Production Engineering 1


20 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Mechanical Engineering | Production Engineering 1


Description
This mock test of Production Engineering 1 for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Production Engineering 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Production Engineering 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Production Engineering 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Production Engineering 1 extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chaplets are used in mould for

Solution:

Chaplets are used to support the core inside the mould cavity. Chaplet also takes care of its own weight and overcomes the metallostatic forces.

QUESTION: 2

The main objective of ‘shot peening’ is to improve which property of metal parts

Solution:

Shot peening is a process specifically designed to enhance the fatigue strength of components which are subjected to high alternating stress. In shot peening, small spherical shots bombards the surface of the part to be finished.

QUESTION: 3

Cold shut is a forging defect caused by which of the following reason?

Solution:

Cold Shut or fold: A small crack at the corners and at right angles to the forged surface.

Cause: improper design of the die or due to less corner radius provided.

QUESTION: 4

For the same material, powder metallurgy process is superior to casting for

Solution:

In powder metallurgy, by varying the compaction force the density of the product can be varied. That’s why the powder metallurgy is superior to casting.

QUESTION: 5

A projection weld is a type of

Solution:

There are various types of the resistance welding processes like spot welding, seam welding, projection welding, flash welding, percussion welding, upset butt welding etc.

Projections are little projected raised points which offer resistance during passage of current and thus generating heat at those points. These projections collapse under heated conditions and pressure leading to the welding of two parts on cooling. The operation is performed on a press welding machine and components are put between water cooled copper platens under pressure.

QUESTION: 6

Gear hobbing process is faster than milling because

Solution:

Gear hobbing is a multi point machining process in which gear teeth are progressively generated by a series of cuts with a hob. Both the hob and the work piece revolve constantly as the hob is fed across the face width of the gear blank.

Gear milling is a multi point machining process in which individual tooth spacing are created by a rotating multi edge cutter having a cross-section similar to that of the generated teeth (in volute). After cutting each space, the gear is returned to its original position, and the gear blank is indexed for the next cut.

So hobbing is faster than milling because several teeth cut at a time.

QUESTION: 7

According to Indian standard specifications 50H7g6 means that:

1. Actual size is 50 mm

2. Tolerance grade for hole is 7

3. Tolerance grade for shaft is 6

Which of the statements are correct?

Solution:

50H7g6 means basic size is 50 mm and the tolerance grade for the hole is 7 and for the shaft is 6.

Basic Size: The size with reference to which the limits of size are fixed.

Actual Size: Actual measured dimension of the part.

Here 50 is the basic size, not actual size.

QUESTION: 8

The shape factor for a spherical casting of diameter 20 cm is _________.

Solution:

QUESTION: 9

Assume that the two 2 mm thick steel sheets are being sport welded at a current of 5500 A and current - flow time t = 0.15s. Using electrodes 6 mm in diameter, estimate the amount of heat generated in resistance spot welding. (Take RC = 250 μΩ)

Solution:

Heat generated H = I2 Rt

Where I is the current supply

R is the resistance

t is the time for which the current is supplied

H = (5500)2 × 250 × 10-6 × 0.15

= 1134 J

QUESTION: 10

If the Taylor’s tool life exponent n is 0.25 and the tool changing time is 2 min, the tool life (in seconds) for maximum production rate is

Solution:

for Maximum production rate or Minimum production time,

QUESTION: 11

A tool used in cutting an external thread is called a:

Solution:

A tap cuts or forms a thread on the inside surface of a hole, creating a female surface which functions like a nut.

A die cuts an external thread on cylindrical material, such as a rod, which creates a male threaded piece which functions like a bolt.

Twist drill is a rotating cutting tool, used for cutting holes in rigid materials.

End mills are tools which have cutting teeth at one end, as well as on the sides, they are used for a variety of things including facing an edge and cutting slots or channels. A drill bit can only cut in the axial direction, but a milling bit can generally cut in all directions.

QUESTION: 12

Anodising is:

Solution:

Anodizing is an electrolytic passivation process used to increase the thickness of the natural oxide layer on the surface of metal parts. The process is called anodizing because the part to be treated forms the anode electrode of an electrical circuit. Anodic films are most commonly applied to protect aluminium alloys, although processes also exist for titanium, zinc, magnesium, zirconium etc.

QUESTION: 13

Chromium in steel:

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following surface hardening processes needs not quenching?

Solution:

Flame or induction hardening are processes in which the surface of the steel is heated very rapidly to high temperatures (by direct application of an oxy-gas flame, or by induction heating) then cooled rapidly, generally using water; this creates a "case" of martensite on the surface.

Carburizing is a process used to case-harden steel with a carbon content between 0.1 and 0.3 wt% C. In this process steel is introduced to a carbon rich environment and elevated temperatures for a certain amount of time, and then quenched so that the carbon is locked in the structure.

Nitriding heats the steel part to 482-621°C (900-1,150°F) in an atmosphere of ammonia gas and dissociated ammonia. The time the part spends in this environment dictates the depth of the case. No quenching is done after nitriding.

QUESTION: 15

The percentage of carbon in pig iron varies from:

Solution:

Pig iron is the most basic form of iron used for making varieties of cast irons and steels. It is the crude form of iron extracted from iron ores by their smelting and reduction in the blast furnace.

Carbon percentage varies from 3.5 to 4.5% in pig iron. Carbon present in pig iron is either in free graphite form or in the form of iron carbide.

QUESTION: 16

In a single pass rolling operation, if the coefficient of friction is doubled keeping other parameters same, the percentage change in draft will be _______ %

Solution:
QUESTION: 17

How many elements are present in tool signature of a single point cutting tool used for turning operation?

Solution:

Tool signatures have 7 elements in both systems.

American Standards System (ASA) system ⇒ Back rake angle - side rake angle - end relief angle (ERA) - side relief angle - end cutting Edge angle - side Cutting Edge Angle - Nose Radius

Orthogonal Rake system (ORS) or International system ⇒ i (inclination angle) - αn (Normal rake angle) - Side relief angle - end relief angle, end cutting edge angle - Approach angle - Nose radius

QUESTION: 18

The best size wire (in mm) for measuring effective diameter of a metric thread (included angle is 60°) of 30 mm diameter and 3 mm pitch using two wire method is _______

Solution:

Best wire size in t

wo wire method

Where P = pitch

α = included angle

= 1.5 sec (30) = 1.732 mm

 

QUESTION: 19

Ball bearings are generally made up of

Solution:
  • The most common chrome steels contain from 0.5 to 2% chromium and 0.1 to 1.5% carbon. The chrome steel is used for balls, rollers and races for bearings.
  • A Nickel-Chrome steel containing 3.25% nickel, 1.5% chromium and 0.25% carbon is much used for armour plates.
  • Chrome nickel steel is extensively used for motor car crank shafts, axles and gears requiring great strength and hardness.
QUESTION: 20

For obtaining a cup of diameter 25 mm and height 15 mm by drawing, the size of the round blank should be approximately

Solution:

Diameter of cup (d) = 25 mm

Height (h) = 15 mm

Related tests