

Solution:

The pattern is × 1 + 1, × 2 + 2, × 3 + 3, × 4 + 4, .....
So, missing term = 112 × 5 + 5 = 565

Similar Content

Related tests