Periodic Classification Of Elements -2


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Periodic Classification Of Elements -2


Description
This mock test of Periodic Classification Of Elements -2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Periodic Classification Of Elements -2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Periodic Classification Of Elements -2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Periodic Classification Of Elements -2 exercise for a better result in the exam. You can find other Periodic Classification Of Elements -2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the given elements A, B, C, D and E with atomic number 2, 3, 7, 10 and 30 respectively belong to the same period ?

Solution:

Elements B (Li), C (N) and D (Ne) belong to the same group.

QUESTION: 2

Which among the following elements has the largest atomic radii ?

Solution:

Atomic radii increases as you move left to right or down the columns of the periodic table. Within a period of elements, each new electron is added to the same shell. When an electron is added, a new proton is also added to the nucleus, which gives the nucleus a stronger positive charge and a greater nuclear attraction. So as more electrons are added, the total radius of the atom increases. And so out of all the options, potassium (K) has the largest atomic radii.

QUESTION: 3

Which of the following is the outermost shell for elements of period 2 ?

Solution:

For the second period elements, L-shell is the outermost shell.

QUESTION: 4

Which of the following gives the correct increasing order of the atomic radii of O, F and N ?

Solution:

Moving from right to left the periodic table metallic character increases and if metallic character increase atomic size will also increase as a result atomic radii increase.

QUESTION: 5

Where would you locate the element with electronic configuration 2, 8 in the Modern Periodic Table ?

Solution:

Group 18, the element is Neon. It belongs to group 18.

QUESTION: 6

Which one of the following elements exhibit the maximum number of valence electrons ?

Solution:

The greater the valency of the element, the greater is its unreactivity. Also, the valency in a period increases from the left to the middle, then again decreases from middle to the right. So we can say that the unreactive elements are located in the center of the period. Since phosphorus and Silicon are located at the center, they have the highest number of Valence electrons, and hence are the most unreactive in the period.

QUESTION: 7

Which of the following statements about the Modern Periodic Table is correct ?

Solution:

Modern periodic table has 18 vertical columns known as groups.

QUESTION: 8

The elements of group 16 are called

Solution:

The group 16 elements of modern periodic table consist of 5 elements oxygen, sulphur, selenium, tellurium and polonium. The elements in this group are also known as the chalcogens. 

QUESTION: 9

Arrange the following elements in the order of their increasing non-metallic character
Li, O, C, Be, F

Solution:

This is the correct order of increasing non-metallic character.

QUESTION: 10

Which of the following is correct order of atomic size

Solution:

Trend of atomic size is :- 
In period it decreases due to large Electronegativity . In group it increases due to low  Electronegativity. According to this order, option ( b) is correct. 

Related tests