PU LLB Mock Test- 1


100 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | PU LLB Mock Test- 1


Description
This mock test of PU LLB Mock Test- 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for CLAT PU LLB Mock Test- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this PU LLB Mock Test- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this PU LLB Mock Test- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other PU LLB Mock Test- 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who initiated the observation of World Maritime Day?

Solution: World Maritime Day was initiated by the United Nations (UN), through the International Maritime Organization (IMO). The day is to celebrate the contribution offered by the industry of international maritime towards the world’s economy, especially in shipping. World Maritime Day was observed for the first time on 17 March 1978. The day is observed to mark when the IMO Convention entered into force in the year 1958.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 2

When is World Maritime Day 2020 observed?

Solution: World Maritime Day is observed on 24th September 2020. The day is observed on Last Thursday of September Month. The day aims to mark the contribution of international maritime industries towards the economy of the world, especially shipping. The Day focuses on the importance of shipping safety, maritime security, and the marine environment.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 3

Who assumed charge as Ministry of Food Processing Industries?

Solution: Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Narendra Singh Tomar assumed charge as the Minister of Food Processing Industries (MoFPI) in Panchsheel Bhawan on 23 September 2020. The Minister met all the senior officials and reviewed the schemes of the ministry. Tomar currently holds the charge of the Minister of Agriculture & Farmers Welfare, Minister of Rural Development, and Minister of Panchayati Raj.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 4

When was the first International Day of Sign Languages observed?

Solution: The United Nations General Assembly (UNGA) has proclaimed 23 September as the International Day of Sign Languages (IDSL) with an aim to raise awareness of the significance of sign language in the full realization of the human rights of people who are deaf. The International Day of Sign Language was first celebrated in the year 2018 under the theme With Sign Language, Everyone is Included! The 2019 theme for IDSL is Sign Language Rights for All.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 5

When was the first World contraception day observed?

Solution: World Contraception Day was first observed on 26 September 2007. World Contraception Day is supported by a coalition of 15 international NGOs, governmental organizations and scientific and medical societies with an interest in sexual and reproductive health. It is sponsored by Bayer AG.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 6

What is the theme for 2020 World Maritime Day?

Solution: The theme for 2020 World Maritime Day is "Sustainable shipping for a sustainable planet". The theme focus to provide an opportunity to raise awareness of the United Nations' Sustainable Development Goals (SDGs).

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 7

Who initiated the International Day of Sign Languages?

Solution: International Day of Sign Languages was initiated by the World Federation of the Deaf (WFD). The United Nations passed a resolution and proclaimed the International Day of Sign Languages on 19 December 2017.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 8

When is the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons observed?

Solution: International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons was observed on 26 September. The day aims to provide an occasion for the world community to reaffirm its commitment to global nuclear disarmament as a priority. The day aims to achieve global nuclear disarmament, which is one of the oldest goals of the United Nations.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 9

When was the Fit India Movement launched?

Solution: Fit India Movement is a nationwide campaign. The movement aims to encourage drill physical activity and sports in their everyday lives. The entire program has been conceptualized by PM Modi. The movement was launched on the occasion of National Sports Day in 2019. National Sports Day is celebrated on 29 August every year, to honor the legendary hockey player Major Dhyan Chand Singh.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 10

When is the World contraception day Observed?

Solution: World contraception day is observed on 26 September every year. The day aims to improve and raise awareness of contraceptive methods and enable men and women to make informed choices on their sexual and reproductive health.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 11

What is the theme for the 2020 International Day of Sign Languages?

Solution: International Day of Sign Languages is observed on 23 September every year. The day aims to raise awareness of the importance of sign language in the full realization of the human rights of people who are deaf. The theme for the 2020 International Day of Sign languages is “Sign Languages Are for Everyone!”.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 12

In July 2020, India announced a ________ currency swap facility for Sri Lanka under the framework of the SAARC.

Solution: In July 2020, India announced a $400 million currency swap facility for Sri Lanka under the framework of the SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation). India is planning to provide a bilateral swap facility for $1.1 billion, as per Sri Lanka's request.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 13

Rajya Sabha passed the Indian Institutes of Information Technology Laws (Amendment) Bill, 2020. Under the Bill ________ IIITs in Public-Private Partnership (PPP) model will be given National Importance.

Solution: Rajya Sabha passed Indian Institutes of Information Technology Laws (Amendment) Bill, 2020 in New Delhi on 22 September. The Indian Institutes of Information Technology Act of 2014 and the Indian Institutes of Information Technology (Public-Private Partnership) Act, 2017 are the unique initiatives of the Government of India. The Bill will declare five IIITs in Public-Private Partnership (PPP) mode at Agartala, Bhopal, Bhagalpur, Raichur and Surat as Institutions of National Importance by granting them statutory status under the IIIT (PPP) Act, 2017. Already 15 IIITs are granted the National Status Importance.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 14

When was the first International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons observed?

Solution: In 2009, the UNGA passed a resolution 64/35 and declared 29 August as the International Day against Nuclear Tests. In 2014, the International Day for the Total Elimination was observed for the first time.Hence, the correct option is D.
QUESTION: 15

When was the International Maritime Organization (IMO) established?

Solution: International Maritime Organization (IMO) was established on 17 March 1948. IMO was established after the agreement at a UN conference held in Geneva in 1948. It is responsible for regulating shipping. The IMO also focuses on areas such as safety, maritime security, environmental concerns, legal matters, technical co-operation, and the efficiency of shipping.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 16

The test-fired _________ Anti Tank Guided Missile (ATGM).

Solution: DRDO successfully test-fired Laser-Guided Anti Tank Guided Missile (ATGM) from MBT Arjun Tank at KK Ranges, Armoured Corps Centre and School (ACC&S) Ahmednagar on 22 September 2020. The missile has been developed with multiple-platform launch capability. The ATGM is currently undergoing technical evaluation trials from the gun of MBT Arjun.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 17

Which of the Rhino Species is/are listed by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as Critically Endangered?

Solution: There are 5 rhino species living in Africa and Asia. Three of the species namely Javan Rhinos (Rhinoceros sondaicus), Sumatran rhinos (Dicerorhinus sumatrensis) and black rhinos (Diceros bicornis) are listed by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as Critically Endangered. One of the 5 species White rhinos (Ceratotherium simum) are considered near threatened, and greater one-horned rhinos (Rhinoceros unicornis) vulnerable to extinction.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 18

When is the World Heart Day observed?

Solution: World Heart Day is observed on 29 September every year. The day aims to increase awareness in the public about cardiovascular diseases including their prevention and also their global impact.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 19

When was Indian Council of Agricultural Research (ICAR) established?

Solution: The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is an autonomous body responsible for coordinating agricultural education and research in India. It reports to the Department of Agricultural Research and Education, Ministry of Agriculture. The Union Minister of Agriculture serves as its president. It was established on 16 July 1929.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 20

When was the World Heart Federation (WHF) established?

Solution: The World Heart Federation (WHF) is a nongovernmental organization based in Geneva, Switzerland, formed in 1972.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 21

When did the UN adopt International Day for Universal Access to Information?

Solution: In 2019, the UN General Assembly (UNGA) also adopted 28 September as the International Day for Universal Access to Information.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 22

Rajya Sabha passed the ___________ to remove commodities like cereals, pulses, oilseeds, edible oils, potatoes and onions from the list of essential commodities.

Solution: Rajya Sabha passed the Essential Commodities (Amendment) Bill 2020 on 22 September. The bill was introduced by the Minister of State (MoS) for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Danve Raosaheb Dadarao on 14th September 2020 in the Lok Sabha. The Bill will replace ordinances promulgated on 5th June 2020. The bill was passed by the lower house on 15th September 2020. Under the Bill, with provisions to remove commodities like cereals, pulses, oilseeds, edible oils, potatoes and onions from the list of essential commodities.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 23

On 28 September, Defence Acquisition Council (DAC) approved projects worth at an approximate cost of _________ for various equipment required by the Indian Armed Forces.

Solution: Defence Minister Rajnath Singh chaired Defence Acquisition Council (DAC) approved proposals for Capital acquisitions of the various equipment required by the Indian Armed Forces on 28 September. The project’s worth at an approximate cost of Rs.2,290 crore.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 24

When is the International Day for Universal Access to Information observed?

Solution: International Day for Universal Access to Information is observed on 28 September globally. The day aims to enhance education and public awareness about the threat posed by nuclear weapons to humanity and the necessity for the total elimination of nuclear weapons. The day provides an opportunity for the world community to reaffirm its commitment to global nuclear disarmament as a priority.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 25

What is the theme of World Tourism Day 2020?

Solution: World Tourism Day 2020 theme is ‘Tourism and Rural Development. The theme aims to focus on tourism as a leading provider of employment and opportunities in the countless rural communities around the world. With the Covid-19 pandemic, the industry had been hard hit.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 26

Shri Suresh Angadi, who passed away was the Minister of State _________.

Solution: Minister of State (MoS) for Railways Suresh Angadi passed away on 23 September. He died of Covid-19, became the first union minister to succumb to the deadly virus. He was 65-year-old. Suresh Angadi is an Indian politician who is the current Minister of State Railways of India. He is the leader of the Bharatiya Janata Party in Karnataka.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 27

India, _________ to hold virtual bilateral summit on 26 September.

Solution: Prime Minister Narendra Modi and PM's Sri Lankan counterpart Mahinda Rajapaksa is to hold a virtual bilateral summit on 26 September 2020. This summit will be the first official engagement after parliamentary elections in Sri Lanka.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 28

When was the World Federation of the Deaf (WFD) established?

Solution: The World Federation of the Deaf is an international non-governmental organization that acts as a peak body for national associations of Deaf people, with a focus on Deaf people who use sign language and their family and friends. It was established on 23 September 1951 in Rome, Italy.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 29

When is the International Day of Sign Languages?

Solution: International Day of Sign Languages is observed on 23 September every year. The day aims to raise awareness of the importance of sign language in the full realization of the human rights of people who are deaf. The International Day of Sign Languages offers an opportunity to support and protect the linguistic identity and cultural diversity of all sign language users.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 30

When was the International Day of Peace established?

Solution: International Day of Peace was established by the United Nations General Assembly (UNGA) in 1981. In 2001, the UNGA unanimously designated the Day as a period of non-violence and cease-fire. The United Nations aims to honor a cessation of hostilities during the Day. the day was established to educate people and create public awareness on issues related to peace.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 31

When was the first World Heart Day observed for the first time?

Solution: World Heart Day was established by the World Heart Federation (WHF) in conjunction with the World Health Organization (WHO) in 1999. The idea was initiated by Antoni Bayes de Luna when he served as the president of the World Heart Federation (WHF) from 1997-1999. Until 2011, World Heart Day was celebrated on the last Sunday of September. The first celebration took place on the 24th of September 2000.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 32

As per Age Appropriate Fitness Protocols, people are categorized into _______ groups.

Solution: Prime Minister Narendra Modi launched the 'Age Appropriate Fitness Protocols' via virtual conferencing, on the first-anniversary occasion of the Fit India Movement. The Age-Appropriate Fitness Protocols are laid for three age groups namely 5–18, 18–65, and above 65.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 33

When is the World Tourism Day observed?

Solution: World Tourism Day 2020 is observed on 27 September every year. World Tourism Day 2020 aims to raise awareness about the role of tourism around the world. World Tourism Day also ensures to promote social, cultural, political, and economic values.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 34

When is Rose Day observed?

Solution: Rose Day is observed on 22 September every year. The day is observed for the welfare of cancer patients. The day is to mark hope for cancer patients that cancer is curable. The day is to spread a message to all cancer patients that they can fight the disease with strong willpower and spirit.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 35

On 28 September, India signed an MoU with ___________ in the field of intellectual property cooperation between the two countries.

Solution: Prime Minister Narendra Modi and his Danish counterpart Mette Frederiksen held a virtual summit on 28 September. The aim is to strengthen the bilateral relations between the two countries. The leaders signed an MoU in the field of intellectual property cooperation between the two countries.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 36

_______ launched Kritagya Hackathon.

Solution: Indian Council of Agricultural Research (ICAR) under the National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) has launched a hackathon named “KRITAGYA”. The aim is to promote potential technology solutions to enhance farm mechanization with special emphasis on women-friendly equipment.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 37

_______ signed MoU with the Ministry of Women and Child Development to control Malnutrition as a part of POSHAN Abhiyaan.

Solution: Ministry of AYUSH signed MoU with the Ministry of Women and Child Development in New Delhi. The MoU is aimed to control Malnutrition as a part of POSHAN Abhiyaan. The MoU aims time-tested and scientifically proven Ayush-based solutions being adopted for controlling malnutrition in the country.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 38

PM Narendra Modi inaugurates six mega projects in Uttarakhand under the Namami Gange Mission. One of the projects is the up gradation of the existing 27 MLD at Jagjeetpur. Where is Jagjeetpur located?

Solution: PM Narendra Modi inaugurates six mega projects in Uttarakhand under the Namami Gange Mission. One of the projects is the up gradation of the existing 27 MLD at Jagjeetpur. Jagjeetpur is located at Haridwar, Uttarakhand.

Hence, the correct option is B.

QUESTION: 39

When was the World Maritime Day Observed for the first time?

Solution: World Maritime Day was initiated by the United Nations (UN), through the International Maritime Organization (IMO). The day is to celebrate the contribution offered by the industry of international maritime towards the world’s economy, especially in shipping. World Maritime Day was observed for the first time on 17 March 1978. The day is observed to mark when the IMO Convention entered into force in the year 1958.

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 40

Which of the following Labour Code/s were passed by the Parliament?

Solution: Rajya Sabha passed three labor codes namely, (i) Industrial Relations Code, 2020, (ii) Code on Occupational Safety, Health & Working Conditions Code, 2020, (iii) Social Security Code, 2020. These Labour Codes seek to enhance the welfare of the workers in the country. The Social Security Code provides a framework to include organized and unorganized sector workers under the ambit of comprehensive social security.

Hence, the correct option is D.

QUESTION: 41

Seats are allotted to various states in the Lok Sabha on the basis of ______________.

Solution: Every state is allotted a number of seats in the Lok Sabha in such a manner that the ratio between that number and its population is the same for all the states of India. The provision does not apply for states having a population of less than 6 million.

Each state is divided into territorial constituencies in such a manner that the ratio between the population of each constituency and the number of seats allotted to it remains the same throughout the state.

QUESTION: 42

The minimum age at which a person can be appointed Prime Minister of India is ___________________.

Solution: An individual should be a citizen of India, should be a member of either the Lok Sabha or the Rajya Sabha, should have completed 25 years of age if he is a member of the Lok Sabha or 30 years if he is a member of the Rajya Sabha to be eligible for the position of Prime Minister of India. He is the leader of the executive of the Government of India. The prime minister is also the chief adviser to the President of India and the head of the Council of Ministers.
QUESTION: 43

Who has power to summon or prorogue the house of the Parliament?

Solution: The President of the Republic of India has the power to summon and prorogue either House of Parliament or to dissolve Lok Sabha. He is the head of state of India and the commander-in-chief of the Indian Armed Forces. Even though Article 53 of the Constitution of India states that the President can exercise his powers directly or by subordinate authority, with few exceptions, all of the executive powers vested in the President are, in practice, exercised by the Prime Minister with the help of the Council of Ministers.
QUESTION: 44

The size of the Council of Ministers ____________________.

Solution: The Union Council of Ministers exercises executive authority in the Republic of India. It consists of senior ministers, called cabinet ministers, junior ministers, called 'ministers of state' and sometimes, deputy ministers. It is led by the Prime Minister. The size of the Union council of ministers, including the first among equals, the Prime Minister, now stands at 79, a shade short of the permissive maximum of 81, 15% of the strength of the Lok Sabha which has been specified in the Constitution.
QUESTION: 45

By which Constitutional Amendment, Article 21-A providing for the right to education was inserted in the Constitution of India?

Solution: The 86th amendment to the constitution of India in 2002, provided the right to education as a fundamental right in part-III of the Constitution. ... Substitution of new article for art 45: “ The state shall endeavor to provide early childhood care and education to children below the age of 6 years”.

Right to education - Children are the highest assets of any country. They are potential human resources to do that, to be firmly knowledgeable and capable of progressing the country. Education is of transcendental importance in the life of a man. Today, education, without doubt, is the size of a man that is without a particle. The RTE Act is going on with different characteristics, in a compulsory nature, it has come into the form of real-time, it took a long time and the need to provide education for everyone has come into the dream. India is ranked with a poor literacy rate of 66 percent, as given in 2007 by United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, and as per the United Nations Development Program Report, 2009, it is ranked 149 in the World Literacy Rankings.

QUESTION: 46

The Parliament of India consists of ___________________.

Solution: The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India. The Parliament is constructed of the President of India and the houses. It is a bicameral legislature with two houses: the Rajya Sabha (Council of States) and the Lok Sabha (House of the People). The President in his role as head of the legislature has full powers to summon and prorogue either house of Parliament or to dissolve Lok Sabha.
QUESTION: 47

Where can an impeachment proceeding against the president be initiated?

Solution: Impeachment is the process by which President is removed from office. The charges of Impeachment can be initiated in either house of the Parliament. For this, charges should be signed by 1/4th members of that house who has initiated or framed charges against the President. Also, a 14 days notice should be given to the president.
QUESTION: 48

The Constitution of India is __________________.

Solution: The Constitution of India is the supreme law of India. It lays down the framework defining fundamental political principles, establishes the structure, procedures, powers, and duties of government institutions, and sets out fundamental rights, directive principles, and duties of citizens. It is the longest written constitution of any sovereign country in the world.
QUESTION: 49

On what ground can the President be impeached?

Solution: Impeachment is the process by which President is removed from office. The charges of Impeachment can be initiated in either house of the Parliament. For this, charges should be signed by 1/4th members of that house who has initiated or framed charges against the President. Also, a 14 days notice should be given to the president. The President may be removed before the expiry of the term through impeachment for violating the Constitution of India by the Parliament of India.
QUESTION: 50

Which of the following statement/statements is/are not correct?

(a) The position of U.N. High Commissioner for Human Rights was created by the Economic and Social Council.

(b) The High Commissioner was to be appointed by the Secretary. General subject to approval by the General Assembly.

(c) The term of office of the High Commissioner was five years.

(d) The High Commissioner's principal location would be in New York.

Solution:
QUESTION: 51

Remoteness of damages is determined by

Solution: Remoteness of damage is the term that is used to indicate that although the carelessness of a person has been a cause of the harm suffered by the plaintiff, nevertheless the harm is so far removed, is so remote, from the wrongdoing that the wrongdoer should not be legally liable for it. It is not for any harm that has been caused by carelessness, that the careless person is liable. It is only for that harm that is sufficiently close, or not too remote, that a careless person is liable. Unfortunately over the years, a number of different tests and descriptive terms have been used to determine whether harm is too remote from, or sufficiently close to, carelessness to render the careless person liable.

In English law, remoteness is a set of rules in both tort and contract, which limits the number of compensatory damages for a wrong.

In negligence, the test of causation not only requires that the defendant was the cause in fact but also requires that the loss or damage sustained by the claimant was not too remote. As with the policy issues in establishing that there was a duty of care and that that duty was breached, remoteness is designed as a further limit on a cause of action to ensure that the liability to pay damages is fairly placed on the defendant.

QUESTION: 52

What is the maximum strength of the Lok Sabha at present?

Solution: The maximum strength of the House allotted by the Constitution of India is 552. Currently, the house has 545 seats which are made up by the election of upto 543 elected members and at a maximum, 2 nominated members of the Anglo- Indian Community by the President of India.
QUESTION: 53

Which functionary can be invited to give his opinion in Parliament?

Solution: The Attorney General for India is the Indian government's chief legal advisor, and its the primary lawyer in the Supreme Court of India. He can be said to be the lawyer from the government's side. He is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President. The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote.
QUESTION: 54

The Indian Parliament has at least _____________ sessions in an year.

Solution: The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India. The period during which the House conducts its business is called a session. The Constitution empowers the president to summon each House at such intervals that there should not be more than a six-month gap between the two sessions. Hence, the Parliament must meet at least twice a year. In India, the parliament conducts three sessions each year.
QUESTION: 55

The Speaker of the Lok Sabha makes use of his casting vote only _____________________.

Solution: A casting vote is a vote which may be exercised (usually in addition to his or her normal vote as a member of the body, if he or she has one) by the presiding officer of a council or legislative body, or of any committee, to resolve a deadlock and which can be exercised only when such a deadlock exists. The Speaker of the Lok Sabha makes use of his casting case in the above situation.
QUESTION: 56

The Chairman of the Rajya Sabha ____________.

Solution: The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. The Vice President is the ex-officio Chairman, who presides over its sessions. The Deputy Chairman, who is elected from amongst the house's members, takes care of the day-to-day matters of the house in the absence of the Chairman. The Rajya Sabha held its first sitting on 13 May 1952.
QUESTION: 57

A bill in the first stage is _______________.

Solution: A Bill is the draft of a legislative proposal. It has to pass through various stages before it becomes an Act of Parliament. There are three stages through which a bill has to pass in one House of Parliament. The procedure is similar for the Legislative Assemblies of States. The legislative process begins with the introduction of a Bill in either House of Parliament that is Lok Sabha or the Rajya Sabha. This stage is known as the First Reading of the Bill.
QUESTION: 58

Disqualification of elected members on the basis of Anti-defection is under which schedule of the Constitution?

Solution: The 10th schedule of the constitution was added in 1985 by an amendment to the constitution. It is popularly referred to as "Anti-Defection Law"
QUESTION: 59

Which provision of the Companies Act, 2013 discusses the issue of bonus shares out of its free reserves or the securities premium account or the capital redemption reserve account, subject to the compliance with certain conditions such as authorization by the article, approval in the general meeting?

Solution: There was no specific section under the Companies Act, 1956 which deals with the Issue of Bonus shares, the companies were following norms prescribed by the Controller of Capital Issues. Once SEBI came into existence and the Controller of Capital abolished, Unlisted Private Companies and Public Limited Companies were free to issue Bonus shares. The Companies Act, 2013 has introduced section 63 read with Rule 14 The Companies (Share Capital and Debentures) Rules,2014 to deal exclusively with the issue of Bonus shares.
QUESTION: 60

The normal term of the Lok Sabha is five years but during an emergency, it may be extended for ______________.

Solution: During National Emergency, the duration of Lok Sabha can be extended to a maximum of 1 year at a time by passing a law in the parliament. The term of the 5th Lok Sabha was extended twice by passing the House of the People (extension of duration) Act, 1976. However, this extension cannot continue beyond a period of six months after the Emergency ceases to operate.
QUESTION: 61

'Last come first go' rule is applicable in the case of :

Solution: Departure from the rule “last come first go”.-The rule is that the employers shall retrench the workman who came last, first, popularly as 'last come first go'. ... This is to say, those who fall in the same category shall suffer retrenchment only in accordance with the principle of 'last come first go'. :-

Section 2(oo) of the Act states that “retrenchment means the termination by the employer of the service of a workman for any reason whatsoever, otherwise than as a punishment inflicted by way of disciplinary action, but does not include – (a) voluntary retirement of the workman or.

QUESTION: 62

The Indian Constitution was enforced on ___________.

Solution: The Constitution of India is the supreme law of India. It lays down the framework defining political principles, establishes the structure, procedures, powers, and duties of government institutions and sets out fundamental rights, directive principles and duties of citizens. It was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949, and came into effect on 26 January 1950.
QUESTION: 63

Which of the following is not the power of the Prime Minister?

Solution: The Prime Minister of India is the leader of the executive of the Government of India. The Prime Minister's powers include formation of the Council of Ministers, allocation of portfolios, acting as the Chairman of the Cabinet and presiding over its meetings and removal of ministers among many others.
QUESTION: 64

Consider the following statements :

(i) Joinder is an ingredient of conspiracy and unlawfulness is implied in it for causing injury Joinder is a cause of action

(ii) Where the fact of joinder is absent the cause of action becomes irrelevant

(iii) For serving his own legal interest Joinder will not create a cause of action

Solution: Consider statements

(i) Joinder is an ingredient of conspiracy and unlawfulness is implied in it for causing injury Joinder is a cause of action

(iii) For serving his own legal interest Joinder will not create a cause of action

QUESTION: 65

The decision of the Speaker regarding a Money Bill is______________.

Solution: Money Bills are a kind of financial bills. These bills can be introduced only in Lok Sabha. Article 110(3) in the constitution provides that the decision of the speaker of the Lok Sabha shall be final in case a question arises regarding whether a bill is a money bill or not.
QUESTION: 66

Indian Constitution was amended for the first time in the year ________.

Solution: This amendment added special provision for the advancement of any specially and educationally backward classes or the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes. To fully secure the constitutional validity of zamindari abolition laws and to place reasonable restriction on freedom of speech. A new constitutional device, called Schedule 9 introduced to protect laws that are contrary to the Constitutionally guaranteed fundamental rights. These laws encroach upon property rights, freedom of speech and equality before law.
QUESTION: 67

Indian parliament is based on the principle of ______________.

Solution: A bicameral legislature divides the legislators into separate assemblies, chambers, or houses. Bicameralism is distinguished from unicameralism, in which all members deliberate and vote as a single group, and from some legislatures that have three or more separate assemblies, chambers, or houses. The Parliament is composed of the President of India and the houses. It is a bicameral legislature with two houses: the Rajya Sabha (Council of States) and the Lok Sabha (House of the People).
QUESTION: 68

The Speaker of the Lok Sabha is _________________.

Solution: The Speaker of the Lok Sabha is the presiding officer of the Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India. The speaker is elected in the very first meeting of the Lok Sabha following general elections. Serving for a term of five years, the Speaker chosen from amongst the members of the Lok Sabha, and is by convention a member of the ruling party or alliance.
QUESTION: 69

A retired judge of High Court cannot practice ______________.

Solution: A judge of a High Court is prohibited from practising in Courts before any authority in India, except the Supreme Court and High Courts of which he has not been a judge.
QUESTION: 70

If a vote of 'no confidence' is passed against a minister, ________________.

Solution: A vote of 'no confidence' is not passed against a person. it is passed against the government. India follows the principle of collective responsibility. If the government falls or the Prime Minister resigns, all ministers have to resign. if a vote of no confidence is passed in the Lok Sabha, the government falls and the President calls for a floor-test of majority, whichever party or alliance has the required numbers, forms a new government.
QUESTION: 71

Read the Assertion (A) and Reason (R) and answer by using the codes given below :

Assertion (A): The system of Droit Administratif is not at all based on the doctrine of separation of powers.

Reason (R): The most original aspect of the French Administrative Law is the independence of the administration from judicial control.

Solution: Reason R: Administrative law, the legal framework within which public administration is carried out. It derives from the need to create and develop a system of public administration under law, a concept that may be compared with the much older notion of justice under law. Since administration involves the exercise of power by the executive arm of government, administrative law is of constitutional and political, as well as juridical, importance.

Assertion (A): Meaning of Droit Administratif French administrative law is known as Droit Administratif which means a body of rules which determine the organization, powers, and duties of public administration and regulate the relation of the administration with the citizen of the country.

The separation of powers is a model for the governance of a state. Under this model, a state's government is divided into branches, each with separate and independent powers and areas of responsibility so that the powers of one branch are not in conflict with the powers associated with the other branches. The typical division is into three branches: a legislature, an executive, and a judiciary, which is the trias political model. It can be contrasted with the fusion of powers in some parliamentary systems where the executive and legislative branches overlap.

Separation of powers, therefore, refers to the division of responsibilities into distinct branches to limit any one branch from exercising the core functions of another. The intent of separation of powers is to prevent the concentration of unchecked power by providing for "checks" and "balances" to avoid autocracy, overreaching by one branch over another, and the attending efficiency of governing by one actor without need for negotiation and compromise with any other.

here the answer is, (A) is false but (R) is true

QUESTION: 72

The term of Lok Sabha can be extended beyond its normal term of five years ________________.

Solution: During National Emergency, the duration of Lok Sabha can be extended to a maximum of 1 year at a time by passing a law in the parliament. The term of the 5th Lok Sabha was extended twice by passing the House of the People (extension of duration) Act, 1976. However, this extension cannot continue beyond a period of six months after the Emergency ceases to operate.
QUESTION: 73

Which of the following is a natural prolongation of land territory

Solution: This paper is a response to the latest Bangladesh/Myanmar case decided by the ITLOS on 14 March 2012, which is the first case concerning the delimitation of the continental shelf beyond 200 nm. The paper aims to discuss the status and role of natural prolongation in delimiting this area. Natural prolongation constitutes the legal basis for entitlement to the continental shelf beyond 200 nm. Also, natural prolongation should play a role as a relevant circumstance in delimiting the continental shelf beyond 200 nm. To address these two issues, the judgment of the Bangladesh/Myanmar case will also be reviewed. Both the interpretation of the meaning of natural prolongation and its exclusion in the delimitation process is not convincing. Hence, the Judgment's future influence on the continental shelf delimitation is limited.

The continental margin, between the continental shelf and the abyssal plain, comprises a steep continental slope followed by the flatter continental rise. Sediment from the continent above cascades down the slope and accumulates as a pile of sediment at the base of the slope called the continental rise. Extending as far as 500 km (310 mi) from the slope, it consists of thick sediments deposited by turbidity currents from the shelf and slope. The continental rise's gradient is intermediate between the slope and the shelf.

QUESTION: 74

What is the maximum strength of the Rajya Sabha?

Solution: The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership of the Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provisions for 245 members. The Vice President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions.
QUESTION: 75

Match List-I with List-II List-I (Cases)

a. Ram Narayan v/s Rameshwari

b. Lachman v/s Meena

c. Dastane v/s Dastane

d. Mr. X v/s Hospital Z

List-II (Grounds)

i. Insanity

ii. Cruelty

iii. Desertion

iv. Venereal Diseases And select the correct answer using the codes given below :

Choose the answer that corresponds to the order: a b c d

Solution:
QUESTION: 76

Who presides over the joint sessions of the Parliament?

Solution: The joint sitting of the Parliament is called by the President and is presided over by the Speaker or, in his absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha or in his absence, the Deputy-Chairman of the Rajya Sabha. If any of the above officers are not present then any other member of the Parliament can preside by consensus of both the House.
QUESTION: 77

Parliament is adjourned sine die means which of the following?

Solution: Adjournment sine die, which means without day in latin. It means "without assigning a day for a further meeting or hearing". To adjourn an assembly sine die is to adjourn it for an indefinite period. A legislative body adjourns sine die when it adjourns without appointing a say on which to appear or assemble again. The power of adjournment and adjournment sine die lies with the speaker.
QUESTION: 78

Cancellation of a contract due to impossibility of performance is called

Solution: Cancellation of a contract due to impossibility of performance is called Frustration.

A frustrated contract is a contract that, subsequent to its formation, and without fault of either party, is incapable of being performed due to an unforeseen event (or events), resulting in the obligations under the contract being radically different from those contemplated by the parties to the contract.

QUESTION: 79

The Comptroller and Auditor-General performs _____________.

Solution: The Comptroller and Auditor General (CAG) of India is an authority established by Article 148 of the Constitution of India, which audits all receipts and expenditure of the Government of India and the state governments, including those of bodies and authorities substantially financed by the Government. The CAG is ranked 9th and enjoys the same status as a judge of Supreme Court of India in Indian order of precedence.
QUESTION: 80

The president of India is elected _____________________.

Solution: The President of the Republic of India is the head of state of India and the commander-in-chief of the Indian Armed Forces. Even though the Article 53 of the Constitution of India states that the President can exercise his powers directly or by subordinate authority, with few exceptions, all of the executive powers vested in the President are, in practice, exercised by the Prime Minister with the help of the Council of Ministers.
QUESTION: 81

In a certain code ENJOY is written as 78465 and TIGER is written as 31279, then how can ENTER be written in that code?

Solution:

E N J O Y T I G E R E N T E R

7 8 4 6 5 3 1 2 7 9 7 8 3 7 9

QUESTION: 82

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

AYRRJC : CATTLE : NCPDCAR : ?

Solution:

QUESTION: 83

If TRUTH is coded as SUQSTVSUGI, then the code for FALSE will be-

Solution: Each letter in the word is replaced by a set of two letters — one preceding it and the other following it — in the code. Thus, T is replaced by SU, R is replaced by QS, and so on.
QUESTION: 84

In a certain code language, “BRUSH” is coded as “21821198”, then “TOOTHPASTE” will be coded as

Solution: BRUSH is coded as “21821198, In this code, Each alphabet is codded by their place number as in alphabets.

QUESTION: 85

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Embarrassed: Humiliated:: Frightened: ?

Solution: Embarrass (Verb) means ‘to make somebody feel awkward, ashamed.’

Frighten means ‘to fill somebody with fear, to make somebody afraid,’

QUESTION: 86

Direction: Pick from the options the word that correctly gives the meaning of the below word

LIBERAL

Solution: Intolerant = Antonym
QUESTION: 87

Direction: Pick from the options the word that correctly gives the meaning of the below word:

EMULATE

Solution: Imitate = Synonym
QUESTION: 88

Direction: Pick from the options the word that correctly gives the meaning of the below word:

REITERATE

Solution: Repeat = Synonym
QUESTION: 89

Direction: Pick from the options the word that correctly gives the meaning of the below word

INHIBIT

Solution: Activate = Antonym
QUESTION: 90

Direction: Pick from the options the word that correctly gives the meaning of the below word:

CONSEQUENCE

Solution: Outcome = Synonym
QUESTION: 91

In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

11,15,14,19,17,23,20,?

Solution: The pattern of the given series is as follows-

QUESTION: 92

In a certain code the word ‘PUSH’ is written as ‘NWQJ’, then how will ‘CATTLE’ written in same code?

Solution: The given coding language follows a pattern in which the letters at the odd places are obtained by subtracting two from its position and the letters at the even places are obtained by adding two to its position. Therefore, ‘CATTLE’ can be coded as ‘ACRVJG’
QUESTION: 93

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Affection : Attachment : : Existence : ?

Solution: Affection and Attachment are synonyms. Similarly, Existence and Survival are synonyms.
QUESTION: 94

In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

UBZ, SEW, QHT, OKQ, ?

Solution:

QUESTION: 95

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Macabre : Lovely :: Beneful : ?

Solution: Macabre is just opposite to Lovely. Similarly, Beneful is just opposite to unharmful .
QUESTION: 96

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

DRIVE : JANWI :: ICON : ?

Solution:

QUESTION: 97

If in a certain code language INSTITUTION is coded as NOITUTITSNI, then how will PERFECTION be coded in that code language?

Solution:

QUESTION: 98

What should come in place of the blank?

7, 8, 18, 57, 232,____.

Solution: In the given series, the following pattern is followed,

7×1+1=87×1+1=8

8×2+2=188×2+2=18

18×3+3=5718×3+3=57

57×4+4=23257×4+4=232

232×5+5=1165232×5+5=1165

QUESTION: 99

A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

0, 3, 8, ?, 24, 35

Solution: The pattern as follows

0 + 3 = 3

3 + 5 = 8

8 + 7 = 15

15 + 9 = 24

24 + 11 = 35

QUESTION: 100

What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

9, 31, 73, 141, ?

Solution:

Related tests