RRB NTPC Mock Test - 14 (English)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Mock Tests Papers 2020 | RRB NTPC Mock Test - 14 (English)


Description
This mock test of RRB NTPC Mock Test - 14 (English) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Mock Test - 14 (English) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Mock Test - 14 (English) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Mock Test - 14 (English) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Mock Test - 14 (English) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A is the father of B. B is the brother of C. C is the sister of E. E is the father of D. How is A related to D?

Solution:

Using the following notations, we can draw the Family Tree,


Using the following notations, we can draw the Family Tree,Hence, A is the grandfather of D.

QUESTION: 2

A is mother of B. B is son of C. C is brother of D. D is niece of E. How is C related to E?

Solution:

Using the following notations, we can draw the Family Tree,


Hence. C is ‘Nephew’ of E.

QUESTION: 3

The study of eyes is known as?

Solution:
  • The study of eyes is known as Ophthalmology.
  • Osteology - Study of Bones
  • Ornithology - Study of Birds
  • Oncology - Study of cancer and tumours
QUESTION: 4

Which of the following Arrangement is correct in senior to junior rank in Indian Army Ranks.

1. Colonel
2. Brigadier
3. General
4. Major General

Solution:
  • General Insignia - National emblem over a five - pointed star, both over a crossed baton and sabre
  • Major General Insignia - Five - pointed star over crossed baton and sabre
  • Brigadier Insignia - National emblem over three five - pointed stars in a triangular formation
  • Colonel Insignia - National emblem over two five - pointed stars.
QUESTION: 5

Which among the following is the capital of Timor - Leste?

Solution:
  • Dili is capital of Timor - Leste
  • It is a Southeast Asian nation occupying half the island of Timor.
  • Currencies: United States Dollar, Indonesian rupiah
  • Official languages: Portuguese, Tetun.
  • Tunis - capital of Tunisia.
  • Taipei - capital of Taiwan
  • Dodoma - capital of Tanzania.
QUESTION: 6

Who among the following invented Dynamo?

Solution:
  • Dynamo was invented by Michael Faraday in 1831.
  • A dynamo is an electrical generator that creates direct current using a commutator.
  • The principle, on which a Dynamo works was later called Faraday's law.
  • He also built the first electromagnetic generator, called the Faraday disk.
  • H.W. Seeley was a Mathematician.
  • Z. Jansen invented the first optical telescope.
  • W. Sturgeon invented the first practical English electric motor and also made the first electromagnets.
QUESTION: 7

Under which of the following presidency INC’s first session was held?

Solution:
  • The first session of the Indian National Congress was held under the presidency of WC Bonnerjee.
  • It was held in Bombay in December 1885.
  • WomeshChunderBonnerjee was an Indian barrister.
  • A.O. Hume was one of the founders of  Indian National Congress, was a member of the Imperial Civil Service, a botanist and an ornithologist.
  • BadruddinTyabji was an activist, a politician and a lawyer.
  • JB Kripalani was an Indian politician and has served as the President of INC.
QUESTION: 8

How many sessions of the LokSabha take place in a year?

Solution:
  • Normally 3 sessions of the LokSabha take place in a year.
  • Budget Session: February - May
  • Autumn or Monsoon Session: July - August
  • Winter Session: November - December
QUESTION: 9

Who among the following boxers was also known as ’The Brown Bomber’?

Solution:
  • Joe Louis was known as The Brown Bomber.
  • Jem Mace - The Gypsy
  • Walter Edgerton - Kentucky Rosebud
  • Muhammad Ali - Louisville Lip
QUESTION: 10

Which among the following Acts was also known as the Black Act?

Solution:
  • Rowlatt Act was also known as the Black Act.
  • It is the anarchical and revolutionary crimes act.
  • It was introduced by the British Government in 1919.
  • It was named after its president, British judge Sir Sidney Rowlatt.
  • Pitt’s Act (1784) - to bring the East India Company's rule in India under the control of the British Government and thus address the shortcomings of the Regulating Act (1773).
  • Indian Councils Acts were passed in 1861, 1892 and 1909 to bring reform in the administration of India.
  • Vernacular Press Act was proposed by Lord Lytton (1876 - 80) to impose restrictions on the Indian press.
QUESTION: 11

Which among the following countries is at high risk of flood from both river and sea?

Solution:
  • Bangladesh is at high risk of flood from both river and sea.
  • Reason:
  • Climate change and economic growth in low - lying regions.
  • Situated on the Ganges Delta and the many distributaries flowing into the Bay of Bengal.
QUESTION: 12

In which of the following year Vasco Da Gama arrived in India for the 3rd time?
 

Solution:
  • In 1524 Vasco Da Gama arrived in India for the 3rd time.
  • Vasco Da Gama was the 1st Portuguese who arrived in India.
  • He is also known as the discoverer of India.
  • In May 1498, he arrived in India for the first time via Cape of Good Hope.
QUESTION: 13

Which among the following is the substance present inside the cell?

Solution:
  • Cytoplasm is the jelly - like substance present inside the cell.
  • It is jelly - like, because of its semi permeable characteristic.
  • It exists within the cell membrane.
  • Cytoplasm is extranuclear that means it does not exist within the cell’s nucleus.
  • Protoplasm of a cell comprises of Cytoplasm and Nucleoplasm. The part of protoplasm present inside nucleus is termed as Nucleoplasm.
  • The outer part of cytoplasm is termed as Ectoplasm.
QUESTION: 14

Which among the following gases is also known as stranger gas?

Solution:
  • Xenon(Xe) gas is also known as stranger gas.
  • It was discovered by William Ramsay and Morris Travers in 1898.
  • It is a rare, colourless and odourless heavy gas.
  • It is used in instruments for radiation detection.
QUESTION: 15

Which among the following temples name means the Great God of the Caves?

Solution:
  • KandariyaMahadev Temple means the Great God of the Caves.
  • It is dedicated to Shiva.
  • It was constructed in 999 by the king Dhangadeva of Chandela dynasty.
  • It is located in Khajuraho.
  • Sri Ranganathaswamy Temple - Lord Ranganatha - Tiruchirappalli
  • The Gadkalika Devi Temple - Goddess Kali - Ujjain
  • Mundeshwari Temple - Lord Shiva and Shakti - Kaimur district
QUESTION: 16

Who among the following was the first successor of Iltutmish?

Solution:
  • The first successor of Iltutmish was Ruknud din Firuz.
  • Aram Shah was the predecessor of Iltutmish.
  • Ruknud din Firuz was the eldest and the ablest son of Iltutmish.
  • The successor of Ruknuddin was FiruzRazia Sultana.
  • Muizud din Bahram was also one of the sultans of the Mamluk Dynasty. He was the brother of Razia Sultana and son of Iltutmish and Nadira begum.
QUESTION: 17

Bagurumba is the dance form of which among the following Indian state?

Solution:
  • Bagurumba is the dance form of Assam.
  • It is a tribal dance performed by females.
  • Bihu dance is another dance form of Assam.
  • The capital of Assam is Dispur & Chief minister is Sarbananda Sonowal.
  • Gujarat - Garba, Dandiya, Tippani, Padhar, Bhavai
  • Uttarakhand - Dhurang, LangvirNritya, BaradaNati, etc.
  • Andhra Pradesh - Kuchipudi, Bhamakalpam, Burrakatha, Lambadi, etc. 
QUESTION: 18

Which among the following is established by Shankaracharya?

Solution:
  • All of the following were established by Shankaracharya.
  • Jyothir Math in Badrikashram.
  • Govardhan Math in Puri.
  • Sharda Math in Dwarka.
  • Shringeri Math in Rameswaram.
QUESTION: 19

Where is the Gobi Desert located?

Solution:
  • The Gobi Desert located in Mongolia.
  • It is overall a cold desert.
  • It is famous for its dinosaur fossil treasures.
  • The area covered by Gobi Desert 1.295 million km².
  • Botswana - Kalahari Desert
  • Turkmenistan - Karakum Desert, Kyzylkum Desert
  • Antarctica - Antarctica Desert
QUESTION: 20

Which among the following is true about Isotones?

Solution:
  • Isotones are atoms of the elements having the same number of neutrons.
  • Isotopes are the atoms of the elements having the same atomic number but the different mass number.
  • Isobars are atoms of the elements having the same mass number but the different atomic number
  • Isoelectronic are atoms/molecules/ions containing the same number of electrons.
QUESTION: 21

Which among the following part of the Sun is visible by a human?

Solution:
  • Photosphere is the part of the Sun is visible by human.
  • The boundary between the Sun's interior and the solar atmosphere is called the photosphere.
  • The lower region of the solar atmosphere is called the chromosphere.
  • The uppermost portion of the Sun's atmosphere is called the corona.
  • The core is at the centre.
QUESTION: 22

Who among the following will lead Indian women’s hockey team in Malaysia tour 2019?

Solution:
  • Savita Punia to lead Indian women’s hockey team in Malaysia tour 2019.
  • Goalkeeper Savita will captain an 18 - strong Indian women's hockey team for the five - match series against Malaysia starting from 4th of April.
  • Hockey India announced that Savita will stand in for regular skipper Rani Rampal, who is nursing an injury.
  • RajaniEtimarpu has joined the squad as the second goalkeeper.
  • Navjotkaur, Nikki Pradhan and Deepika Thakur are the other women hockey players
QUESTION: 23

Which is the longest river in the Asian continent?

Solution:
  • The Yangtze River in China is the longest river in the Asian continent.
  • The Euphrates is the longest river in Western Asia.
  • The Mekong is the world's twelfth longest river and the seventh longest in Asia.
  • The Yellow River is the sixth longest river system in the world.
QUESTION: 24

Who among the following discovered Infrared Waves?

Solution:

Herschel discovered the Infrared Waves.

Wavelength range = 700 nm - 1 mm

QUESTION: 25

In which of the following National Parks is the Asiatic lion found?

Solution:
  • The Asiatic lion is an endangered species found in the Gir National Park of Gujarat.
  • A dedicated 'Asiatic Lion Conservation Project' was launched by Environment Ministry on 8 February 2019.
QUESTION: 26

Cracking in brass is caused by ________.

Solution:
  • Cracking in brass is caused by Ammonia. Brass is an alloy of Copper and Zinc.
  • The problem was first discovered by the British Indian Army in brass cartridges during the 1920s.
  • This type of cracking is also known as seasonal cracking.
QUESTION: 27

Five years ago, Raman was thrice as old as Mohan. Ten years later, Raman will be twice as old as Mohan. What is the difference in their present ages?

Solution:

Let the present age of Raman is A and the present age of Mohan is B.

(A – 5) = (B­­­­­­ – 5) × 3

A – 3B = -10      ----(1)

(A + 10) = (B + 10) × 2

A – 2B = 10      ----(2)

Solving equation (1) and (2)

A = 50 and B = 20

Difference in their present ages = 50 – 20 = 30

QUESTION: 28

A person sold a TV for Rs. 9400 and he lost a particular amount. When he sold another TV of the same type at Rs. 10600, his gain was double the former loss. What was the cost price of each TV?

Solution:

Selling price of TV = Rs.9400

Let loss suffered be Rs.M

Cost price of TV = M + 9400

Selling of other TV= Rs.10600

Gain = 2M

Cost price of other TV = 10600 – 2M

Then,

⇒ M + 9400 = 10600 – 2M

⇒ 3M = 1200

⇒ M = 400

∴ Cost price of an TV = 9400 + 400 = 9800

QUESTION: 29

If variance of a distribution is 225. Find standard deviation

Solution:

We know,

S.D = 15

QUESTION: 30

The average of first ‘n’ natural numbers is 243. What is the average of the first ‘3n’ natural numbers?

Solution:

As we know,

Sum of n natural numbers = n(n + 1)/2

⇒ Average of n natural numbers = (n + 1)/2

Given, Average of n natural numbers = 243

⇒ (n + 1)/2 = 243

⇒ n + 1 = 486

⇒ n = 486 – 1 = 485

⇒ 3n = 3(485) = 1455

∴ Average of 3n natural numbers = (1455 + 1)/2 = 1456/2 = 728

QUESTION: 31

The value of

Solution:

The Given expression,

Using,

(A + B)2 = A2 + 2AB + B2

(A - B)2 = A2 - 2AB + B2

∴ ? = 4

QUESTION: 32

If x is an integer, then (x3 - x) is always divisible by which of the following number?

Solution:

Then, (x3 - x) = x(x2 - 1)

(x2 - 1) is divisible by 2 or 3.

2 and 3 are factors of 6.

For example:

If n = 3, then

(x3 - x) = (27 - 3) = 24

Factors of 24 is 24, 12, 8, 6, 3, 2 and 1.

∴ (x3 - x) is always divisible by 6.

QUESTION: 33

Find the approximate value of: (90.195 ÷ 2.942 × 121.012 ÷ 3.963)

Solution:

Approximating the terms as,

⇒ 90.195 ≈ 90

⇒ 2.942 ≈ 3

⇒ 121.012 ≈ 120

⇒ 3.963 ≈ 4

Hence, the equation is approximated to,

⇒ 90 ÷ 3 × 120 ÷ 4

⇒ 30 × 30

⇒ 900

QUESTION: 34

The ice compartment in a refrigerator is 8 cm deep, 5 cm high and 4 cm wide. How many ice cubes will it hold, if each cube is 2 cm as its edge?

Solution:

Volume of ice compartment = 8 × 5 × 4 = 160 cubic cm

Volume of cube = 2 × 2 × 2 = 8 cubic cm

Number of ice = 160/8 = 20

QUESTION: 35

If tan A = √2−1 then value of sin2A is

Solution:

sin2A = 2sinA.cosA

⇒ tan A = √2 - 1

⇒ 1/tanA = √2 + 1

⇒ tan A + 1/tanA = 2√2

⇒ sec2A / tan A = 2√2

⇒ sinA. cosA = 1/2√2

then,

⇒ sin2A = 2/2√2 = 1/√2

QUESTION: 36

There are two candidates in an election, one of them got 55% of total valid votes and 20% votes were declared invalid. If total votes are 5500, then find the how many valid votes did other person get?

Solution:

Total valid votes = 5500 × 80/100

One of them got 55% of total valid votes

⇒ Other got 45% valid votes

∴ Vote count of other = 5500 × 80/100 × 45/100 = 198

QUESTION: 37

How much discount should be given on an article marked 50% higher than selling price to earn 20% profit?

Solution:

Let CP of the article = Rs x

∴ SP of the article = 120x/100 = 6x/5

∴ MP of the article = 6x/5 × 150/100 = 9x/5

∴ Percentage of the discount = 
Short trick:

Let CP of the article = Rs 100

CP SP MP

100 120 180

Discount % = 

QUESTION: 38

If 60 is subtracted from a number it is reduced by 80%. The 2/3 of the number is:

Solution:

Given,

Let the number be n.

⇒ n - 60 = n - (80/100)n

⇒ n = 300/4

Then,

⇒ (2/3) × n = (2/3) × (300/4)

⇒ 2/3rd of number = 50

QUESTION: 39

For every set of 24 toffees a shopkeeper gives 6 toffees extra, free of cost. In order to give a discount of 40%, the number of extra toffees (to the nearest integer) he should give in a sale of 44 toffees is∶

Solution:

The shopkeeper gives 6 toffees free for every set of 24 toffees

∴ Discount = 6/30 × 100 = 20%

If shopkeeper gives 40% discount, then the number of free toffees = 30 × 40/100 = 12 toffees

On selling 18 toffees = 12 free toffees

∴ On selling 44 toffees = 12/18 × 44 = 29.33 toffees free

So, the nearest integer is 29.

QUESTION: 40

Find the sum of factors of 480.

Solution:

Factors of 480 = 2× 3 × 5

Sum of Factors = (2+ 2+ 2+ 2+ 2+ 25) × (3+ 31) × (5+ 51)

Sum of Factors = 63 × 4 × 6 = 1512

QUESTION: 41

A garrison of 150 men is provided with a ration for 25 days. If they have to stay for a period of 5 days more, by what amount they should decrease their consumption?

Solution:

Original 1 day consumption of 150 soldiers = 150 units

New 1 day consumption of 150 soldiers = (150 × 25)/30 = 125 units

Percentage decrease in consumption = (25/150) × 100 = 16.67% ≈ 17% 

QUESTION: 42

If the compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10% p.a. be Rs. 630, what would be the simple interest for 3 years at the same rate of interest?

Solution:

Amount after t years, when interest is compounded annually = P(1+R/100)t

Let the sum be Rs. y. Then,

y(1+10/100)2−y=630

By solving, we get

Sum, y = Rs. 3000

QUESTION: 43

When A and B work together they take 20 days to complete the piece of work. When A works alone he takes 28 days. B gets a share of Rs. 600 when they work together. What is the total amount they receive?

Solution:

A’s one day’s work = 1/28

A and B’s one day’s work = 1/20

B’s one day’s work = 1/20 − 1/28 = 1/70

(A’s one day’s work) ∶ (B’s one day’s work) = 1/28 : 1/70 = 5:2

B’s share is Rs. 600

Let 5x, 2x be A and B’s share.

∴ 2x = 600

∴ x = 300

A’s share = 5x = Rs. 1,500

Total share = 1500 + 600 = Rs. 2,100

QUESTION: 44

The angle from point P on the ground to the vertical tower on the same ground is 60°. The angle from point Q which is 10 meter above point P at the bottom of the pole is 30°. What is the height of the tower?

Solution:

Height of tower = h = AB

BP = x

In Δ ABD


 

H = 10√3 × √3

h = 30

QUESTION: 45

In how much time will a 150 m long train running at a speed of 58 km/hr cross a man running in the same direction at a speed of 4 km/hr?

Solution:

When two bodies move in the same direction, their relative speed is the difference of their individual speeds

⇒ Relative speed of train & man = 58 – 4 = 54 km/hr. = 54 × 5/18 = 15 m/sec.

∵ Time taken to cross the running man = Length of train/Speed of train

⇒ Time taken to cross the running man = 150/15 = 10 sec.

QUESTION: 46

If a boat goes upstream at a speed of 18 km/hr and comes back the same distance at 30 km/hr, what is the average speed (in km/hr) for the total journey?

Solution:

Upstream∶

Speed of boat = 18 kmph

Let distance be x km

Time taken = x/18 hr

Downstream∶

Speed of boat = 30 kmph

Distance = x km

Time taken = x/30 hr

Total time taken = x/18 + x/30 = 8x/90 hrs

Average speed for the total journey = distance/total time taken = 2x/(8x/90) = 22.5 kmph

∴ The average speed (in km/hr) for the total journey = 22.5 kmph

QUESTION: 47

In a farm, 30 cows eat 30 bags in 30 days. In how many days one cow will eat one bag of husk?

Solution:

Indirect proportion: Less cows, More days

Direct proportion: Less bags, Less days

Let the number of days be x

1 × 30 × x = 30 × 1 × 30

x = (30 × 30 × 1)/30 = 30 days

QUESTION: 48

The average marks of 18 students in an examination were 60. It was later found that the marks of one student had been wrongly entered as 63 instead of 36. The correct average is:

Solution:

Trick:

⇒ Difference in the mark = 36 - 63 = -27

⇒ Reduction in average per student = Difference/number of students = -27/18 = -1.5

∴ New average = 60 - 1.5 = 58.5

Detailed solution:

⇒ Wrongly calculated total of class = average × number of students = 60 × 18 = 1080

⇒ Original total = 1080 - 63 + 36 = 1053

∴ New average = 1053/18 = 58.5

QUESTION: 49

Find the value of x and y: (7x + 3y = 44) and (x + 5y = 20)

Solution:

7x + 3y = 44     ----(1)

Multiplying second equation by 7,

⇒ 7 × (x + 5y) = 20 × 7

⇒ 7x + 35y = 140     ----(2)

Subtracting (1) from (2), we get,

⇒ 7x + 3y – 7x – 35y = 44 – 140        

⇒ 32y = 96

⇒ y = 96/32 = 3

Substituting in first equation,

⇒ 7x + 3(3) = 44

⇒ 7x = 44 – 9 = 35

⇒ x = 35/7 = 5

∴ The solution for the equations is 5, 3

QUESTION: 50

What is the value of [(2.1)3 - (1.8)3] / [(2.1)2 + (2.1 × 1.8) + (1.8)2]?

Solution:

(a3 - b3) = (a - b) (a+ ab + b2)

⇒ [(2.1)- (1.8)3] = (2.1 - 1.8) [(2.1)2 + (2.1 × 1.8) + (1.8)2]

[(2.1)3 - (1.8)3] / [(2.1)2 + (2.1 × 1.8) + (1.8)2]

⇒ (2.1 - 1.8) [(2.1)2 + (2.1 × 1.8) + (1.8)2] / [(2.1)2 + (2.1 × 1.8) + (1.8)2]

⇒ 2.1 - 1.8 = 0.3

QUESTION: 51

Following line graph show the number of stores opened by a certain company over course of 5 years.


What is the average of number of stores opened from year 2005 to 2015?

Solution:

Total number of store opened = 25 + 26 + 85 + 29 + 45 + 48 + 55 + 57 + 68 + 24 + 12 = 474

Total number of years = 11

Total annual increase = 474/11 = 43.09

QUESTION: 52

In the adjoining figure, ΔABC is an isosceles triangles, with AB = AC and ∠ABC = 70°. Then ∠BDC is

Solution:

ABC isosceles triangle,

AB = AC

If side of triangle are equal then their angles are equal.

∠B = ∠C

∠C = 70°

∠A + ∠B + ∠C = 180°

∠A = 180° – 2 × 70°

∠A = 40°

∴ ∠BDC = 40°

QUESTION: 53

A man riding a cycle at 12 km/hr can reach a town in 4 hours 30 minute. If he delayed by 1 hr. 30 min at the start, then in order to reach his destination in time he should ride with a speed of:

Solution:

Speed = 12 km/hr and time = 4 + 30/60 = 9/2 hr

Total distance = 12 × 9/2 = 54km

Then,

Total time he has = 9/2 – 3/2 = 3hr

Speed of cycle = 54/3 = 18km/hr

QUESTION: 54

Direction: Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II. In making decision about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments. ‘Strong’ arguments are those which are both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspects of the question. Analyze first the statement then the arguments in context of the statement and finally decide which of the arguments hold(s) strong and help(s) formulate the most appropriate opinion on the subject.

Statement: Should India support all the international policies of United States of America?

Arguments:
I. No. Many other powerful countries do not support the same.
II. Yes. This the only way to gain access to USA developmental funds.

Solution:

Our country cannot support USA’s policies blindly without analysis, just to gain monetary help. Also, we should not withdraw our support without considering the policies, just because some other nations have done so. So, none of the arguments holds strong.

QUESTION: 55

Directions: In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically followed beyond a reasonable doubt from the information given in the statement. Give answer.

Statement: Evolution depicts change where the old gives place to the new.

Conclusions:
I. Change is inherent in nature.
II. Species which have barely evolved defy the rule of nature.

Solution:

The fact that evolution exists and performs the function replacing the old with the new, change must be a law of nature. Thus I follows. However II cannot be concluded from the given statement as nothing has been said about species which have barely evolved. Also, this does not negate the possibility of their evolution in future. Thus, only I follows.

QUESTION: 56

Read the given passage and answer the question that follows.

Plastic is extremely harmful for the earth and the environment. Plastic that we use eventually ends up in landfills and it takes hundreds of years to biodegrade. This plastic stays on the earth and pollutes land and oceans. There is a dire need to eliminate the use of plastic and to reduce and recycle the plastic that already exists in the landfills.

Q. Which of the following argument could be made from the above passage?

Solution:

The correct answer is option 1. Plastic is an environmental hazard.

From the given passage, we can understand that plastic pollutes the environment and we need to eliminate its use. Since there is a dire need to eliminate it, argument 1 labels it as an environmental hazard which supports the stand taken by the passage. The other arguments either present a vague attribute of plastic or oppose the reasoning given in the passage. Hence, option 1 is the right answer.

QUESTION: 57

If the ratio of radii of the bases of two cylinders is 2 : 3 and the ratio of their heights is 5 : 3, then the ratio of their volumes is

Solution:

Let r = radius of base and h = height

Volume of cylinders = πr2h

Given,

R/r = 2/3 and H/h = 5/3

Ratio of their volumes =

= (2/3)2 × (5/3)

= 20/27

∴ Ratio of their volumes = 20 : 27

QUESTION: 58

The value of 

Solution:

QUESTION: 59

The maximum number of devotes among which 540 oranges, 450 apples and 630 bananas can be distributed in such a way that number of oranges, apples and bananas remains the same is

Solution:

Taking the HCF of the number of oranges, apples and bananas

Maximum number of devotes = 90

QUESTION: 60

On which of the following rivers Ukai project has been created?

Solution:
  • Ukai project is a hydropower project on the Tapti river.
  • It is a power project for Gujarat.
  • It is equipped with power generating sets manufactured by BHEL.
  • Purpose: Irrigation, Power Generation and flood control.
QUESTION: 61

In BRICS which country is denoted by S?

Solution:

S in BRICS stands for South Africa.

The other countries in BRICS are as follows

  • Brazil
  • Russia
  • India
  • China
  • South Africa

Earlier there were 4 countries, South Africa was inducted later in 2010.

QUESTION: 62

C.S. Shivalli passed away in March 2019. He was a/an famous ________.

Solution:
  • Shivalli passed away in March 2019. He was a Karnataka Municipalities Minister.
  • He passed away in a hospital in Hubballi. He was 58.
  • Shivalli was elected thrice fromKundgol constituency in Dharwad district.
QUESTION: 63

What was the name of Gautam Buddha’s Horse?

Solution:

Kanthaka was the royal horse of Gautama Buddha.

It was a favourite horse of the Prince Siddhartha (former name of Gautama Buddha).

It was the most-able horse in the court of King Suddhodana.

QUESTION: 64

What is the use of Binoculars?

Solution:

Binoculars are used to view distant objects.

QUESTION: 65

The maximum part of White Blood Cells is made up of ________.

Solution:

The maximum part of White Blood Cells is made up of Neutrophils.

Types of White blood cell

1. Granulocyte

  • Neutrophils
  • Basophils
  • Eosinophils

2. Agranulocytes

  • Lymphocytes
  • Monocyte
  • About 50 to 80 percent of all the white blood cells occurring in the human body are neutrophils.
QUESTION: 66

Who among the following was the first ruler of the Chera kingdom?

Solution:
  • Udiyangeral was the first ruler of the Chera kingdom.
  • Emblem of The Chera kingdom was Bow and Arrow.
  • Capital: Vanchi / karayur
  • Main Ports:Muziris and Tondi
QUESTION: 67

The study of caves is known as ________.

Solution:
  • The study of caves is called speleology.
  • The exploration of caves is called spelunking.
  • Caves are famous for their dripstone features called speleothems.
  • Archaeology - The scientific study done to explore the past human life and activities through the material remains found.
  • Paleontology - The study of fossils of plants and animals.
QUESTION: 68

Which among the following constitutional amendment made fundamentals changes in the constitutional structure and it incorporated the words Socialist, Secular and Integrity in the preamble?

Solution:
  • 42nd Constitutional amendment made fundamentals changes in the constitutional structure and it incorporated the words Socialist, Secular and Integrity in the preamble.
  • It made the power of Parliament supreme as far as the amendment to the constitution was concerned.
  • It was made in the year 1976.
  • This same amendment changed the words to "unity and integrity of the nation" from "unity of the nation".
QUESTION: 69

Who among the following became the first Indian woman to win a gold medal in shooting at the Asian Games?

Solution:

Rahi Sarnobat became the first Indian woman to win a gold medal in shooting at the Asian Games.

She won the 4th gold in the finals of women’s 25 m pistol event.

India won 69 medals including 15 gold recorded its best-ever performance in the history of Asian Games at the 2018 edition.

The Asian Games held at Jakarta and Palembang cities of Indonesia.

QUESTION: 70

Which among the following is India’s heaviest satellite ever launched?

Solution:
  • GSAT - 11 is the heaviest satellite launched from the Spaceport in French
  • It is an Indian geostationary communications satellite.
  • The weight of GSAT - 11 was 5854 kg.
  • It will provide high data rate connectivity to users of the Indian mainland.
QUESTION: 71

Who among the following persons were also known as Fuehrer?

Solution:

Adolf Hitler was also known as Fuehrer.

QUESTION: 72

Which among the following is not an ore of Aluminium (Al)?

Solution:
  • The ores of Aluminium are - Bauxite, Corundum, Felspar, Cryolite, Alunite and Kaolin. 
  • Chalcocite is an important copper mineral ore
  • The process of extracting metal in pure form from its ore is known as metallurgy. 
QUESTION: 73

In which among the following sensory organs, 'Olfactory Receptors' are present?

Solution:
  • The Olfactory receptors are present in the nose which form the sense of smell.
  • Most of the olfactory receptors are found on the superior or external surface of the nasal cavity.

  • Other sensory organs, apart from the nose, are as follows: Skin, tongue, ear, and eyes.
QUESTION: 74

Why was Thomson's atom model discarded?

Solution:
  • According to the plum-pudding model, an atom is in the form of a sphere in which the positive charges are uniformly distributed and the electrons are embedded in these positive charges similar to plums in a pudding, hence, the name, plum-pudding model.
  • But this theory was discarded as:
  1. It could not explain how spectral lines originated in the form of series like in the case of the hydrogen atom.
  2. It could not validate the scattering of α-particles through large angles as seen in Rutherford's α-scattering experiment.
QUESTION: 75

Electron microscope can be used in ________.

Solution:
  • The electron microscope is based on the fact that accelerated electrons depict wave nature. Due to the small wavelength of an electron, the resolving power of an electron microscope is extremely large and therefore, it has a wide variety of applications,
  1. Used in the study of a crystal structure due to high magnification.
  2. Used in metallurgy for the selection and processing of ores.
  3. Used in industries for purification of oil, study of textile fibers, etc.
QUESTION: 76

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

1) Narrate : to tell a story

2) Delineate : to tell a story

3) Depict : to narrate.

4) Natal : relating to birth.

Hence 'Natal' is the odd word.

QUESTION: 77

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

1) Significant - something which is of certain value

2) Importance - significance

3) Value - Degree of importance given to something/someone

4) End - The terminal point of something

Hence, End is the odd one.

QUESTION: 78

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Polygon : Rectangle : : Universe : ?

Solution:

Rectangle is a type of Polygon. Similarly Earth is a planet in Universe.

Hence, the correct answer is Earth.

QUESTION: 79

In the following question find out the alternative which will replace the question mark (?).
Grain : Salt : : ?

Solution:

Salt has grains.

Similarly,

Glass has chips.

Hence, Chip : Glass is the correct answer.

QUESTION: 80

Find the odd one out.

Solution:

1) 2 + 2 + 2 + 2 = 8, 1 + 4 + 1 + 2 = 8

2) 4 + 4 + 4 + 4 = 16, 9 + 3 + 1 + 3 = 16

3) 3 + 3 + 3 + 3 = 12, 5 + 4 + 1 + 1 = 11

4) 4 + 5 + 6 + 8 = 23, 9 + 9 + 4 + 1 = 23

Hence, 3333 - 5411 is the odd pair.

QUESTION: 81

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
121, 132, 143, 154, _______, 176

Solution:

Each term in this series is a multiple of eleven starting from eleven multiplied by itself and so on.

121 = 11 x 11

132 = 11 × 12

143 = 11 × 13

154 = 11 × 14

165 = 11 × 15

Therefore, 165 would be the correct answer.

QUESTION: 82

Find the wrong term in the series.
AB, CF, EJ, GN, IO

Solution:

A = 1, 1 × 2 = 2, 2 = B, AB

C = 3, 3 × 2 = 6, 6 = F, CF

E = 5, 5 × 2 = 10, 10 = J, EJ

G = 7, 7 × 2 = 14,1 4 = N, GN

I = 9,9 × 2 = 18, 18 = R, IR

so, the odd man out is IO.

QUESTION: 83

In certain language ‘Ram and Shyam are sitting' is coded as ‘ta ti si mi re’, ‘Ram is going’ is coded as ‘ta ra sa’, ‘Shyam is sitting’ is coded as ‘sa mi re’, then what would be the code for ‘Shyam’?

Solution:


Therefore, the code for 'Shyam' could be either 'mi' or 're'.

QUESTION: 84

If ‘Litre’ means ‘Kilogram’, ‘Kilogram’ means ‘Kilometre’ and ‘Centimetre’ means ‘Millilitre’ that what is the standard unit for weight?

Solution:

Here Kilogram means Kilometre and Centimetre means Millilitre,

Since Kilogram is the standard unit for weight,

But,

Here Kilogram means Kilometre.

Hence, Standard unit of weight is Kilometre.

QUESTION: 85

T is 5 years older to U. U is 8 years younger to V. V is 3 years older to W. W is 9 years younger to X. Who are of same age?

Solution:

According to the given data, their order in descending order is,

1) W = X - 9

2) V = W + 3

3) U = V - 8

4) T = U + 5

Using 1), 2) , 3) and 4)

T = U + 5 = V - 8+ 5 = V - 3 = W +3 - 3

T = W

X > V > W/T > U

Hence, W and T are of same age.

QUESTION: 86

Sumi ran a distance of 40 m towards south. She then turned to the right and ran for about 15 m, turned right again and ran 50 m. Turning to right then ran 15 m. Finally she turned to the left and then turn at an angle of 45 degrees in a anti-clockwise direction and ran. In which direction was she running finally?

Solution:

According to the following information;


Sumi is running finally, in North – West direction.

QUESTION: 87

Which of the following jumble words is not a name of a planet present in the solar system?

Solution:

1) RECUMYR = MERCURY

2) URSAT = There is no such planet whose name can be formed with this group of jumble word.

3) NEVSU = VENUS

4) PITJURE = JUPITER

Hence UNRSAT is the correct answer.

QUESTION: 88

In the following question arrange the words in logical order.

a) Posting
b) Admit card
c) Apply
d) Result
e) Exam

Solution:

Apply → Admit card → Exam → Result → Posting

Hence, correct sequence of words in logical order is “c, b, e, d, a”.

QUESTION: 89

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

First table (from left):

In the first column, the number at the end is obtained by adding 12 in the first element.

2 + 12 = 14

In the second column, the number at the end is obtained by adding 4 in the first element.

5 + 4 = 9

Second table (from left):

7 + 12 = 19

10 + 4 = 14

Similarly;

Thrid table (from left):

8 + 12 = 20

11 + 4 = 15

Hence, 15 is the missing number in the table.

QUESTION: 90

A snail tries to climb a 22 metres wall. During a day, the snail climbs 6 metres up and slips 2 metres down at night. How many days shall it take to reach the top?

Solution:

During one day (including day and night) the snail climbs: (6 - 2) = 4 metres.

Let the number of days it would take to climb the wall up be x.

Distance traveled on last day (the moment the reaches top he will be able to cross it, thus slipping is not considered) + Distance traveled on remaining days = Wall height

6 + 4 (x − 1) = 22

4 (x − 1) = 22 − 6 = 16

x = 20/4 = 5.

QUESTION: 91

Correct the following equation by interchanging the two signs.
8 × 8 + 8 ÷ 8 - 8 = 8

Solution:

Given equation is 8 × 8 + 8 ÷ 8 - 8 = 8

Let’s check each of the option,

1. Interchanging - and ×

Equation will become, 8 - 8 + 8 ÷ 8 × 8 = 8

2. Interchanging + and -

Equation will become, 8 × 8 - 8 ÷ 8 + 8 = 71 ≠ 8

3. Interchanging ÷ and ×

Equation will become, 8 ÷ 8 + 8 × 8 - 8 = 8 ≠ 57

Hence, by interchanging - and ×, we get correct answer.

QUESTION: 92

If ‘+’ means ‘-’, ‘-' means ‘×’, '÷’ means ‘+' and ‘×’ means ‘÷’ then what is the value of:
13 ÷ 3 + 8 + 6 + 10 × 2 × 5 ÷ 23

Solution:

Changing operators as given format.


Given expression: 13 ÷ 3 + 8 + 6 + 10 × 2 × 5 ÷ 23

After interchanging signs: 13 + 3 - 8 - 6 - 10 ÷ 2 ÷ 5 + 23

= 13 + 3 - 8 - 6 - 5 ÷ 5 + 23

= 13 + 3 - 8 - 6 - 1 + 23

= 16 + 23 - 8 - 6 - 1

= 39 - 15

= 24

QUESTION: 93

Select the option that depicts the correct mirror image for the given word.

Solution:

The correct mirror image of the given word is as follows,


Hence mirror image of ENTER is ЯƎTИƎ.

QUESTION: 94

Directions: Question below consists of two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and answer the question given below.

What will be the position of hour-hand of a clock at 7.30 PM?

I. There are English alphabets in consecutive series on the dial of the clock instead of digits.
II. The hour hand is at P at 7 O’clock

Solution:

Time: 7:30

Statement I: There are English alphabets in consecutive series on the dial of the clock instead of digits.
With this information, we can’t tell anything about the position of hour-hand.

Hence, the statement I isn’t sufficient alone.

Statement II: The hour hand is at P at 7 O’clock.
At 7 o’clock, Hour-hand is at ‘7’. So, here 7 = P.
At 7:30, hour-hand is slightly ahead of 7 towards 8.
Hence, at 7:30 hour-hand is between P and Q (P+1).

But we don’t know if all the digits in the given clock have consecutive alphabets arranged in a clockwise or anticlockwise direction.

Hence, statement II isn’t sufficient alone.

On combining Statement I and II: We are not able to find the exact position of hand clock.
Hence, data in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

QUESTION: 95

Direction: A statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences if any follow from the given statement.

Statement: Many cotton farmers are committing suicide due to lack of rains.

Inference:
I. Other farmers are not committing suicide.
II. Cotton is dependent on rain.

Solution:

Option 2 is the correct answer. The statement is talking about only cotton farmers. In this context, anything about other farmers cannot be considered as there is no information given about that. Hence, the inference I don't follow. Inference II follows here because an evident relationship is established between cotton and the lack of rains.

QUESTION: 96

Directions: Study the following diagram and answer questions based on it.


Q. Which two modes of transport used by people are mutually exclusive?

A. Car - Bus
B. Car - Cycle
C. Bus – Cycle
D. Cannot be determined

Solution:


As seen from the figure there are no people who used modes of transport Car and Cycle both. Therefore, these two modes of transport are mutually exclusive.  

QUESTION: 97

Directions: Study the following diagram and answer questions based on it.


Q. How many people who travel by train also travel by car or bus but not cycle?

A. 50
B. 70
C. 80
D. 100

Solution:


People who travel by train also travel by car or bus but not cycle is = 50 + 10 + 20 = 80

QUESTION: 98

Direction: Study the following information carefully and answer the questions based on it.

Seven sports awards holders Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated in a row. Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other. Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right. David is sitting between Bony and Anil. Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.

Q. Which of the following is seated at the left extreme end?

Solution:

Given:

Seven sports awards holders: Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George

Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right.


Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.


Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other.

David is sitting between Bony and Anil.


From the above we see,

All of the above combinations are possible.

Hence, cannot be determined is the correct answer.

QUESTION: 99

What is the position of Charles from the right side?

Solution:

Given:

Seven sports awards holders: Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George

Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right.


Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.


Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other.

David is sitting between Bony and Anil.

From the above we see,

All of the above combinations are possible.

Hence, cannot be determined.

QUESTION: 100

Which of the following pairs cannot be seated together?

Solution:

Given:

Seven sports awards holders: Anil, Bony, Charles, David, Eris, Flancy and George

Anil and George have to go for their next tournament and they must be seated adjacent to each other with George sitting at the extreme right.


Bony, the Dhyan Chand Award recipient must be in the centre.


Charles and Bony are rivals and they are not sitting adjacent to each other.

David is sitting between Bony and Anil.

From the above we see,

All of the above combinations are possible.

Hence, none of these is the answer.

Related tests