Olympiad Test: Patterns - 1


10 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 5 | Olympiad Test: Patterns - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Patterns - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test: Patterns - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Patterns - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test: Patterns - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Patterns - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Complete the series _ op _ mo _ n _ _ pnmop _

Solution:

The pattern ‘mopn’ is repeated.

QUESTION: 2

Complete the series ba_ba_bac_acb_ cbac

Solution:

The series is bac/bac/bac/bac/bac/bac. The pattern bac is repeated.

QUESTION: 3

Complete the series m _ nm _ n _ an _ a _ ma _

Solution:

The series is man/man/man/man/man. The pattern ‘man’ is repeated.

QUESTION: 4

Complete the series adb_ac_da_ cddcb_dbc_cbda

Solution:

The series is adbcacbdabcddcbadbcacbda.

QUESTION: 5

Complete the series bca_b_aabc _a_ caa

Solution:

The series is bcaa/bcaa/bcaa/bcaa. The pattern ‘bcaa’ is repeated.

QUESTION: 6

Find the next two elements in series: A/2, B/4, C/6, D/8

Solution:

The letters are in alphabetical order. The numbers increase by two.

QUESTION: 7

Find the missing element: Q1F, S2E, U6D, W21C, ?

Solution:

The first letter moves two steps forward. The last letter moves one step backward. The number series runs as shown below:
1 × 1 + 1 = 2
2 × 2 + 2 = 6
6 × 3 + 3 = 21
21 × 4 + 4 = 88.

QUESTION: 8

Find the missing element: 2Z5, 7Y7, 14X9, 23W11, 34V13, ?

Solution:

The first numbers increase by 5, 7, 9, 11.... The letters move one step backward. The last numbers are consecutive odd numbers.

QUESTION: 9

Find the missing element: P3C, R5F, T8I, V12L, ? 

Solution:

The first letters of the terms are alternate. The sequence followed by the numbers is +2, +3, +4,.... The last letter of the term is three steps ahead of the last letter of the preceding term.

QUESTION: 10

Find the missing element: J2Z, K4X, 17V, ?, H16R, M22P

Solution:

The first letters in odd numbered terms are from series J, I, H and in even numbered terms are from the series K, L, M. The sequence followed by the numbers is + 2, + 3, + 4, + 5, + 6. The third letter moves two steps backward.

Similar Content

Related tests