Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1)


20 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1)


Description
This mock test of Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1) exercise for a better result in the exam. You can find other Organic Compounds Containing Nitrogen - Practice Test(1) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The following compounds are called

Solution:
QUESTION: 2

The nitration reaction of amines can be controlled in order to obtain the desired nitro derivative as the major product by:

Solution:

The activating power of aniline can be controlled by acetylation reaction to get desired product.

QUESTION: 3

Which of the following amines can be resolved into enantiomers?

Solution:

2-pentamine will have a chiral center.

QUESTION: 4

The reaction of Benzene diazonium chloride with aniline yields

Solution:

This is also N-N coupling.

QUESTION: 5

The following amine is called as

Solution:

The above compound is aniline and benzeneamine.

QUESTION: 6

Which of the following respond to the isocyanide test?

Solution:

Only primary amines undergo carbylamines reaction (isocyanide test)

QUESTION: 7

Which of the following is a secondary amine?

Solution:

N of amine is bound to two carbons.

QUESTION: 8

Anisole reacts with a mixture of concentrated sulphuric and nitric acids to yield a mixture of ortho and para nitroanisole 

Solution:

Para isomer is major because ethere is no steric hinderance and also at para +M effect will work effectively.

QUESTION: 9

The following amine can be classified as 

(C2H5)2CHNH2

Solution:

This is primary amine.

QUESTION: 10

One of the following behave like Lewis base

Solution:

RNH2 behave has lewis base because of presence of lone pair on N

QUESTION: 11

When pentanal reacts with ethylamine under conditions of acid catalysis, the major organic product is __________.

Solution:

This will yield imine.

QUESTION: 12

In a coupling reaction, the azo products obtained, involve an

Solution:

In coupling reaction Diazonium salt to act as a electrophile and –N=N- bond forms.

QUESTION: 13

The following amine can be classified as (C2H5)2NH(C2H5)2NH

Solution:

N is attached is two carbons so this is secondary amine.

QUESTION: 14

The geometry of amines is

Solution:

Amines are substituted ammonia derivates thay have pyramidal shape.

QUESTION: 15

Amines are soluble in

Solution:

Amines are soluble in water due to hydrogen bonding.

QUESTION: 16

When one of the following reacts with NaOH, the product is sodium benzoate

Solution:

Benzoic acid reacts with NaOH to form sodium benzoate.

QUESTION: 17

The following amine can be classified as 

Solution:

This is tertiary amine but since all the alkyl groups are attachted so it is mixed amine.

QUESTION: 18

Which one of the following is used as an anaesthetic in dentistry

Solution:

Novocain is used as anaesthetic in dentistry.

QUESTION: 19

When a 1° amine reacts with an alkyl sulfonyl chloride, the major organic product is __________.

Solution:

Sulphonyl chloride reacts with primary amine sto form sulphonamide.

QUESTION: 20

Esterification is the reaction of one of the below compounds with alcohol

Solution:

Carboxylic acid and alcohol reacts to form an ester.