Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering)


65 Questions MCQ Test Mock Test Series for Electrical Engineering (EE) GATE 2020 | Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering)


Description
This mock test of Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering) for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 65 Multiple Choice Questions for GATE Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering) exercise for a better result in the exam. You can find other Past Year Paper 2020 ( Electrical Engineering) extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the next element of the series: Z, WV, RQP, _______ .

Solution:

QUESTION: 2

If P, Q, R, S are four individuals. How many teams of size exceeding one can be formed, with Q as a member?

Solution:

3C1 + 3C2 + 3C3
3 + 3 + 1 = 7
Possible combinations,
PQ, RQ, SQ, PRQ, PSQ, RSQ, PQRS

QUESTION: 3

In four-digit integer numbers from 1001 to 9999, the digit group “37” (in the same sequence) appears ______ times.

Solution:

10 × 10 + 9 × 10 + 9 × 10 = 280

QUESTION: 4

Non-performing Assets (MPAs) of a bank in India is defined as an asset, which remains unpaid by a borrower for a certain period of time in terms of interest, principal, or both.
Reserve Bank of India (RBI) has changed the definition of NPA thrice during 1993-2004. in terms of the holding period of loans. The holding period was reduced by one quarter each time. In 1993, the holding period was four quarters (360 days). Based on the above paragraph, the holding period of loans in 2004 after the third revision was ______ days.

Solution:

As given in question holding period was reduced by one quarter each time.
Therefore, after third division holding period remains 90 days.

QUESTION: 5

Stock markets _________ at the news of the coup.

Solution:
QUESTION: 6

People were prohibited ________ their vehicles near the entrance of the main administrative building.

Solution:
QUESTION: 7

Given a semicircle with O as the centre; as shown in the figure, the ratio  is
_________ . Where  are chords.

Solution:


The ratio, 

QUESTION: 8

The revenue and expenditure of four different companies P, Q, R and S in 2015 are shown in the figure. If the revenue of company Q in 2015 was 20% more than that in 2014, and company Q had earned a profit of 10% on expenditure in 2014, then its expenditure (in million rupees) in 2014 was _______.

Solution:

Let the revenue of company Q in 2010 = x in million rupees.
Then the revenue of company Q in 2015 = 1.2 x in million rupees.
Given in graph, 1.2x =45
x = 37.5 in million rupees
As given in question Q had earned a profit of 10%.
∵ Expenditure of company Q in 2014
= 37.5/1.1 = 34.09 ≈ 34.1

QUESTION: 9

Select the word that fits the analogy:
Do : Undo : Trust : ______

Solution:

Do : Undo : Trust : Distrust

QUESTION: 10

This book, including all its chapters _______ interesting. The students as well as the instructor _______ in agreement about it.

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

xR and xA are, respectively, the rms and average values of x(t) = x(t – T ), and similarly, yR and yA are, respectively, the rms and average values of y(t) = k x(t) ⋅ k, T are independent of t. Which of the following is true?

Solution:

Given, y(t)= Kx(t) ...(1)
then, Average of y (t)= K × Average of x(t)
⇒ YA = KXA
From equation (1),
Power of y (t)= |K|2 ⋅ power of x(t)
⇒  [∵ Power = Rms2]
⇒ YR = |K| ⋅XR
Case (I) : When K is real and positive then,
|K| = K
and
YR = KXR
Thus option (a) is satisfied.
Case (II) : When K is imaginary or complex or real and negative then,
|K| ≠ K
and YR ≠ KXR
Thus option (b) is satisfied, option (a) and (b) both satisfies the given condition.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 12

A double pulse measurement for an inductively loaded circuit controlled by the IGBT switch is carried out to evaluate the reverse recovery characteristics of the diode. D, represented approximately as a piecewise linear plot of current vs time at diode turn-off.
Lpar is a parasitic inductance due to the wiring of the circuit, and is in series with the diode. The point on the plot (indicate your choice by entering 1. 2, 3 or 4) at which the IGBT experiences the highest current stress is ______.


Solution:
QUESTION: 13

The value of the following complex integral, with C representing the unit circle centered at origin in the counterclockwise sense, is:

Solution:





By integral formula,
2πi f (0) where, 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Which of the following is true for all possible non-zero choices of integers m, n; m ≠ n. or all possible non-zero choices of real numbers p, q ; p ≠ q, as applicable?

Solution:



(A): 
Put l = π in rule 4

Given that, m ≠ n

(B): 
Put l = π in rule 5

Given that, m ≠ n

(C) 
When, α → ∞,

QUESTION: 15

A common-source amplifier with a drain resistance, RD = 4.7 kΩ, is powered using a 10 V power supply. Assuming that the transconductance, gm, is 520 µA/V, the voltage gain of the amplifier is closest to:

Solution:

Given data: RD = 4.7 kΩ, gm = 520 μA/V
Voltage gain of CS amplifier
=–gmRD
= –520 μAV × 4.7 kΩ = –2.44

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 16

The Thevenin equivalent voltage, VTH, in V (rounded off to 2 decimal places) of the network shown below, is _______ .


Solution:



Vth = 14 V

QUESTION: 17

Consider a signal x[n] = (1/2)n 1[n], where 1[n] = 0 if n < 0, and 1[n] = 1 if n ≥ 0. The z-transform of x[n – k], k > 0 is  with region of convergence being

Solution:



For x(n – k) ROC will be |z| > 1/2.

QUESTION: 18

A single-phase, full-bridge diode rectifier fed from a 230 V, 50 Hz sinusoidal source supplies a series combination of finite resistance. R, and a very large inductance, L, The two most dominant frequency components in the source current are:

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

Consider the initial value problem below. The value of y at x = ln 2. (rounded off to 3 decimal places) is ________ .
dy/dx = 2x - y, y(0) = 1


Solution:

dy/dx = 2x - y, y(0) = 1, y at x = ln 2
dy/dx + y = 2x
P =1, Q =2x

Solution, y(I.F)= ∫Q (I.F .)dx
yex = ∫ 2x ⋅exdx = 2(xex −ex)+ C
y =2x – 2 + ce–x
y(0) = 1
1 = 0 – 2 + C
C = 3
∴ y =2x – 2 + 3e–x
At x = ln 2
y = 2(ln 2) – 2 + 3e–ln2​
1.386 - 2 + 3/2 = 0.886

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

A single-phase, 4 kVA, 200 V/100 V, 50 Hz transformer with laminated CRGO steel core has rated no-load loss of 450 W. When the high-voltage winding is excited with 160 V, 40 Hz sinusoidal ac supply, the no-load losses are found to be 320 W. When the high-voltage winding of the same transformer is supplied from a 100 V, 25 Hz sinusoidal ac source, the no-load losses will be _________W (rounded off to 2 decimal places).


Solution:

200 V, 50 Hz, Pc = 450 Watt
160 V, 40 Hz, Pc = 320 Watt
100 V, 25 Hz, Pc = ? Watt

So, Pc = Af + Bf2
450 = A × (50) + B × (50)2 ...(i)
320 = A × (40) + B × (40)2 ...(ii)
From (i) and (ii),  ...(iii)
320/40 = A + B(40) ...(iv)
Equation (iii) – (iv),
(9 – 8) = B(10)
B = 1/10
and A = 9 - (1/10) x 50 = 4
Now at 100 V, 25 Hz, Pc = 4 x 25 + (1/10) x (25)2
= 100 + 62.5 = 162.50 Watt

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

Currents through ammeters A 2 and A 3 in the figure are 1∠10° and 1∠70° respectively. The reading of the ammeter A1 (rounded off to 3 decimal places) is ________ A.


Solution:

I =1∠10° + 1∠70°
I = 1.732∠40°
The ready of ammeter is 1.732 A.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

A single-phase inverter is fed from a 100 V dc source and is controlled using a quasi square wave modulation scheme to produce an output waveform, v(t). as shown. The angle σ is adjusted to entirely eliminate the 3rd harmonic component from the output voltage. Under this condition, for v(t), the magnitude of the 5th harmonic component as a percentage of the magnitude of the fundamental component is _______(rounded off to 2 decimal places).


Solution:

Using result,
For V3 = 0
cos3σ = 0
or 3σ = π/2
σ = π/6
Now, 

QUESTION: 23

Thyristor T1 is triggered at an angle α (in degree), and T2 at angle 180° + α, in each cycle of the sinusoidal input voltage. Assume both thyristors to be ideal. To control the load power over the range 0 to 2 kW, the minimum range of variation in α is:

Solution:
QUESTION: 24

A sequence detector is designed to detect precisely 3 digital inputs, with overlapping sequences detectable. For the sequence (1, 0, 1) and input data (1,1, 0,1,0,0,1,1,0,1,0,1,1,0): what is the output of this detector?

Solution:

Sequence detector problem:
• If consider the case of non-overlapping sequence detector, then the pattern 101 is appearing 2 times in the given bit sequence.
• If we consider the case of overlapping sequence detector, then the pattern 101 is appearing 3 times in the given bit sequence.
The question says that the detector is overlapping, hence answer is (a).

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

A three-phase. 50 Hz. 4-pole induction motor runs at no-load with a slip of 1%. With full load, the slip increases to 5 %. The % speed regulation of the motor (rounded off to 2 decimal places) is _________ .


Solution:

4 pole, 50 Hz I.M has no load slip 1%
4 pole, 50 Hz I.M has full load slip 5%
NS = 1500 rpm
N0 = Ns(1 – s) = 1500(1 – 0.01) = 1485
N = Ns(1 – s ) = 1500(1 – 0.01) = 1425
Speed regulation is

QUESTION: 26

A lossless transmission line with 0.2 pu reactance per phase uniformly distributed along the length of the line, connecting a generator bus to a load bus, is protected up to 80% of its length by a distance relay placed at the generator bus. The generator terminal voltage is 1 pu. There is no generation at the load bus. The threshold pu current for operation of the distance relay for a solid three phase-to-ground fault on the transmission line is closest to:

Solution:


= 5 pu for 100% of line

Relay is operated for 80%
Zf =0.8 Zl ⇒ 0.8 × 0.2 = 0.16 p.u.
For 80% of line, 

QUESTION: 27

ax3 + bx2 + cx + d is a polynomial on real x over real coefficients a, b, c, d wherein a ≠ 0. Which of the following statements is true?

Solution:

ax3 + bx2 + c x + d =0 ; a ≠ 0
x = 0 is the root for any values of a, b, c only when d = 0.

QUESTION: 28

Consider a linear time-invariant system whose input r (t ) and output y (t) are related by the following differential equation.

The poles of this system are at

Solution:


[s2 + 4] Y (s )= 6 R (s)

Poles: s2 + 4 = 0
s =±j2

QUESTION: 29

A three-phase cylindrical rotor synchronous generator has a synchronous reactance Xs and a negligible armature resistance. The magnitude of per phase terminal voltage is VA and the magnitude of per phase induced emf is EA. Considering the following two statements, P and Q.
P : For any three-phase balanced  leading load connected  across the terminals of this synchronous generator, VA is always more than EA.
Q : For any  three-phase  balanced  lagging load connected across the terminals of this synchronous generator, VA is always less than EA.
Which of the following options is correct?

Solution:
QUESTION: 30

Which of the following statements is true about the two sided Laplace transform?

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 31

A single 50 Hz synchronous generator on droop control was delivering 100 MW power to a system. Due to increase in load, generator power had to be increased by 10 MW. as a result of which, system frequency dropped to 49.75 Hz. Further increase in load in the system resulted in a frequency of 49.25 Hz. At this condition, the power in MW supplied by the generator is ________ (rounded off to 2 decimal places).


Solution:

Assumed full load frequency is 50 Hz


x = 110 + 20 = 130 MW

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 32

The cross-section of a metal-oxide-semiconductor structure is shown schematically. Starting from an uncharged condition, a bias of +3 V is applied to the gate contact with respect to the body contact. The charge inside the silicon dioxide layer is then measured to be +Q. The total charge contained within the dashed box shown, upon application of bias, expressed as a multiple of Q (absolute value in Coulombs, rounded off to the nearest integer) is __________ .


Solution:


Overall charge in side the box q + q – q – q = 0 charge

QUESTION: 33

Which of the options is an equivalent representation of the signal flow graph shown here?

Solution:

Simplifying given signal flow graph
Step - 1: 
Step - 2: 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 34

Consider a negative unity feedback system with forward path transfer function  where K, a, b, c are positive real numbers. For a Nyquist path enclosing the entire imaginary axis and right half of the s-plane in the clockwise direction, the Nyquist plot of (1 + G(s)), encircles the origin of (1 + G(s)) plane once in the clockwise direction and never passes through this origin for a certain value of K. Then, the number of poles of   lying in the open right half of the s-plane is ____.


Solution:


N = P – Z ; P = 1
–1 = 1 – Z ; N = –1
Z = 2

QUESTION: 35

Out of the following options, the most relevant information needed to specify the real power (P) at the PV buses in a load flow analysis is

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 36

A resistor and a capacitor are connected in series to a 10 V dc supply through a switch. The switch is closed at t = 0, and the capacitor voltage is found to cross 0 V at t = 0.4τ, where τ is the circuit time constant. The absolute value of percentage change required in the initial capacitor voltage if the zero crossings has to happen at t = 0.2τ is _______ (rounded off to 2 decimal places).


Solution:

If initial charge polarities on the capacitor is opposite to the supply voltage then only the capacitor voltage crosses the zero line.
Vc(t) ⇒ Final value + (Initial value – Final value) e–t/τ
0 = 10 + (–V0 – 10) e–0.4
10 = (V0 + 10) e–0.4
V0 = 4.918 V

Now, t =0.2τ

%change in voltage = 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 37

A single-phase, full-bridge, fully controlled thyristor rectifier feeds a load comprising a 10 Ω resistance in series with a very large inductance. The rectifier is fed from an ideal 230 V, 50 Hz sinusoidal source through cables which have negligible internal resistance and a total inductance of 2.28 mH. If the thyristors are triggered at an angle α = 45°, the commutation overlap angle in degree (rounded off to 2 decimal places) is_____.


Solution:

1-φ, SCR bridge rectifier
α = 45°, R = 10 Ω
supply 230 V, 50 Hz
Ls = 2.28 mH
µ = ?

Find I0

I0(10 + 0.456) = 146.42

= 4 × 50 × 2.28 × 10–3 × 14 = 6.384
cos45° – cos(45° + µ) = 0.061659
45 + µ = 49.80
∴ µ = 4.80°

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 38

An 8085 microprocessor accesses two memory locations (2001 H) and (2002H), that contain 8-bit numbers 98H and B1H respectively. The following program is executed:

At the end of this program, the memory location 2003H contains the number in decimal (base 10) form ________.


Solution:



INX H → [HL] + 1 → 2002H + 1H → 2003H
MOV M, A → [A ] to Memory, i.e., @ reference of HL pair

HLT → Stop
∴ content in the 2003 H is D2H
Converting in decimal
D × 161 + 2 × 16° ⇒ 13 × 16 + 2 = (210)10

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 39

Let ax and ay be unit vectors along x and y directions, respectively. A vector function is given by
F =axy - ayx
The line integral of the above function

along the curve C, which follows the parabola y = x2. as shown below is _______ (rounded off to 2 decimal places).


Solution:



where C is, y = x2
dy =2x dx
x varies from –1 to 2,

=–3

QUESTION: 40

Let ar, aφ and az be unit vectors along r , φ and z directions, respectively in the cylindrical coordinate system. For the electric flux density given by D = (ar15 + aφ2r – az3rz) Coulomb/m2, the total electric flux, in Coulomb, emanating from the volume enclosed by a solid cylinder of radius 3 m and height 5 m oriented along the z-axis with its base at the origin is:

Solution:

ψ/Crossing closed surface =  ...(i)



= 45(10π) – 27 (10π) = 180πC

QUESTION: 41

Which of the following option is correct for the system shown below?

Solution:


(s3 + s2) (s + 20) + 20 = 0
s4 + 20s3 + s3 + 20s2 + 20 = 0
s4 + 21s3 + 20s2 + 20 = 0
s1 coefficient = 0
Given system is fourth order sytem and unstable.

QUESTION: 42

A 250 V dc shunt motor has an armature resistance of 0.2 Ω and a field resistance of 100 Ω. When the motor is operated on no-load at rated voltage. It draws an armature current of 5 A and runs at 1200 rpm. When a load is coupled to the motor, it draws total line current of 50 A at rated voltage, with a 5 % reduction in the air-gap flux due to armature reaction. Voltage drop across the brushes can be taken as 1 V per brush under all operating conditions. The speed of the motor, in rpm, under this loaded condition, is closest to:

Solution:

No load current 5 A
B.R.D = 1 V per brush
loaded, IL = 50 A
Rsh = 100 Ω


Eb no load = V – Ia0Ra – B.R.D
= 250 – 2.5(0.2) – 1 × 2
= 247.5 Volts
Eb load = 250 – 47.5(0.2) – 1 × 2
= 238.5 volts


N2 = 1217.22 rpm

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 43

A conducting square loop of side length 1 m is placed at a distance of 1 m from a long straight wire carrying a current l = 2 A as shown below. The mutual inductance, in nH (rounded off to 2 decimal places), between the conducting loop and the long wire is __________.


Solution:

φ ∝ I
φ = MI

Magnetic flux crossing square loop is



M = 1.386 × 10–7 Henry ≌ 138.63 nH

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 44

A non-ideal Si-based pi: junction diode is tested by sweeping the bias applied across its terminals from -5 V to +5 V. The effective thermal voltage, VT, for the diode is measured to be (29 ± 2) mV. The resolution of the voltage source in the measurement range is 1 mV. The percentage uncertainty (rounded off to 2 decimal plates) in the measured current at a bias voltage of 0.02 V is _______.


Solution:

VT = (29 ± 2) mV



Applying log on both sides,

Differentiating w.r.t. ‘VT’,

For 
Differentiating w.r.t. ‘VD’,

⇒ 


= 0.0587 × I

⇒ 

QUESTION: 45

The figure below shows the per-phase Open Circuit Characteristics (measured in V) and Short Circuit Characteristics (measured in A) of a 14 kVA, 400 V, 50 Hz, 4-pole, 3-phase, delta connected alternator, driven at 1500 rpm. The field current, If is measured in A. 
Readings taken are marked as respective (x, y) coordinates in the figure. Ratio of the unsaturated and saturated synchronous impedances (Zs(unsat)/Zs(sat)) of the alternator is closest to

Solution:

At 400 V,
If =8 A
So, air gap line equation will be like,
y = mx + C
y = 100x + 10 ...(i)

at If = 8 A,
Unsaturated voltage = 100 × 8 + 10 = 810
 ...(ii)
and  ...(iii)
From equation (ii) and (iii),

Note: As, (0,10), (1, 110) and (2, 210) are colinear so, air gap line is an shown in figure.
∗ Data given is not realistic because at V(residual), I(SC) should have some non-zero value.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 46

The temperature of the coolant oil bath for a transformer is monitored using the circuit shown. It contains a thermistor with a temperature-dependent resistance, Rthermistor = 2(1 + αT) kΩ. Where T is the temperature in °C. The temperature coefficient α, is –(4 ± 0.25) %/°C. Circuit parameters: R1 = 1 kΩ, R2 = 1.3 kΩ, R3 = 2.6 kΩ. The error in the output signal (in V. rounded off lo 2 decimal places) at 150° C is ________.


Solution:

Given data, Rthermistor = Rth = 2(1 + αT) kΩ
α = –(4 + 0.25)% /°C = –(0.04 ± 0.0025) °C
αmax = –0.0425 /°C, αmin = –0.375/°C
Temeprature, T = 150°C
R1 =1 kΩ, R2 = 1.3 kΩ, R3 = 2.6 kΩ
Considering, α = –0.04
⇒ Rth = 2[1 – 0.04 × 150] = –10 kΩ

Case - 1: 
Considering, αmax = –0.0425/°C
Rthmax = 2[1 + (–0.0425) × 150] kΩ = –10.75 kΩ

= –0.46 Volt ⇒ For RTh max
Case-2: 
Considering, αmin=–0.0375/°C
RTh min = 2[1 + (–0.0375) × 150] kΩ = –9.25 kΩ

Output voltage, V0 = 0.5 ± 0.04 ⇒ (Error)
Error = 0.04

QUESTION: 47

Consider the diode circuit shown below. The diode, D, obeys the current-voltage characteristic  where n > 1, VT > 0, VD is the voltage across the diode and ID is the current through it. The circuit is biased so that voltage, V > 0 and current, l < 0. If you had to design this circuit to transfer maximum power from the current source (I1) to a resistive load (not shown) at the output, what values R1 and R2 would you choose?

Solution:

R1, low, R2 high

If R2 is large Vd (high)
R1 is less VD = V
So for maximum power to deliver to load R1 is small and R2 is large.

QUESTION: 48

A benchtop dc power supply acts as an ideal 4 A current source as long as its terminal voltage is below 10 V. Beyond this point, it begins to behave as an ideal 10 V voltage source for all load currents going down to 0 A. When connected to an ideal rheostat, find the load resistance value at which maximum power is transferred, and the corresponding load voltage and current.

Solution:


Maximum power transistor of VI product is maximum. If draw the the curve, it intersect (10, 4) that will give maximum power.
The terminal voltage is 10 V (Load voltage) and current is 4 A (Load current).
Load resistance is 10/4 = 2.5Ω.

QUESTION: 49

The causal realization of a system transfer function H(s ) having poles at (2, –1), (–2, 1) and zeroes at (2, 1), (–2, –1) will be

Solution:

Pole locations: (2, –1) and (–2, 1)
Zero locations: (2, 1) and (–2, 1)
Filter is all pass since for each pole, there is a mirror image zero.

System is unstable because for stability of causal system all poles should lie in the L.H.S. of s-plane and here one pole is lying in the R.H.S.

i.e. transfer function is complex.

QUESTION: 50

The static electric field inside a dielectric medium with relative permittivity. εr = 2.25, expressed in cylindrical coordinate system is given by the following expression

where are unit vectors along r, ϕ and z directions, respectively. If the above expression represents a valid electrostatic field inside the medium, then the volume charge density associated with this field in terms of free space permittivity, ε0, in SI units is given by:

Solution:


Volume charge density

QUESTION: 51

Consider a negative unity feedback system with the forward path transfer function  where K is a positive real number. The value of K for which the system will have some of its poles on the imaginary axis is ________ .

Solution:

CE is 1 + G (s)H (s)= 0
⇒ 
⇒ s3 + 3s2 + 3s + (1 + K )= 0
R.H. criteria:

For marginal stability
9 – (1 + K )= 0
⇒ K =8

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 52

Bus 1 with voltage magnitude V1 = 1.1 p.u. is sending reactive power Q12 towards bus 2 with voltage magnitude V2 = 1 p.u. through a lossless transmission line of reactance X. Keeping the voltage at bus 2 fixed at 1 p.u., magnitude of voltage at bus 1 is changed, so that the reactive power Q12 sent from bus 1 is increased by 20%. Real power flow through the line under both the conditions is zero. The new value of the voltage magnitude, V1, in p.u. (rounded off to 2 decimal places) at bus 1 is _______ .


Solution:

With real power zero, load angle δ = 0
With initial values, V1 = 1.1, V2 = 1


With increased value of voltage,
new value of Q12 = 1.2Q12, V2 = 1

V21 −V1− 0.132 =0
V1 = 1.12, –0.118
Hence the practical value in per unit, V1 = 1.12 p.u.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 53

In the dc-dc converter circuit shown, switch Q is switched at a frequency of 10 kHz with a duty ratio of 0.6. All components of the circuit are ideal, and the initial current in the inductor is zero. Energy stored in the inductor in mJ (rounded off to 2 decimal places) at the end of 10 complete switching cycles is ________.


Solution:

Buck boost converter,
D = 0.6 → stores energy


TON = 0.6T → store energy
TOFF = 0.4 T → releasing energy
For one cycle: Rise in current for 0.2T
For 10 cycles: Find rise in current (0.2T) × 10 = 2T

∴ Energy stored = 

QUESTION: 54

Which of the following options is true for a linear time-invariant discrete time system that obeys the difference equation:
y [n] – ay [n – 1] = b0x[n] – b1x[n – 1]

Solution:

y (n) – ay (n – 1) = b0x(n) – b1x(n – 2)
By applying ZT,
Y (z) – az–1 Y (z)= b0X (z) – b1z–1 X (z)
⇒ 
By taking right-sided inverse ZT,
h(n)= b0an u(n) – b1an – 1u (n – 1)
By taking left-sided inverse ZT,
h(n)= –b0an u (–n – 1) + b1an – 1u (–n )
Thus system is not necessarily causal.
The impulse response is non-zero at infinitely many instants.

QUESTION: 55

Two buses, i and j, are connected with a transmission line of admittance Y, at the two ends of which there are ideal transformers with turns ratios as shown. Bus admittance matrix for the system is:

Solution:

I = Y (tiVi – Vjtj)
Ii = tiI


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 56

Windings 'A', ‘B’ and ‘C’ have 20 turns each and are wound on the same iron core as shown, along with winding ‘X’ which has 2 turns. The figure shows the sense (clockwise/ anti-clockwise) of each of the windings only and does not reflect the exact number of turns, If windings ‘A’, ‘B’ and ‘C’ are supplied with balanced 3-phase voltages at 50 Hz and there is no core saturation, the no-load RMS voltage (in V, rounded off to 2 decimal places) across winding ‘X’ is _________ .


Solution:

VX = 2/20(230∠0° − 230 ∠120° −230 ∠ − 120° ) = 46°∠0° V

QUESTION: 57

The vector function expressed by F = ax(5y – k1z) + ay(3z + k2x) + az(k3y – 4x) represents a conservative field, where ax, ay, az are unit vectors along x, y and z directions, respectively. The values of constants k1, k2, k3 are given by:

Solution:






*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 58

A cylindrical rotor synchronous generator has steady state synchronous reactance of 0.7 pu and subtransient reactance of 0.2 pu. It is operating at (1+ j0) pu terminal voltage with an internal emf of (1 + j0.7) pu. Following a three-phase solid short circuit fault at the terminal of the generator, the magnitude of the subtransient internal emf (rounded off to 2 decimal places) is ________ pu.


Solution:

Prefault current, 
Subtransient induced emf,

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 59

A cylindrical rotor synchronous generator with constant real power output and constant terminal voltage is supplying 100 A current to a 0.9 lagging power factor load. An ideal reactor is now connected in parallel with the load, as a result of which the total lagging reactive power requirement of the load is twice the previous value while the real power remains unchanged. The armature current is now _______ A (rounded off to 2 decimal places).


Solution:

At Pconstant, Ia1 cos φ1 = Ia2 cos φ2
cos φ1 = 0.9
tan φ1 = 0.484 = Q/P
⇒ 2Q/P = 0.9686 = tan φ2
cos φ2 = 0.7182
∴ 100 × 0.9 = Ia2 × 0.7182
⇒ Ia2 = 125.29 A

QUESTION: 60

A non-ideal diode is biased with a voltage of –0.03 V, and a diode current of I1 is measured. The thermal voltage is 26 mV and the ideality factor for the diode is 15/13.The voltage, in V, at which the measured current increases to 1.5I1 is closest to:

Solution:


As, VD = –ve ‘1’ can not be neglected in diode current equation
I1 = I0[e –30 mV/30 mV – 1]
= I0[e –1 – 1]
= –0.64 I0 ...(i)


30 mV ln(0.04) = VD
VD = –0.09 V

QUESTION: 61

A stable real linear time-invariant system with single pole at p, has a transfer function  with a dc gain of 5. The smallest positive frequency, in rad/s at unity gain is closed to:

Solution:


D.C. gain = 5
⇒ 100/-p =5 = p = –20


⇒ ω = 8.84 rad/sec.

QUESTION: 62

Consider a permanent magnet dc (PMDC) motor which is initially at rest. At t = 0. a dc voltage of 5 V is applied to the motor. Its speed monotonically increases from 0 rad/s to 6.32 rad/s in 0.5 s and finally settles to 10 rad/s. Assuming that the armature inductance of the motor is negligible, the transfer function for the motor is

Solution:

Input = 5 V
⇒R(s) = 5/s


Steady state speed = 10 rad/sec. (Given)

⇒ 

QUESTION: 63

Suppose for input x(t) a linear time-invariant system with impulse response h(t) produces output y(t), so that x(t) ∗ h(t) = y (t). Further, if x(t) ∗h(t)= z (t) , which of the following statements is true?

Solution:

Since, y(t)= x(t) + h(t)
and z(t)= x(t) ×h(t)
Case - 1: 
 and 
then, 


Case-2:

then, y(t)= z(t)

Thus, z(t) ≥ y (t ), for all ‘t ’

QUESTION: 64

The real numbers, x and y with y = 3x2 + 3x + 1, the maximum and minimum value of y for x∈[–2, 0] are respectively ________ .

Solution:

y =3x2 + 3x + 1 in [–2, 0]
 
dy/dx = 0
6x + 3 = 0
x = -1/2

Maximum value of y in [–2, 0] is maximum {f(–2), f(0)}
max{7, 1} = 7
Minimum value of y in [–2, 0]

Maximum value 7, minimum value 1/4.

QUESTION: 65

The number of purely real elements in a lower triangular representation of the given 3 × 3 matrix, obtained through the given decomposition is

Solution:


Consider u11 = u22 = u33 = 1





The number of purely real elements of lower triangular matrix are 9.