RRB Group D Mock Test - 27


100 Questions MCQ Test RRB (Group D) - Mock Tests & Previous Year Papers | RRB Group D Mock Test - 27


Description
This mock test of RRB Group D Mock Test - 27 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB Group D Mock Test - 27 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB Group D Mock Test - 27 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB Group D Mock Test - 27 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB Group D Mock Test - 27 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The cost price of 10 items is equal to the selling price of 8 items. What is the profit percentage?

Solution:

Let SP of 1 item = 10/-

CP of 10 items = SP of 8 items = 80-/

CP of 1 item = 80/10 = 8/-

profit = 10-8 = 2/-

%profit = 2/8 x 100times 100 = 2582​×100=25%

So the answer is option B.

QUESTION: 2

If the average of scores of 3 players in 1 innings is 43.66, sum of the scores of least scorer and top scorer is 80. Then find the score of 3rd player ?

Solution:

Sum of their scores = 43.66*3 = 131

Given that Sum of scores of two players = 80

Then score of 3rd player = 131 - 80 = 51

So the answer is option D.

QUESTION: 3

If a car is travelling at 40kmph, then what is the distance covered by it in 2hrs 45mins ?Report Question

Solution:

2hrs 45mins = 2\frac{3}{4}243​hrs = \frac{11}{4}411​hrs

Distance = speed*time = (40)*(11/4) = 110km

So the answer is option A.

QUESTION: 4

FInd cotθ+tanθ if sinθ = 5/13

Solution:


 

From the diagram, tanθ = 5/12, cotθ = 12/5

cotθ+tanθ = 12/5 + 5/12 = 169/60

So the answer is option C.

QUESTION: 5

Which of the following numbers is divisible by 11 ?

Solution:

To be divisible by 11, (sum of digits in odd places)-(sum of digits in even places) must be divisible by 11.

Lets check option A,

734867 => sum of digits in odd places = 7+4+6 = 17 & that of even places = 3+8+7 = 18, difference = 18-17 = 1 (not divisible by 11)

Lets check option B,

724867 => sum of digits in odd places = 7+4+6 = 17 & that of even places = 2+8+7 = 17, difference = 17-17 = 0 (divisible by 11)

So the answer is option B.

QUESTION: 6

M and N together can complete a job in 4 days, while only N can complete the same work in 6 days. Then find the no.of days taken by M alone to complete 50% of the work ?Report Question

Solution:

Assume total work = LCM of 4 & 6 = 12 units

Efficiency of M&N; = 12/4 = 3

Efficiency of N = 12/6 = 2

Efficiency of M = 3 - 2 = 1

Hence only M can complete 50% of work i,e; 12/2=6 units of work in 6/1 = 6 days

So the answer is option D.

QUESTION: 7

If   then find  ​?

Solution:


squaring on both sides

Again squaring on both sides

So the answer is option C.

QUESTION: 8

Find the height of the triangle in meters, if its area is 120 sq.cm & base is 12 cm ?

Solution:

QUESTION: 9

If  , then find 

Solution:

QUESTION: 10

Find the radius of the circumcircle of an equilateral triangle of side 6 cm ?

Solution:

QUESTION: 11

If hypotenuse of an isosceles right angled triangle is 7√2​m, then find the length of other sides of that triangle (in metres) ?

Solution:

Let other sides are a, a

So the answer is option B.

QUESTION: 12

Raghuram sells his car at a profit of 20% and his bike at a loss of 20%. The cost price of the bike is 20% of the cost price of the car. What is the overall profit or loss percentage ?

Solution:

Let cost price of car = 100/-

then CP of bike = 20% of 100 = 20/-

Cost price of car and bike = 100+20 = 120/-

SP of car = 1.2(100) = 120/-

SP of bike = (1-0.2)(20) = 16/-

SP of car and bike = 120+16 = 136/-

Profit = 136-120 = 16/-

Profit % =  \times 100 = 13.3312016​×100=13.33%

So the answer is option D.

QUESTION: 13

If a+ib = 0, where i =√−1​, then which of the following is true ?

Solution:

a+ib = 0

a+ib = 0+0i

on comparing those two, a = 0 and b = 0

So the answer is option D.

QUESTION: 14

If length of tangent drawn to a circle from a point which is at a distance of 13cm from the centre of the circle is 12cm , then find the radius of the circle ?

Solution:

From the diagram, 

So the answer is option A.

QUESTION: 15

A footpath of uniform width is constructed around a square field of side 6 m. The area of the foot path is 28 sq.m. Then find the width of the footpath ?

Solution:


 

Let x be the width of the path

Area of square filed = 36 sq.m

Then side of the square = 6m

Total area = 36+28 = 64sq.m

(6+2x)(6+2x) = 64

(6+2x)(6+2x) = 8*8

6+2x = 8

x = 1

So the answer is option C.

QUESTION: 16

Find the ratio of the volume of a sphere of radius 4cm, to that of a sphere of radius 6 cm ?

Solution:

QUESTION: 17

If p, qp,q are the roots of the equation 

Solution:

QUESTION: 18

If m and n are the total surface area and curved surface area of a sphere of radius r, then what is the relation between m and n?

Solution:

For sphere,

Total surface area = curved surface area

So m = n is the right answer,

So the answer is option B.

QUESTION: 19

Train A of length 300m and Train B of length 600m are travelling with 35kmph and 55kmph respectively. Find the time taken by them to cross each other if they are moving in opposite direction ?

Solution:

relative speed = 35+55 = 90 kmph = 90*(5/18) = 25 m/s

Time taken to cross each other =

So the answer is option C.

QUESTION: 20

The four walls of a house of height 5m, width 7m, length 10m, are to be painted. Assume that the ceiling and floor are not to be painted. Find the cost of painting if painter charges Rs.2 per sq.m ?Report Question

Solution:

Surface area of 4 walls of a enclosed room = [2l+2b]*h = [2(10)+2(7)]*(5) = [34]*5 = 170 sq.m

Cost of painting of 1 sq.m = 2/-

Cost of painting of 170 sq.m = 170*2 = 340/-

So the answer is option D.

QUESTION: 21

Choose the option which has the same relation with the second word as displayed by the first pair.D:P :: E: ?

Solution:

The relation which is displayed by the first set of letters is that the numerical position of the second letter is square of the numerical position of the first letter.
So we have D = 4 and P = 16
Using the same logic, we know that E = 5. Hence, the required word must be square of 25 which gives Y.
Thus, option C is the correct answer.

QUESTION: 22

Three of the following four things share a common characteristic. Choose the odd one out.

Solution:

Lion, Cat and Tiger belong to the same feline family. Hence, Horse is the odd one out. Thus, option D is the correct answer.

QUESTION: 23

Arrange the following words in the order in which they will appear in a dictionary.
1. Abandon
2. Abstract
3. Academic
4. Absolute
5. Accident

Solution:

‘b’ comes before ‘c’ and ‘a’ comes before ‘s’. Hence, ‘abandon’ will be the first word in the dictionary. Now ‘o’ comes before ‘t’. Hence, ‘absolute’ will come before ‘abstract’. ‘a’ comes before ‘c’ and so academic will come before ‘accident’. Thus, the correct order will be 1, 4, 2, 3, 5.

QUESTION: 24

Identify the term which will come next in the following number series.11, 15, 51, 87, 312, ?

Solution:

The pattern which is being followed is that the square of the sum of the digits of the number is being added to the number to get the next number. For example, 11 + 2^2 = 1511+22=15
15 + 6^2 = 5115+62=51
51 + 6^2 = 8751+62=87
87 + 15^2 = 31287+152=312
Hence, using the same logic the next term will be 
312 + (3+1+2)^2 = 348312+(3+1+2)2=348
Hence, option B is the correct answer.

QUESTION: 25

How many meaningful words can be formed using all the letters of the word a, e, m, n?

Solution:

The words which can be formed using the letters a, e, m, n are
name, mean, amen and mane. Hence, there are 4 words which can be formed. Thus, option B is the correct answer.

QUESTION: 26

In a certain language, ‘BRACE’ is coded as ‘CQBBF’ and ‘WRONG’ is coded as ‘XQPMH’. How will ‘GIGANTIC’ be coded in the same language?

Solution:

The pattern which is being followed in the given words is that the letters at the odd positions are being replaced by the letters which succeed them in English alphabets while the letters at even positions are being replaced by the letters which precede them in the english alphabets. For example
B and W are first letters (odd positions), hence they have been replaced with C and X. Similarly R is at even position and hence, it has been replaced with Q. 
Using the same logic, the code word for GIGANTIC will be HHHZOSJB

QUESTION: 27

If P represents ‘*’, Q represents ‘+’, R represents ‘-‘ and S represents ‘/’, what is the value of 6 P 2 R 9 S 3 Q 4

Solution:

6 P 2 R 9 S 3 Q 4 = 6 * 2 - (9 / 3) + 4 = 12 - 3 + 4 = 13
Hence, option A is the right answer.

QUESTION: 28

Select the missing number ‘?’ from the given options.

Solution:

(6 * 7) - 3 = 39
(9 * 3) - 5 = 22
(13 * 4) - ? = 37
? = 52 - 37 = 15
Hence, option B is the right choice.

QUESTION: 29

Some statements are given below. Consider these statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly observed facts. Two conclusions are given after the statements. You have to decide which of the options logically follow from the given statements and then choose the correct answer accordingly.
 

Statements:
I. Some apples are mangoes
II. Some mangoes are guavas
III. All guavas are tomatoes
IV. All tomatoes are red

Conclusions:
I. Some apples are red
II. No mango is red

Solution:

Some apples are mangoes and some mangoes are guavas. All guavas are tomatoes. Hence, some mangoes must be tomatoes. Hence, some mangoes can be red as well. Thus, II can cannot be true.
I is not necessarily true as apples need not necessarily be red. Hence neither I nor II follows.

QUESTION: 30

In each of the following question select the related numbers/words/letters from the given options.12 : 147 : : 17 : ?Report Question

Solution:

12^2 + 1 + 2 = 147
So, 17^2 + 1 + 7 = 297
Hence, option B is the right answer.

QUESTION: 31

In each of the following question select the related numbers/words/letters from the given options.SAIL : 41 : : COMB : ?Report Question

Solution:

SAIL => S(19) + A(1) + I(9) + L(12) = 41
COMB => C(3) + O(15) + M(13) + B(2) = 33 
Hence, option D is the right answer.

QUESTION: 32

Pointing to a photograph, Heena (female) said, ‘This person’s father is the only son of my father’s mother in law’s husband’. How is Heena related to the person in the photograph?

Solution:

Heena’s father’s mother in law’s son will be Heena’s uncle. Hence, the person in the photograph must be Heena’s cousin. Thus, option B is the right answer.

QUESTION: 33

If 196 # 4 = 49 and 24 @ 3 = 72, then what is the value of 54 @ 14 # 63?Report Question

Solution:

196 # 4 = 49 and 24 @ 3 = 72
196 / 4 = 49 and 24 * 3 = 72
So, 54 @ 14 # 63 = 54 * 14 / 63 = 12
Hence, option C is the right answer.

QUESTION: 34

Identify the diagrams which best represents the relationship among the classes given below -
Material, Bottle, Plastic

Solution:

Some bottles will be plastics. Both bottles and plastics come under materials. Thus, the correct representation will be

QUESTION: 35

According to the following Venn diagram how many animals are domesticated but not the cow?

Solution:

We want intersection of pentagon and rectangle but avoiding triangle.
Required answer = 24 + 8 = 32
Hence, option D is the right choice.

QUESTION: 36

A series is given with one missing term. Choose the correct alternative from the given options that will complete the series. 
(4, 7), (6, 9), (8, 11), ?, (12, 15)

Solution:

4 + 3 = 7; 7 - 1 = 6
6 + 3 = 9; 9 - 1 = 8
8 + 3 = 11; 11 - 1 = 10
10 + 3 = 13; 13 - 1 =12
12 + 3 = 15 
Hence, option D is the right answer.

QUESTION: 37

A person walks 7 km towards the east and then turn left and walks 5 km after which he takes a right turn and walks 2 km and finally takes a right turn and walks 5 km. What is the distance between the final point and the starting point?

Solution:

Refer to the diagram below -

 

The horizontal distance towards the east will be the shortest distance which is 7 + 2 = 9 km.

Hence, option C is the right answer.

QUESTION: 38

Five people A, B, C, D, E are standing in a row facing north. E is third to the right of B, who is not standing at an end position. A and C are not standing together. If D is to the left of C then who is standing at the leftmost end?

Solution:

E is third to the right of B but B is not at an end. Hence, E must be at the right end. Thus, B must be second from the left end. C and A are not together and D is to the left of C. This leaves only one possibility.
A B D C E
Hence, option B is the correct answer.

QUESTION: 39

In a certain language ‘come again go’ is coded as ‘mi xo zt’ ,‘fly soon again’ is coded as ‘zt ni vu’ and ‘back come do’ is coded as ‘kr xo wr’. What is the code for ‘go’?Report Question

Solution:

‘come again go’ is coded as ‘mi xo zt’ and ‘fly soon again’ is coded as ‘zt ni vu’
So ‘again’ will be coded as ‘zt’. 
‘come again go’ is coded as ‘mi xo zt’ and ‘back come do’ is coded as ‘kr xo wr’
So ‘come’ will be coded as ‘xo’. 
Thus, ‘go’ must be coded as ‘mi’. 
Hence, option D is the right answer.

QUESTION: 40

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

 

Solution:

The paper is folded twice so the punched shape must be replicated four times. 
We would get,

Hence, option A is the right choice.

QUESTION: 41

In which country is the 2019 Cricket World Cup scheduled to be held?

Solution:
QUESTION: 42

Who was the first Prime Minister in India to be impeached by a vote of No confidence?

Solution:
QUESTION: 43

India has a President who is nominated and has limited authority, unlike a king. The term used to describe this feature is called…

Solution:
QUESTION: 44

Which of the following is NOT a wireless router manufacturer?

Solution:
QUESTION: 45

Which of the following country is not a present member of NATO?

Solution:
QUESTION: 46

Where you are Likely to find an embedded operating system?

Solution:
QUESTION: 47

What is the name of India’s first Super Computer ?

Solution:
QUESTION: 48

What is the full form of LAN?

Solution:
QUESTION: 49

Which application is used to prepare a presentation/ slide show?

Solution:
QUESTION: 50

The Himalayas comprise of three broad mountain ranges. Which of the following is not one of them?

Solution:
QUESTION: 51

Hill station "Araku" is located in which state?Report Question

Solution:
QUESTION: 52

The primary source of nutrients for plants is

Solution:
QUESTION: 53

Alaknanda river flows primarily in which Indian state?

Solution:
QUESTION: 54

The SI unit of gravity is

Solution:
QUESTION: 55

Study of kidney disease comes under which branch?

Solution:
QUESTION: 56

What is the best material for making the core of an electromagnet?

Solution:
QUESTION: 57

Maru Pradesh is a proposed new state carved out of which original state?

Solution:
QUESTION: 58

First metal used by man is?

Solution:
QUESTION: 59

Lucknow is often referred to as the City of the ….

Solution:
QUESTION: 60

What is the ph value of blood?

Solution:
QUESTION: 61

Which of the following was called the 'New Temple of Resurgent India' by Jawaharlal Nehru?

Solution:
QUESTION: 62

Which of the following is a poetic composition of Kalidasa?

Solution:
QUESTION: 63

“Ruhrtriennale”, an annual festival of arts and music is celebrated in which country?

Solution:

“Ruhrtriennale” is celebrated in Germany.

QUESTION: 64

”Bihu” is a famous folk dance of which Indian state?

Solution:
QUESTION: 65

What is the name of the memorial dedicated to Mahatma Gandhi in New Delhi?

Solution:
QUESTION: 66

In which year was the controversial Rowlatt Act passed?

Solution:
QUESTION: 67

Which of the following vitamins is soluble in water?

Solution:
QUESTION: 68

In which year did the Six Day War between Israel and the Arab nations start?

Solution:
QUESTION: 69

Which of the following metal is used in batteries?

Solution:
QUESTION: 70

Which of the following states have not had any significant border changes since independence?

Solution:
QUESTION: 71

Which of the following festivals are celebrated first in the year according to the English calendar?

Solution:
QUESTION: 72

The headquarters of ISRO is located in which city?

Solution:
QUESTION: 73

Which of these is a laughing gas?

Solution:
QUESTION: 74

Which of the following is used by plants to synthesize proteins?

Solution:
QUESTION: 75

How many bones are there in the human body?

Solution:
QUESTION: 76

The primary source of nutrients for plants is 

Solution:
QUESTION: 77

What is the smallest bone in the human body?

Solution:
QUESTION: 78

What is the chemical symbol of Mercury?

Solution:
QUESTION: 79

What is the chemical symbol for Copper?

Solution:

The chemical symbol of copper is Cu.

QUESTION: 80

What is meaning of one unit carbon permit?

Solution:
QUESTION: 81

Whose birthday is celebrated annually as Engineer’s Day in India ?

Solution:
QUESTION: 82

Which of the following is the characteristics of sound waves which prevents them from being transmitted through vacuum?

Solution:
QUESTION: 83

Which of the following metals is a liquid at room temperature?

Solution:
QUESTION: 84

What is the chemical symbol of Pottasium?

Solution:
QUESTION: 85

The magnitude of a vector is never

Solution:
QUESTION: 86

Who is the author of the book "Cry, The Peacock" ?

Solution:
QUESTION: 87

Other than for his movies, Shatrughna Sinha is known for

Solution:
QUESTION: 88

Obama is the ..... American President to be awarded the Nobel Prize.

Solution:
QUESTION: 89

Only one of the following states has its largest city (population wise) as its capital. Which is it?

Solution:
QUESTION: 90

Who is the founder of Reliance?

Solution:
QUESTION: 91

The 'Jantar Mantar' in which of the following four cities is the largest one?

Solution:
QUESTION: 92

Whose birthday is celebrated as the National Sports Day of India ?

Solution:
QUESTION: 93

What is the peacetime equivalent of the Param Vir Chakra?

Solution:
QUESTION: 94

Jamini Roy was well known

Solution:

Jamini Roy was a well known painter.

QUESTION: 95

Which award is usually recognized as the highest literary award in India?

Solution:
QUESTION: 96

Which leader's birthday is celebrated every year as Good Governance day?

Solution:
QUESTION: 97

Anil Ambani is associated with which of the following?

Solution:
QUESTION: 98

Who is the chairman of Eenadu group?

Solution:
QUESTION: 99

World’s First Artificial Intelligence (AI) Politician named SAM is developed by the scientists of which of the following countries?

Solution:
QUESTION: 100

What is the title of the autobiography of Sachin which was released recently ?

Solution:

Related tests