RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010


100 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2010 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

42 : 56 : : 72 : ?

Solution:

14 x 3 = 42

14 x 4 = 56

Likewise

24 x 3 = 72

24 x 4 = 96

QUESTION: 2

6 : 18 : : 4 : ?

Solution:

6 x 3 = 18

Likewise 4 x 3 = 13

QUESTION: 3

RESPONSIBLE : EBSOSR: : SENSITIVE : EIINS: : CLARIFICATION : ?

Solution:

The code involves reversing the original word and selecting the odd numbered letters.

QUESTION: 4

COUNSEL : BITIRAK : : GUIDANCE : ?

Solution:

Every odd letter is replaced by the previous letter in the alphabetical series. The even letters are 6, 5, 4, etc letters away.

QUESTION: 5

Which of the following states came into existence on the basis of language ?

Solution:
QUESTION: 6

Who among the following Presidents had been in office continuously for two terms ?

Solution:
QUESTION: 7

Under which of the following conditions, the President can declare a state or Emergency ?

Solution:
QUESTION: 8

Who among the following Prime Minister did not face the Parliament during his term of office?

Solution:
QUESTION: 9

4 plates (50 cm x 5 cm) are arranged as show below. Calculate the area of the square space in the middle.

Solution:

The side of the square = 50cm - 5cm - 5cm = 40cm

Hence, area = 40 * 40 = 1600 sq cm

QUESTION: 10

One tap fills up a tank in two hours and the second tap empties it in 3 hours. How long will the tank take to get filled up if both the taps start functioning simultaneously ?

Solution:

The time taken when they work together is 1/(1/2-1/3)

= 6 hours

QUESTION: 11

Difference between the length and breadth of a field is 48 metres and its perimeter is of 160 metres. What would be the length of a side of a square whose area is equal to this field ?

Solution:

l - b = 48

(l+b)*2 = 160

So, l = 64

b = 16

Area of the rectangle = area of the square = 64 x 16

Side of the square = sq root (64 x 16) = 8 x 4 = 32

QUESTION: 12

In a co-educational school there are 600 students. Average age of boys is 12 years and that of girls is 11 years. If the average age of all the students is 11 years and 9 months, what would be the number of girls ?

Solution:

Let there be g girls in the school.

Number of boys = 600 - g

Total age of girls = g x 11

Total age of boys = (600 - g ) x 12

Total age of the school = 600 x 11.75

But that = 11g + 7200 - 12g

So g = 150

QUESTION: 13

Sitting of Supreme Court take place in New Delhi. Under some unavoidable circumstance, by whose permission can the Chief Justice shift the sitting place elsewhere ?

Solution:
QUESTION: 14

First of all, the hypothesis of formation of constitution originated in which of the following countries ?

Solution:
QUESTION: 15

Who among the following is associated with Indian civilisation ?

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following diseases spreads due to virus ?

Solution:
QUESTION: 17

Marked price of an article is Rs. 500. The shopkeeper sells the article at successive discounts of 15% and 10%. Another shopkeeper sells the same article and gives the successive discounts of 9% and 16%. From which shopkeeper the customer will get more benefit ?

Solution:

The selling price for the first shopkeeper = 500 x .85 x .9 = 500 x .765

The selling price for the second shopkeeper = 500 x .91 x .84 = 500 x .7644

So, the customer benefits more from second shopkeeper.

QUESTION: 18

There is a copper wire of 1 cm diameter and 8 cm length. It is moulded in a wire of 18 cm length. What would be the diameter of this new wire ?

Solution:

Assuming the volume of the wire remains constant.

QUESTION: 19

Solution:

1 - 1/2 = 1/2

1 - 1/3 = 2/3

1 - 1/4 = 3/4

The denominator of the first term gets cancelled by the numerator of the second term and so on...

So, the final value = 1/40

QUESTION: 20

Foodgrains for 220 soldiers have been stored in a fort. Foodgrains will be consumed in 16 weeks, if each soldier is given 45 gm per day. The same foodgrains will last for 24 weeks if each soldier is given 33 gms per day and some soldiers are removed. How many soldiers should be removed ?

Solution:

220 soldiers - 16 weeks - 45 gm/day

x soldiers - 24 weeks - 33 gm/day

So, x = 220 x 16/24 x 45/33

= 200 soldiers.

Number of soldiers removed = 220 - 200 = 20

QUESTION: 21

Headquarters of North-Eastern Railway is located at which of the following cities ?

Solution:
QUESTION: 22

In 1866, Dadabhai Naoroji had founded East Indian Association in the following city--

Solution:
QUESTION: 23

In which of the following sessions did Indian National Congress split into Moderate Party and Extremist Party ?

Solution:
QUESTION: 24

Who among the following was the first Governor General of India ?

Solution:
QUESTION: 25

After 1857, who among the following had declared, in a court in Allahabad, about transfer of India’s administration to the British crown ?

Solution:
QUESTION: 26

6 : 1 is the ratio of the age of Amar and that of Ajay. After 7 years, this ratio becomes 7 : 2. What is the present age of Ajay ?

Solution:

Lets Amar and Ajay's ages be 6x and x. After 7 years, their ages are 6x + 7 and x + 7.

But that 6x+7: x+7 = 7 : 2

So, x = 7

QUESTION: 27

Some amount of money has to be distributed among A, B and C in the ratio 8 : 7 : 6. Rs. 2700 in the difference between the shares of A and B. The difference between share of A and the share of C will be--

Solution:

Let the shares of A, B and C be 8x, 7x and 6x

Difference between A and B is 8x - 7x = x

Difference between A and C is 8x - 6x = 2x

Given x = 2700, what is 2x?

= 2700 x 2 = 5400

QUESTION: 28

If the selling price of bananas falls by 20%, we get 5 more bananas for Rs. 10. What was the previous price of one banana ?

Solution:

Let the price of bananas be x Rs/ banana.

If the price falls by 20%, cost of banana = .8x

Number of bananas for Rs. 10 = 10/.8x

But 10/.8x- 10/x = 5

So, x = .5

QUESTION: 29

If all the vowels of the word COMPUTER are taken together, the letters of the word COMPUTER can be arranged in how many different ways ?

Solution:

If all the three vowels are taken together, they can be considered one element and so, the number of elements = 6

Number of ways of arranging the 6 elements = 6!

The vowels can be re arranged in the element in 3! ways.

So, total number of ways of arranging = 3! x 6! = 4320 ways

QUESTION: 30

In a queue of boys, Mahesh is at 10th place from right side and Suresh at 10th place from left side. If both change their places mutually, Suresh comes at 27th place from left side. What would be the place of Mahesh from right side ?

Solution:

There are 17 persons between Mahesh and Suresh. So, after they interchange the positions, 17 + 9 people to Mahesh's right side. So, his position will be 27th.

QUESTION: 31

In some code language, STATION is written as URCRKMP. How can BRING be written in the same code language ?

Solution:

The code involves replaces the odd digits with 2 elements behind and even letters with 2 elements after.

QUESTION: 32

Who is the author of the book ‘Shane Warne’s Century ?

Solution:
QUESTION: 33

Who was honoured with Lal Bahadur Shastri National Award, 2008 ?

Solution:
QUESTION: 34

Term of the Inter-Governmental Commission for Indo-Russian Military Cooperation has been extended up till which of the following years ?

Solution:
QUESTION: 35

What age-limit has been fixed for child-artists by the National Children-rights Protection Commission ?

Solution:
QUESTION: 36

What is the full form of IRSMI.

Solution:
QUESTION: 37

Pointing to an old man , Kunal said, ‘’His son is my son’s uncle’’ How is the old man related to Kunal ?

Solution:

The old man's son is Kunal's son's uncle. So, the old man's son is Kunal's brother. So, the old man Kunal's father.

QUESTION: 38

A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s ?

Solution:

The boy is the son of the daughter of the father of her uncle.

ie son of the daughter of her grand fatherie son of her mom ie her brother

QUESTION: 39

A man is facing North-West. He turns 90 degrees in the clockwise direction and then 135 degrees in the anti-clockwise direction. Which direction is he facing now ?

Solution:

The turns effective 45 degrees in the anti clockwise direction. So, he faces West

QUESTION: 40

Unscramble the letters in the words given in the question and find the odd one out---

Solution:

While all the countries are middle eastern, Japan is not.

QUESTION: 41

TRADE : UQBCF : : PLATE : ?

Solution:

In the code the even letters are the previous letters in the alphabetical series. The odd letters are the next letters in the alphabetical series.

QUESTION: 42

Find the odd one out---

Solution:

All the options except (a) are opposites.

QUESTION: 43

Find I and II in the relationship--
I: Needle : : Chef : II

I- (E) Thread (F) Cloth
(G) Doctor (H) Tailor

II-(P) Food (Q) Knife
(R) Chicken (S) Oven

Solution:

Just like a tailor uses a needle, a chef uses a knife for his job (of cooking)

QUESTION: 44

Find the odd one out---------

Solution:

Saturday is a weekend day ie holiday. The rest and weekdays.

QUESTION: 45

Which areas of India receives the least rainfall ?

Solution:
QUESTION: 46

Select the macro plant nutrients…….
I. Phosphorous
II. Iron
III. Carbon
IV. Nitrogen

Solution:
QUESTION: 47

A car engine coolant performs which of the following functions ?
A. Raises the boiling point of water
B. Lowers the freezing point of water
C. Reduces rusting tendency
D. Lubricates the water pump

Solution:
QUESTION: 48

Who amongst the following was the brother of Dhritrashtra ?

Solution:
QUESTION: 49

Indira Krishnamurthy Nooyi is the CEO of which famous company ?

Solution:
QUESTION: 50

8th March is celebrated as ……..

Solution:
QUESTION: 51

March 21 is celebrated as

Solution:
QUESTION: 52

Who has been appointed as the first official ambassador of the Youth Olympic Games to be held in Singapore ?

Solution:
QUESTION: 53

RHEA and TETHYS are the names of ……...

Solution:
QUESTION: 54

In which of the following animal while walking, he fore and hind limbs of one side move together ?

Solution:
QUESTION: 55

A white woman marries a black man. They have four children, 2 sons 2 daughters. What proportion of these children is likely to be black ?

Solution:

There is a 50% probability for each kid to be white since their mom is white and dad is black.

QUESTION: 56

The chief poisonous snakes in India are

Solution:
QUESTION: 57

Sakshi gave away 20% of her stamp collection to Jyothi and 15% to Aruna. It she still has 520 stamps, then how many did she have initially ?

Solution:

65% of the stamps = 520

100% = ?

520/.65 = 800

QUESTION: 58

If the ratio of boys to girls in a class is 5:3, then which of the following CANNOT be the number of children in that class ?

Solution:

To make a meaningful number of boys and girls (whole numbers), the total number of children should be divisible by 8.

QUESTION: 59

Which of the following is the arithmetic mean of  2X2-10,  30 - Xand - X+6X+10  ?

Solution:

Mean = sum/3

(2X2-10 + 30 - X- X+6X+10)/3

= 2x + 10

QUESTION: 60

If x+ 2y = a and x-2y=b, which of the following is and expression for xy ?

Solution:

Given,
x + 2y= a....(1)
x - 2y= b....(2)
(1) + (2): 2x=a + b
x=a+b/2
substituting x in (1) we get
y=a-b/4
∴ xy = (a2 - b2)/8

QUESTION: 61

Select the word which cannot be formed by taking letters from the word ‘ADULTERATION’ ……..

Solution:

There is only one R in the given word, so RETURN is not possible as it has 2 Rs.

QUESTION: 62

Select the word which cannot be formed by taking letters from the word ‘CARPENTER’ ………..

Solution:

There is no I in CARPENTER. So, PAINTER is not possible as it has an I

QUESTION: 63

Rohit is seventeenth from the left end of a row of 29 boys and Karan is seventeenth from the right end of the same row. How many boys are there between them in a row ?

Solution:

There are 29 boys in total of which Rohit is one, so there are 12 boys to Rohit's right side. There are 16 boys to Karan's right side of which Rohit is one. So, there are 3 boys between them.

QUESTION: 64

Ajay ranked sixteenth form the top and twenty-ninth from the bottom among those who passed the examination. Six boys did not participate in the competition and five failed in it. How many boys were there in the class ?

Solution:

There are 15 boys ahead of Ajay. 28 boys behind Ajay. Ajay was also in the competition and 6 didn't participate and 5 failed.

So, total = 15 + 28 + 1 + 6 + 5 = 55

QUESTION: 65

Who first postulated that DNA has a structure of double-helix shape ?

Solution:
QUESTION: 66

Which is not an insectivorous plant ?

Solution:
QUESTION: 67

‘Jhum’ is

Solution:
QUESTION: 68

Out of the given substances, the substance made only from carbon is ………..

Solution:
QUESTION: 69

The smallest number to be added to 491395 to make the sum a perfect square is…….

Solution:

the square of 701 is 491401 which is 6 more than the given number.

QUESTION: 70

Three different qualities of Sugar are in quantities 408 kg, 468 kg and 516 kg. These are to be packed into packets of equal size without mixing. What is the largest size of packets which can be used ?

Solution:

The largest packet is obtained by calculating the HCF of the 3 numbers.

The HCF is 12.

QUESTION: 71

A mixture of 45 litres of spirit and water contains 20% of water in it. How much water must be added to it to make the water 25% in the new mixture ?

Solution:

Amount of water = 20% of 45 litres = 9 litres.

To have 25% in the new mixture, let the addition of water be x litres.

So total water = 9 + x litres.

Total solution = 45 + x

But 9 + x = (45 + x)/4

36 + 4x = 45 + x

So, x = 3 litres.

QUESTION: 72

Find the value of S

Solution:

In the top row, the number 3240 is divided by 6, 5 and 4 respectively in a sequence to obtain 540, 108 and 27.

Similarly, in the bottom row, 3720 is divided by 6,5,4 and 3 to obtain 10.33

QUESTION: 73

Who won the women’s gold medal for shooting in the inter-shoot Shooting Championship held in Netherlands in Feb. 2010 ?

Solution:
QUESTION: 74

Jadranka Kasor, a politician and former journalist has been elected the first female Prime Minister of which country in 2009 ?

Solution:
QUESTION: 75

Which male tennis player has recently achieved 15 Grand Slam titles ?

Solution:
QUESTION: 76

In which country was the 45th World Archery Championship organised in Spet. 2009 ?

Solution:
QUESTION: 77

For how many positive integers a is it true that a2 ≤ 2a?

Solution:

1 and 2 are the only two values that satisfy the given inequation.

QUESTION: 78

At 3.00 am the temperature was 13 degrees below zero. By noon it has rises to 32 degrees. What was the average hourly increase in temperature, in degrees ?

Solution:

From -13 to plus 32 is a 45 degree increase in temperature in 9 hours. So the average increase is 5 degrees per hour.

QUESTION: 79

The cost price of 18 articles is equal to selling price of 15 articles. The gain percent is:

Solution:

Let the CP of 18 articles = SP of 15 articles = 180 Rs.

CP of one article = 10 Rs

SP of one article = 12 Rs

Profit % = 20%

QUESTION: 80

If A + 5B/ 2B = A- 2B then what is the value of A when B = -1 ?

Solution:

If B = -1, (A - 5 ) / -2 = A + 2

So, A-5 = -2A - 4

or A = .33

QUESTION: 81

Select the ‘’bold’’ word/phrase of the sentence given below which contains and error.

The major difficulty confronting (A) the authorities were a (B) reluctance of the people to talk (C); they had been warned not to say anything (D) to the polic

Solution:

The major difficulty is a singular term and has to be followed by "was" and not "were". Hence (b) is the required option.

QUESTION: 82

Select the ‘’bold’’ word/phrase of the sentence given below which contains and error.

By order (A) of the student council, the wearing of (B) slacks by us (C) girls in school have been permitted (D).

Solution:

"The wearing" is a singular term and has to be followed by "has been permitted"

QUESTION: 83

What is the type of adverb used in the following sentence ?

‘’He did not work hard, therefore he failed’’.

Solution:

In the question "therefore" is the adverb and it is used to express the reason for the action, here the failure of subjects.Thus the adverb present is the adverb of reason.

QUESTION: 84

Choose the word which does not have a meaning similar to the word : STRANGE

Solution:

Strange means something unusual.Interesting is something that is engaging or exciting and is not same as strange.Thus A is the odd one.

QUESTION: 85

Choose the word or phrase which does not have a meaning similar to the word : DESTITUTE

Solution:

Destitute means extremely poor.Affluent means wealthy which is the opposite of destitute.Thus, option A is correct.

QUESTION: 86

Choose the word or phrase which has a meaning opposite to the meaning of the word : IDLE

Solution:

Idle means working in a lazy way.Efficient is working in an organized way to achieve maximum productivity.Thus, A is the antonym of the given word.

QUESTION: 87

Choose the word or phrase which has a meaning opposite to the meaning of the word : UPRIGHT

Solution:

Upright is straight up or vertical.Slant means to lean in a particular direction.Thus, C is the opposite of the given word.

QUESTION: 88

Select the word that closely fits with the definition : ‘’Government by one person’’.

Solution:

Monarchy is a system of government in which one person reigns usually a king or queen.So option A is correct.Dictatorship is a form of government ruled by one person or political entity.Thus, dictatorship type of government need not necessarily be ruled by one man alone.Thus option D is incorrect.

QUESTION: 89

Select the word that closely fits with the definition : ‘’a person living in foreign country’’.

Solution:

Foreigner is a person coming from or born in another country.Thus, Option C fits the definition accurately.

QUESTION: 90

Select the correct meaning of the ‘’UNDERLINED’’ phrase in the sentence given below…..

You must keep your head whatever happens

Solution:

Be self-respecting"keep your head" means to remain calm.Thus option B is right.

QUESTION: 91

Select the correct meaning of the ‘’UNDERLINED’’ phrase in the sentence given below…..

‘’We are usually ‘’taken in’ by sweet talk’

Solution:

The phrase "taken in" means to affect someone deeply. Influence also means to have a powerful affect on someone.Thus, option B is correct.

QUESTION: 92

Fill in the blanks by using preposition(s)..

‘’They were quarrelling …….. something …….. which I did not know.’’

Solution:

"Quarrel in" and "quarrel on" is incorrect. The correct answer has to have quarrel about. For the second blank, "in which" is incorrect. So, the correct answer is (a).

QUESTION: 93

Fill in the blank with the words given below

Despite all it’s ……., a term of enlistment in the Army can be both stirring and satisfying to a college graduate still undecided on a career.

Solution:

A term of enlistment in the army is a matter of prestige.Renown means the same, thus option D is the right choice.

QUESTION: 94

Fill in the blanks with the words given below

Although he has numerous films to his credit and a reputation for technical …. the movie maker lacked originally.All his films were sadly … of the work of others.

Solution:

The second blank has to be filled by a word which shows the dependence of the film maker's work on others.Derivative means imitation of other artists work and is the only word suitable for the second blank.Thus option C is correct.

QUESTION: 95

Fill in the blanks with the words given below

Those interested in learning more about genetics will have to ….. the excellent technical journals where most of the pertinent material is….

Solution:

Only located and found are suitable for the second blank.Here we are talking of those interested in learning, thus suffer through is inapt.Resort to means turning to and is suitable for the first blank.Thus option B is correct

QUESTION: 96

Fill in the blanks with the words given below

The number of turtles has …. because the encroachment of humans on their territory has caused them to ….. their customary breeding places.

Solution:

The encroachment by the humans on turtles territory should have reduced their numbers.Thus, the first blank could be filled by either dwindled or diminished.The encroachment would have caused the turtles to abandon or leave their territory. Thus "shun" is the most suitable word for the second blank.So option C is correct.

QUESTION: 97

Fill in the blanks with the words given below

The newspaper’s former editors remembered him as ….. man whose …… and exhaustive reporting was worth the trouble.

Solution:

The second blank should be filled with a word similar to exhausting.Wearisome means tiring and meticulous means showing attention to detail.Therefore, both are apt here.Cantankerous means bad-tempered and domineering means someone who is dominant.Cantankerous is inapt here.Thus option A is the right choice.

QUESTION: 98

Select the ‘’UNDERLINED’’ word/phrase of the sentence give below which contains error.

The region has a climate so severe that (1) plants growing here (2) rarely had been (3) more than 12 inches high (4)

Solution:

The climate of the place is continually harsh. So, the sentence needs to have simple present instead of "rarely had been"

QUESTION: 99

Select the ‘’UNDERLINED’’ word/phrase of the sentence give below which contains error.

We were all ready (1) for leave to (2) the amusement park when Ram’s car broke down (3); we were forced (4) to postpone our outing.

Solution:

" For leave to" is an incorrect phrase. The correct usage involves using the gerund form of leave followed by for. So, the correct answer has "to leave for".

QUESTION: 100

Select the ‘’UNDERLINED’’ word/phrase of the sentence give below which contains error.

Each (1) one of the dogs in the show ‘’require’’ (2) a ‘’special’’ (3)’’kind of (4) diet.

Solution:

Related tests