Description

This mock test of Olympiad Test: Simple Interest - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam.
This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Simple Interest - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Olympiad Test: Simple Interest - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7
students definitely take this Olympiad Test: Simple Interest - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Simple Interest - 2 extra questions,
long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

What sum of the money will produce Rs 143 interest in years at 2.5% simple interest?

Solution:

Let the required sum be Rs P.

Then, Rs P = (100 Rs 143)/ 3.25 × 2.5 = Rs 1760

QUESTION: 2

A sum of money doubles itself in 10 years at simple interest. What is the rate of interest?

Solution:

Let the sum be Rs 100

After 10 years it becomes Rs 200

Therefore Interest = Rs 200 – Rs 100 = Rs 100

Then, Rate = (100 × I)/ (P × T)

= (100 × 100)/ (100 × 10)

= 10%

QUESTION: 3

A sum of money trebles itself in 20 years at SI. Find the rate of interest.

Solution:

Rate = [100(3 – 1)]/20 = 10%

QUESTION: 4

In what time does a sum of money become four times at the simple interest rate of 5% per annum?

Solution:

Time

= [100(Multiple number of principal – 1)] / Rate

= [100(4 – 1)]/5 =60 years

QUESTION: 5

A sum was put at SI at a certain rate for 2 years. Had it been put at 3% higher rate, it would have fetched Rs 300 more. Find the sum.

Solution:

Sum

= (More Interest × 100)/ (Time × More Rate)

= (300 × 100)/ (2 × 3) = 5000

QUESTION: 6

A sum of money doubles itself in 7 years. In how many years will it become fourfold?

Solution:

Rate = [100(2 – 1)]/7 =100/7

Therefore Time = [100(4 – 1)]/ (100/7)

= 21 years

QUESTION: 7

The simple interest on Rs 1650 will be less than the interest on Rs 1800 at 4% simple interest by Rs 30. Find the time.

Solution:

We may consider that Rs (1800 – 1650) gives interest of Rs 30 at 4% per annum.

Therefore, Time = (30 × 100)/ (150 × 4) = 5 years

QUESTION: 8

Bobby invested a certain sum of money at 8% p.a. simple interest for ‘n’ years. At the end of ‘n’ years, Bobby got back 4 times his original investment. What is the value of n?

Solution:

Let us say Bobby invested Rs 100.

Then, at the end of ‘n’ years he would have got back Rs 400.

Therefore, the Simple Interest earned

= 400 – 100 = Rs 300.

Simple Interest = PRT/100

Substituting the values in the above equation of we get

300 = (100 × n × 8)/100

⇒ 8n = 300

⇒ n = 37.5 years.

QUESTION: 9

Anita invested a certain sum of money in a bank that paid simple interest. The amount grew to Rs 240 at the end of 2 years. She waited for another 3 years and got a final amount of Rs 300. What was the principal amount that she invested at the beginning?

Solution:

The sum grew to Rs 240 at the end of 2 years.

At the end of another 3 years, the sum grew to Rs 300

i.e. in 3 years, the sum grew by Rs 60

Therefore, each year, it grew by Rs 20

Sum at the end of 2 years = Rs 240

Sum grew by Rs 20 each year.

Hence, in the first 2 years, sum grew by 2 × 20 = Rs 40

Therefore, sum at the beginning of the period = Sum at the end of 2 years – Rs 40

= Rs 240 – Rs 40 = Rs 200

QUESTION: 10

Pratap invested a certain sum of money in a simple interest bond whose value grew to Rs 300 at the end of 3 years and to Rs 400 at the end of another 5 years. What was the rate of interest in which he invested his sum?

Solution:

Initial amount invested = Rs X

Therefore, the interest earned for the 5 years period between the 3rd year and 8th year = Rs 400 – Rs 300 = Rs 100

As the simple interest earned for a period of 5 years is Rs 100, interest earned per year = Rs 20

Therefore, interest earned for 3 years

= 3 × 20 = Rs 60

Hence, initial amount invested X

Amount after 3 years – interest for 3 years

= 300 – 60 = Rs 240

Rate of interest = (interest per year/ principal invested) × 100

= (20/240) × 100 = 8.33%

### Simple Interest (Part - 2)

Video | 12:46 min

### Simple Interest & Compound Interest

Video | 14:49 min

### Simple Interest vs Compound Interest

Video | 08:41 min

### Example - Simple Interest & Compound Interest

Video | 14:49 min

- Olympiad Test: Simple Interest - 2
Test | 10 questions | 20 min

- Test: Simple Interest- 2
Test | 10 questions | 10 min

- Olympiad Test: Simple Interest - 1
Test | 20 questions | 40 min

- Simple Interest - MCQ 2
Test | 20 questions | 40 min

- Simple Interest
Test | 20 questions | 40 min