Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1


10 Questions MCQ Test Electricity & Magnetism | Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1


Description
This mock test of Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1 for IIT JAM helps you for every IIT JAM entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for IIT JAM Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. IIT JAM students definitely take this Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Propagation Of EM Waves And Gauge Transformation MCQ Level - 1 extra questions, long questions & short questions for IIT JAM on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An electromagnetic wave is propagating in free space in the z-direction. If the electric field is given by  where ωt = ck then the magnetic field is given by

Solution:

The correct answer is:  

QUESTION: 2

The electric field for a plane electromagnetic wave traveling in the positive z-direction is represented by which one of the following?
Where,  are the unit vectors along xz-directions respectively.

Solution:

The wave travelling along Z-axis can be written as, displacement 
+ sign along –ve Z-axis
– sign along +ve Z-axis
Since, the electric field is perpendicular to the different of the wave, i.e., perpendicular to Z-axis i.e., along X-axis or along Y-axis. Thus, 

QUESTION: 3

In an electromagnetic wave, the direction of the magnetic induction  is

Solution:

Electromagnetic waves are transverse in nature, i.e., both E and  B  are perpendicular to each other.

The correct answer is: perpendicular to the electric field 

QUESTION: 4

Which property of an electromagnetic wave, depends on the medium in which it is travelling?

Solution:

The frequency, wavelength and time period can all vary according to the wave producing source. But, the velocity of an electromagnetic wave depends upon the medium through which it is travelling. The velocity of a wave in a vacuum is termed as speed of light, which is assumed to be 3 x 108 m/s.

QUESTION: 5

The direction of propagation of electromagnetic wave is given by

Solution:
QUESTION: 6

If a plane electromagnetic wave propagating in space has an electric field of amplitude 9 × 103V/m, then the amplitude of the magnetic field is

Solution:

The E and B vector of a light is perpendicular to each other and perpendicular to motion of the wave. E and B are related as
E = Bcc being light velocity.

The correct answer is: 3.0 × 10–5 T

QUESTION: 7

Two conducting plates of infinite extent, one plate at z = 0 and the other at z = L, both parallel to the xy-plane. Then the vector and scalar potential in the region between the plates is given by

For this to represent a standing wave in the empty region between the plates

Solution:


For this to represent standing wave
A(z = 0) = 0 and A(z = L) = 0

The correct answer is: 

QUESTION: 8

Which one of the following statements regarding the electric fields  and  is correct?

Solution:

We know that electrostatic forces are given as –ve of gradient of a potential i.e.,

(Since curl of grad is zero)
Thus, Equation. (i) implies that electrostatic fields are those, for curl E1.

E1 is electrostatic field.
The correct answer is: Only  can represent electrostatic field

QUESTION: 9

In an electromagnetic wave in free space, the root mean square value of the electric field is 6 V/m. The peak value of the magnetic field is 

Solution:

In an electromagnetic wave in free space the root mean square value of the electric field is E rms = 6 V/m. The peak value of the magnetic field is. 1.41 × 10–8 T.

QUESTION: 10

An electromagnetic wave propagates through a non-magnetic medium which has two parameters. These are dielectric constant, ε and refractive index n. The relationship between them is

Solution:

If an electromagnetic wave is propagated through a non-conducting magnetic medium of dielectric constant ε and of refractive index n then they are related as refractive index n = (dielectric constant)1/2 

The correct answer is:  

Related tests