RRB Group D Mock Test - 28


100 Questions MCQ Test RRB (Group D) - Mock Tests & Previous Year Papers | RRB Group D Mock Test - 28


Description
This mock test of RRB Group D Mock Test - 28 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB Group D Mock Test - 28 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB Group D Mock Test - 28 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB Group D Mock Test - 28 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB Group D Mock Test - 28 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who became the first batsman to score a double century in World Cup?

Solution:
QUESTION: 2

Many times we read a term DoT in various newspapers in connection of 2G Spectrum. What is its full form?

Solution:

The Department of Telecommunications is part of the Ministry of Communications and Information Technology.

QUESTION: 3

In which year was the first five year plan launched?

Solution:
QUESTION: 4

Sempron is the family of processors manufactured by which company?

Solution:
QUESTION: 5

The headquarters of Food and Agriculture Organization is at?

Solution:
QUESTION: 6

Which of the following data type is used to represent True or False?

Solution:
QUESTION: 7

The GUI used in initial Apple PCs is inspired from the work done in which of these companies?

Solution:

The GUI of Apple is based on the work done in Xerox PARC lab.

QUESTION: 8

Which of the following operating systems is not a derevative of Linux?

Solution:

Though all the given Operating systems are Unix based, Apple OSX is not derived from Linux. It is derived from FreeBsd.

QUESTION: 9

Which of the following is the term used to denote the time that is chosen as the origin in an operating system.Report Question

Solution:

Epoch is the term used to denote the time that is chosen as the origin in an operating system

QUESTION: 10

Kerala, Karnataka and Tamil Nadu receive pre monsoon showers towards the end of the summer season. These showers are commonly known as?

Solution:
QUESTION: 11

Which state produces the maximum cotton in India?

Solution:
QUESTION: 12

Which of the following disease is completely eradicated?

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following cities is called the 'Manchester of South India'?

Solution:
QUESTION: 14

What did Alexander Fleming discover?

Solution:
QUESTION: 15

Which among the following is the branch of medicine which deals with the study of Liver?

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following is likely to be the pH value of sour curd?

Solution:
QUESTION: 17

What is the capital of Mizoram?

Solution:
QUESTION: 18

Two isotopes have the same ?

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following cities is called 'The Coal Capital of India'?

Solution:
QUESTION: 20

Wine is mostly composed of ….

Solution:
QUESTION: 21

Which of the following leader lead the “Savinay Avagya Aandolan”?

Solution:
QUESTION: 22

Abhijnanashakuntalam is the work of which of the following ancient writers?

Solution:
QUESTION: 23

Chambal is a tributary of which river in India?

Solution:
QUESTION: 24

Which Indian state has the most number of followers of Jainism?

Solution:
QUESTION: 25

Who was the first ruler of Mughal dynasty in India?

Solution:
QUESTION: 26

Which of the following battle was also called as “Stalingrad of the east”?

Solution:
QUESTION: 27

Tuberculosis is caused by …

Solution:
QUESTION: 28

Which ancient Indian physician and son of Sage Vishwamitra, is referred to as “the father of surgery”?

Solution:
QUESTION: 29

Which of the following is the pH value of Acetic Acid?

Solution:
QUESTION: 30

Which state in India has the longest coast line?

Solution:
QUESTION: 31

According to Indian mythology, who is generally considered the God who controls weather?

Solution:
QUESTION: 32

International finance corporation is known as "soft Loan Window" of?

Solution:
QUESTION: 33

Heartburn medications are also called …

Solution:
QUESTION: 34

What is the scientific name of neem plant?

Solution:
QUESTION: 35

What is the molecular shape of DNA?

Solution:
QUESTION: 36

With which part of the body is the disease "Bronchitis" associated?

Solution:

Bronchitis is associated with Lungs.

QUESTION: 37

Hematology is the study related to

Solution:
QUESTION: 38

Brass is an alloy of

Solution:
QUESTION: 39

The metal that is used to remove copper from a solution of copper sulphate is

Solution:
QUESTION: 40

Which of the following scientific instruments is used to measure electric current?

Solution:
QUESTION: 41

Hiroshima Day is observed on which of the following dates?

Solution:
QUESTION: 42

Anemometer instrument that is used to measure___?

Solution:
QUESTION: 43

Which of the following does not sublimate ?

Solution:
QUESTION: 44

Which alloy steel would be used for making leaf and coil springs ?

Solution:
QUESTION: 45

In electrical engineering, what is the inverse of electrical resistance?

Solution:
QUESTION: 46

The Universe in a Nutshell” is a book written by …

Solution:
QUESTION: 47

With which medal was Rakesh Sharma and the two Soviet astronauts who went to space with him, felicitated?

Solution:
QUESTION: 48

Who is the first woman Director-General of the Defence Research and Development Organisation (DRDO)?

Solution:
QUESTION: 49

The largest shopping mall in India, LuLu International Shopping Mall, is located in which city?

Solution:
QUESTION: 50

In which sport has the maximum number of Arjuna awards been awarded?

Solution:
QUESTION: 51

In which Indian state is the Nokrek Biosphere?

Solution:
QUESTION: 52

Every year March 20 is celebrated as what day?

Solution:
QUESTION: 53

What did Alexander Graham Bell discover?

Solution:
QUESTION: 54

Who is the CEO of Microsoft?

Solution:
QUESTION: 55

Which of the following Indians did not win the Ramon Magsaysay Award?

Solution:
QUESTION: 56

When is Air Force Day celebrated?

Solution:
QUESTION: 57

Who is the current Union Railways Minister?

Solution:

Suresh Prabhu assumed office as the Railways Minister on 9th November 2014.

QUESTION: 58

Which of the following Indians have been appointed as the new Deputy Director General of WHO?

Solution:
QUESTION: 59

Department of Science and Technology has decided to honor which of the following persons with a national Award for their contribution in making the Science City in Kapurtala, Punjab into an International Level Facility?

Solution:
QUESTION: 60

What is the approximate number of miles a person runs in a marathon?

Solution:
QUESTION: 61

A purchased a bike for 50000/- and sold it at 10% profit to B who to C at a loss of 5%. What is the price that C spent on bike ?

Solution:
QUESTION: 62

The career average of a batsman is 48.5 in 200 matches. He scored 100 runs in his next innings, find his new average ?

Solution:

Average in 200 matches = 48.5

Total score = 48.5*200 = 9700

In next match he scored 100 runs

So the answer is option B.

QUESTION: 63

Ravi started his journey of 120 km with a speed of 30 kmph. After travelling at this speed for 2 hours, he realized that he had only 1 hour left to reach his destination. Find the new speed required to reach his destination on time?

Solution:

Total distance = 120km

Speed of Ravi = 30kmph

Distance travelled by him in 1st 2 hrs = 30*2 = 60km

Remaining distance = 120-60 = 60km

Speed of ravi to travel 60km in 1hr = 60/1 = 60kmph

So the answer is option D.

QUESTION: 64

Solution:

QUESTION: 65

Convert 234 into binary system ?

Solution:


QUESTION: 66

A is twice as efficient as B. In how many days can they finish a work of 90 units if they work together?

Solution:

Let efficiency of B = x

Then that of A = 2x

No.of days required to complete 90 units of work = 90/(2x+x) = 90/(3x) = 30/x

We don't know x, so we cannot find the no.of days

So the answer is option D.

QUESTION: 67

Find the value of  ​ ?

Solution:

So the answer is option B.

QUESTION: 68

What is the area( in sq.cm) of a regular octagon of side 4 cm ?

Solution:

QUESTION: 69

Find the value of   ?

Solution:

QUESTION: 70

If a and b are the total surface area and curved surface area of a cylinder of height 7 cm and radius 4 cm, find b/a ?

Solution:

QUESTION: 71

Find the height of a cuboid of total surface area 94 sq cm, if its length and breadth are 4m and 5m respectively ?

Solution:

Let h be the height, then

2(lb+bh+hl) = 94

2(20+4h+5h) = 94

(20+9h) = 47

9h = 27

h = 3

So the answer is option C.

QUESTION: 72

Find the effective discount when 2 successive discounts of 30% and 10% are allowed ?

Solution:

Effective discount = 1-[(1-0.3)(1-0.1)] = 1-[(0.7)(0.9)] = 1-[0.63] = 0.37 = 37%

So the answer is option D.

QUESTION: 73

If √x, √y are the quadratic surds and if a+√x = √y , then ?

Solution:

a+√x = √y+0

here √x, √y are the quadratic surds ( \because∵ quadratic surd is the square root of an irrational number, example \sqrt2,\sqrt32​,3​etc.)

so a = 0, √x = √y => x = y

So the answer is option D.

QUESTION: 74

How many cubes of side 2cm can be formed by melting a cuboid of length 6 cm, breadth 4 cm and height 4 cm. ?

Solution:

no of cubes = (vol.of cuboid)/(vol.of cube) = (6*4*4)/(2*2*2) = 96/8 = 12

So the answer is option A.

QUESTION: 75

Find the area of a sector of a circle of radius 7cm, with central angle 51° (approx) ?

Solution:

QUESTION: 76

Find the area of a parallelogram of height 5cm and having base equal to 8cm ?

Solution:

Area of parallelogram = base*height = 8*5 = 40 sq.cm

So the answer is option B.

QUESTION: 77

Find the value of

Solution:

So the answer is option B.

QUESTION: 78

Which of the following lines is perpendicular to 2x-3y+3 = 0

Solution:

Slope of given line = 2/3

Slope of perpendicular line must be -3/2

Only for the line in option D has the slope -3/2

So the answer is option D.

QUESTION: 79

A man is running on a platform at 3 m/s. A train moving in the opposite direction at 7 m/s crosses him in 1 minute. What is the length of the train?

Solution:

Length of train = (Relative speed of train & person)*(time) = (7+3)*(60) = 600m

So the answer is option C.

QUESTION: 80

The edges of a cuboid are in the ratio 4 : 3 : 2 and the volume of the cuboid is 648 cubic cm. What is the surface area of the cuboid?

Solution:
QUESTION: 81

In the following question, select the related letters from the given alternatives.VF : RI : : NA : ?

Solution:

Solution

V - 4 = R
F + 3 = I
N - 4 = J
A + 3 = D
Hence, option B is the correct option.

QUESTION: 82

Which of the following is an odd one out?

Solution:
QUESTION: 83

Arrange the following words as per order in dictionary. 
1: Supposedly
2: Supremacy
3: Supreme
4: Suppression
5: Supporter

Solution:

Following is the correct order of words as found in dictionary-
Supporter, Supposedly, Suppression, Supremacy, Supreme
So the right order will be 5, 1, 4, 2, 3
Hence, option C is the right answer.

QUESTION: 84

Which of the following options must continue the series given below?
101, 103, 107, 109, 113, ?

Solution:

The given numbers are prime numbers starting from 101 is the ascending order. 
117 is divisible by 13.
119 is divisible by 7.
123 is divisible by 3.
127 is the prime number after 113. Therefore, option D is the right answer.

QUESTION: 85

Which of the following words cannot be formed using the letters of the word ‘METAMORPHOSIS’.

Solution:

Letter ‘C’ is not present in the word ‘METAMORPHOSIS’. Thus, ‘ISOTHERMIC’ cannot be formed. 
Hence, option D is the right answer.

QUESTION: 86

If FATHER is coded as VLGPKC and MATADOR is coded as ALGLBDC, what will be FATHOMED coded as

Solution:

As we can see, the code for a letter remains the same in both the words. Therefore, each code must have been used to replace a unique letter.

F-V
A-L
T-G
H-P
E-K
R-C
M-A
D-B
O-D

FATHOMED will be coded as VLGPDAKB. Therefore, option A is the right answer.

QUESTION: 87

If 162 & 6 = 27 and 19 @ 13 = 247, then what is the value of 84 @ 3 & 21 ?

Solution:

84 @ 3 & 21 = 84 * 3 / 21 = 12
Hence, option A is the right answer.

QUESTION: 88

Select the missing number ‘?’ from the given options.

Solution:

(18/3) * 4 = 24
(6/2) * 7 = 21
(21/7) * ? = 18
? = 6
Hence, option B is the right choice.

QUESTION: 89

Consider the given statements to be true even if they are at odds with generally known things. Based on the statement, evaluate which of the conclusions follow:
 

Statements:

All cars are vehicles.
Some vehicles are planes.
All boats are planes.

Conclusion I: All cars being planes is a possibility.
Conclusion II: All boats not being vehicles is a possibility.

Solution:

The given conditions can be expressed diagrammatically as given below without violating any of the conditions.

The conclusions only talk about possibilities. As we can see, both all cars being planes and no boat being a vehicle is a possible scenario. Therefore, both the conclusions follow and hence, option C is the right answer.

QUESTION: 90

In the following question, select the related letters from the given alternatives.India : RBI : : ? : FED

Solution:

The central bank of India is RBI. The central bank of the USA is FED.

Hence, option A is the correct option.

QUESTION: 91

In the following question, select the related letters from the given alternatives.
74 : 46 : : 81 : ?

Solution:

74 - 7*4 = 46
81 - 8*1 = 73
Hence, option D is the correct option.

QUESTION: 92

Pointing to a photograph, Satya said that the person in the photograph is the son of the father of the wife of his sister’s father. How is Satya related to the person in the photograph?

Solution:

Satya’s sister’s father is Satya’s father. Satya’s father’s wife must be Satya’s mother. Satya’s mother’s father’s son must be Satya’s mother’s brother. Therefore, the person in the photograph is Satya’s uncle. But, we do not know any details about the gender of Satya. Satya can be a male or a female member. Therefore, Satya can either be the niece of the person in the photograph or his nephew. Therefore, option D is the right answer.

QUESTION: 93

If, ‘-’ is coded as ‘@’, ‘+’ is coded as ‘#’, ‘/’ is coded as ‘$’, ‘*‘ is coded as ‘&’then what is the value of 87 $ 3 # 28 & 4 @ 18?

Solution:

87 $ 3 # 28 & 4 @ 18 would mean 87 / 3 + 28 * 4 - 18 = 29 + 112 - 18 = 123
Hence, option D is right choice.

QUESTION: 94

Which of the following Venn diagrams represents the relationship between fathers, sisters, mothers, sons and brothers?

Solution:

All fathers and brothers are definitely sons. Some fathers are brothers and some brothers are fathers. Therefore, these 3 must be represented as 2 intersecting circles inside a large circle. 

Some mothers are sisters and some sisters are mothers. These must be represented by 2 intersecting circles. Only option B satisfies these conditions and hence, option B is the right answer.

QUESTION: 95

3 movies X, Y and Z are running in a multiplex. Each shape represents the number of persons who went for a movie. A person has to buy 1 ticket to watch a film. If the total number of people who watched the movies is 100, then the total number of tickets sold is

Solution:

Total number of persons = 100
Let the unknown number of people who saw one of the 3 movies represented in the diagram be 'x'.
x + 17 + 15 + 12 + 13 + 10 + 11 = 100
=> x = 100 - 78
x = 22.

Number of persons who saw only 1 movie = 22+11+17 = 50
Number of persons who saw 2 movies = 15+10+13 = 38
Number of persons who saw all the 3 movies = 12

Total number of tickets sold = 1*50 + 2*38 + 3*12 = 162.
Therefore, option D is the right answer. 

QUESTION: 96

Which of the following numbers must continue the series?
57, 172, 517, 1552, ?

Solution:

57*3 + 1 = 171 + 1 = 172
172*3 + 1 = 516 + 1 = 517
517*3 + 1 = 1551 + 1 = 1552
1552*3 + 1 = 4656 + 1 = 4657

Therefore, option C is the right answer.

QUESTION: 97

Ram walks 20 m straight and then takes a left turn. He then walks 45 m and then takes another left turn. Then, he walks 30 m and takes a right turn. He walks 50 m and takes a left turn. Finally, he walks 50 m and takes a right turn. If Ram is facing the south now, the direction he must have been facing initially is

Solution:

The distances travelled during each leg is immaterial since the question is only about the direction. The following diagram represents the given conditions diagrammatically.

QUESTION: 98

5 friends A, B, C, D and E are of different heights. A is taller than D and B. B is taller than C and D. E is taller than C and B. Who is the third tallest person?

Solution:

A is taller than D and B. B is taller than C and D. E is taller than C and B.

=> A,E > B > C,D

As we can see, B is the third tallest person. Therefore, option C is the right answer.

QUESTION: 99

A machine codes HUNGER as SFMTVI. How will be ONEROUS coded by the machine?

Solution:

HUNGER is coded as SFMTVI. 
Let us replace the letters with their position in the alphabetical series.
H - 8 S - 19
U - 21 F - 6

As we can see, the logic used is as follows:

H has 7 letters before it in the alphabetical series. S has 7 letters after it in the series. 
Similarly, U has 20 letters before it in the alphabetical series. F has 20 letters after it.

Following the same logic, 
O must be replaced by L.
N must be replaced by M.
E must be replaced by V.
R must be replaced by I.
O must be replaced by L.
U must be replaced by F.
S must be replaced by H.

The code for ONEROUS is LMVILFH. Therefore, option B is the right answer.

QUESTION: 100

The following diagram represents a paper with holes punched in it. The paper is first folded along the vertical axis and then along the horizontal axis. Which of the following diagrams represent the final folded paper obtained?

 

Solution:

As the paper is getting folded along the axis and the holes are aligned along the axes, only half circles will be visible in the final folded form.

Therefore, option D is the right answer.

Related tests