Organometallic Compounds


20 Questions MCQ Test GATE Chemistry Mock Test Series | Organometallic Compounds


Description
This mock test of Organometallic Compounds for Chemistry helps you for every Chemistry entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Chemistry Organometallic Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Organometallic Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemistry students definitely take this Organometallic Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Organometallic Compounds extra questions, long questions & short questions for Chemistry on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The complex (X) react with nucleophilies (R-) to give stable, neutral metal alkyl complex (Y). The product (Y) is

Solution:

QUESTION: 2

The 1HNMR spectrum of  at -800C and at 300C are respectively

Solution:

At high temperature(300C) due to fast 1,2-meta shift,  mode looks like  mode. Hence, two signal. At low temperature, this rate is very slow, hence four signal corresponding to 4-types of hydrogen atom. Hence, (X and Y).

QUESTION: 3

The major product in the above reaction is

Solution:

Bridging carbonyl is more basic than terminal hence Lewis acid attack at bridging carbonyl. Hence, correct option is (a)

QUESTION: 4


The v c-o stretching frequency

Solution:

In B due to presence of methyl group, it will donate more electron density to metal. Hence, more back donation therefore, less value of v c-o. 

QUESTION: 5

The compound  has a single 'CO' stretching absorption at 1761cm-1. The IR data indicate that all C5H5 ligands are pentane to and probably in identical environment. On the basis of these data which of the following statement is true

Solution:

For all Cp to similar environment all the CO should be in μ3- mode

QUESTION: 6

Bond lengths and angles have been determined by gas phase electron diffraction for two similar complexes, Fe(CO)4(C2H4)(X) and fe(CO)4(C2F4), (Y)

Which of the following statement is true

Solution:

As C2F4 is strong -acceptor than C2H4. Hence, there will be more backbonding in (Y). Hence, C–C bond will be larger and M–C bond will be shorter in Y.

QUESTION: 7

The solved state magic angle spinning 13C NMR spectrum of Fe(CO)5 shows a single absorption at –26ºC but two singnals at –118ºC with relative intensity

Solution:

At –118ºC movement of axial ligand to equatorial is slow. Hence, axial and equatorial ligands give different signal. Hence, intensity ratio will be 2 : 3

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

Total number of isolobal fragments are_______


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

Considering the quadnipolar nature of M -M bond in [Re2CI8]2-, M -M bond order in [Re2Cl4(PMe2Ph)4]is ___________


Solution:

[Re2Cl4(PMe2Ph)4]+
Let the oxidation states of two Re atoms are x and y
x + y - 4 = + 1
x + y = +5 
x = +2, y = +3  

Therefore, total number of d-electrons on Re2+ and Re3* ions = 5 + 4 = 9 Electronic configuration in this cluster ion is

Bond order 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

Following the 18e- rule as a guide, determine x in the following complex.


Solution:



QUESTION: 11

Which of the following statement is not true

Solution:

This reactions reductive elimination takes place first then followed by oxidative addition.

QUESTION: 12

The above reaction is an example of

Solution:

In above reaction CH2 get inserted  between two metal. Hence, reaction is an example of insertion reaction.

QUESTION: 13

Structures of Fe5(CO)15C and Os5(CO)16 respectively are

Solution:

QUESTION: 14


Correct set representing A and B respectively are

Solution:

QUESTION: 15

Solution:

 

QUESTION: 16

Consider the following reaction, 
Consider the correct statement regarding A and B
(1) complex A is diamagnetic in nature
(2) complex B contain one ligand in η4-mode
(3) A has smaller M-C bond length than 
(4) A has larger M-C bond length than 

Solution:


Complex A obey 18 electron, in Co(Cp)there is an electron in antibonding orbital which leads to increase in bond length. Hence, correct option is (2) and (3).

QUESTION: 17

Solution:

Grubbs catalyst used for ring closing metathesis of olefins.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

The number of valence electrons provided by Co(CO)4 fragment towards cluster bonding is ___________


Solution:

Each transition metal has 12 electrons associated with it that are reserved for non-framework bonding. Electron more than 12 electrons are involved in cluster bonding.
Number of valence electron in Co(CO)4  =  17
Hence, number of electrons towards cluster bonding = 17–12 = 5

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

In the reaction shown below

Number of CO ligand in Y is_____


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

The number of complexes having NO ligand in linear form are____.


Solution:


have no ligand in linear form.