Olympiad Test: Series Completion - 2


20 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 8 | Olympiad Test: Series Completion - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Series Completion - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Olympiad Test: Series Completion - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Series Completion - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Olympiad Test: Series Completion - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Series Completion - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

Q. 325, 259, 202, 160, 127, 105, 94

Solution:

The sequence is -66, -55, -44, -33, -22, -11.
So, 202 is wrong. The correct term is 204.

QUESTION: 2

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

Q. 105, 85, 60, 30, 0, -45, -90

Solution:

The sequence is -20, -25, -30, -35, -40, -45. So, 0 is wrong.

QUESTION: 3

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

196, 169, 144, 121, 100, 80, 64

Solution:

The sequence is (14)2, (13)2, (12)2, (11)2, (10)2, (9)2, (8)2.
So, 80 is wrong. Since 92 = 81

QUESTION: 4

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

Q. 8, 14, 26, 48, 98, 194, 386

Solution:

Each term, except 48 in the series is less than twice the preceding term by 2. The correct term is 50.

QUESTION: 5

Find out the wrong term from the alternatives to complete the series.

Q. 8, 13, 21, 32, 47, 63, 83

Solution:

The sequence is +5, +8, +11, +14, +17, +20. However, 47 breaks this sequence. The correct term is 46.

QUESTION: 6

Choose the alternative that will complete the series.

Q. D-4, F-6, H-8, J-10, ?, ?

Solution:

The letters in the series are alternate and the numbers indicate their position in the alphabets from the beginning.

QUESTION: 7

Choose the alternative that will complete the series.

Q. Y, V, S, P, M, ?

Solution:

There is a gap of two letters between any two consecutive terms of the series.

QUESTION: 8

Choose the alternative that will complete the series.

Q. OTE PUF QVG RWH ?

Solution:

The first letters of the terms are in alphabetical order , and so are the second and third letters.

QUESTION: 9

Choose the alternative that will complete the series.

Q. CE GI KM OQ ?

Solution:

The letters of each term are alternate and also the last letter of each term and the first letter of the next term are alternate.

QUESTION: 10

Choose the alternative that will complete the series.

Q. ab – bbc – c – ab – ab – b

Solution:

The series is aaab/aabb/abbb/aaab/aabb.

QUESTION: 11

Choose the alternative that will complete the series.

Q. b – ac – cc – cb – ab – ac

Solution:

The series is baac/accb/cbba/baac.

QUESTION: 12

Choose the alternative that will complete the series.

Q. ccb – c – bbc – b – cc - - ccbb

Solution:

The series is ccbb/ccbb/ccbb/ccbb/ccbb.
Thus, the pattern ccbb is repeated.

QUESTION: 13

Choose the alternative that will complete the series.

Q. cccbb – aa – cc – bbbaa – c

Solution:

The series is ccc bbb aaa/ccc bbb aaa/c.
Thus, the pattern cccbbbaaa is repeated.

QUESTION: 14

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511

Solution:

Each number in the series is multiplied by 2 and the result is increased by 1 to obtain the next number.
∴ 39 is wrong, the correct term being 31.

QUESTION: 15

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 6, 12, 48, 100, 384, 768, 3072

Solution:

Each term at even place in the series, except 100, is obtained by multiplying the preceding term by 2.
∴ 100 is wrong, the correct term is 96.

QUESTION: 16

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 1, 5, 11, 19, 29, …?….

Solution:

The sequence is +4, +6, +8, +10, ……..
∴ Missing number = 29 + 12 = 41

QUESTION: 17

Choose the alternative that will complete the series.
Q. 4, 9, 5, 12, 7, 15, 8, ..?…, 10

Solution:

The given sequence is a combination of two series: 4, 5, 7, 8, 10 and 9, 12, 15, …... Clearly, the missing term is 18.

QUESTION: 18

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 2, 5, 9, 19, 37, ..?….

Solution:

The second number is one more than twice the first; third number is one less than twice the second, fourth number one more than twice the third; fifth number is one less than twice the fourth.
Thus, the sixth number is one more than twice the fifth. So, the missing number is 75.

QUESTION: 19

Choose the alternative that will complete the series.

Q. 2, 9, 28, 65, 126, ..?….

Solution:

The sequence is 13 + 1, 23 + 1, 33 + 1, 43 + 1, 53 + 1, …….
∴ Missing number = (63 + 1) = 216 + 1 = 217

QUESTION: 20

Choose the alternative that will complete the series.

Q.1/81, 1/54, 1/36, 1/24, ..?…

Solution:

Each term of the series is multiplied by 3/2 to obtain the next term.
∴ Missing term = 1/24 × 3/2 = 1/16

Related tests