Olympiad Test: Structure of Atom- 2


10 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 9 | Olympiad Test: Structure of Atom- 2


Description
Attempt Olympiad Test: Structure of Atom- 2 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Science Olympiad Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Rutherford’s alpha particle scattering experiment led to the discovery of

Solution:

During Rutherford's experiment, most of the α particles emitted from a radioactive source bounced back to the source when passed through a gold foil. This is possible only if positively charged heavy particle (nucleus) is present at the centre. Hence, this experiment led to the discovery of atomic nucleus.

QUESTION: 2

The mass number of two atoms X and Y is the same (40 each)but their atomic number are different (being 20 and 18, respectively). X and Y are examples of

Solution:

Elements with atomic number 18 and 20 are Argon and potassium respectively.

Isobar compounds have the same mass number but the different atomic number and chemical properties depend upon the number of electrons so isobars have different chemical properties.

QUESTION: 3

For an element Z = 9. The valency of this element will be

Solution:

Atomic number is 9, which means that electrons are also 9.

Electronic configuration is 2,7. So, the atom will gain 1 electron to complete its octet. Therefore the valency is 1.

QUESTION: 4

Elements having valency one are

Solution:

Elements with valency 1 are those elements which can either gain one electron or lose one electron in order to have stable electronic configuration.

An example is chlorine with atomic number 17. It has electronic

configuration as 2,8,7.

Hence, it accepts one electron to form Cl and attains stable octet configuration. Such elements are non-metals.

Whereas, elements like sodium with atomic number 11 have electronic configuration as 2,8,1.

It is easier to lose the outermost electron to become stable and form Na+. Such elements are metals.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 5

The correct electronic configuration of chloride ion is

Solution:

Element chlorine has atomic number 17 and its electronic configuration is 2, 8, 7. On gaining one electron it forms chloride ions whose electronic configuration is 2, 8, 8.

QUESTION: 6

Almost the entire mass of an atom is concentrated in the

Solution:

Almost the entire mass of an atom is concentrated in the nucleus consisting of protons and neutrons.

QUESTION: 7

Which of the air pressures is appropriate for the production of cathode rays in the discharge tube?

Solution:

The air pressure inside the cathode ray tube is low. Because if we increase the pressure of gas present inside the tube then the number of atoms of the gas increases.

ie, we have PV =nRT

If volume and temperature are kept constant then pressure is directly proportional to n which is the amount of gas in moles. If the number of atoms in the tube increases then electrons will collide with these atoms. These collisions will act as obstructions in the path of electrons thereby preventing electrons from reaching anode.

QUESTION: 8

Cathode rays are deflected towards

Solution:

Cathode rays are a beam of fast-moving electrons. Electrons are atomic particles which are negatively charged. Charges of opposite nature always attract each other. Because there is attraction between electrons and a positive electrode, cathode rays are deflected towards positive electrode

QUESTION: 9

There are four elements P, Q, R and S having atomic numbers of 4, 18, 10 and 16, respectively. The element which can exhibit covalency as well as electrovalency will be

Solution:

P – 4: Has 2- valence electrons. Is an s-block metal. Can exhibit covalency and electro valency.

Q – 18: Has Octet configuration: Noble gas

R – 10: Has Octet configuration.: Noble gas

S – 16: Has valence 6 – electrons: Non-metal: Mostly shows covalency.

Beryllium metal with atomic number -4 can show electrovalency and covalency.

Compare to other elements of the group it behaves mostly covalent but with higher electronegative elements it can show electrovalency.

QUESTION: 10

Four elements W, X, Y and Z contain 8, 11, 9 and 17 protons per atom respectively. The element which cannot form an anion is most likely to be

Solution:

Element X can’t form anions as the outermost orbit contains only 1 electron.the atom will rather lose this electron to complete its octet and will become a cation.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code