Olympiad Test: Water


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Olympiad Test: Water


Description
This mock test of Olympiad Test: Water for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Water (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Water quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Water exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Water extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the main source of water for inland lakes?

Solution:

The inland lakes depend on rains or the water table (ground water).

QUESTION: 2

Identify the source of ground water.

Solution:

Rain water is the source of ground water.

QUESTION: 3

Which of the following are changed when water boils?
(i) Temperature
(ii) State
(iii) Colour

Solution:

When water boils, there will be a change in its temperature and state.

QUESTION: 4

Clouds are formed due to

Solution:

Clouds are formed due to evaporation and condensation.

QUESTION: 5

Mrs. Uma has put a wet cloth to dry as shown below.

 Which part of the towel will dry faster?

Solution:

The effect of wind will be more towards the bottom part of the towel as this part is free. Thus, part Z will dry faster than the other parts of the towel.

QUESTION: 6

In a small town, the number of water pumps, concrete houses and roads increased. What happens to the water table of that place?

Solution:

The water table of that place becomes lower.

QUESTION: 7

Cloud seeding is a technique that induces rain. What does the process involve?

Solution:

Cloud seeding is an artificial method of introducing particles in clouds to cause rains by initiating condensation of water vapour present in the clouds.

QUESTION: 8

Given in the figure are four containers that contain the same amount of water.

In which of the following containers will water evaporate the slowest?

Solution:

Container S (a flask) has the smallest surface area of water exposed to the atmosphere. Thus, the rate of evaporation will be the slowest in flask S.

QUESTION: 9

Which of the following is the primary source of water on land?

Solution:

Rain water forms the primary source of water on the land.

QUESTION: 10

Which of the following is potable water?

Solution:

Water which is fit for drinking is called potable water.

QUESTION: 11

In early winter mornings, we can see drops of water on the grass. This is because of

Solution:

Due to the sunrays, the water vapour present in the atmosphere condenses to form dew drops which fall on the blades of grass, leaves of plants etc., during early winter mornings.

QUESTION: 12

Why is water useful to life on the earth?
(i) It maintains ecological balance.
(ii) It sustains life.
(iii) It is necessary for respiration in aquatic organisms.

Solution:

Water is useful to life on the earth. To maintain ecological balance, for sustaining life and it is also necessary for respiration in aquatic organisms.

QUESTION: 13

Which of the following statements is true?

Solution:

A lot of salt deposits are present in our earth's crust. They are carried by rain water in dissolved form and increase the salinity of seas slowly over the time.

QUESTION: 14

Rain water harvesting is a method employed to

Solution:

Rain water is collected in a special type of arrangement. This water is used which in turn helps to raise the water table of a place.

QUESTION: 15

Ground water gets recharged by the process of

Solution:

Ground water gets recharged by the process of infiltration.

QUESTION: 16

A Observe the figure given below and identify the process.

 

Solution:

The process of water cycle is shown in the given figure.

QUESTION: 17

Why do you feel cool after you start sweating?

Solution:

During summer, water, from our body as sweat. Evaporation causes cooling because water droplets present on the skin require some heat to evaporate, which they take from the body.

QUESTION: 18

What causes the formation of salt from sea water?

Solution:

Sea water contains a lot of dissolved salts and when the evaporation of the sea water occurs, these salts are left behind.

QUESTION: 19

Why does the water table of a place become lower?

Solution:

The water table of a place where droughts prolong for a long period of time becomes lower because of lesser water seeping into the ground.

QUESTION: 20

Why is water scarcity increasing day by day?

Solution:

Water is becoming scarce due to over usage and wastage of water due to improper use.

Related tests