Olympiad Test: Odd One Out - 2


20 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Odd One Out - 2


Description
Attempt Olympiad Test: Odd One Out - 2 | 20 questions in 30 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 8 for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

All the options except fingers, are parts of body in pair.

QUESTION: 2

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

All the items, except the tomato, grow underground.

QUESTION: 3

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

In all the pairs, except (c), the first is masculine and the other is feminine.

QUESTION: 4

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

In all the pairs, except (d), second is the young one of the first.

QUESTION: 5

A group of five items is given. Four of them share the common features whereas one of them is different from others. Choose the item which is different from the others.

Solution:

All the given numbers except 27 are prime numbers whereas 27 is a composite number.

QUESTION: 6

Which of these is the odd one out (different from the others)?

Solution:

All the given numbers except 9 are prime numbers

QUESTION: 7

Which of these is the odd one out (different from the others)?

Solution:

Australia is the name of continent

QUESTION: 8

Which of these is the odd one out (different from the others)?

Solution:

potato is the only vegetable name in the series

QUESTION: 9

Which of these is the odd one out (different from the others)?

Solution:

7 is the only prime number in the series

QUESTION: 10

Find the odd one:
3, 5, 11, 14, 17, 21

Solution:

Each of the numbers except 14 is an odd number.

QUESTION: 11

8, 27, 64, 100, 125, 216, 343

Solution:

The pattern is 23, 33, 43, 53, 63, 73. But, 100 is not a perfect cube.

QUESTION: 12

10, 25, 45, 54, 60, 75, 80

Solution:

Each of the numbers except 54 is multiple of 5.

QUESTION: 13

6, 9, 15, 21, 24, 28, 30

Solution:

Each of the numbers except 28, is a multiple of 3.

QUESTION: 14

331, 482, 551, 263, 383, 362, 284

Solution:

In each number except 383, the product of first and third digits is the middle one.

QUESTION: 15

734, 642, 751, 853, 981, 532

Solution:

In each number except 751, the difference of third and first digit is the middle one.

QUESTION: 16

3, 5, 7, 12, 17, 19

Solution:

Each of the numbers is a prime number except 12.

QUESTION: 17

1, 4, 9, 16, 23, 25, 36

Solution:

Each of the numbers except 23, is perfect square.

QUESTION: 18

1, 4, 9, 16, 20, 36, 49

Solution:

The pattern is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72. But, instead of 52, it is 20 which to be turned out.

QUESTION: 19

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

Solution:

(1*1)+1, (2*2)+1, (3*3)+1, (4*4)+1, 
(5*5)+1, (6*6)+1, (7*7)+1, (8*8)+1 
But, 64 is out of pattern.

QUESTION: 20

16, 25, 36, 72, 144, 196, 225

Solution:

Each of the numbers except 72 is a perfect square.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code