Courses

# RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009

## 150 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009

Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 150 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Bhopal) - 2009 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Solution:
QUESTION: 2

Solution:
QUESTION: 3

### The Largest port is

Solution:
QUESTION: 4

Which ruler started the first coins of gold ?

Solution:
QUESTION: 5

Who dethroned the Mauryan dynasty ?

Solution:
QUESTION: 6

Dinar is the currency of

Solution:
QUESTION: 7

During whose rule was Guru Arjun Dev hanged ?

Solution:
QUESTION: 8

The tomb of Humayun is located in

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following is called the mad emperor ?

Solution:
QUESTION: 10

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following crops does need water during sowing it ?

Solution:
QUESTION: 12

Which of the following is called a blood bank ?

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following gases is used to fill the tyres of aeroplanes ?

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following is a vector Quantity ?

Solution:
QUESTION: 15

The boy was (1)/ electrocuted when he (2) / wanders into (3)/ a railway track (4).
Out of the four parts (1),(2),(3) and (4) which is incorrect ?

Solution:

The tense in the sentence should be uniform. The sentence starts with past tense "was electrocuted". So, the latter part should be "wandered"

QUESTION: 16

The chemical name of washing soda is

Solution:
QUESTION: 17

Which ruler died while coming down the ladders ?

Solution:
QUESTION: 18

The poet Kalidas was contemporary of

Solution:
QUESTION: 19

During which Mughal emperor the art of painting achieved the Zenith?

Solution:
QUESTION: 20

Match the following

List-I List-II
A: Dynamite i: F.C. Hopkins
B: Electrolysis ii: Thomas Edison
D: Vitamin D iv: Alfred Nobel

Codes:
A B C D

Solution:
QUESTION: 21

The percentage of which gas is maximum in the atmosphere ?

Solution:
QUESTION: 22

Which Sultan built Alai Darwaza ?

Solution:
QUESTION: 23

Which of the following is not true ?

Solution:
QUESTION: 24

Which region of today is Satvahan Empire related to ?

Solution:
QUESTION: 25

Plasmodium causes

Solution:
QUESTION: 26

The number of Islands in Indonesia is

Solution:
QUESTION: 27

Which of the following is not the name of a model of car ?

Solution:
QUESTION: 28

First Muslim invader who came to India in 712, was

Solution:
QUESTION: 29

Solder is an alloy of

Solution:
QUESTION: 30

Which of the following is an inert gas ?

Solution:
QUESTION: 31

Demand of good grains is generally ?

Solution:
QUESTION: 32

Indian Administrative Service was started during the rule of

Solution:
QUESTION: 33

Who started Zabti system ?

Solution:
QUESTION: 34

The charminar built by Auli Kutubshahi is situated in

Solution:
QUESTION: 35

One horned Rhinoceros is found in

Solution:
QUESTION: 36

The Indus Valley people venrated the

Solution:
QUESTION: 37

Ordinance issued by Governor is passed by the approval of

Solution:
QUESTION: 38

Which colour of light has the largest wave length ?

Solution:
QUESTION: 39

Which of the following is called ‘Land of Thousand Snakes’ ?

Solution:
QUESTION: 40

Tritium is an isotope of

Solution:
QUESTION: 41

The process of manufacturing of soap is called

Solution:
QUESTION: 42

Fathometer measures

Solution:
QUESTION: 43

National Defence Academy is located in

Solution:
QUESTION: 44

The last ruler of Bahmani Kingdom was

Solution:
QUESTION: 45

The Ruins of the Vijayanagar empire exist in

Solution:
QUESTION: 46

Chauri-chora incident is related to

Solution:
QUESTION: 47

Which of the following is the oldest dynasty of India ?

Solution:
QUESTION: 48

The writer of ‘Pahla Girmitia’ awarded with Vyas Samman is

Solution:
QUESTION: 49

Lala Lajpat Rai was opposing against - while he become the victim of police atrocities ?

Solution:
QUESTION: 50

Which type of agriculture in India is called eco - friendly ?

Solution:
QUESTION: 51

Who was the founder of Praja Samjavadi party ?

Solution:
QUESTION: 52

Which indian nationalist leader saw the war of Germany and Britain as an God-gifted opportunity to take advantage against the colonial rule ?

Solution:
QUESTION: 53

Which is the chief cash crop of ‘Tamil Nadu’ ?

Solution:
QUESTION: 54

Find the next number in the following number series. 3,5,10,17,29,48 …………

Solution:

The difference between the numbers is 2, 5, 7, 12, 19, etc

These numbers are in a sequence. The sum of the first two numbers forms the third number. The sum of the second and third is the fourth number and so on. So, the next number is 31.

So the next number in the actual sequence is 31 + 48 = 79.

QUESTION: 55

Who gives the advice to the president ?

Solution:
QUESTION: 56

Gold mines in addition to Kollar are located in

Solution:
QUESTION: 57

The first fertilizer plant of India is in

Solution:
QUESTION: 58

Under which article two Anglo Indians are nominated in the House of People ?

Solution:
QUESTION: 59

The justice of supreme court retires at the age of

Solution:
QUESTION: 60

Total number if nominations made in the Loksabha and the Rajya Sabha by president is

Solution:
QUESTION: 61

The only president of India was elected unopposed was

Solution:
QUESTION: 62

Who addresses the joint sitting of parliament ?

Solution:
QUESTION: 63

The tenure of Rajya Sabha member is

Solution:
QUESTION: 64

Which of the following is not a process to achieve Indian Citizenship ?

Solution:
QUESTION: 65

Which of the following is not included in the current list ?

Solution:
QUESTION: 66

The final authority with regard to passage of a money bill rests with

Solution:
QUESTION: 67

The practice of ‘zero hour intervention’ in parliament originated in India in ?

Solution:
QUESTION: 68

Who manages the election of panchayats ?

Solution:
QUESTION: 69

Who is called Bismark of India ?

Solution:
QUESTION: 70

Who is called Bismark of India ?

Solution:
QUESTION: 71

In a certain code language, DIRECT is written as EHSDDS, then PLAYER will be written as

Solution:

The code uses the letter after for the odd letters and the letter before for the even letters in the given word. Hence PLAYER is written as QKBXFO. Hence option B is the correct answer.

QUESTION: 72

If ‘orange’ means ‘butter’, ‘butter’ means ‘soap’, ‘soap’ means ‘ink’, ‘ink’ means ‘honey’, and ‘honey’ means ‘orange’, then which is used to wash clothes?

Solution:

We use soap to wash clothes. And butter means soap. So, the answer is D.

QUESTION: 73

If the following numbers are arranged in descending order; the middle digit of the middle number will be687, 692, 598, 482, 767

Solution:

When arranged in the descending order the numbers are as follows:

767, 692, 687, 598, 482

So, the middle digit of the middle number is 8.

QUESTION: 74

While introducing a man to her husband, a woman says, ‘the father of his brother is the only grandson of my grandfather.' How is the woman related to the man ?

Solution:

let the man's father be F.Given, the father of his brother i.e F is the woman's grandfather's grandson=>F is the woman's brother.

∴ the woman is the man's aunt.

QUESTION: 75

In the English alphabets, which letter comes in the right middle of D and N ?

Solution:

D is the 4th letter in the alphabetical series. N is the 14th letter. So, the letter that comes in between the two of them is the 9th letter ie I.

QUESTION: 76

Bees and houseflies are related to the group

Solution:
QUESTION: 77

Choose the odd one in the following

Solution:

Only 9 is the composite number in the given list. Others are all prime numbers.

QUESTION: 78

The first grand slam tennis tournament of the year is

Solution:
QUESTION: 79

At Kelvin scale, the normal temperature of human body is

Solution:
QUESTION: 80

The monopolistic rule of East India Company was brought under the direct control of British Empire in

Solution:
QUESTION: 81

Which type of economy exists in India ?

Solution:
QUESTION: 82

National Stock Exchange is located in

Solution:
QUESTION: 83

Which of the following pollutes the air of big cities ?

Solution:
QUESTION: 84

What is zero hour ?

Solution:
QUESTION: 85

The session of parliament is called …… (minimum) in a year

Solution:
QUESTION: 86

Golda Meir was the woman Prime minister of

Solution:
QUESTION: 87

How many members are nominated by the president for the council of states ?

Solution:
QUESTION: 88

Magellan Strait is located between/at

Solution:
QUESTION: 89

Who was the founder of the ‘Satya Shodhak Samaj’ ?

Solution:
QUESTION: 90

Which of the following does not touch the boundary of Myanmar ?

Solution:
QUESTION: 91

Which of the following rivers does not fall into Bay of Bengal ?

Solution:
QUESTION: 92

Pitty and Organic soils are found in

Solution:
QUESTION: 93

The highest peak of South India is

Solution:
QUESTION: 94

If the length of a simple pendulum is doubled, its time period will

Solution:
QUESTION: 95

Which of the following reacts Sharply with oxygen ?

Solution:
QUESTION: 96

For the Implantation of Ovum in the ovaries, the hormone produced is

Solution:
QUESTION: 97

In human body the ratio of red blood corpuscles and white blood corpuscles is

Solution:
QUESTION: 98

One of the digestive juices that lacks enzymes but aids digestion is

Solution:
QUESTION: 99

Which of the following planets has been named after the Roman Goddess of Love?

Solution:
QUESTION: 100

The Swine Flu virus is denoted by

Solution:
QUESTION: 101

Parliamentary elections in India were not held in

Solution:
QUESTION: 102

Ghumar is a folk dance of

Solution:
QUESTION: 103

National Metallurgical Laboratory is located in

Solution:
QUESTION: 104

he Language of the Union Territory of Lakshadwip is

Solution:
QUESTION: 105

Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2004 was given to

Solution:
QUESTION: 106

Echo is heard when the reflecting surface is

Solution:
QUESTION: 107

The substance coated on plastic tape recorder tapes is

Solution:
QUESTION: 108

Dronacharya Award is presented to a

Solution:
QUESTION: 109

A Bond with the Mountains’ is a collection of Short Stories by

Solution:
QUESTION: 110

Which country patented its famous Automatic Rifle Kalashnikov

Solution:
QUESTION: 111

How many sovereign countries are members of the United Nations

Solution:
QUESTION: 112

Who received one of Pakistan’s highest civilian award Nishan-e-Imtiaz for his extraordinary contribution in the field of art ?

Solution:
QUESTION: 113

The book “The Insider” is written by

Solution:
QUESTION: 114

Which of the following is not related to vitamin “B” complex group ?

Solution:
QUESTION: 115

Bhatnagar Award is given for significant contribution in the field of

Solution:
QUESTION: 116

Prambikulam Dam has been an issue of dispute between

Solution:
QUESTION: 117

India’s maximum tax revenue comes from

Solution:
QUESTION: 118

Thomas cup is associated with

Solution:
QUESTION: 119

Who wrote the book, Never Gandhi Not Again ?

Solution:
QUESTION: 120

The cost price of 18 articles is equal to the selling price of 15 articles. The gain percent is

Solution:

Let CP and SP be the cost price and selling price respectively of 1 article.

Given, 15SP=18CP

15SP=15CP +3CP QUESTION: 121

12 copies of a book were sold for Rs. 1800, thereby gaining the cost price of 3 copies. The cost price of a copy is

Solution:

SP of 12 books=1800

SP=CP + Profit

Given, Profit of 12 books=3CP

∴1800=12CP + 3CP

15CP=1800

CP=120

QUESTION: 122

A sum of money was invested at a certain rate for 2 years. Had it been invested at 3% higher rate of interest, it would have fetched Rs. 450 more. The sum invested was:

Solution:

Let xx be the sum of money invested at simple interest and rr be the rate of interest. QUESTION: 123

A sum of money put out at compound interest amounts to Rs. 16900 in 2 years and to Rs. 17576 in 3 years. Find the rate of interest per annum.

Solution:

Let x be the principal amount and r be the compound interest. Thus the interest is 4%.

QUESTION: 124

On what sum of money will the for 3 years at 5% per annum to Rs. 630.50.

Solution:

P (1 + .05) ^ {3}P(1+.05)3 - P= 630.5

Solving for P, we get P = 4000

QUESTION: 125

A sum of Rs. 625 is made up of 80 currency notes which are of either Rs. 10 or Rs. 5 denomination. The number of Rs. 10 notes are

Solution:

Let there be x 10 rupee notes in the sum. The number of 5 rupee notes = 80 - x

The sum = 10x + (80 - x)* 5 = 625

So, x = 45

QUESTION: 126

A certain job was assigned to a group of men to do in 20 days. But 12 men did not turn up for the job and the remaining men did the job in 32 days. The original number of men in the group was

Solution:

Let there be x men initially. They were supposed to complete the work in 20 days.

When 12 men didn't show up the work was done in 32 days

So, x- 12 men did the work in 32 days

But x-12 men were supposed to take 20x/ (x-12) days

So, 20 x/ (x-12) = 32

so,

x = 32

QUESTION: 127

A certain number of men can do a work in 60 days. If there were 8 men more it could be finished in 10 days less. How many men were there in the beginning ?

Solution:

Let there be m men originally to work in 60 days

If the men were m + 8, the work would be completed in 50 days.

(m+8)/m = 60/50

So, m = 40

QUESTION: 128

12 men and 18 boys working 7\frac{1}{2}721​ hours a day can do a certain work in 60 days. If one man works equal to 2 boys. Then the number of boys required to help 21 men to do twice the work in 50 days, working 9 hours a day, will be

Solution:

2 boys = 1 man

So, 21 men can do work W is 60 days working 7.5 hours per day.

to do 2W, 42 men are needed.

To do the job in 50 days, 60 x 42 / 50 men are needed.

To do the job working 9 hours a day, 7.5/9 x 60 x42/50 men are needed

= 42 men

We only have 21 men so, we get 42 extra boys to get the work needed for the 21 extra men.

QUESTION: 129

The average expenditure of a man for the first five months is Rs. 1200 and for the next seven months is Rs. 1300. Find his monthly average income if he saves Rs. 2900 during the year ?

Solution:

Let his monthly salary be x rupees.

So, 5 (x - 1200) + 7 (x-1300) = 2900

12x - 6000 - 9100 = 2900

So, x = 18000/12 = 1500

QUESTION: 130

The average temperature for monday, Tuesday and wednesday was 40°C. The average for Tuesday, wednesday and Thursday was 41°C. If on Thursday temperature is 45°C, What was it on monday ?

Solution:

Total temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday = 40 x 3 + 45 = 165 C

Total for Tuesday, Wednesday and Thursday = 41 x 3 = 123 C

So,

Temperature for Monday = 165 - 123 = 42 C

QUESTION: 131

Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is

Solution:

Let the first number be 3x. Second number is 6x. Third number is 2x.

So average = (2x + 3x + 6x)/3 = 11x/3

But 11x/3 = 44

So, x = 12

6x = 72

QUESTION: 132

Of the three numbers whose average is 60, the first is one fourth of the sum of the others, The first number is

Solution:

The average of the three numbers is 60

The first number is one fourths of the sum of the others.

or 4p = q + r

\frac {p + q + r}{3}3p+q+r​ = 60

So, 5p/3 = 60

p = 180/5 = 36

QUESTION: 133

The average age of a family of 5 members is 24 years. If the age of youngest member be 6 years, find the average age of the family at the birth of the youngest member.

Solution:

The total age of the 5 members = 120 years.

Age of the youngest member is 6 years.

Total age of the rest of the group = 114 years.

Average age = 114/4

Average age 6 years ago = 114/4 - 6 = 28.5 - 6 = 22.5 years

QUESTION: 134

9 men went a hotel. 8 of them spent Rs.30 each over their meals and the 9th spent Rs. 20 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by them is:

Solution:

Let the ninth person's expenses be x rupees.

Total expense by the group = x + 240

Average = (x+ 240)/9

But the average is 20 less than x

(x+240)/9 + 20 = x

x + 240 + 180 = 9x

8x = 420

x = 52.5

QUESTION: 135

In a cricket team of eleven players, one player weighing 42 kg. is injured and and his place is taken by another player. If the average weight of the team is increased by 100 grams as a result of this, then the weight of the new player is:

Solution:

Let the weight of the new player be x kgs.

Total weight as a result of his inclusion = TW - 42 + x

Average weight = (TW - 42 + x)/11

But average weight before = TW/11

(TW - 42 + x)/11 - TW/11 = .1

x - 42 = 1.1

So, x = 43.1 kgs

QUESTION: 136

The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men whose gases are 35 years and 45 years are replaced by two women. The average age of two women is (in years)

Solution:

Let the average age of the women be A years.

Total of their ages = 2A

Total of the eight persons = ET

When replaced (ET - 80 + 2A)/8 = ET/8 + 2

2A - 80 = 16

A = 96/2 = 48

QUESTION: 137

One-fourth of a certain journey was covered at an average speed of 45 km/hour, one third at the speed of 48 km/hour and the remaining journey at the speed of 50 km/hour. The average speed of the whole journey in km/hour is:

Solution:

Let the total distance be 1200 kms

Time taken for first one fourth = 300/ 45 = 20/3 = 6.67

Next one third time = 400/ 48 = 25/3 = 8.33

Remaining = 500/50 = 10

Average speed = total distance / total time = 1200/25 = 48 kmph

QUESTION: 138

Visitors to a show were charged Rs. 150.00 each of the first day, Rs. 75.00 on the second day and Rs. 25.0 on the third day and the total attendance on the three days were in the ratio 2:5:13. The average change per person for the whole show is:

Solution:

Let the total visitors be 20. Total revenue = 2 x 150 + 5 x 75 + 13 x 25 = 300 + 375 + 325

= 1000

Average ticket price = Total revenue / total visitors = 1000/ 20 = 50

QUESTION: 139

Preeti has a son, named Arun. Ram is Preeti’s brother. Neeta too has a daughter named Reema. Neeta is Ram’s sister. What is Arun’s relationship to Reema ?

Solution:

Ram is Preeti's brother, and Neeta is Ram's sister which means Preeti and Neeta are sisters.Therefore, their children Arun and Reema will be cousins.

QUESTION: 140

Pointing to a woman a man said, “Her mother is the only daughter of my mother”. How is the man related to the woman ?

Solution:

From the statement, it is clear that the woman's mother is the man's sister.This makes him the woman's maternal uncle.

QUESTION: 141

A is the father of X. B is the mother of Y. X and Z are brothers and Y is the Sister of X and Z is Y. Which of the following statements is not true ?

Solution:

Given, Y is the sister of X and Z and A is the father of Z.Thus Y is the daughter of A.Therefore, option C is wrong.

QUESTION: 142

X told Y, “it is true that i am your real brother, but you are not my sister”. How would Y be Possibly related to X ?

Solution:

Since X has told he is the real brother of Y, then Y is definitely the sibling of X.Since X has mentioned Y is not his sister, the only alternate is Y is X's brother.

QUESTION: 143

From the given choices, select the one which can be formed by using the letters of the given word : TRANSFORMATION

Solution:

The word INFORMANT is entirely made up of letters of the word TRANSFORMATION.TRANSACTION has the letter C, which is not present in TRANSFORMATION.Similarly, TRANSFER and INFORMER has the letter E, which is not present in the given word.

QUESTION: 144

From the given choices, select the one which can be formed by using the letters of the given word : MEASUREMENT

Solution:

The word MASTER only contains letters that are also present in MEASUREMENT.SUMMIT has the letter I which is not present in MEASUREMENT.Similarly, MANTLE has the letter L, and ASSURE has an extra S that is not present in MEASUREMENT.

QUESTION: 145

A pipe of diameter ‘d’ can drain a certain water tank in 40 minutes. The time taken by a pipe of diameter ‘2d’ for doing the same job is :

Solution:

The time of flow of water through the pipes is inversely proportional to the area of the pipes.

The ratio of area of the two pipes are

= Thus, the time taken by the larger pipe will be one-fourth of the smaller pipe.

Hence, the time taken by the larger pipe is =40/4=10.

QUESTION: 146

In each of the following questions, find the next term to fill the blank space.20,32,45,59,74, ?

Solution:

The sequence can be rewritten as:

20,20+12=32,32+13=45,45+14=59, 59+15=74 and 74+16=90.

QUESTION: 147

210,195,175,150,120, ?

Solution:

The sequence can be rewritten as:

210, 210-15=195, 195-20=175, 175-25=150, 150-30=120

Similiarly,

120-35=85

QUESTION: 148

3,5,10,12,24,26, ?

Solution:

The sequence given is an alternating sequence and alternates between the addition of two and multiplication of two.

The sequence is 3,3+2=5, 5x2=10, 10+2=12, 12x2=24,24+2=26 and 26x2=52 which is the answer.

QUESTION: 149

3,8,15,24,35, ?

Solution:

The sequence can be rewritten as:

3, 3+5=8, 8+ 7=15, 15+ 9=24, 24+ 11=35

Likewise, the next in sequence is, 35 + 13=48

QUESTION: 150

5,16,49,148, ?

Solution:

The sequence can be rewritten as:

5, 5x3 +1, 16x3 +1, 49x3 +1

Thus, the next term of the sequence is 148x3 +1=445