Quant (Hindi) - MCQ - 24


30 Questions MCQ Test मात्रात्मक योग्यता(Quantitative Aptitude)- Bank Exams(Hindi) | Quant (Hindi) - MCQ - 24


Description
This mock test of Quant (Hindi) - MCQ - 24 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Quant Quant (Hindi) - MCQ - 24 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Quant (Hindi) - MCQ - 24 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Quant (Hindi) - MCQ - 24 exercise for a better result in the exam. You can find other Quant (Hindi) - MCQ - 24 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

9  11  15  ?  39  71

Solution:


 

अतः प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर 23 आएगा.

QUESTION: 2

5  3  6  ?  64.75

Solution:


अतः उत्तर 17.5 है.

QUESTION: 3

649.6875  1299.375  866.25  346.5  99  22  ?

Solution:


अतः प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर 4 आएगा

QUESTION: 4

30  16  10  8  8  9  ?

Solution:

QUESTION: 5

10  18  63  253  1137  5901  ?

Solution:


अतः, प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर 35749 आएगा.

QUESTION: 6

6  9  15  27  51  ?

Solution:

+3,  +6,  +12,  +24,  +48,…

QUESTION: 7

15  25  40  130  ?

Solution:

QUESTION: 8

6  13  38  ?  532  2675

Solution:

QUESTION: 9

1  3  24  360  8640  302400  ?

Solution:

QUESTION: 10

7  9  19  45  95  ?

Solution:

The pattern of series is

QUESTION: 11

33  39  57  87  129  ?

Solution:

QUESTION: 12

19  26  40  68  124  ?

Solution:

QUESTION: 13

62  87  187  412  812  ?

Solution:

QUESTION: 14

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

484  240  120  57  26.5  11.25  3.625

Solution:

 

Hence, wrong number is 120.

QUESTION: 15

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

5  7  16  57  244  1245  7506

Solution:

QUESTION: 16

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

4  2.5  3.5  6.5  15.5  41.25  126.75

Solution:


Hence, wrong number is 6.5.

QUESTION: 17

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

6  91  584  2935  11756  35277  70558

Solution:


Hence, 584 is the wrong number.

QUESTION: 18

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

8 12 24 46 72 108 152

Solution:


So, wrong number = 46
Correct number = 24 1.5 = 36

QUESTION: 19

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

8, 13, 21, 32, 47, 63, 83

Solution:


Wrong number = 47
Correct number = 46

QUESTION: 20

निम्न में से प्रत्येक प्रश्न में, दी गई संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है. गलत संख्या को पहचानिए.

8  4.5  5.5  9.75  20.5  56.25  171.75

Solution:

The given series is

QUESTION: 21

एक लड़के के पास 3 लाइब्रेरी कार्ड हैं और लाइब्रेरी में उसकी रूचि की 8 पुस्तकें हैं. उन 8 में से, वह केमिस्ट्री भाग-2 की पुस्तक तब तक नहीं लेना चाहता जब तक कि वो केमिस्ट्री भाग-1 की पुस्तक भी न ले ले. कितने प्रकारों से वह 3 पुस्तकें लाइब्रेरी से ले सकता है ? 

Solution:


QUESTION: 22

कितने प्रकारों से 7 लोग एक गोल मेज के चरों तरफ बैठ सकते हैं यदि दो खास लोगों को निश्चित रूप से एक दूसरे के बगल में नहीं बैठना चाहिए.

Solution:

Total no. of unrestricted arrangements = (7 – 1)! = 6!
When two particular person always sit together, the total no. of arrangements = 6! – 2 × 5!
Required no. of arrangements = 6! – 2 × 5!
= 5! (6 – 2) = 5 × 4 × 3 × 2 × 4 = 480.

 

QUESTION: 23

कितने प्रकारों से ‘MATHEMATICS’ शब्द को व्यवस्थित किया जा सकता है ताकि स्वर (vowels) अक्षर हमेशा एक साथ आयें ? 

Solution:

In MATHEMATICS, the consonants M and T are repeated two times each.
Also the vowel A is repeated two times.
Since there are four vowels, A, A, E and I; A being repeated,
therefore vowels can be arranged in 4!/2 = 12 ways.
Now remaining 7 consonants, with M, T being repeated, can be written in
7!/(2*2) = 7 × 6 × 5 × 3 × 2 = 1260 ways.
Now four vowels together can take any of the 8 places as shown below:
VC VC VC VC VC VC VC V
Total number of ways in which the letters of the word MATHEMATICS can be arranged such that vowels always come together = 1260 × 8 × 12 = 120960.

QUESTION: 24

गणित के एक लेक्चरर पद के लिए 4 उम्मीदवार हैं और 5 लोगों के मत से किसी एक का चुनाव होना है. कितने प्रकार से मत दिए जा सकते हैं ? 

Solution:

Let the four candidates gets the votes x, y, z and w such that
x + y + z + w = 5 ...(i)
Here x > = 0 , y > = 0, z > = 0, w > = 0
The number of solutions of the above equation in this case is same as the number of ways in which the votes can be given if atleast no two candidates get equal number of votes.
(Note : The number of ways in which n identical things can be distributed into r different groups 
n + r – 1Cr – 1)

Total number of solutions of eqn. (i)
5 + 4 – 1C4 – 1 8C3 = 56
But in 8 ways the two candidate gets equal votes which are shown below:
(2, 2, 1, 0), (2, 2, 0, 1), (0, 2, 2, 1), (1, 2, 2, 0), (0, 1, 2, 2),
(1, 0, 2, 2), (2, 0, 1, 2), (2, 1, 0, 2)
Hence the required number of ways = 56 – 8 = 48

QUESTION: 25

उन प्रकारों की संख्या बताइए जिनसे 6 पुरुष और 5 महिलाएं एक गोल मेज के चारों तरफ भोजन कर सकती हैं यदि दो महिलाएं एक साथ न बैठें ? 

Solution:

men can be sit by 5! ways and on remaining 6 seats, 5 women can sit by 6C5 ways.


Required number of ways = 5! × 6P5 = 6! × 5! 

QUESTION: 26

एक विद्यार्थी को एक परीक्षा में 13 में से 10 प्रश्न हल करने हैं जिसमें उसे पहले पांच प्रश्नों में से चार को चुनना आवश्यक है. उसके पास चुनाव के उपलब्ध विकल्पों की संख्या है - 

Solution:

The student can choose 4 questions from first 5 questions or he can also choose 5 questions from the first five questions.
No. of choices available to the student
5C4 × 8C6 + 5C5 × 8C5 = 196.

QUESTION: 27

एक कॉलेज की क्लास में 100 विद्यार्थी हैं जिसमें से 36 लड़के सांख्यकी पढ़ रहे हैं जबकि 13 लड़कियां सांख्यकी नहीं पढ़ रही हैं. यदि कुल 55 लड़कियां हैं तो यादृच्छिक रूप से चुनने पर एक लड़के के सांख्यकी न पढने की क्या प्रायिकता है ? 

Solution:

There are 55 girls and 45 boys in the college.
Out of 45 boys, 36 are studying Statistics and 9 are not studying statistics.
The probability that a boy picked up at random is not studying Statistics = 9/45 = 1/5

QUESTION: 28

कितने प्रकारों से 22 खिलाडियों में से 11 खिलाडियों की एक टीम चुनी जा सकती है जबकि उनमें 2 को जोड़ लिया जाये और उनमें से 4 को छोड़ दिया जाए ?

Solution:

Since 2 players are always included
Now, 9 should be selected from 16 only, i.e. 16C9 ways.

QUESTION: 29

कितने विभिन्न प्रकारों से ‘PRETTY’ शब्द के अक्षरों को व्यवस्थित किया जा सकता है ? 

Solution:


QUESTION: 30

एक बॉक्स में 3 हरी गेंदें हैं, 4 लाल गेंदें हैं, 2 नीली गेंदें हैं और 2 नारंगी गेंदें हैं. यदि यादृच्छिक रूप से दो गेंदें निकाली जाती हैं तो दोनों गेंदें के लाल होने की क्या प्रायिकता है ? 

Solution:


Related tests