Olympiad Test: Odd One Out -3


10 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Odd One Out -3


Description
This mock test of Olympiad Test: Odd One Out -3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Odd One Out -3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Odd One Out -3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Odd One Out -3 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Odd One Out -3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:
QUESTION: 2

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, first and second lettersare moved two steps backward to obtain third and fourth letters respectively.

QUESTION: 3

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the second, third and fourth letters are respectively two, one and two steps ahead of the first, second and third letters respectively.

QUESTION: 4

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

This is the only group containing two vowels.

QUESTION: 5

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the first, second and third letters are respectively moved one, two and three steps forward to give the second, third and fourth letters respectively.

QUESTION: 6

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

All other groups contain E, A and R.

QUESTION: 7

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

Each other group contains 4 consecutive letters.

QUESTION: 8

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, there is a gap of three letters between every two consecutive letters.

QUESTION: 9

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

In all other groups, the first and second letters occupy the same positions from the beginning and end of the alphabet, and so do the third and fourth letters.

QUESTION: 10

Directions: In each of the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

Choose the odd one out.

Solution:

Each of the other groups contains one small letter.