RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012


100 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Ahmedabad) - 2012 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the wrong number in the following series--

216, 163, 120, 72, 24

Solution:

The series from the right is 24 x 1, 24 x 3, 24 x 5, 24 x 7 and 24 x 9.

For example, 
24 x 1 = 24
24 x 3 = 72
24 x 5 = 120
24 x 7 = 168
24 x 9 = 216

So, the wrong number is 163. The correct number is 24 x 7 = 168

QUESTION: 2

What should come in place of '?'
6 x 4 x 3 = 436,
8 x 4 x ? = 468,
6 x 9 x 8 = 986,

Solution:

The equation uses the middle number in the hundred's place, the rightmost number in the tenth's place and the left most letter in the unit's place. So, the number to be used in the place of the question mark is 6.

QUESTION: 3

Choose the group of mathematical signs from the given options that may replace the sign ‘ *’ in the following equation--

7 * 7 * 2 * 1 = 12

Solution:

12 can be written as 7 + 7 - 2 x 1.

So, the answer is + - x which is option (b).

In all other options, the equation doesn't match.

QUESTION: 4

In a code language, ‘KINDLE’ is written as ‘ELDNIK’. How can EXOTIC be written in the same language ?

Solution:

The code uses the same letters as the original word but in an inverted fashion. So, EXOTIC is coded as CITOXE.

QUESTION: 5

CEGI: RTVX: IKMO: ?

Solution:

The code uses the letters in the alphabetical series in an inverted fashion. For example: A is used in the place of Z, B in the place of Y, etc. Also they are inverted. So, The last letter comes first in the code. So, I is replaced with R, K with P, M with N and O with L. The code is LNPR.

QUESTION: 6

Instructions-A sequence is given in which one term (or more terms) is missing. From the given options, choose the correct one that can complete the sequence--

AEI, BFJ, CGK, ?

Solution:

The letters strictly follow the alphabetical series. So, next set of letters will be DHL

QUESTION: 7

Instructions-A sequence is given in which one term (or more terms) is missing. From the given options, choose the correct one that can complete the sequence--

1, 6, 15, ?, 45, 66, 91

Solution:

The series is a follows

1 x 1

2 x 3

3 x 5

4 x 7

5 x 9

6 x 11

7 x 13, etc

The numbers on the left increase by 1 and the numbers on the right increase by 2

QUESTION: 8

Choose that odd one which is different from the rest three---

Solution:

Diamond is the hardest of the four but is not a metal. The other three are metals.

QUESTION: 9

Choose that odd one which is different from the rest three---

Solution:

The customer is the end user of the products. All others are in the business of selling the product.

QUESTION: 10

Choose that odd one which is different from the rest three---

Solution:

Engineering is a professional degree obtained by years of education and training.

QUESTION: 11

Choose that odd one which is different from the rest three---

Solution:

Magmolia is an incorrect spelling. The correct spelling is Magnolia. Hence it is the odd one out. The rest are names of flowers.

QUESTION: 12

Choose that odd one which is different from the rest three---

Solution:

Jaundice is itself not a disease. It is the yellowing of skin and eyes which is the symptom of an underlying liver condition. The others are diseases.

QUESTION: 13

Instructions- Mr. and Mrs. Sharma have three children- Asha,Suresh and Shashi. Shashi married Radha who is daughter of Mrs. Mahajan. Suresh married Rita. Suresh and Rita have two children- Sonu and Rocky. Shashi and Radha have two daughters- Uma and Sudha.

Q. What is Sonu’s lineage-name ?

Solution:

Sonu is Suresh's son. Suresh's lineage-name is Sharma. So, Sonu's lineage-name is Sharma.

QUESTION: 14

Instructions- Mr. and Mrs. Sharma have three children- Asha,Suresh and Shashi. Shashi married Radha who is daughter of Mrs. Mahajan. Suresh married Rita. Suresh and Rita have two children- Sonu and Rocky. Shashi and Radha have two daughters- Uma and Sudha.

Q. How is Suresh related to Sudha ?

Solution:

Suresh is the paternal uncle of Sudha as he is Sudha's dad's brother

QUESTION: 15

Instructions- Mr. and Mrs. Sharma have three children- Asha,Suresh and Shashi. Shashi married Radha who is daughter of Mrs. Mahajan. Suresh married Rita. Suresh and Rita have two children- Sonu and Rocky. Shashi and Radha have two daughters- Uma and Sudha.

Q. How is Asha related to Sudha ?

Solution:

Asha is the paternal aunt of Sudha as she is Sudha's dad's sister.

QUESTION: 16

Instructions- Mr. and Mrs. Sharma have three children- Asha,Suresh and Shashi. Shashi married Radha who is daughter of Mrs. Mahajan. Suresh married Rita. Suresh and Rita have two children- Sonu and Rocky. Shashi and Radha have two daughters- Uma and Sudha.

Q. How is Mahajan related to Sonu ?

Solution:

Mrs. Mahajan is Radha's mother whereas Ritu is Sonu's mother. So, none of these is the correct answer.

QUESTION: 17

Choose related word/ letters/ numbers from the given option

DARE: ADER:: REEK: ?

Solution:

The first two letters are inverted and the last two letters are inverted in the code word. So, the corresponding code for REEK is ERKE

QUESTION: 18

Choose related word/ letters/ numbers from the given option

Silkworm: Silken Saree:: Cobra: ?

Solution:

The silkworm is useful in the manufacture of silk saree. Likewise the cobra venom is useful in making medicines.

QUESTION: 19

L x M: 12 x 13 similarly U x W : ?

Solution:

L is the 12th alphabet and M is the 13th alphabet. Likewise, U is the 21 st and W 23rd alphabet.

QUESTION: 20

a: one:: f: ?

Solution:

A is the first letter of the alphabetical series. F is the sixth letter

QUESTION: 21

Choose odd letters/ word/ number pair from the given options ---

Solution:

Delusion, Mirage and Dilemma are a state of mind that is related to confusion. Identification is related to clarity of thought. So, identification is the odd one out.

QUESTION: 22

Choose odd letters/ word/ number pair from the given options ---

Solution:

Moon is earth's satellite. All others are planets.

QUESTION: 23

Choose odd letters/ word/ number pair from the given options ---

Solution:

In option (c), the two numbers are co-prime, ie don't have any common factors while the rest are not

QUESTION: 24

Instructions - For the following questions answer them individually

Q. Among the following four options, three options have similarities in some or the other way and thus they are in the form of a group. Which one is different from this group.

Shoes: leather: Shirt: ?

Solution:

Just like shoes are made of leather, a shirt can be made of cotton, thread or cloth. Option c) is the correct answer.

QUESTION: 25

In one side of the sign:: two words are given and in other side one word is given. From the given options, choose the word that may maintain this relationship.

Bacteria: Disease:: War: ?

Solution:

Just like bacteria brings disease, war brings destructions. Hence (d) is the right answer.

QUESTION: 26

If the length of a rectangle is decreased by 5 metres and breadth increased by 3 metres, its area decreases by 9 m2. If its length is increased by 3 m and breadth by 2 m,its area increases by 67 m2. What is the length of a rectangle ?

Solution:

(l - 5)(b+3) = lb - 9 .... (1)

(l+ 3)(b+2) = lb + 67 ...... (2)

(1) => lb - 5b + 3l -15 = lb - 9

or 3l - 5b = 6

(2) = > lb + 3b + 2l + 6 = lb + 67

or 2l + 3b = 61

from these equations, l = 17 m

QUESTION: 27

A feast is organised for a group of 100 people. In this feast 50 people do not like fish and 60 people like chicken. 10 people like neither fish nor chicken. How many people like both fish and chicken ?

Solution:

Number of people who like fish = 50

Number of people who like chicken = 60

Let the number of people who like both fish and chicken = x

Number of people who do not like fish = 50

Number of people who do not like chicken = 100 - 60 = 40

Number of people who do not like either fish or chicken = 10

So, number of people who do not like either fish or chicken or both = 40 + 50 - 10 = 80

Number of people who like at least one of the two dishes = 50 + 60 - x = 100 - Number of people who do not like both the dishes = 100 - 10 = 90

=> x = 20

So, 20 people like both the dishes

QUESTION: 28

35 is the average marks obtained by 120 students. The average marks of successful candidates was 39 and that of unsuccessful candidates was 15. What is the number of successful candidates in that examination ?

Solution:

Let there be x successful candidates in the exam.

Unsuccessful candidates = 120 - x

Total score = 35 x 120

Total score is also equal to x * 39 + (120 - x) * 15

So, x = (35 * 120 - 120 * 15)/ 24 = 120 * 20 / 24 = 100

QUESTION: 29

P and Q are two examination halls. If 10 examinees are sent from P into Q, the number of examinees becomes equal in both the halls. If 20 examinees are transferred from Q into the number of examinees becomes double in P in comparison with Q. What is the number of examinees in each P and Q separately ?

Solution:

Since by sending 10 candidates from P into Q, they become equal, the difference between P and Q is 20. Let P have x and Q have "x-20" candidates. But 2*( "x-20" -20) = x+20

So, x = 100 candidates.

QUESTION: 30

A number of two digits is equal to ‘k’ times to the sum of these digits. If the places of the digits are mutually exchanged, the new formed number is equal to the sum of these digits multiplied by which one of the following options ?

Solution:

Let the number be xy. So 10 x +y = k (x + y)

which is inverse of the number divided by the sum of the digits.

Hence the required factor is 11 - k

QUESTION: 31

In a school 10% of boys is equal to 1/4th of the number of girls. What is the ratio of the boys and girls in that school ?

Solution:

10% of the boys = 1/4 of the number of girls.

So b/10 = g/4b/g = 10/4 = 5/2

QUESTION: 32

A train ‘A’ of 180 metres is running at the rate of 72 km/hr. Another train ‘B’ of 120 metres is coming from opposite direction is the rate of 108 km/hr. How long will they take to cross one another ?

Solution:

Speed of the train A = 72 * 5 /18 = 20 m/s

Speed of train B = 108 * 5/18 = 30 m/s

Total time to cross each other = total distance / total speed

= 300/50 = 6 seconds

QUESTION: 33

Vinod purchased a Maruti van for Rs. 1,96,000. Rate of fall of price per year of this van is 14 2/7%. What will be its price after two years ?

Solution:

The value of the van falls by 14.3% every year. So, the current price is 1.96 x 85.7% x 85.7% = 1.44 lakhs

QUESTION: 34

Nita sold an article for Rs. 220 and earned a profit of 10%. At what cost should she sell to earn a profit of 30% ?

Solution:

CP * 110/100 = 220

So, CP = 200

To get a profit of 30%

SP = CP * 130/ 100 = 200 * 130/ 100 = 260 Rs.

QUESTION: 35

A seller sold 3/4th of his goods at 24% profit. He sold rest part of the goods at cost price. What is percentage of his profit ?

Solution:

Let there be 100 items worth 100 rupees total. So, the seller sells 75 at 75 * 124/100 = 93 rupees.

and 25 at 25 rupees.

Total profit = 93 + 25 - 100 = 18 rupees

Profit % = 18/100 = 18%

QUESTION: 36

There are 40% women workers in an office. 40% women and 60% men of that office voted for in my favour. What is the percentage of total votes in my favour ?

Solution:

There are 40 women and 60 men in the group. 40 % of the women and 60% of the men = 40 * 40% + 60 * 60 % = 52

QUESTION: 37

There is an article of Rs. 100. Its price is raised initially by 10% and then again by 10%. How many rupees have been increased ?

Solution:

Cost of the article is 100 Rs. Initial increase = 10%

So, cost = 100 * 110/100 = 110 Rs

Second increase = 10 %

So, cost = 110 * 110/100 = 121

Total increase = 121 - 100 = 21 rupees

QUESTION: 38

A man went to his office on cycle at the rate of 10 km/hr and reached late by 6 minutes. When he increased the speed by 2 km/hr, he reached 6 minutes before time. What is the distance between his office and his departure point ?

Solution:

Let the distance be d.

D/10 = T+ 1/10

D/12 = T - 1/10

So, D = 12 kilometers.

QUESTION: 39

100 kms is the distance between the stations A and B. One train departed from A towards B at the rate of 50 km/hr and from B towards A at the rate of 75 km/hr. Both the trains departed simultaneously. At what distance from station A, both the trains will cross one -another ?

Solution:

Distance from A = 100 * 50 / (50 + 75) = 40 kms

QUESTION: 40

10 persons can build a wall in 8 days. How many persons can build this wall in half day ?

Solution:

10 people can build a wall in 8 days

80 people can build a wall in 1 day

160 people can build a wall in half day.

QUESTION: 41

A train of 150 metres crosses a railway bridge in 26 seconds at a speed of 90 km/hr. What is the length of this bridge ?

Solution:

90 kmph = 90 * 5 /18 = 25 m/s

(150 + x ) / 26 = 25

So, x = 500 mts

QUESTION: 42

Solution:

(a3 + b3 /a2 - ab + b2 ) = a + b

Substituting 8.73 for a and 4.27 for b, we get the answer

QUESTION: 43

45 is the average marks obtained by 30 students of a class. On checking, two errors were identified. On correction, one student obtained 45 more marks while other obtained 15 less marks. What is the average of corrected marks ?

Solution:

On correction, total increase in marks = 45 - 15 = 30 marks.

Number of students = 30

So, increase in the average = 30/30 = 1 mark.

QUESTION: 44

12 is the highest common factor of ‘a’ and ‘b’. ‘a’ and ‘b’ are integers and a > b > 12. What would be the minimum values of (a,b) ?

Solution:

Since a > b > 12, a and b can't be equal to 12.

So the answer is 36, 24

QUESTION: 45

A and B can complete a piece of work in 6 and 12 days separately. If they work jointly, how long will they take to complete this piece of work ?

Solution:

Time taken when they work together 

= 4 days

QUESTION: 46

100 x 10 - 100 + 2000 ÷ 100 = ?

Solution:

By BODMAS, Division and Multiplication will be done before addition and subtraction.

Hence, 100 x 10 - 100 + 2000 / 100 = 1000 - 100 + 20 = 920

QUESTION: 47

A man gave 1/4thpart of his property to his daughter 1/2th part to his son and then donated 1/5th part. Thus how much portion of his property did he give away ?

Solution:

1/4 + 1/2 + 1/5 = 19/20

QUESTION: 48

5: 18 is the ratio of the length and perimeter of a rectangle. What would be the ratio of its length and breadth ?

Solution:

l: 2l + 2b = 5 : 18

l : 2b = 5 : 8

l : b = 5 : 4

QUESTION: 49

What is the number, which is when added to 7, 16, 43, 79, these numbers become proportional ?

Solution:

When 5 is added, 7, 16, 43, 79 the proportion becomes 12: 21 :: 48 : 84

So that's the answer.

QUESTION: 50

Marked price of a dining table is Rs. 6, 000 and its is sold to a customer for Rs. 5, 500. What is discount rate given on that table ?

Solution:

Discount rate = 500* 100/6000= 8.33%

QUESTION: 51

If a speed of 3 1/3 m/s is converted into km/hr what would be its value ?

Solution:
QUESTION: 52

What is the sum which earns Rs. 420 as compound interest in second year at the annual interest rate of 5% ?

Solution:

x * 1.05 * 1.05 - x * 1.05 = 420

implies x = 8000 Rs.

QUESTION: 53

5 years ago, average age of P and Q was 15 years. At present, average age of P, Q and R is 20 years. What will be the average age after 10 years ?

Solution:

The average age increases with age. So, after 10 years, the average age is 20 + 10 = 30 years.

QUESTION: 54

Exterior angle of a regular polygon is 72. What would be the sum of its interior angles ?

Solution:

The interior angle of the polygon = 180 - 72 = 108

Let there be x sides in the polygon.

108 x = (2x - 4)* 90

So, x = 5 (pentagon)

Sum of the interior angles = 5 x 108 = 540

QUESTION: 55

Under Union Plan, the purpose of requisition of land for nuclear plant, the following word is written in place of amendment in Atomic Energy Act ?

Solution:
QUESTION: 56

Who won Men’s singles title in the year of Wimbledon ?

Solution:
QUESTION: 57

Recently, Oblapuram had been in news. It is situated in/at---

Solution:
QUESTION: 58

Who among the following won silver medal in shooting in recent Olympic games ?

Solution:
QUESTION: 59

Which of the following states is at the top in cement production ?

Solution:
QUESTION: 60

Headquarters of South-Western Railway are located in--

Solution:
QUESTION: 61

Light year is---

Solution:
QUESTION: 62

Which country is at the top in cattle population ?

Solution:
QUESTION: 63

Who among the following became twice the President of India ?

Solution:
QUESTION: 64

Which of the following was formerly a fundamental right and now it is only a legal right ?

Solution:
QUESTION: 65

During the last 10 years, which of the following countries laid out the highest amount of money as Foreign Direct Investment (FDI) in India ?

Solution:
QUESTION: 66

PAN is associated with income tax. What is the full form of PAN ?

Solution:
QUESTION: 67

How many types of emergencies are there in Indian Constitution ?

Solution:
QUESTION: 68

Which is the country that organised World Cup Cricket jointly and won the World Cup ?

Solution:
QUESTION: 69

Which of the following is taken as crop ?

Solution:
QUESTION: 70

Who among the following was the first to be honoured with ‘Bharath ratna’ ?

Solution:

Mahatma Gandhi never won the Bharath ratna.

CV Raman won it in 1954.

Jawahar Lal Nehru won it in 1955.

Govind Vallabh Pant won it in 1957.

Hence, the correct answer is CV Raman.

QUESTION: 71

Important folk dance of Nongkram is--

Solution:
QUESTION: 72

‘Natya Shastra’, which is an important source of Indian classical dance, was written by--

Solution:
QUESTION: 73

The largest lake of Soft water of the world is---

Solution:
QUESTION: 74

An error in computer programming is termed as--

Solution:
QUESTION: 75

Physical structure of an adult human being is based on--

Solution:
QUESTION: 76

In absence of atmosphere, the sky will appear--

Solution:
QUESTION: 77

The following metal is used in storage batteries--

Solution:
QUESTION: 78

Who amongst the following is not appointed by the President of India ?

Solution:
QUESTION: 79

Council of Minister is liable to--

Solution:
QUESTION: 80

The following is found in maximum quantity/number in Rajasthan--

Solution:
QUESTION: 81

Where is Indian Institute of Science located ?

Solution:
QUESTION: 82

AGMARK is---

Solution:
QUESTION: 83

Author of the book entitled ‘Imagining India-Ideas for the New Century’, is--

Solution:
QUESTION: 84

Who has started, ‘Save Narmada Movement’ in 1905 for the first time ?

Solution:
QUESTION: 85

Who was honoured with the title ‘Lok-nayak ?

Solution:
QUESTION: 86

Who had brought the Lauh Stambha in Delhi ?

Solution:
QUESTION: 87

Where will FIFA Cup Football be played next ?

Solution:
QUESTION: 88

Which of the following is the deepest and the oldest lake of the world of fresh water?

Solution:
QUESTION: 89

Inflorescence in Sunflower is of the type--

Solution:
QUESTION: 90

Nirmochan is insect in controlled by--

Solution:
QUESTION: 91

Epicentre is related--

Solution:
QUESTION: 92

Which of the following fruits is the National Fruit ?

Solution:
QUESTION: 93

Which of the following languages is spoken by highest number of people ?

Solution:
QUESTION: 94

Tulsidas was the poet of which of the following ?

Solution:
QUESTION: 95

Coins are studied in which of the following subjects ?

Solution:
QUESTION: 96

Dry ice is--

Solution:
QUESTION: 97

Naynar was related to the following ?

Solution:
QUESTION: 98

Name that Sufi Saint who was associated with Akbar---

Solution:
QUESTION: 99

Diwan-i-Khairait was set up as a separate department by---

Solution:
QUESTION: 100

Who is said to be the father of Kawwali/Qawwali ?

Solution:

Similar Content

Related tests