Previous Year Papers - Indian Polity - 1


30 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Previous Year Papers - Indian Polity - 1


Description
This mock test of Previous Year Papers - Indian Polity - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Previous Year Papers - Indian Polity - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Previous Year Papers - Indian Polity - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Previous Year Papers - Indian Polity - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Previous Year Papers - Indian Polity - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following feature of Indian Constitution was borrowed from USA?

Solution:

The Constitution of India is the longest, written constitution in the world, with 448 articles under 25 parts, 12 schedules, 5 appendices, and 101 amendments today. But few know that our Constitution borrowed some of its most salient features from other countries around the world.


From- U.S.A Written Constitution

1. Written Constitution

2. Vice President as the ex office Chairman of Rajya Sabha

3. Fundamental Rights

4. Supreme Court

5. Provision of States

6. Independence of Judiciary and

7. judicial review

8. Preamble

9. Removal of Supreme court and High court Judges

QUESTION: 2

A philosophy that the worker should share in industrial decisions termed as

Solution:

The term democracy says that all the people are equal so here also in industrial democracy consent of all the workers will be asked and this term is known as industrial democracy.

QUESTION: 3

Division of powers and independent Judiciary are the two important features of

Solution:

Division of Powers and Independent Judiciary are the two important features of a democratic form of Government.

QUESTION: 4

A Secular State is one which

Solution:
QUESTION: 5

The preamble to our Constitution ‘ makes no mention of

Solution:

The preamble of Indian Constitution also puts forth the words Democratic and Republic. India follows a Democratic form of government. The people of India elect their government at all levels such as Union, State and local by a system of universal adult franchise. India is also a Republic, in a country where the head of the state is elected directly or indirectly, for a fixed tenure. The president of India is the titular head of the state. Thus, the preamble plays a pivotal role.

QUESTION: 6

Who was the Chairman of the Constituent Assembly?

Solution:

Dr. Rajendra Prasad was the Chairman of Constituent Assembly. Dr. B.R. Ambedkar was the Chairman of Drafting Committee.

QUESTION: 7

The Drafting of the Constitution was completed on

Solution:

The constitution of India was adopted on the 26th of November, in the year 1949. However, it came to effect on the 26th of January, 1950. 26th of January is celebrated as the Republic Day of India.

It was adopted by the Constitution Assembly. Dr. B. R. Ambedkar,  the chairman of the Drafting Committee, is widely considered to be the architect of the Constitution of India. After, the adoption of the constitution, The Union of India became the contemporary and modern Republic of India

QUESTION: 8

In India, the concept of single citizenship is adopted from

Solution:

Although Indian Constitution makes arrangement for federal Structure i.e., the existence of Center and States. But it provides for Single Citizenship which means all citizens irrespective of the state in which they born enjoy single citizenship of India, unlike the USA where there is dual citizenship. This Concept of Single Citizenship is borrowed from the British Constitution.

QUESTION: 9

Who had proposed partyless democracy in India?

Solution:

In India, two great leaders, M.N. Roy and Jayaprakash Narayan, have at different times advocated partyless democracy. Niether the Soviet Union nor Nepal have been good examples of partyless democracy. Direct democracy is only suitable for small states and a small body of electors.

QUESTION: 10

The two forms of democracy are

Solution:

Direct democracy
Direct democracy refers to a form of government wherein citizens out rightly take part in the administration of the government.
Indirect democracy
Indirect democracy implies a democracy in which people vote for their representative, to represent them in the Parliament.

QUESTION: 11

When was our National Anthem first sung and where?

Solution:

“Jana Gana Mana ” is the national anthem of India. Written in highly Sanskritised (Tatsama) Bengali, it is the first of five stanzas of a Brahmo hymn composed and scored by Nobel laureate Rabindranath Tagore. It was first sung in Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December 1911. “Jana Gana Mana” was officially adopted by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on 24 January 1950. 27 December 2011 marked the completion of 100 years of Jana Gana Mana since it was sung for the first time.The original poem written by Rabindranath Tagore was translated into Hindi by Abid Ali.

QUESTION: 12

Which was the first act of British rule which was brought for the Good Government of India.

Solution:

In August 1858, the British parliament passed an act that set an end to the rule of the company. The control of the British government in India was transferred to the British crown. At this time, Victoria was the queen of Britain.

QUESTION: 13

The Constitution of India came into force on

Solution:

The Republic is governed in terms of the Constitution of India which was adopted by the Constituent Assembly on 26th November, 1949 and came into force on 26th January, 1950.

QUESTION: 14

The basic features of the Indian Constitution which are not amendable under Article 368 are

Solution:

The basic features of the Constitution are non-amendable under Article 368. In the seminal Kesavananda Bharti v. Union of India, the following features were considered as the “basic foundation and structure” of the Constitution:
(1) The supremacy of the Constitution; 
(2) Separation of Powers between the legislature, the executive and the judiciary; 
(3) Republican and democratic form of Government’;
(4) Secular character of the Constitution; 
(5) Federal character of the Constitution; 
(6) The dignity of the individual secured by the various Fundamental Rights and the mandate to build a welfare state contained in the directive principles; 
(7) The unity and integrity of the nation.
(8) Parliamentary system. The above features have been mentioned as only illustrative and the list is not by any means exhaustive.

Since, Kesavananda, the matter has been considered by the Supreme Court in several cases and the Court has had occasion to declare several features of the Constitution as fundamental features or basic structures of the Constitution.

QUESTION: 15

The Preamble of our Constitution reads India as

Solution:

India, one of the world's largest democratic countries, is a Union of Twenty Nine states and seven Union Territories. The country is a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic with a Parliamentary system of government. The Republic is governed in terms of the Constitution adopted by the Constituent Assembly.

QUESTION: 16

What is the motto incorporated under our National Emblem?

Solution:

Satyameva Jayate is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence of India, it was adopted as the national motto of India.

QUESTION: 17

Who is the constitutional head of the Government of India?

Solution:

The President of India is the constitutional Head of the State or the nominal executive. The Government of the country is run in the name of the President. In actual practice, however, he/she runs it in accordance with the advice given by the Council of Ministers headed by the Prime Minister.The Head of the Government, that is, the Prime Minister of India is the real executive. 

QUESTION: 18

How many types of emergencies are envisaged by the Constitution?

Solution:

The constitution of India provides for three types of emergency:-

1. National Emergency: due to war, external aggression or armed rebellion.
2. State Emergency: due to failure of constitutional machinery in the States under Article 356 of the constitution.

3. Financial Emergency: provided under Article 360 of the constitution.

QUESTION: 19

Which is the national flower of India?

Solution:

Lotus is the National Flower of India. It is a sacred flower and occupies a unique position in the art and mythology of ancient India and has been an auspicious symbol of Indian culture since time immemorial.

QUESTION: 20

In which year were the Indian states reorganise on the linguistic basis?

Solution:

Although additional changes to India's state boundaries have been made since 1956, the States Reorganisation Act of 1956 remains the single most extensive change in state boundaries since the independence of India in 1947.

QUESTION: 21

Which of the following expressions does not figure in the Preamble to the Indian Constitution?

Solution:

The preamble to the Indian constitution was amended by the 42nd Amendment Act, 1976 whereby the words Socialist, Secular and Integrity were added to the preamble by the 42nd amendment Act, 1976, to ensure the economic justice and elimination of inequality in income and standard of life.

QUESTION: 22

The Constitution of India describes India as

Solution:

In the Constitution states that India, that is Bharat, shall be a Union of States. The territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and Any territory that may be acquired. The names of the States and the Unions have been described in the First Schedule.

 

QUESTION: 23

Who was the Constitutional Advisory to the Constituent Assembly of India?

Solution:

Mukherjee was elected as vice-president of the constituent assembly. B. N. Rau was appointed as its constitutional adviser.

QUESTION: 24

The Indian Constitution recognises minorities on the basis of

Solution:

Because according to Indian constitution Article 15 says 'prohibition on discrimination on grounds of race, caste sex or place of birth' so minorities are separated by population. For example, In our India Hindus are considered as majority but Muslims are minority accordingly population compared to hindus . In Pakistan Muslim people's are majority but hindus are considered as minority.

QUESTION: 25

Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?

Solution:

The Constituent Assembly of India was elected to write the Constitution of India. Some of its prominent members were Pandit Jawaharlal Nehru, Maulana Abul Kalam Azad, Sardar Vallabhbhai Patel, Acharya J.B. Kriplani, Dr. Rajendra Prasad, Smt. Sarojini Naidu, K M Munshi, Shri Hare-Krushna Mahatab, Pandit Govind Ballabh Pant, Dr. B.R. Ambedkar, Shri Sarat Chandra Bose, Shri C. Rajagopalachari and Shri M. Asaf Ali.

QUESTION: 26

What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India?

Solution:

A Cabinet Mission was sent to India in 1946. While it rejected the idea of two Constituent Assemblies, it put forth a scheme for the Constituent Assembly which more or less satisfied with the Muslim League. The Constituent Assembly was constituted in November 1946 under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan.

QUESTION: 27

Of the following words in the Preamble of the Constitution of India, which was not inserted through the Constitution (42nd Amendment) Act, 1976?

Solution:

The preamble to the Indian constitution was amended by the 42nd Amendment Act, 1976 whereby the words Socialist, Secular and Integrity were added to the preamble by the 42nd amendment Act, 1976, to ensure the economic justice and elimination of inequality in income and standard of life.

QUESTION: 28

Civil equality implies

Solution:

According to Dr. Jennings said that: “Equality before the law means that equality among equals the law should be equal for all. And should be equally administered, that like should treated alike. The right to sue and be sued, to prosecute and prosecuted for the same kind of action should be same for all citizens of full age and understanding without distinctions of race, religion, wealth, social status or political influence.”

QUESTION: 29

Division of powers is the principle of

Solution:

A federal system of government is one that divides the powers of governmentbetween the national (federal) government and state and local governments. The Constitution of the United States established the federal system, also known as federalism.

QUESTION: 30

From which historical work were the words ‘Satyameva Jayate’ appearing under the national emblem taken?

Solution:

"Satyameva Jayate" is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Following the independence of India, it was adopted as the national motto of India in 26 January 1950. It is inscribed in script at the base of the national emblem. The emblem and the words "Satyameva Jayate" are inscribed on one side of all Indian currency. The emblem is an adaptation of the Lion Capital of Ashoka which was erected around 250 BCE at Sarnath, near Varanasi in the Indian state of Uttar Pradesh. It is inscribed on all currency notes and national documents.