RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1)


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 1) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the figure which is different from the rest three.

Solution:

In figure (2), (3), (4) we have 4 compartments but in (1) we have only 2 compartments.
Hence, figure (1) is different from other three figure. 

QUESTION: 2

A tap can fill a tank in 20 minutes. If a leakage is capable of emptying the tank in 60 minutes, the tank will be filled in 

Solution:

Part of the tank filled in one min = 1/20
Part of the tank emptied in one min = 1/60

⇒ Part of the tank to be filled due to leakage in one min = 1/20 - 1/60 = 2/60 = 1/30
∴ Tank will be filled in 30 minutes

QUESTION: 3

National Air Quality Index is determined on the basis of concentration of ________ pollutants.

Solution:

The National AQI is published for every month by CPCB along with a numerical value and a colour code which helps in comparing air pollution levels in cities. It is determined on the basis of concentration of 8 pollutants, including Particulate Matter (PM 2.5, PM 10), sulphur dioxide (SO2), nitrogen dioxide (NO2), carbon monoxide (CO), ozone (O3), ammonia (NH3) and lead (Pb).

QUESTION: 4

Find the mean value of 2, 2, 2, 4, 6, 7.

Solution:

Sum of the given numbers = 2 + 2 + 2 + 4 + 6 + 7 = 23
Mean of the given values = 23/6 = 3.83

QUESTION: 5

Leprosy is also known as

Solution:

Leprosy, also known as Hansen's disease (HD), is a long-term infection by the bacteria Mycobacterium leprae or Mycobacterium lepromatosis. It is not clear how the leprosy germ is spread, but household and prolonged close contact is necessary. The germs probably enter the body through the nose and possibly through broken skin. The germs get in the air through nasal discharge of untreated lepromatous patients.

QUESTION: 6

Till the end of 2015, India has established________research station in Antarctica.

Solution:

The Indian Antarctic Program is a multi-disciplinary, multi-institutional program under the control of vedant National minister for Antarctic and Ocean Research, Ministry of Earth Sciences, Government of India. It was initiated in 1981 with the first Indian expedition to Antarctica.
The program gained global acceptance with India's signing of the Antarctic Treaty and subsequent construction of the Dakshin Gangotri Antarctic research base in 1983, superseded by the Maitri base from 1990. The newest base commissioned in 2015 is Bharati, constructed out of 134 shipping containers

QUESTION: 7

22 – 33 + 43 – 62 = ?

Solution:

From the given data,
⇒ 22 – 33 + 43 – 62 = 4 - 27 + 64 - 36 = 5

QUESTION: 8

The technique used for printing ‘RESERVE BANK OF INDIA’ appearing on the face of the Indian currency notes is 

Solution:

Intaglio printing is the opposite of relief printing, in that the printing is done from ink that is below the surface of the plate.
The design is cut, scratched, or etched into the printing surface or plate, which can be copper, zinc, aluminum, magnesium, plastics, or even coated paper.

QUESTION: 9

Major part of biogas is________.

Solution:

Biogas is a mixture of different gases, major portion in biogas being methane (CH4) and carbon dioxide (CO2). It also contains traces of other gases like hydrogen (H2), Moisture (H2O) , hydrogen sulphide (H2S)etc. Improved digesters used for anaerobic digestion can produce biogas with 65% - 75% methane content.

QUESTION: 10

Pointing to an old man, Surdas said, “His son is my son’s uncle”. How is the old man related to Surdas?

Solution:

We can represent above given information in family diagram,

Therefore Oldman will be Surdas father.

QUESTION: 11

Which one is different from the other three?

Solution:

The lentil (Lens culinaris) is an edible pulse. It is a bushy annual plant of the legume family, known for its lens-shaped seeds. It is about 40 cm (16 in) tall, and the seeds grow in pods, usually with two seeds in each. In South Asian cuisine, split lentils (often with their hulls removed) are known as lentils.

Here, except lentil, the other three are the leafy vegetables.

QUESTION: 12

If in a certain language, SEVEN is coded as TFWFO, how is EIGHT coded in that code?

Solution:

In SEVEN is coded as TFWFO

Now in “EIGHT” will be coded as,

Hence, “EIGHT” will be coded as “FJHIU”.

QUESTION: 13

A generator converts ________.

Solution:

generator is a device that converts mechanical energy to electrical energy for use in an external circuit. Sources of mechanical energy include steam turbines, gas turbines, water turbines, internal combustion engines and even hand cranks.

QUESTION: 14

The approved, LIGO-India project, is related to _________.

Solution:

InDIGO or IndIGO or LIGO  is a consortium of Indian gravitational-wave physicists. This is an initiative to set up advanced experimental facilities for a multi-institutional observatory project in gravitational-wave astronomy.

QUESTION: 15

Losoong festival is popular in

Solution:

The Lasoong festival is the most popular festival of Sikkim. It is usually celebrated at the end of the tenth Tibetan lunar month (usually December). It is the most important festival among the Bhutias in India and is marked by the traditional Chaan dancing and merry-making

QUESTION: 16

What will be the cost of leveling a circular ground of diameter 28 m, if the charges are Rs. 125 per sq.m? (π = 22/7)

Solution:

We know that area of the circle = π × r2 = π × [(28)/2]2 = 616 sq.m
∴ Cost of leveling circular ground = 616 × 125 = Rs. 77, 000

QUESTION: 17

The LCM of two numbers is 66. The numbers are in the ratio 2 : 3. The sum of the numbers is

Solution:

Let the numbers be 2x and 3x
LCM of 2x and 3x = 6x
Given that LCM = 66
⇒ 6x = 66
⇒ x = 66/6 = 11
∴ The numbers are 22 and 33
∴ Sum of the numbers = 22 + 33 = 55

QUESTION: 18

A trader bought 10 kg of rice at Rs. 400 per kg. He sold half the quantity at 20% loss and remaining at 10% profit. What was his net profit or loss in percentage?

Solution:

Cost price of 10 kg of rice = Rs. 400 × 10 = Rs. 4000

Cost price of 5 kg of rice = Rs. 2000 and the cost price of the remaining 5 kg of rice = Rs. 2000

Also given that trader got 20% loss for half of the quantity

We know that loss% = (CP - SP)/CP × 100
⇒ 20 = (2000 - SP)/2000 × 100
⇒ 200000 - 40000 = 100SP
⇒ SP = Rs. 1600
∴ Loss for first half = 2000 - 1600 = Rs. 400

Also given that profit for second half is 10%
⇒ 10 = (SP - 2000)/2000 × 100
⇒ 100SP = 20000 + 200000
⇒ SP = 2200
∴ Profit for second half = 2200 - 2000 = Rs. 200
∴ Net there is a loss of Rs. 200
Final loss % = (net loss/total cost price × 100) = 200/4000 × 100 = 5%

QUESTION: 19

Yeast used in making bread

Solution:

Yeasts are eukaryotic, single-celled microorganisms classified as members of the fungus kingdom.
It serves as a leavening agent which causes the bread to rise (expand and become lighter and softer) by converting the fermentable sugars present in the dough into carbon dioxide and ethanol.

QUESTION: 20

If in a certain language, SUFFIX is coded as USFFXI, how is LONDON coded in that code?

Solution:

In SUFFIX is coded as USFFXI

Similarly, LONDON will be coded as,

Therefore “LONDON” will be coded as “OLDNNO”.

QUESTION: 21

Pointing to Sam in a photograph, Samridhi said, “His brother’s father is the only son of my grandfather”. How is Samridhi related to the Sam in the photograph?

Solution:

The above information we can represent in family diagram,

Sam’s brother’s father is also Sam’s father.
Here we cannot determine gender of “Samridhi” is either brother or sister of “Sam”.
As we can see there in no option of Brother among all available option.
Hence sister will be correct option.

QUESTION: 22

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statements:
All fans are refrigerators.
No refrigerator is T.V.
All refrigerators are computers.

Conclusions:
1. No fan is  T.V.
2. All computers are  T.V.
3. Some computers are T.V.
4. All refrigerators are fans.

Solution:

Drawing a Venn diagram of given statements,

Conclusions:
1. No fan is a T.V → True
2. All computers are T.V → False (it’s possible but not definite, hence false.)
3. Some computers are T.V → False (it’s possible but not definite, hence false.)
4. All refrigerators are fans → False (it’s possible but not definite, hence false.)
Therefore only conclusion 1 will follows. 

QUESTION: 23

Name of the 8th UN Secretary General is

Solution:

Ban Ki-moon is a South Korean diplomat who was the eighth Secretary-General of the United Nations from January 2007 to December 2016.

QUESTION: 24

In a certain code language, if GREECE is coded as 634454 and PART is coded as 7231, then TERRACE will be coded as?

Solution:

If GREECE is coded as 634454 and PART is coded as 7231

Therefore code for “TERRACE” will be “1433254”.

QUESTION: 25

In a certain code language, if BOARD is coded as 45136 and CHALK is coded as 78129, then BLOCK will be coded as?

Solution:

If BOARD is coded as 45136 and CHALK is coded as 78129

BLOCK = 42579
Therefore “BLOCK” will be coded as “42579”.

QUESTION: 26

The following table represents the rainfall (in mm) of five states from June to September in a year.

Consider the information and answer questions based on it.

Q. Which state has the lowest average rainfall?

Solution:

From the given data,

Total rainfall of JK for 4 months = 1100 + 1100 + 1000 + 1200 = 4400

Total rainfall of HP for 4 months = 1100 + 1100 + 1000 + 1300 = 4500

Total rainfall of WB for 4 months = 1400 + 1300 + 1200 + 1000 = 4900

Total rainfall of GA for 4 months = 1000 + 1300 + 1500 + 1700 = 5500

Total rainfall of TN for 4 months = 1200 + 1050 + 1000 + 1100 = 4350

∴ Rainfall is lowest for TN

QUESTION: 27

The following table represents the rainfall (in mm) of five states from June to September in a year.

Consider the information and answer questions based on it.

Q. Which month received the lowest rainfall in the year?

Solution:

Total rainfall for the month of June of five states = 1100 + 1100 + 1400 + 1000 + 1200 = 5800

Total rainfall for the month of July of five states = 1100 + 1100 + 1300 + 1300 + 1050 = 5850

Total rainfall for the month of August of five states = 1000 + 1000 + 1200 + 1500 + 1000 = 5700

Total rainfall for the month of September of five states = 1200 + 1300 + 1000 + 1700 + 1100 = 6300

∴ Rainfall is lowest for the month of August

QUESTION: 28

The following table represents the rainfall (in mm) of five states from June to September in a year.

Consider the information and answer questions based on it.

Q. Which state shows a gradual increase in its rainfall from June to September?

Solution:

From the given data,

Increase of rainfall for JK from June to September = (1200 - 1100) = 100

Increase of rainfall for HP from June to September = (1300 - 1100) = 200

Increase of rainfall for WB from June to September = (1000 - 1400) = - 400

Increase of rainfall for GA from June to September = (1700 - 1000) = 700

Increase of rainfall for TN from June to September = (1100 - 1200) = - 100

∴ GA shows the gradual increase in its rainfall from June to September

QUESTION: 29

Find the 4th proportional to 9, 17 and 27.

Solution:

We know that a : b : : c : x, then x = bc/a
⇒ Fourth proportional x = (17 × 27)/9 = 51

QUESTION: 30

A certain number men agreed to do a work in 20 days. 5 men did not come for work. Others completed the work in 40 days. Find the number of men who had agreed to do the work originally?

Solution:

Let the number of men who agreed to do the work in 20 days be x
⇒ work done by x men = 20x
Also given (x - 5) men will complete the work in 40 days
⇒ work done by (x - 5) men = 40(x - 5)
Since the work done by both are same
⇒ 20x = 40(x - 5)
⇒ 20x - 40x = - 200
⇒ x = 10
∴ No of men who had agreed to do the work originally = 10

QUESTION: 31

The most popular folk dance of Tamil Nadu

Solution:

Karagam dance is a folk dance performed in the Tamil Nadu state of India. It is believed that Karagam is originated in Thanjavur, a village in Tamil Nadu.
The villagers perform this dance in praise of the rain goddess "Mari Amman" and the river goddess "Gangai Amman" as a part of their custom. The idol of Mariamman is carried in procession.

QUESTION: 32

The difference between the ages of two sisters is 4 years when father’s age is 54. Father is elder by 2 years to mother. Younger sister’s age is half of mother’s age. Find the age of elder sister?

Solution:

Let the elder sister's age be x and younger sister's age be y

Given that difference between the ages of two sisters is 4 years
⇒ x - y = 4

Given that father's age is 54, then mother's age = 54 – 2 = 52

Also given that Younger sister's age y = half of the mother's age = 52/2 = 26

∴ Age of elder sister x = y + 4 = 26 + 4 = 30 years

QUESTION: 33

Consider the following information:

‘when’ means ‘x’, ‘you’ means ‘÷’, ‘come’ means ‘-‘ and ‘will’ means ‘+’ then find the value of “8 when 12 will 16 you 2 come 10”?

Solution:

⇒ “8 when 12 will 16 you 2 come 10”
Considering the given information,

⇒ 8 × 12 + 16 ÷ 2 – 10
⇒ 96 + 8 – 10
⇒ 94
Hence, 94 will be the value of 8 when 12 will 16 you 2 come 10.

QUESTION: 34

Which of the following will fit in “?” place in the following series?

AN, BO, CP, DQ,?

Solution:

The relation between terms is as follows,

Hence ER is the correct option.

QUESTION: 35

A car covers the first 30 km at a speed of 60 kmph and the next 20 km at 80 kmph. Find the average speed?

Solution:

Time taken to cover first 30 km = 30/60 = 1/2 = 0.5hr

Time taken to cover next 20 km = 20/80 = 1/4 hr
As we know  average speed = total distance/total time

So avg speed = 50/(0.5+0.25) = 200/3 = 66.67 km/hr

QUESTION: 36

Louis Pasteur was known for discovery of

Solution:

Louis Pasteur was a French chemist and microbiologist whose work changed medicine. He proved that germs cause disease; he developed vaccines for anthrax and rabies; and he created the process of pasteurization.

QUESTION: 37

How many prime numbers are there between the positive integers 60 and 100?

Solution:

Prime numbers between 60 to 100 is 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89 and 97
∴ Total number of prime numbers between 60 to 100 are 8

QUESTION: 38

If the posts of the President and Vice-president fall vacant, who will act as the President of India?

Solution:

The President (Discharge of Functions) Act, 1969 of India provides that the Chief Justice of India (CJI) shall act as the President of India in the event of the offices of both the President and the Vice President being vacant.
When President Zakir Hussain died in office, the Vice President V. V. Giri, acted as the President. Later, Mr. Giri resigned as the Vice President. The CJI, Justice Mohammad Hidayatullah then became the acting President of India.

QUESTION: 39

Find the odd one out in relation world heritage sites.

Solution:

All the option except Rashtrapati Bhavan is a world heritage site. A World Heritage Site is a place that is listed by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) as of special cultural or physical significance.

QUESTION: 40

Find the HCF & LCM of 16, 24?

Solution:

From given data,
Factors of 16 are 1, 2, 4, 8, 16
Factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24
∴ Highest common factor (HCF) is 8
LCM of 16, 24 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 = 16 × 3 = 48

QUESTION: 41

The ratio of marks obtained by a student in 3 subjects was 1 : 2 : 3. The school decided to allow grace marks of 5% for each subject. Find the student’s new ratio?

Solution:

Given that ratio of marks in 3 subjects was x : 2x : 3x
Also given that 5% grace is allowed in each subject
⇒ Ratio's will become = 5x/100 : 10x/100 : 15x/100 = 5x : 10x : 15x = 1 : 2 : 3

QUESTION: 42

Look carefully at the below given figure. The total number of triangles in the figure are:

Solution:


As shown in above diagram there are total 15 triangles.

QUESTION: 43

Cell phone : Communication ∷ Cycle : ?

Solution:

Cell phone is used for communication.In similar manner Cycle is used for Transportation.The other given option does not stand valid as per the relationship of cellphone and communication

QUESTION: 44

Find the odd one out.

Solution:

Silicon Valley is a nickname for the southern portion of the San Francisco Bay Area, in the northern part of the U.S. state of California.  All the other valley are found in India.

QUESTION: 45

Read the statement and select a conclusion from the given alternatives:

Statement:
Today in the world population of several thousand billion, the majority of woman have to live under men who refuse the right to dissent.

Conclusions:
I. Women are indifferent to personal liberty and the right to dissent.
II. Women desire personal liberty and the right to dissent.

Solution:

The words ‘have to’ suggest that most people are forced to live under rules which refuse them personal liberty and the right to dissent. This means that they are not indifferent to these rights however they might have a desire for them. So, only II follows.

QUESTION: 46

Directions: GIven below are two statements, out of which one is the cause and which one is the effect, or if both of them are effects of independent causes or both of them are independent of each other.

Statement:
I. The domestic price of petrol has gone down.
II. The international price of crude oil has decreased.

Solution:

If the international price of petrol decreases, then the domestic price of crude oil decreases. Therefore, statement II is the cause and statement I is the effect.

QUESTION: 47

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives.

Statements:
Some bottles are boxes.
Some boxes are crows.
Some crows are red.

Conclusions:
1. Some bottles are red.
2. No box is red.
3. No bottle is red.
4. Some boxes are red.

Solution:

Drawing a minimum possible Venn diagram of given statement,

 

Conclusions:
1. Some bottles are red → False (as there are possibility of this conclusion but nothing is definite about this therefore false conclusion.)

2. No box is red → False (as there are possibility of this conclusion but nothing is definite about this therefore false conclusion.)

3. No bottle is red → False (as there are possibility of this conclusion but nothing is definite about this therefore false conclusion.)

4. Some boxes are red → False (as there are possibility of this conclusion but nothing is definite about this therefore false conclusion.)

Here conclusion 1 and conclusion 3 form a complimentary pair and conclusion 2 and 4 also form a complimentary pair.

Therefore either conclusion 2 and conclusion 4 and either conclusion 1 and 3 will follows. 

QUESTION: 48

Which one is not a network protocol?

Solution:

Hypertext Markup Language (HTML) is not the network protocol, it is the standard markup language for creating web pages and web applications. With Cascading Style Sheets (CSS) and JavaScript, it forms a triad of cornerstone technologies for the World Wide Web.

QUESTION: 49

cosec (90° - θ) = ?

Solution:

We know that cosec θ is positive in first quadrant
⇒ cosec (90° - θ) = sec θ

QUESTION: 50

During morning walk, a man covers a distance of 3 km, 4 km, 3.5 km, 5km and 4.5 km from Monday to Friday, respectively. How much distance should he cover on two more days, so that his average per week becomes 4 km per day?

Solution:

Let the distance covered in two more days be x km
⇒ (3 + 4 + 3.5 + 5 + 4.5 + x)/7 = 4
⇒ 20 + x = 28
⇒ x = 28 - 20 = 8
∴ Distance covered in two more days = 8 km

QUESTION: 51

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statements:
Some chalks are bikes.
All bikes are orange.
Some orange are yellow.

Conclusions:
1. All chalks are orange.
2. Some yellow are orange.
3. Some bikes are yellow.
4. All orange are bikes.

Solution:

Let’s draw a Venn diagram of given statements,

Conclusions:
1. All chalks are orange → False
2. Some yellow are orange → True (as it is shown in above diagram)
3. Some bikes are yellow → False (as this conclusion is being a possibility but nothing is definite about it therefore alone it is a false statement)
4. All orange are bikes → False (as this conclusion is being a possibility but nothing is definite about it therefore it is alone a false statement)

Therefore, only conclusion 2 follows. 

QUESTION: 52

Which one is anti-virus?

Solution:

Dr.Web Anti Virus for Android offers basic malware protection that includes a real-time scanner for downloaded files.

CryptoLocker ransomware is a file-encrypting ransomware, which encrypts the personal documents found on victim's computer using RSA-2048 key (AES CBC 256-bit encryption algorithm), then displays a message which offers to decrypt the data if a payment of about 2.05 Bitcoins, or approximately $1300 is made

QUESTION: 53

Pointing to a photograph, Sangeeta says, “This man’s son’s sister is my mother - in - law”. How is the Sangeeta’s husband related to the man in the photograph?

Solution:

With the given information above we can draw a family diagram,

Hence, Sangeeta’s husband is grandson of man in photograph.

QUESTION: 54

Read the statement and select a conclusion from the given alternatives:

Statement:
Steel Authority Of India Limited Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal.

Conclusions:
I. Previously India had to import steel.
II. In this regard, it can soon become a foreign exchange earner.

Solution:

As statement is given: “Steel Authority Of India Limited Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal.”

Hence, we can conclude that previously India had shortage of steel, and previously India had to import steel.

But nothing in the statement gives us the knowledge that in future India might become a foreign exchange earner, hence, conclusion II does not follow. 

The correct answer is option (1). Only conclusion I follows.

QUESTION: 55

Statements followed by some conclusions are given below.

Statement:
1. M > L > N
2. N = R

Conclusions:
I. R > L
II. R < M
Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Solution:

Conclusion 1:
R > L From statements we write, L > N, and N = R, So L > R, hence this conclusion is wrong.

Conclusion 2:
R < M From statements we write, M > N, and N = R, so M > R, hence this conclusion is right.
Hence only conclusion II follows.

QUESTION: 56

Name the country whose currency is not called ‘Rupee’.

Solution:

The Burmese Kyat is the currency of Myanmar (Burma). The currency rankings show that the most popular Myanmar (Burma) Kyat exchange rate is the MMK to USD rate.

QUESTION: 57

Find the value of y(y4 - y2 - y) when y = 5.

Solution:

From the given data,

⇒ y(y4 - y2 - y) = 5 × (54 - 52 - 5) = 5 × (625 - 25 - 5) = 2975

QUESTION: 58

A man purchased a cycle for Rs. 3,000/ - and agreed to pay 12% on the amount as interest. He repaid principal and interest in 12 equal monthly installments. Find the amount of each installment.

Solution:

From given data,
Principal P = Rs. 3000
Rate R = 12%
Time T = 1/12 year
Amount divided into 12 months = Rs.3000/12 = Rs. 250
Simple interest for one month = P × T × R/100 = 3000 × 1/12 × 12 /100 = Rs. 30
∴ Amount for each installment = 250 + 30 = Rs. 280

QUESTION: 59

The aim of the Civil Disobedience Movement of 1929 was

Solution:

On March 12, 1930, Indian independence leader Mohandas Gandhi begins a defiant march to the sea in protest of the British monopoly on salt, his boldest act of civil disobedience yet against British rule in India.

QUESTION: 60

Look carefully at the given figure.
What is the total number of rectangles or square in the figure?

Solution:


As we can see in above diagram there are total 9 rectangle.

QUESTION: 61

Consider the following information ÷ means ×, × means +, + means – and – means ÷,

then find the value of 16 × 3 + 5 – 2 ÷ 4. 

Solution:

16 × 3 + 5 – 2 ÷ 4 = ?
Considering the given information,

⇒ 16 + 3 – 5 ÷ 2 × 4 = ?
⇒ 16 + 3 – 10 = ?
⇒ 9 = ?
Therefore,
? = 9

QUESTION: 62

Motion of spinning ‘top’ is an example of

Solution:

A centripetal force is a force that makes a body follow a curved path. Its direction is always orthogonal to the motion of the body and towards the fixed point of the instantaneous center of curvature of the path.

QUESTION: 63

An event happening once in 4 years is described as

Solution:

An event occurring every four years, as an anniversary or its celebration is referred to as Quadrennial. When it happen every two year it is referred to as biennial and for three year it is referred as Triennial.If it occur every year it is reffered to as perennial

QUESTION: 64

The greenhouse gas which is called laughing gas is

Solution:

Nitrous oxide, commonly known as laughing gas or nitrous, is a chemical compound, an oxide of nitrogen with the formula N2O. At room temperature, it is a colorless, odorless non-flammable gas, with a slightly sweet taste. 

QUESTION: 65

Which of the following is not true in relation to the Global Positioning System?

Solution:

GPS or Global Positioning System is a network of orbiting satellites that send precise details of their position in space back to earth. The signals are obtained by GPS receivers, such as navigation devices and are used to calculate the exact position, speed and time at the vehicle's location.It is also used to predict disaster, cyclones and hurricanes 

QUESTION: 66

Nurse : Ward ∷ Teacher : ?

Solution:

Nurse check the patient in the ward, similarly teacher teaches the students in class.

QUESTION: 67

Which one is called the dwarf planet?

Solution:

Pluto is a dwarf planet in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune. It was the first Kuiper belt object to be discovered. Pluto was discovered by Clyde Tombaugh in 1930 and was originally considered to be the ninth planet from the Sun

QUESTION: 68

A bus runs at 50 kmph. If the speed is increased by 10 kmph, it will cover 20 km more in the same time. Find the actual distance covered?

Solution:

Let the distance covered by 50kmph be x km

Given that if the speed is increased by 10 kmph, then the distance covered is (x + 20) km

Also given that time is same for both the cases
⇒ x/50 = (x + 20)/60
⇒ 50x + 1000 = 60x
⇒ 1000 = 10x
⇒ x = 1000/10 = 100 km
∴ Actual distance covered = 100 km

QUESTION: 69

A path of 2.5 m width surrounds a rectangular garden of length 10 and breadth 8 m. Area of the garden, inclusive of the path is

Solution:

Given that path has width 2.5 m
Length of the garden inclusive of the path = 10 + 2(2.5) = 15
Breadth of the garden inclusive of the path = 8 + 2 (2.5) = 13
∴ Area of the garden, inclusive of the path = length × breadth = 15 × 13 = 195 sq.m

QUESTION: 70

A statement followed by some conclusions is given below.

Statement: 
Unlike Aryabhata, the moon is a natural satellite of the Earth.

Conclusions:
I. Aryabhatta is not a satellite.
II. Moon is the star and Aryabhatta is a satellite.

Find which of the given conclusions logically follow from the given statement

Solution:

Aryabhatta is an artificial satellite while the moon is a natural satellite of the earth.

QUESTION: 71

The surface-to-air, Akash missile, was test fired from

Solution:

Dr. Abdul Kalam Island, formerly known as Wheeler Island, is an island off the coast of Odisha, India, approximately 150 kilometres from the state capital Bhubaneshwar. The Integrated Test Range missile testing facility is located on the island

QUESTION: 72

Consider the following information: A stands for +, B stands for -, C stands for x then find the value of (10 C 4) A (4 C 4) B 6?

Solution:

⇒ (10 C 4) A (4 C 4) B 6
Considering the given information,

⇒ (10 × 4) + (4 × 4) – 6
⇒ 40 + 16 – 6

⇒ 50
Therefore value of (10 C 4) A (4 C 4) B 6 will be 50. 

QUESTION: 73

The arithmetic mean of the marks scored by students of a class is 58. 20% of them secured a mean score of 60. The mean score of another 30% of the students was 40. The mean score of the remaining students is 

Solution:

As per the given data,
Let the required mean score be x,
Then 20/100 × 60 + 30/100 × 40 + 50/100 × x = 58
⇒ 1200 + 1200 + 50x = 5800
⇒ 2400 + 50x = 5800
⇒ 50x = 5800 - 2400 = 3400
⇒ x = 3400/50 = 68

QUESTION: 74

An article was sold for Rs. 2100 at a profit of 25%. What is its cost price?

Solution:

Let the cost price be Rs. x
We know that profit % = (Selling price - cost price)/cost price × 100
⇒ 25 = (2100 - x)/x × 100
⇒ 25x + 100x = 210000
⇒ 125x = 210000
⇒ x = 1680
∴ Cost price x = Rs. 1,680

QUESTION: 75

________extinguishes fire.

Solution:

Carbon dioxide extinguishers work because carbon dioxide molecules are heavier than oxygen molecules. When the liquid carbon dioxide inside theextinguisher expands into a gas, the carbon dioxide pushes out any oxygen surrounding the fire.

QUESTION: 76

Which of the following is in ascending order?

Solution:

Ascending order is the order of smaller value to the bigger value.
i.e. 0.65, 0.67, 0.76, 0.86
∴ Option C is the answer.

QUESTION: 77

Name the security force which does not fall under Union Home ministry.

Solution:

The Railway Protection Force (RPF) is a security force of India entrusted with protecting railway passengers, passenger area and railway property of the Indian Railways.
This is the only central armed police force (CAPF, commonly known as para military force) which has the power to arrest, investigate and prosecute criminals. The force is under the authority of Ministry of Railways (India).

QUESTION: 78

Who is considered to be the ‘father of modern genetics’?

Solution:

Gregor Mendel is usually considered to be the founder of modern genetics. Though farmers had known for centuries that crossbreeding of animals and plants could favor certain desirable traits, Mendel's pea plant experiments conducted between 1856 and 1863 established many of the rules of heredity.

QUESTION: 79

If x + y = 19 and x – y = 7, then xy = ?

Solution:

From given data, we get

⇒ x + y = 19    - - - equation (1)
⇒ x - y = 7   - - - equation (2)

By adding equation (1) and equation (2), we get
⇒ 2x = 26
⇒ x = 13
Substitute x = 13 in equation (1), we get
⇒ 13 + y = 19
⇒ y = 6
∴ xy = 13 × 6 = 78

QUESTION: 80

A shop keeper purchase 10 kg of rice and 20 kg of sugar at Rs. 75 and Rs. 85 per kg respectively. On selling, he gained 20% on rice and 10% on sugar. What was the total sale price?

Solution:

From the given data,

Cost price of 10 kg of rice = 10 × 75 = Rs. 750
Cost price of 20 kg of sugar = 20 × 85 = Rs. 1700
Given that profit for rice is 20% and profit for sugar is 10%
We know that profit = Cost price × profit% /100 = 750 × 20/100 = Rs. 150
⇒ Selling Price of rice = cost price of rice + profit on rice = 150 + 750 = Rs. 900
Also for profit 10% for sugar
⇒ Profit on sugar = 1700 × 10/100 = Rs. 170
⇒ Selling Price of sugar = Cost price of sugar + profit on sugar = 1700 + 170 = Rs. 1870
∴ Total sale = SP of rice + SP of sugar = 900 + 1870 = Rs. 2770

QUESTION: 81

cos2 90° + cosec2 90° - cot2 45° = ?

Solution:

From the given data,
⇒ cos2 90° + cosec2 90° - cot2 45° = (0)2 + (1)2 - (1)2 = 0

QUESTION: 82

The British Government agreed to grant independence to India in 

Solution:

The British Government agreed to grant independence to India in 1946

QUESTION: 83

Consider the following information:
$ means +, ≠ means -, @ means x and * means ÷ then find the value of 16 $ 4 @ 5 ≠ 72 * 8?

Solution:

⇒ 16 $ 4 @ 5 ≠ 72 * 8
Considering the given information,

⇒ 16 + 4 × 5 – 72 ÷ 8
⇒ 16 + 20 – 9
⇒ 27
Therefore value of “16 $ 4 @ 5 ≠ 72 * 8” will be “27”.

QUESTION: 84

Four pairs of words are given. Find the odd one out.

Solution:

Saturn is a planet,Sun is a star and Titan is a satellite of Saturn but milkway is not a constellation.
It is a galaxy in which solar system is found.

QUESTION: 85

Mac OS was introduced by

Solution:

The family of Macintosh operating systems developed by Apple Inc. includes the graphical user interface-based operating systems it has designed for use with its Macintosh series of personal computers since 1984, as well as the related system software it once created for compatible third-party systems.

QUESTION: 86

A recently discovered bird species named ‘Himalayan Forest Thrush’ was found in________.

Solution:

The Himalayan thrush or Himalayan forest thrush is a species of bird described in 2016 and separated out from the alpine thrush Zoothera. The species breeds from Sikkim and Darjeeling in India and extends into northwest Yunnan in China. The species differs in its song from that of the alpine thrush. 

QUESTION: 87

As per India State Forest Report 2015, _______ has the largest forest cover in terms of its area. 

Solution:

State of Forests Report is published by the Forest Survey of India (FSI) on a biennial basis since 1987. Forest cover of the country is mapped through indigenous RESOURCESAT - 2 satellite data with a LISS III sensor. State with largest total forest cover: Madhya Pradesh having 77,462 sq km

QUESTION: 88

Jantar Mantar in Delhi was built by Maharaja_______.

Solution:

The Jantar Mantar monument in Jaipur, Rajasthan is a collection of nineteen architectural astronomical instruments, built by the Rajput king Sawai Jai Singh II, and completed in 1734 CE.He constructed five Jantar Mantars in total, in New Delhi, Jaipur, Ujjain, Mathura and Varanasi

QUESTION: 89

Read the statement and select a conclusion from the given alternatives:

Statement:
The school management has asked the four teachers either to resign by tomorrow or face forcible ejection. Three of them had resigned till yesterday morning.

Conclusions:
I. The teachers who did not resign yesterday will resign tomorrow.
II. The school management will terminate the services of one teacher.

Solution:

As given in statement “The school management has asked the four teachers either to resign by tomorrow or face forcible ejection. Three of them have resigned till yesterday morning.”

Here we can conclude that the remaining teacher either has to resign or his/her service will be terminated. That's why either conclusion will be true depending on what they do.

Therefore either I or II follows.

QUESTION: 90

The sum of two positive integers is 34 and their difference is 8. Find their product.

Solution:

Let the two positive numbers be x and y
From the given data,
⇒ x + y = 34    - - - - equation (1)
⇒ x - y = 8  - - - equation (2)
By adding equation (1) and equation (2), we get
⇒ 2x = 42
⇒ x = 42/2 = 21
Substitute x = 21 in equation (1)
⇒ x + y = 34
⇒ 21 + y = 34
⇒ y = 34 – 21 = 13
∴ Their product = xy = 21 × 13 = 273

QUESTION: 91

Choose the figure which is different from the rest four.

Solution:

Each one of the figures, except fig. (4), is formed by three line segments.

QUESTION: 92

After entering Bangladesh, the main branch of the Ganges is known as ________.

Solution:

The Padma is a major river in Bangladesh.It is the main distributary of the Ganges, flowing generally southeast for 120 kilometres to its confluence with the Meghna River near the Bay of Bengal

QUESTION: 93

Rearrange the jumbled letters to make meaningful words and then select the one which is different.

Solution:

LOWELY is written as YELLOW
IFER is written as FIRE
THIWE is written as WHITE
WRONB is written as BROWN
All above are name of colour except FIRE.
Hence IFER is different.

QUESTION: 94

Look carefully at the below given figure. The total number of parallelograms in the figure is

Solution:




 

As shown in above diagram there are 18 parallelograms. 

QUESTION: 95

Study the following figure and answer the questions given below:

Q. By which letter, the people who live in nuclear family are neither Unmarrried nor Professors represented by.

Solution:


As we can see in above diagram T represent the people who live in nuclear family but are neither Unmarrried nor Professors. 

QUESTION: 96

Study the following figure and answer the questions given below:

Q. By which letter, the Unmarried Professors who live in nuclear family are represented?

Solution:


As shown per above diagram, Q represent the Unmarried Professors who live in nuclear family are represented.

QUESTION: 97

Study the following figure and answer the questions given below:

Q. By which letter, the Unmarried people who live in nuclear family but not are college professors are represented?

Solution:


As per shown in above diagram, S represent the Unmarried people who live in nuclear family but not are College Professors.

QUESTION: 98

Directions: Consider the following information and answer questions based on it.

Six cars S, T, V, W, X and Y are parked in parking lot, in a random order, from left to right, such that –
A. T is parked on the extreme right.
B. V is parked to the immediate right of Y and is one car away from W.
C. X is to the immediate left of T and is three cars away from S.

Q. Which of the following statement is true?

Solution:

1. T is parked on the extreme right.

2.X is to the immediate left of T and is three cars away from S

3. V is parked to the immediate right of Y and is one car away from W.

From here we can say that between X and Y there is only one car.

QUESTION: 99

Directions: Consider the following information and answer questions based on it.

Six cars S, T, V, W, X and Y are parked in parking lot, in a random order, from left to right, such that –
A. T is parked on the extreme right.
B. V is parked to the immediate right of Y and is one car away from W.
C. X is to the immediate left of T and is three cars away from S.

Q. W is to the immediate right of

Solution:

1. T is parked on the extreme right.

2.X is to the immediate left of T and is three cars away from S

3. V is parked to the immediate right of Y and is one car away from W.

From here we can say that W is immediate right of S.

QUESTION: 100

Directions: Consider the following information and answer questions based on it.

Six cars S, T, V, W, X and Y are parked in parking lot, in a random order, from left to right, such that –
A. T is parked on the extreme right.
B. V is parked to the immediate right of Y and is one car away from W.
C. X is to the immediate left of T and is three cars away from S.

Q. Which car is parked to the immediate left of X?

Solution:

1. T is parked on the extreme right.

2.X is to the immediate left of T and is three cars away from S

3. V is parked to the immediate right of Y and is one car away from W.

From here we can say that V is parked to the immediate left of X.