Olympiad Test: Pattern - 2


20 Questions MCQ Test Mathematical Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Pattern - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Pattern - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Olympiad Test: Pattern - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Pattern - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Olympiad Test: Pattern - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Pattern - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Solution:


QUESTION: 2

Solution:

(7 × 4) + (8 × 13) = 28 + 104 = 132
(9 × 6 ) + (5 × 17) = 54 + 85 = 139
∴ ? = (6 × 7) + (6 × 23) = 42 + 138 = 180

QUESTION: 3

Solution:

(18 × 11) – (9 × 12) = 198 – 108 = 90
(25 × 1 3) – (15 × 13) = 325 – 195 = 130
∴ ? = (28 × 17) - (16 × 13) = 476 – 208 = 268

QUESTION: 4

Solution:

985 – 734 = 251; 869 – 578 = 291

∴ ? = 743 – 487 = 256

QUESTION: 5

Solution:

867 – 523 = 344; 675 – 414 = 261;
∴ ? = 784 – 662 = 122

QUESTION: 6

83 (40) 27    96 (81) 84    79 (?) 68

Solution:

(8 + 3)2 – (2 + 7)2 = 112 – 92
= 121 – 81 = 40
(9 + 6 )2 – (8 + 4)2 = 152 – 122
= 225 – 144 = 81
∴ ? = (7 + 9)2 – (6 + 8)2 = 162 – 142
= 256 – 196 = 60

QUESTION: 7

Solution:

52 + 22 + 32 = 38
72 + 12 + 62 = 86
∴ ? = 82 + 32 + 42 = 89

QUESTION: 8

Solution:

7 × (2 + 3) = 7 × 5 = 35
6 × ( 8 + 4) = 6 × 12 = 72
8 × ( 9 + 5) = 8 × 14 = 112

QUESTION: 9

Solution:

(8 – 5) × 9 = 3 × 9 = 27
(6 – 2) × 7 = 4 × 7 = 28
∴ ? = (9 – 3) × 8 = 6 × 8 = 48

QUESTION: 10

Solution:


QUESTION: 11

83 (52) 74 68 (63) 35 92 (?) 27

Solution:

(8 × 3) + (7× 4) = 24 + 28 = 52
(6 × 8 ) + (3 × 5) = 48 + 15 = 63
∴ ? = (9 × 2) + (2 × 7) = 18 + 14 = 32

QUESTION: 12

Solution:

52 + 122 = 132
72 + 242 = 252
x2 + 152 = 172 ⇒ x2 = 289 – 225 = 64 = 82
∴ x = 8

QUESTION: 13

Solution:


QUESTION: 14

Solution:


QUESTION: 15

Solution:

5 × 1 × 7 = 35
9 × 3  × 5 = 135

QUESTION: 16

825 (304) 749, 659 (244) 598, 371 (?) 287

Solution:

(825 – 749) × 4 = 76 × 4 = 304 (659 – 598) × 4 = 61 × 4 = 244
∴ ? = (371 - 287) × 4 = 84 × 4 = 336

QUESTION: 17

Solution:

(27 – 19) × (5 + 3) = 8 × 8 = 64
(38 – 29) × (7 + 5) = 9 × 12 = 108
∴ ? = (52 – 37) × (9 + 4) = 15 × 13 = 195

QUESTION: 18

Solution:

(16 × 9) – (13 × 11) = 144 – 143 = 1
(19 × 8) – (15 × 9) = 152 – 135 = 17
∴ ? = (23 × 8) – (17 × 9) = 184 – 153 = 31

QUESTION: 19

Solution:

(72 + 52) – (62 + 52) = 13
(162 + 62) – (132 + 42) = 107
∴ ? = (112 + 92) – (82 + 72) = 89

QUESTION: 20

Solution:

(2 + 4 + 7 + 9) = 22 = 222 = 484
(6 + 1 2 + 9 + 5) = 32 = 322 = 1024
∴ ? = (8 + 7 + 5 + 11) = 31 = 312 = 961

Related tests