Practice Test: Indian Polity - 2


25 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC CSE | Practice Test: Indian Polity - 2


Description
This mock test of Practice Test: Indian Polity - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Practice Test: Indian Polity - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Practice Test: Indian Polity - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Practice Test: Indian Polity - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Practice Test: Indian Polity - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to that effect is passed by the

Solution:

When Rajya Sabha Passes a Resolution If the Rajya Sabha declares that it is necessary in the national interest that Parliament should make laws on a matter in the State List, then the Parliament becomes competent to make laws on that matter. Such a resolution must be supported by two-thirds of the members present and voting.

QUESTION: 2

With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?

1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.

2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.

Solution:
  • Panchayat Courts also function in some states under various names like Nyaya Panchayat, Panchayat Adalat,  Gram Kachehri ,etc.,to decide civil and criminal disputes of  petty and local nature. That means first statement is wrong. (Original Act Section 11 also confirms)
  •  District court with consultation of DM, prepares panel of social workers to act as councilors. Hence 2nd statement is correct.
QUESTION: 3

Which one of the following has a close affinity to the rule of law?

Solution:

Constitutionalism is "a compound of ideas, attitudes, and patterns of behavior elaborating the principle that the authority of government derives from and is limited by a body of fundamental law".

Constitutionalism and the Rule of Law are related ideas about how the powers of government and of state officials are to be limited. The two ideas are sometimes equated. But constitutionalism, generally understood, usually refers to various constitutional devices and procedures, such as the separation of powers between the legislature, the executive and the judiciary, the independence of the judiciary, due process or fair hearings for those charged with criminal offences, and respect for individual rights, which are partly constitutive of a liberal democratic system of government. The Rule of Law, on the other hand, embodies certain standards that define the characteristic virtues of a legal system as such.

QUESTION: 4

In the Lok Sabha elections, who among the following can order recount of the votes polled, if a candidate so demands?

Solution:

The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India at national, state and district level. The body administers elections to the Lok Sabha, Rajya Sabha, state Legislative Assemblies, state legislative Councils, and the offices of the President and Vice President of the country. The Commission also implements a model code of conduct for parties and candidates. It can order a re-poll in a specific constituency. It can also order a recount of votes when it feels that the counting process has not been fully fair and just.

QUESTION: 5

Participatory democracy calls for

Solution:

Participatory democracy is primarily concerned with ensuring that citizens are afforded an opportunity to participate or otherwise be involved in decision making on matters that affect their lives. Participatory democracy is not a novel concept and has existed under various political designs since the Athenian democracy. The theory of participatory democracy was developed by Jean-Jacques Rousseau and later promoted by J.S. Mill and G. D. H. Cole, who argued that political participation is indispensable for the realization of a just society.

QUESTION: 6

Which one of the following is NOT a mechanism to ensure political accountability?

Solution:

A pressure group, also known as an interest group or lobby, is an organization formed by like-minded people who seek to influence public policy to promote interest. Pressure groups exist in all modern pluralist democracies and have sprung up on all sides.

QUESTION: 7

 Consider the following statements with regard to Judicial System in India:

1. Panchayat Courts function in some of the states

2. The Supreme Court of India consists of 26 judges now (Possible strength of 34)

3. Union Territories of Delhi and Chandigarh both have High Courts

4. The National Judicial Academy has been set up by the government of India

Which of above statements  is/are CORRECT?

Solution:
  1. Panchayat courts are basically Nyaya Panchayats. These are not present in every states like Delhi.  
  2. As of September 2019, Supreme court had 30 judges ,the count was supposed to increase with 4 more judges taking oath.
  3. Statement 3 is wrong because UT of Chandigarh does not have a separate HC. It functions under the judicature of Punjab & Haryana HC
  4. NJA has been set up by GOI in Madhya Pradesh.
QUESTION: 8

Consider the following statements with regard to the powers enjoyed by the governor of a state of India:

1. He addresses the Legislative Assembly of the State at the Commencement of the first session of each year

2. He can send massages to the Legislative Assembly with respect to a Bill pending in the Assembly at that time

3. He can summon, prorogue and dissolve the Legislative Assembly of the State

4. He can give assent to a Bill to curtail the powers of the State High Court

Which of the above statements is/are CORRECT?

Solution:

A governor is an integral part of the state legislature. In that capacity, he has the following legislative powers and functions:

  • He can summon or prorogue the state legislature and dissolve the state legislative assembly.
  • He can address the state legislature at the commencement of the first session after each general election and the first session of each year.
  • He can send messages to the house or houses of the state legislature, with respect to a bill pending in the legislature or otherwise.
  • He can appoint any member of the State legislative assembly to preside over its proceedings when the offices of both the Speaker and the Deputy Speaker fall vacant.
  • Similarly, he can appoint any member of the state legislature council to preside over its proceedings when the offices of both Chairman and Deputy Chairman fall vacant.
  • He nominates one-sixth of the members of the state legislative council from amongst persons having special knowledge or practical experience in literature, science, art, cooperative movement and social service.
  • He can nominate one member to the state legislature assembly from the Anglo-Indian Community.
  • He decides on the question of disqualification of members of the state legislature in consultation with the Election Commission.
QUESTION: 9

Consider the following statements with regard to the Chief Minister of a State in India:

1. He/She is appointed by the Governor of the State

2. He/She and his/her Council of Ministers is collectively responsible to the Governor

3. He/She must communicate to the Governor all the decisions of Council of Ministers relating to the administration of the State and proposals for legislation

4. If the Governor of the State so requires, the Chief Minister shall submit for the consideration of the Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a minister but which has not been considered by the Council of Ministers.

Which of the above statements  is/are correct?

Solution:
  • The governor appoints the chief minister of a state. He or she also appoints the Advocate General and the chairman and members of the State Public Service Commission.
  • It is the duty of the Prime Minister to communicate to the President all decisions of Council of Ministers relating to administration of affairs of the Union and proposals for legislation and information relating to them.
  • To communicate to the Governor of the State all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the State and proposals for legislation.
QUESTION: 10

Consider the following statements with regard to the Advocate-General of a State in India:

1. He/She is appointed by the President of India

2. He/She can take part in the proceedings of the State Legislative Assembly

3. His/Her salary is paid from the Consolidated Fund of India

4. He/She advises the State government on legal matters

Which of these is/are correct?

Solution:

The Governor of each State shall appoint a person who is qualified to be appointed as a Judge of a High Court to be Advocate General for the State. The Governor appoints the Advocate General of the state. The person who is appointed should be qualified to be appointed a judge of a high court.

It shall be the duty of the Advocate General to give advice to the Government of concerned State upon such legal matters and to perform such other duties of a legal character; as may from time to time be referred or assigned to him by the Governor and to discharge the functions conferred on him

QUESTION: 11

Consider the following:

1. District Board

2. Municipal Corporation

3. Notified Area Authority and Town Area Committee

4. Township Committee and Port Trust

Which of these is/are urban locals body/bodies in India?

Solution:

Because these bodies are elected by public voting for developement of cities & town.

QUESTION: 12

 The State Election Commissioner can be removed by?

Solution:

The procedure relating to the removal of a judge of the High Court by the process of impeachment is regulated by The Judges Enquiry Act (1968) -

  1. Removal motion is signed by 100 members (for Lok Sabha) or 50 members (for Rajya Sabha). This is given to the Speaker/Chairman.
  2. The Speaker/Chairman may admit or refuse the motion.
  3. If admitted, a 3-member committee is formed by the Speaker/Chairman to investigate into the charges.
QUESTION: 13

The Members of the Panchayat Samiti are

Solution:

The samiti is elected for five years and is headed by a chairman and deputy chairman elected by the members of the panchayat samiti. One sarpanch samiti supervises the other grampanchayats. It acts as a co-ordinating body between district panchayat and grampanchayat.

QUESTION: 14

 Which one of the following States was the first to introduce the Panchayat Raj system?

Solution:

The Panchayat Raj system was first adopted by the state of Rajasthan in Nagaur district on 2nd Oct 1959. The second state was Andhra Pradesh, while Maharashtra was the Ninth state. State governments during the 1950s and 60s adopted this system as laws were passed to establish panchayats in various states.

QUESTION: 15

Consider the following statements about Secularism:

1. It promotes religious philosophy

2. It separates religion from politics

3. It denies state support to religious organizations

4. It oppose religious ideas and ideology

Which of these statements is/are correct?

Solution:

In political terms, secularism is the principle of the separation of government institutions and persons mandated to represent the state from religious institutions and religious dignitaries (the attainment of such is termed secularity).

QUESTION: 16

While appointing a Lokayukta, the governor in most of the states consults 

Solution:

While appointing, the governor in most of the states consults (a) the chief justice of the state high court, and (b) the leader of Opposition in the state legislative assembly.

QUESTION: 17

Which among the following is a correct statement? 

Solution:

India’s constitution combines these two contradictory principles. In India the constitution have tried to keep a balance between the Judiciary and the parliament. While Judiciary (Supreme Court) through its power of Judicial review can declare laws passed by the parliament as unconstitutional the Parliament can amend the major portions of the constitution. (without affecting the basic structure of the constitution.

QUESTION: 18

The First woman Governor of a State in free India was:   

Solution:

Sarojini Naidu was the first woman to become the governor of an Indian state. She ruled Uttar Pradesh from August 15, 1947 to March 2, 1949.

QUESTION: 19

Which Amendment facilitated the appointment of the same person as a governor from two or more states   

Solution:

7th Constitutional Amendment Act, 1956 Explanation:- 7th Constitutional Amendment Act, 1956 facilitated the appointment of the same person as a governor fro two or more states.

QUESTION: 20

Consider the following statement is incorrect about the Financial Powers of Governor?           

Solution:

He constitutes a finance commission after every ten years to review the financial position of the panchayats and the municipalities. Explanation:- Statement (b), (c) and (d) are correct. Statement (a) is incorrect.

Governor constitutes a finance commission after every five years to review the financial position of the panchayats and the municipalities.

QUESTION: 21

Consider the following Statements about the Governor's Term of Office and select the correct Statements.

1. The President may transfer a Governor appointed one state to another state for the rest of the term.

2. A Governor whose term has expired can not be reappointed in the same state or any other state.

Select the correct code given below

Solution:

First statement is correct. The President may transfer a Governor appointed one state to another state for the rest of the term. Second statement is incorrect. A Governor whose term has expired may be reappointed in the same state or any other state.

QUESTION: 22

Consider the following statements:
1. The National Development Council is an organ of the Planning Commission.
2. The Economic and Social Planning is kept in the Concurrent List in the Constitution of India.
3. The Constitution of India prescribes that Panchayats should be assigned the task of preparation of plans for economic development and social justice.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

National Development Council (NDC) is an executive body established by the Government of India in August 1952, which is neither a constitutional nor a statutory body. It is the apex body to take decisions on matters related to approval of five year plans of the country. Prime minister is the ex-officio chairman of the NDC.

QUESTION: 23

Why does the governor have a dual role?       

Solution:

The Governor is the chief executive head of the state. He is nominated executive head. The Governor also acts as an agent of the Central Government. Therefore, the office of Governor has a dual role.

QUESTION: 24

Which of the following is not a Legislative power of Governor?

Solution:

He can make rules specifying the manner in which the Orders and other instruments made and executed in his name shall be authenticated. (a), (b) and (d) are the Governor's Legislative power. But, (c) is Governor’s Executive power

QUESTION: 25

The Governor has more or less analogues powers like the President. But as compared to the President he has no…
1. Financial power
2. Diplomatic power
3. Emergency powers
4. Legislative powers
5. Military powers

Select the correct code given below

Solution:

A governor possesses executive, Legislative, financial and judicial powers more or less analogous to the President of India. However he has no Diplomatic, Military or Emergency powers like the President.