Our Environment - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Our Environment - 2


Description
This mock test of Our Environment - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Our Environment - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Our Environment - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Our Environment - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Our Environment - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a biotic component of an ecosystem ?

Solution:

Rainfall is not a living organism

QUESTION: 2

If a grasshopper is eaten by a frog, then the energy transfer will be from

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following is not biodegradable ?

Solution:

Plastic bags are synthetic materials. These are not degraded by bacteria.

QUESTION: 4

Which group of organisms are not constituents of a food chain?
(i) Grass, lion, rabbit, wolf
(ii) Plankton, man, fish, grasshopper
(iii) Wolf, grass, snake, tiger
(iv) Frog, snake, eagle, grass, grasshopper

Solution:

The organisms in an ecosystem are related through food requirements. This relationship is called food chain. In option (i) grass is eaten by rabbit, rabbit is consumed by wolf and lion eats wolf. In option (iv) grasshopper eats grass, frog eats grasshopper, snake eats frog and eagle consumes snake. In option (ii) grasshopper is found in terrestrial ecosystems not aquatic ecosystems. In option (iii) there is no herbivore animal to consume grass. Thus, the correct answer is option C.

QUESTION: 5

The average value for the amount of organic matter that is present at each step and reaches the next level of consumers is

Solution:

As per standard 10% rule.

QUESTION: 6

Excessive exposure of humans to UV-rays results in
(i) damage to immune system
(ii) damage to lungs
(iii) skin cancer
(iv) peptic ulcer

Solution:

UV rays or ultraviolet rays can affect human health in many ways like causing skin cancer or weakening immune system. Excessive exposure to UV rays can lead to skin cancer because the UV rays cause damage to the DNA in skin cells. 

QUESTION: 7

As human beings occupy the top level in any food chain, the maximum concentration of insecticides get accumulated in our bodies. This phenomenon is known as

Solution:

Concentration of chemicals like insecticides in living system is called biological magnification.

QUESTION: 8

In the garden ecosystem, which of the following are producers?

Solution:
QUESTION: 9

An ecosystem includes

Solution:

An ecosystem includes both living and non-living organisms.

QUESTION: 10

Which of the following is an autotroph?

Solution:
QUESTION: 11

Which one of the following is an artificial ecosystem ?

Solution:

Crop field is an artificial ecosystem.

QUESTION: 12

In a food chain, the third trophic level is always occupied by

Solution:

The third trophic level in a food chain is always occupied by carnivores.

QUESTION: 13

 Which of the following is a logical sequence of food chain

Solution:
QUESTION: 14

In a given food chain, suppose the amount of energy at fourth trophic level is 5 kJ, what will be the energy available at the producer level ?
Grass → Grasshopper → Frog → Snake → Hawk

Solution:

According to 10% rule, energy available at producer level will be 5 x 10 x 10 x 10 = 5000 J.

QUESTION: 15

Which of the following statements about food chain and energy flow through ecosystem is false?

Solution:

There are many food chains which are interconnected to form the food web and so one organism can feed at different trophic levels in the different food chain. There is a 0gradual decrease in the energy of the increasing trophic levels due to the loss of energy with each transfer. The producers are the organisms which can synthesize food and the organisms which feed on the other sources are known as consumers. The detrivores are the organisms which feed on the dead matter of the organisms which belong to all the trophic levels. 

QUESTION: 16

Organisms of a higher trophic level which feed on several types of organisms belonging to a lower trophic level constitute the

Solution:

Organisms of a higher trophic level which feed on several types of organisms belonging to a lower trophic level constitute the food web.

QUESTION: 17

First link in any food chain is usually green plants because

Solution:
QUESTION: 18

Depletion of ozone is mainly due to

Solution:

Depletion of ozone layer is mainly due to chlorofluorocarbon compounds.

QUESTION: 19

A food chain comprising birds, green plants, fish and man. The concentration of harmful chemical entering the food chain will be maximum in

Solution:
  • A food chain comprising birds, green plants, fish and man.
  • Food chain in ecology, the sequence of transfers of matter and energy in the form of food from one organism to another organism.
  • Food chains intervined locally into a food web because most organisms consume more than one type of animal or plant.
  • Each level of a food chain represents a different trophic level.
  • Humans are to be present at the top of the food chain because they eat all kinds of plants and animals.
  • The human food chain starts with plants.
  • Humans are dominant consumers.
  • They affect food webs through energy production and agriculture, pollution, habitat destruction, overfishing and hunting it affect both soil and aquatic ecosystem.
QUESTION: 20

Excessive exposure of humans to UV rays results in
(i) damage to immune system
(ii) damage to lungs
(iii) skin cancer
(iv) peptic ulcers

Solution:

UV rays damage the immune system and cause skin cancer.

Similar Content

Related tests