Olympiad Test: Number Series - 2


15 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Number Series - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Number Series - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Number Series - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Number Series - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Number Series - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Number Series - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
4, 7, 25, 10, __, 20, 16, 19, What number should fill the blank?

Solution:

Two series alternate here, with every third number following a different pattern. In the main series, 3 is added to each number to arrive at the next. In the alternating series, 5 is subtracted from each number to arrive at the next.

QUESTION: 2

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
J14, L16, __, P20, R22

Solution:

In this series, the letters progress by 2, and the numbers increase by 2.

QUESTION: 3

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
VI, 10, V, 11, __, 12, III 

Solution:

This is an alternating addition and subtraction series. Roman numbers alternate with Arabic numbers. In the Roman numeral pattern, each number decreases by 1. In the Arabic numeral pattern, each number increases by 1.

QUESTION: 4

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
(1/9), (1/3), 1, __ , 9 

Solution:

This is a multiplication series; each number is 3 times the previous number.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
15, __, 27, 27, 39, 39 

Solution:

In this simple addition with repetition series, each number in the series repeats itself, and then increases by 12 to arrive at the next number.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
72, 76, 73, 77, 74, __, 75

Solution:

This series alternates the addition of 4 with the subtraction of 3.

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
10, 100, 200, 310, __

Solution:

The pattern is + 90 + 100, + 110,.....
So, missing term = 310 + 120 = 430.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
11, 10, __, 100, 1001, 1000, 10001

Solution:

The pattern is – 1, × 10 + 1, –1, × 10 + 1, – 1, × 10 + 1, .....
So, missing term = 10 × 10 + 1 = 101

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
 2, 7, 27, 107, 427, __

Solution:

The pattern is + 5, + 20, + 80, + 320, ...... i.e. + (5 × 12), + (5 × 22), + (5 × 42), + (5 × 82),.....
So, missing term = 427 + (5 × 162) = 427 + 1280 = 1707

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
2, 3,8,27, 112,__

Solution:

The pattern is × 1 + 1, × 2 + 2, × 3 + 3, × 4 + 4, .....
So, missing term = 112 × 5 + 5 = 565

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
6, 17, 39, 72, __

Solution:

The pattern is + 11, + 22, + 33, .....
So, missing term = 72 + 44 = 116

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, __, __

Solution:

Let the missing terms of the series be x1 and x2.
Thus, the sequence 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, x1 x2 is a combination of two series: I. 20, 19, 17, 14, x1 and II. 20, 16, 13, 11, x2 The pattern in I is – 1, – 2, – 3,......So, missing term, x1 = 14 - 4 = 10.
The pattern in II is – 4, – 3, – 2,......So, missing term, x2 = 11 – 1 = 10.

QUESTION: 13

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
24, 60, 120, 210, __

Solution:

The pattern is + 36, + 60, + 90, ..... i.e. + [6 × (6 + 0)], + [6 × (6 + 4)], + [6 × (6 + 9)],...
So, missing term = 210 + [6 × (6 + 15)] = 210 + 126 = 336

QUESTION: 14

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
625, 5, 125, 25, 25, __, 5

Solution:

The given sequence is a combination of two series : I. 625, 125, 25, 5 and II. 5, 25, ?
The pattern in I is ÷ 5, while that in II is × 5. So, missing term = 25 × 5 = 125.

QUESTION: 15

Direction: In each of the following questions, a number series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
240, __, 120, 40, 10, 2

Solution:

The pattern is ÷ 1, ÷ 2, ÷ 3, ÷ 4, ÷ 5.
So, missing term = 240 ÷ 1 = 240.

Related tests