Olympiad Test : Number System - 2


20 Questions MCQ Test Maths Olympiad Class 6 | Olympiad Test : Number System - 2


Description
This mock test of Olympiad Test : Number System - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test : Number System - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Number System - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test : Number System - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Number System - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A rope of length 20m has been divided into 8 pieces of the same length. What is the length of each piece?

Solution:

Length of each piece = 20/8 = 2.5m

QUESTION: 2

By how much 5943679 smaller than one crore?

Solution:

10000000 – 5943679 = 4056321

QUESTION: 3

Mr. Sharma saves Rs 8719 every month. How much money will he save in 12 years?

Solution:

Required amount = 8719 × 12 × 12
= Rs 1255536 

QUESTION: 4

A motorcycles costs Rs 49735. How much will 487 motorcycles cost?

Solution:

Required amount = 49735 × 487 = Rs 24220945 

QUESTION: 5

If 18 flats cost Rs 68251500. What is the cost of each flat?

Solution:

Cost of each flat 

QUESTION: 6

What is the difference between the number 768 and that obtained on reversing its digits?

Solution:

Required difference = 867 – 768 = 99 

QUESTION: 7

What is the sum of the number 387 and the number obtained by reversing the digit of the given number?

Solution:

Required value = 387 + 783 = 1170 

QUESTION: 8

What is the roman numeral for 92 ?

Solution:

XCII = (100 – 10) + 1 + 1 = 92

QUESTION: 9

Which of the following is an invalid number

Solution:

XXXX is meaningless.

QUESTION: 10

What is the Hindu – Arabic numeral for CDXLVI ? 

Solution:

CDXLVI = (500 – 100) + (50 – 10) + 5 + 1 
= 400 + 40 + 6 
= 446

QUESTION: 11

What is the difference of place value and face value of 7 in the number 30972 ?

Solution:

Required difference = 70 – 7 = 63 

QUESTION: 12

A car covers 570 km in 16 hours. What is the speed of the car?

Solution:

Speed of the car =

= 35.625 km/hr. 

QUESTION: 13

Which of the following is meaningful?

Solution:
QUESTION: 14

A factory produces 6097 screws per day. How many screws will it produce in the month of September 2015 ?

Solution:

Required no. of screws = 6097 × 30 = 182910 

QUESTION: 15

By how much is 7346879 smaller than one crore?

Solution:

Required value = 10000000 – 7346879 = 2653121 

QUESTION: 16

The mass of each gas cylinder is 14kg 250-g a what is the total mass of 19 such cylinders?

Solution:

Required mass = 14.250 × 19 = 270.75 kg 

QUESTION: 17

The difference between two numbers is 9470587. If the smaller number is 6976583, what is the greater number?

Solution:

Greater number = 9470587 + 6976583 = 16447170 

QUESTION: 18

Which of the following is correct?

Solution:
QUESTION: 19

A number exceeds 3760924 by 39067. What is that number?

Solution:

Required number = 3760924 + 39067 = 3799991

QUESTION: 20

The cost of a chair is Rs 1479. How much will 479 chairs cost?

Solution:

Cost of 14 chairs = 1479 × 479 = 708441   

Related tests