Olympiad Test: Venn Diagrams - 1


20 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Venn Diagrams - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Venn Diagrams - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Venn Diagrams - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Venn Diagrams - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Venn Diagrams - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Venn Diagrams - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Author, Lawyer and Singer?

Solution:

All the three are different professions.

QUESTION: 2

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Factory, Product and Machinery?

Solution:

Product and Machinery are different from each other but both are found in Factory.

QUESTION: 3

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Women, Mothers and Engineers?

Solution:

All mothers are women and some mothers and some women may be engineers.

QUESTION: 4

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Paper, Stationery and Ink?

Solution:

Paper and Ink are different from each other but both belong to stationery.

QUESTION: 5

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Teacher, Men and Women?

Solution:

Men and Women are different from each other but some men may be teachers and some women may be teachers.

QUESTION: 6

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Oil, Wick and Lamp?

Solution:

Oil and Wick are different from each other but they both are used in lamp.

QUESTION: 7

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Football, Player and Field?

Solution:

Football, Players and Field all are different.

QUESTION: 8

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Sweets, Rasgulla and Apple?

Solution:

Rasgulla is one of the sweets while apple is different from these.

QUESTION: 9

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Mammal, Cow and Bat?

Solution:

Cow and Bat are different from each other but both are mammal.

QUESTION: 10

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among dogs, pet animals and animals?

Solution:

Some dogs are pet animals but dogs and pet both are animals.

QUESTION: 11

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Sailor, Ship and Ocean?

Solution:

As ship is in the ocean in the same way sailor is in the ship.

QUESTION: 12

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Gold, Metal and Zinc?

Solution:

Gold and Zinc are different from each other but both are metal.

QUESTION: 13

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Professors, Doctors and Men?

Solution:

Some doctors may be professors and viceversa.
Some professors may be men and viceversa.
Some doctors may be men and vice-versa.
Some doctors may be men and professors as well.

QUESTION: 14

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Ass, Pet and Horse?

Solution:

Ass and Horse are different from each other but both are pet.

QUESTION: 15

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Page, Chapter and Book?

Solution:

Page is in Chapter and Chapter is in book.

QUESTION: 16

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Parents, Mother and Father?

Solution:

Father and Mother are parents but father and mother are two opposite sexes.

QUESTION: 17

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Men, Rodents and Living beings?

Solution:

Men and Rodents are different from each other but both belong to living beings.

QUESTION: 18

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Elephants, Wolves and Animals?

Solution:

Elephant and Wolves bear no relationship to each other but both are animals.

QUESTION: 19

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Furniture, Chairs and Tables?

Solution:

Chairs and tables both are furniture but no chair is table.

QUESTION: 20

Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (a), (b), (c), (d). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Q. Which of the following diagrams indicates the best relation among Elephant, Carnivorous and Tiger?

Solution:

Tiger is carnivorous but Elephant is different from these two.

Similar Content

Related tests