RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2)


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 2) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ritesh sold a pen for Rs. 36 with a profit of 20%. If it were sold for Rs. 33, then what could be the percentage of profit or loss?

Solution:

As per the given data,

Let the cost price of the pen be Rs.x

⇒ Profit % = (SP - CP)/CP × 100

⇒ 20 = (36 - x)/x × 100

⇒ 20x = 3600 - 100x

⇒ 120x = 3600

⇒ x = 30

∴ Cost price of the pen is Rs.30

Also given that he sold the pen at Rs.33

By comparing with cost price of the pen Rs.30 with selling price of the pen Rs.33, we can say it as profit

⇒ Profit % = (33 - 30)/30 × 100 = 10 %

∴ Percentage of profit is 10%

QUESTION: 2

When two liquids do not mix with each other to form a solution, what is it called?

Solution:
  • The two liquids that can't dissolve in each other or the two liquids in which diffusion can't takes place are called immiscible liquids. They can’t form homogeneous mixtures.For example- Water and oil.
  • When two liquids can be mixed to form homogeneous mixtures they are called miscible liquids.

For example- Alcohol and water.

Extra Information:

QUESTION: 3

If the angles of the triangle are in the ratio of 1 : 4 : 7, the find the ratio of the greatest angle to the smallest angle?

Solution:

Let the angles of a triangles are in the ratio of x : 4x : 7x

We know that sum of the angles in a triangle = 180°

⇒ x + 4x + 7x = 180°

⇒ 12x = 180

⇒ x = 15°

∴ Smallest angle = 15°

Greatest angle = 7x = 7(15) = 105°

Ratio of the greatest angle to the smallest angle = 105 : 15 = 7 : 1

QUESTION: 4

9876 + 34.567 - ? = 9908.221

Solution:

⇒ 9876 + 34.567 - ? = 9908.221

⇒ 9910.567 - ? = 9908.221

⇒ ? = 9910.567 - 9908.221 = 2.346

QUESTION: 5

Direction: Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

EARSUQ → SQUARE → An equally four sided geometrical shape.

ONGPOYL → POLYGON → A multiple sided geometrical shape.

NAEGRCELT → RECTANGLE → A four sided geometrical shape with two sides having equal length and other two sides having equal breadth.

RGETESNH → GREENTHS → The green growth or verdure. The greenery of anything.

Clearly, RGETESNH is not related to mathematics and is the odd one out.

QUESTION: 6

Who was responsible for building the Great Wall of China?

Solution:
  • Qin Shi Huang was the First Emperor of a unified China
  • Qin Shi Huang ordered the construction of The Great Wall of China to protect China from its enemies and invaders from the North, especially the Mongols.
QUESTION: 7

Boxing is related to Ring in the same way as Tennis is related to

Solution:

Boxing is performed in a Ring. Similarly, Tennis is played in a court.

Therefore, Court is the correct answer.

QUESTION: 8

The famous tennis player Steffi Graf belongs to which among the following countries?

Solution:
  • Stefanie Maria Graf was born on June 14, 1969, in Mannheim, West Germany.
  • Graf won 22 Grand Slam singles titles; in 1988, she had a "Golden Slam," winning all four major competitions and Olympic gold in one calendar year.
  • Graf retired from tennis in 1999.
QUESTION: 9

4 years ago, the ratio of Vikas’s to Rahul’s age was 3 : 5. After 6 years, this ratio would become 4 : 5. Find present age of Rahul?

Solution:

Let the present age of vikas and Rahul be x and y

Given that 4 years ago, the ratio of Vikas’s to Rahul’s age was 3 : 5

⇒ (x - 4)/(y - 4) = 3/5

⇒ 5x - 20 = 3y - 12

⇒ 5x - 3y = 8          ----equation (1)

Also given that after 6 years, this ratio would become 4 : 5

⇒ (x + 6)/(y + 6) = 4/5

⇒ 5x + 30 = 4y + 24

⇒ 5x - 4y = - 6          ----equation (2)

By subtracting equation (2) from equation (1), we get

y = 14

∴ Present age of Rahul y = 14 years

QUESTION: 10

Which planet is the nearest in size to Earth?

Solution:
  • The planet Venus is almost equal in size to the planet Earth. The radius of planet Earth is 6,371 km, whereas the radius of Planet Venus is 6,052 Km.
  • Both Earth and Venus are rocky planets, which has almost the same density. The Earth and Venus often known as planetary twins, only because of the similarity in size and mass.
QUESTION: 11

A wholesaler purchased 7 hair clips for a rupee. How many for a rupee must he sell to get profit of 40%?

Solution:

Let the required number be x

⇒ 40 =  × 100

⇒ 2/5 = 7/x - 1

⇒ 2/5 + 1 = 7/x = 7/5 = 7/x

⇒ x = 5

∴ He has to sell 5 pair of clips for a rupee to get profit of 40%

QUESTION: 12

Which king’s story is the subject of the play Mudrarakshasa?

Solution:
  • Mudrarakshasa means (“Minister Rakshasa and His Signet Ring”).
  • The Mudrarakshasa is a historical play in Sanskrit byVishakhadatta.
  • He dramatized the paradox that a ruler has to have complete confidence in the minister who is ruling his state.
  • It narrates the ascent of the king Chandragupta Maurya to power.
  • The title Mudrarakshasa refers to the signet ring of Rakshasa which was stolen by Chanakya’s spy.
  • Chanakya was reportedly the chief minister to the Chandragupta Maurya.

Did you know:Arthsastra is attributed to Chanakya.

QUESTION: 13

Aparna changes the marked price of an item to 50% above its C.P. What % of discount allowed in approximately to gain 10%?

Solution:

As per the given data,

Let the cost price be Rs. 100, then marked price = Rs.150

Given required gain = 10%

∴ Selling price = Rs. 110

We know that discount = Marked price - selling price

So, discount = 150 - 110 = 40

Discount percentage = 40/150 × 100 = 26.66% (nearly 27%)

QUESTION: 14

How many princely states were there in India at the time of Independence?

Solution:
  • At the time of independence , there were around 565 pricely states which were ruled by different kings and were not formally part of the British.
  •  Rest of the regions made up for the British India.
  • The British India had 17 Provinces and 565 princely states, before 1947.
QUESTION: 15

Milk of Magnesia is used as a ________.

Solution:
  • Milk of Magnesia is another name for magnesium hydroxide.
  • Milk of Magnesia is used as a laxative to relieve occasional constipation (irregularity) and as an antacid to relieve indigestion, sour stomach, and heartburn.
QUESTION: 16

If (7x + 5)° and (x + 5)° are complementary angles, then find value of x ?

Solution:

Given that (7x + 5)° and (x + 5)° are complementary angles

⇒ (7x + 5) + (x + 5) = 90°

⇒ 8x + 10 = 90

⇒ 8x = 80

⇒ x = 10

∴ The value of x is 10

QUESTION: 17

In which Schedule of the Constitution of India is the list of States and Union Territories were given?

Solution:
  • First schedule contains the list of states and union territories.
  • First schedule comprises
  • Indian constitution has 12 schedules.

How to remember 12 schedules?

Trick:Tears of Old PM

1st Schedule: T – Territory

2nd Schedule: E – Enrolment

3rd Schedule: A – Affirmations/Oaths

4th Schedule: R – Rajya Sabha

5th Schedule: S – Scheduled Areas

6th Schedule: O – Other Scheduled Areas

7th Schedule: F – Federal Structure

8th Schedule: O – Official Languages

9th Schedule: L – Land Reforms

10th Schedule: D – Defection

11th Schedule: P – Panchayats

12th Schedule: M – Municipality

QUESTION: 18

In the following question, select the related number from the given alternatives.
3 : 243 : : 5 : ?

 

Solution:

The logic followed is:

3= 243. Therefore, 5= 3125

Hence, the correct answer is 3125.

QUESTION: 19

Who invented the bifocal glasses?

Solution:
  • The American scientist Benjamin Franklininvented bifocals .
  • Bifocals are eyeglasses with two distinct optical powers.
  • Bifocals are commonly prescribed to people with presbyopia who also require a correction for myopia, hyperopia, and/or astigmatism.
QUESTION: 20

Which is the fastest land animal in the World?

Solution:
  • Cheetahs are the world’s fastest land animal, capable of reaching speeds of up to 70 mph.
  • Cheetahs are also very fast accelerators, and can ramp up their speed four times faster than human beings can.
  • Cheetahs are currently classified as “vulnerable” by the IUCN.
QUESTION: 21

If 70% of 5/7th of a number is 90, find the number?

Solution:

Let the number be x

⇒ 70% of 5/7th of x = 90

⇒ 70/100 × 5/7 × x = 90

⇒ 350/700 × x = 90

⇒ x = 90 × 700/350 = 180

QUESTION: 22

What does PDA stand for?

Solution:
  • PDA stands for Personal Digital Assistant, a handheld device that combines computing, telephone/fax, Internet and networking features.
  • A typical PDA can function as a cellular phone, fax sender, Web browser and personal organizer.
QUESTION: 23

Rearrange the jumbled up letters in their natural sequence and find the odd one out.

Solution:

SAMR → MARS → a planet.

MOETC → COMET → an icy astronomical bodies.

USVNE → VENUS → a planet.

PUJIERT → JUPITER → a planet.

Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, and Neptune are planets in our solar system.

Comets are icy bodies in space that release gas or dust.

Therefore, MOETC is the odd one out.

QUESTION: 24

Pihu and Aayu are running on a circular track of diameter 28 m. Speed of Pihu is 48 m/s and that of Aayu is 40 m/s. They start from the same point at the same time in the same direction. When will they meet again for the first time?

Solution:

As per the given data,

Length of the circular track = π × d = π × 28 m

Given that Pihu and Aayu are running in the same direction at the same point

We know that when two persons A and B running around a circular track of length L mts with speed of a, b m/s in the same direction

They meet each other at any point on the track = L/(a - b) sec

= 28 π/(48 - 40)

= 11 sec

QUESTION: 25

Which of the following is a vertebrate?

Solution:
  • Verebrates typically have a bony or cartilaginous spinal column.
  • The five most well known classes of vertebrates (animals with backbones) are mammals, birds, fish, reptiles, amphibians.
  • Since kiwi belongs to the birds group, they are vertebrates.
  • Kiwis are pear-shaped, flightless birds.
  • They are native to the New Zealand.
QUESTION: 26

Which of the following refers to the hypothesis which is confirmed by varied tests?

Solution:
  • A hypothesis is a suggested explanation for an observable phenomenon among multiple phenomena.
  • A theory is a tested, well-substantiated explanation for a set of verified, proven factors.
  • When hypothesis are confirmed by varied tests then it becomes theory.
  • A theory is always backed by evidence; a hypothesis is only a suggested possible outcome, and is testable and falsifiable.
QUESTION: 27

In a number system, on dividing 11509 by a certain number, Mukesh gets 71 as quotient and 7 as remainder. What is the divisor?

Solution:

As per the given data,

We know that dividend = divisor × quotient + remainder

⇒ 11509 = divisor × 71 + 7

⇒ 11502 = divisor × 71

⇒ Divisor = 162

QUESTION: 28

Who replaced B. S. Bassi as the Delhi Police Commissioner?

Solution:

1979-batch IPS officer Alok Kumar Verma took over as the Commissioner of Police of Delhi replacing B.S. Bassi, on March 1, 2016.

QUESTION: 29

Find the degree of the polynomial 8x4 + 2x2y3 + 4?

Solution:

Degree of the polynomial in 8x4 + 2x2y3 + 4 is 5

QUESTION: 30

What denotes learned and shared beliefs and behaviors?

Solution:
  • Culture is defined as the learned and shared behaviors, beliefs, attitudes, values, and material objects that characterize a particular group or society.
  • Ethnicity is the fact or state of belonging to a social group that has a common national or cultural tradition
  • Descent is defined as the origin or background of a person in terms of family or nationality.
  • Group is a set of people, organizations, or things which are considered together because they have something in common.
QUESTION: 31

12 men and 16 women together can complete a work in 4 days. It takes 80 days for man alone to complete the same work, then how many days would be required for one woman alone to complete the same work?

Solution:

Work done by men in one day = 1/80

Work done by 12 men in one day = 12/80

Work done by 12 men and 16 women in one day = 1/4

∴ Work done by 16 women in one day = 1/4 - 12/80 = 1/10

Work done by one women in one day = 1/10 × 1/16 = 1/160

∴ 160 days are required for one women alone to complete the same work 

QUESTION: 32

Direction: Below are given statements followed by two conclusions I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

Statements:
Some buds are flowers.
All flowers are trees.
All trees are leaves.

Conclusions:
I. Some leaves are buds.
II. All flowers are leaves.

Decide which of the below options logically follows the given conclusions.

Solution:


I. Some leaves are buds → True.
II. All flowers are leaves → True.

Hence, Both conclusionI and II follow.

QUESTION: 33

Knife is an example for

Solution:
  • A wedge is simply a triangular tool, often made of metal, wood, stone or plastic. It is thick on one end and tapers to a thin or sharp edge on the other end, technically it is an inclined plane that moves.
  • A wedge may be attached to a handle to make it easier to use. Good examples of wedges are nails, knives and axes.
QUESTION: 34

Find the total Simple Interest on Rs. 500 at 7% per annum, on Rs. 700 at 10% per annum and on Rs. 1000 at 4% per annum for 3 years?

Solution:

We know that S.I = P × T × R/100 where S.I = Simple Interest

⇒ S.I1 = 500 × 1 × 7/100 = Rs.35

⇒ S.I= 700 × 1 × 10/100 = Rs.70

⇒ S.I3 = 1000 × 1 × 4/100 = Rs.40

∴ Total simple interest for 3 years = 3 (S.I1 + S.I+ S.I3) = 3(35 + 70 + 40) = 3(145) = Rs.435 

QUESTION: 35

Who invented the mobile phone?

Solution:
  • The mobile or cell phone was invented by Martin Cooper an American engineer, Motorola researcher and executive.
  • Motorola took 3 months to build the 10 inches long and 2.5 pound prototype of Martin Cooper's design. The prototype was nicknamed as "the brick".
  • The first call using it was placed also by Martin Cooper.
QUESTION: 36

If ‘ + ’ means ‘multiplication, ‘ - ’ means ‘division’, ‘×’ means ‘subtraction’ and ‘÷’ means ‘addition’, then 9 + 8 ÷ 8 – 4 × 9 is

Solution:


We use BODMAS to calculate the following expression.

9 + 8 ÷ 8 – 4 × 9 = 9 × 8 + 8/4 – 9 = 9 × 8 + 2 – 9 = 72 + 2 – 9 = 74 – 9 = 65.

Therefore, 65 is the correct answer.

QUESTION: 37

Who invented the Band-aid?

Solution:
  • The Band-Aid was invented in 1920 by Earle Dickson for his wife Josephine, who frequently cut and burned herself while cooking.
  • He was the employee of American pharmaceutical and medical devices giant Johnson & Johnson Company.
QUESTION: 38

In a certain code, TABLE is written as GZYOV, then CHAIR can be written as

Solution:


Similarly,


The alphabets are numbered 1 - 26 in alphabetical order. Then, the value of each alphabet and corresponding alphabet in the code is added. The sum is 27. Therefore, to decode, we subtract the value of the given alphabet from 27 and decode it. This gives us XSZRI.

QUESTION: 39

Direction: Identify the odd one from the list below.

Solution:

Snake → a reptile.

Lizard → a reptile.

Reptiles → A class of vertebrate animals that includes snakes, lizards, crocodiles, turtles, and tortoises. They are distinguished by having a dry scaly skin and typically laying soft-shelled eggs on land.

Crocodile → a reptile.

Therefore, reptiles is the odd one out.

Hence, Reptiles is the right answer.

QUESTION: 40

The angle of elevation of the top of a tower at a distance of 25 m from its foot is 60°. Find the approximate height of the tower?

Solution:

As per the given data,


Let AB be the height of the tower

⇒ tan 60° = AB/BC

⇒ √3 = AB/25

⇒ AB = 25√3 = 43.3 m

QUESTION: 41

Who is the current FIFA president?

Solution:
  • Gianni Infantino was elected as the FIFA president in February 2016.
  • He is set to be reelected for four more years in June, 2019 as he has been as no other candidate receives required nominations ahead of elections due in June, 2019.
  • Five nominations are required for the candidature.

Did you know: FIFA’s headquarter is at Zurich, Switzerland and it was founded on 21 May 1904 at Paris, France.

QUESTION: 42

If the standard deviation of a population is 3, what would be the population variance?

Solution:

Given standard deviation σ = 3

We know that variance is the square of the standard deviation

∴ Variance = (standard deviation)2 = (σ)2 = 32 = 9

QUESTION: 43

If E = 5, GUN = 42 and ROSE = 57, then what is the value of GATE?

Solution:


The logic followed is:

E = 5 → position of E in alphabetical order.

G = 7, U = 21 and N = 14.

GUN → 7 + 21 + 14 = 42.

Therefore, GATE → 7 + 1 + 20 + 5 = 33.

QUESTION: 44

Arun and Amit can do a piece of work in 9 days and 12 days respectively. If they work for alternate days and Amit starts the work first, then in how many days 35/36 parts of whole work will be completed?

Solution:

As per the given data,

If they work alternately then work done by Arun & Amit in 2 days = 1/9 + 1/12 = 7/36

Work done in 5 pair of days = 5 × 7/36 = 35/36

∴ They require 5 pair of days i.e, 10 days to complete 35/36 parts of whole work

QUESTION: 45

The mean of 10 observations is 17. One more observation is included and the new mean becomes 16. Then find the 11th observation?

Solution:

Given that mean of 10 observations is 17

∴ Sum of 10 observations = 170

Also given that when one observation is included the new mean is 16

∴ mean of 11 observations = 16

∴ Sum of 11 observations = 11 × 16 = 176

11th observation = sum of 11 observations - sum of 10 observations = 176 - 170 = 6

QUESTION: 46

Direction: Identify the odd one from the list below.

Solution:

Stream: Body of water with a current.

Bridge: a structure carrying a road.

Canal: an artificial waterway.

River: a large natural stream of water.

Except bridge, all consist of water. Therefore, bridge is the odd one out.

Hence, Bridge is the correct answer.

QUESTION: 47

Glaciers are formed by

Solution:
  • Glacier, any large mass of persistent ice that originates on land by the accumulation of snow or other forms of solid precipitation.
  • Three main type of glaciers are: Ice sheets, Mountain glaciers and Piedmont glaciers.
QUESTION: 48

Which among the following is called quicksilver?

Solution:
  • The element Mercury is also known as quicksilver for its mobility.
  • The boiling point of mercury is 356.7 °C.
  • The symbol for mercury is Hg.
  • Mercury easily forms alloys with other metals, such as gold, silver, zinc and cadmium.
  • These alloys are called amalgams and are used to help extract gold from its ores but it is not an environment friendly process.
  • Mercury is also used in Thermometers.
QUESTION: 49

Which queen of Ahmednagar opposed emperor Akbar?

Solution:
  • Chand Bibi, was a contemporary of Emperor Akbar, well known as the heroic defender of Ahmadnagaragainst the Mughal forces of Emperor Akbar in 1595.
  • Due to her heroic defence, Chand Bibi came to be known as “Chand Sultana”.
QUESTION: 50

An Assertion (A) and Reason (R) are given below.

Assertion (A): Leakages in household gas cylinders can be detected.
Reason (R): LPG has a strong smell.

Choose the correct option

Solution:

Household LPG cylinders are filled with ethyl mercaptan, which is a strong, rotten cabbages like smelling gas to detect leakages. Therefore, (A) is true.

LPG doesn’t have a strong smell. The smell is because of ethyl mercaptan. Therefore, (R) is false.

Therefore, (A) is true but (R) is not.

QUESTION: 51

Direction: Select the pair in which the numbers are similarly related as in the given pair:
9 : 27 ∷----- : -----

Solution:

The pattern is of the form x2 : x3. Since no numbers have decimals or under - roots, the first number must be a perfect square. Only 81 is.

81 = 9: 9= 81 : 729.

Hence, 81 : 729 is the correct answer.

QUESTION: 52

If S is the midpoint of a straight line PQ and R is a point different from S, such that PR = RQ, then

Solution:

From the given data, figure can be drawn as


Here PR = RQ, and S is the mid point of PQ

So, ∠PSR = 90° 

QUESTION: 53

If A denotes +, B denotes ‘ - ‘, C denotes ‘÷’, D denotes ‘×’ then the value of the expression 9 D 48 C 6 B 16 A 3 is: 

Solution:


Using BODMAS,

9 D 48 C 6 B 16 A 3 = 9 × 48 ÷ 6 – 16 + 3 = 9 × 8 – 16 + 3 = 72 – 16 + 3 = 59.

Hence, 59 is the correct answer.

QUESTION: 54

In the following question, select the related word from the given alternatives.
Savage : Civilized :: ? : ?

Solution:

Savage means violent. Its opposite is peaceful or civilized. Therefore, we need to choose antonyms.

Brutal (violent) : Heroic(brave) →Not Antonyms

Wild : Animal → Clearly not antonyms

Dark : Light → Clearly are antonyms

Illiterate : Book → Not antonyms

Hence, Dark : Light is the correct answer.

QUESTION: 55

Jalal, Amit, and Feroz enter into a partnership. Jalal invests 4 times as much as Amit and Amit invest ¾ of what Feroz invests. At the end of the financial year, the total profit earned is Rs. 19,000. Find the share for Jalal?

Solution:

Let the investment of Jalal, Amit and Feroz be x, y and z

Given that invests 4 times as much as Amit and Amit invests ¾ of what Feroz invests.

⇒ x = 4y and y = 3/4 z

Given that total profit at the end of year is Rs.19000

⇒ x + y + z = 19000

⇒ 4y + y + 4y/3 = 19,000

⇒ 12y + 3y + 4y = 57,000

⇒ 19y = 57,000

⇒ y = 3,000

Jalal investment (x) = 4y = 4 (3, 000) = Rs.12,000

QUESTION: 56

What are the waves that are used to penetrate solids and are used by doctors?

Solution:
  • X-rays are used to penetrate solids and are used by doctors.
  • X-rays were discovered in 1895 by Wilhelm Conrad Roentgen.
  • X-rays are very energetic form of electromagnetic radiation that can be used to take images of the human body.

Note : For this question, discrepancy is found in question/answer. So, this question is ignored for all candidates.

QUESTION: 57

If [(x + 1)/x] = 2, then find the value of 

Solution:

As per the given data,

⇒ [(x + 1)/x] = 2

⇒ x + 1 = 2x

⇒ x = 1

QUESTION: 58

What does UFO stand for?

Solution:
  • UFO stands for Unidentified Flying Object.
  • It is an object observed in the sky that is not readily identified. Most UFOs are later identified as conventional objects. The term is widely used for claimed observations of extra-terrestrial spacecraft.
QUESTION: 59

The height of a light house is 20 meters above sea level. The angle of depression (from the top of the lighthouse) of a ship in the sea is 30°. What is the distance of the ship from the foot of the light house?

Solution:

From the given data,

Let AB be the height of the light house = 20 m and BC be the distance between foot of the light house to the ship


From the figure, we get

tan 30° = AB/BC

⇒ 1/√3 = 20/BC

⇒ BC = 20√3 m

∴ Distance between the foot of the light house to the ship = 20√3 m

QUESTION: 60

The mean of a distribution is 15 and the standard deviation is 5. What is the value of the coefficient variation?

Solution:

We know that,

Coefficient of variation = standard deviation/mean = 5/15 = 0.3333 = 0.3333 × 100 = 33.33%

QUESTION: 61

Who was sworn in as the Prime Minister of Nepal in 2015?

Solution:
  • In 2015, K.P. Sharma Oli sworn in as the prime minister of Nepal.
  • He became prime minister for 10 months but due to the dissolution of his governing coalition, he was displaced.
  • He belongs to the Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) which dominates the Left Alliance.
  • The Oli government is preparing to focus broadly on four areas: agriculture, energy, tourism, and infrastructure development.
  • He again swornin as the 41th prime minister of Nepal on February 15, 2018.
QUESTION: 62

Study the following information carefully and answer the questions based on it.

A salesman visits 274 houses in a town to find out the views about three products X, Y and Z. He found that 157 use X, 98 use only X, 22 use all the three, 14 use X and Z but not Y, 39 use Y and Z, 48 use only Y.

Q. Which product is the most popular one?

Solution:

A salesman visits 274 houses in a town to find out the views about three products X, Y and Z.

People who use product X = 157,

People who use only product X = 98

People who use all three product X, Y and Z = 22

People who use X and Z product but not Y = 14

People who use Y and Z product = 39

People who use only product Y = 48

Therefore,

People who use only Y and Z = people who use Y & Z – people who use all = 39 – 22 = 17 

People who use only Z = all people – people who use X – people who use only Y – people who use only Y and Z = 274 – 157 – 48 – 17 = 52

People who use only X and Y

People who use only X and Y product = people who use X – people who use only X and Z – people who use only X – people who use all three = 157 – 14 – 98 – 22 = 23.

Hence, X is most popular product.

QUESTION: 63

Study the following information carefully and answer the questions based on it.

A salesman visits 274 houses in a town to find out the views about three products X, Y and Z. He found that 157 use X, 98 use only X, 22 use all the three, 14 use X and Z but not Y, 39 use Y and Z, 48 use only Y.

Q. How many use product Z only?

Solution:

A salesman visits 274 houses in a town to find out the views about three products X, Y and Z.

People who use product X = 157,

People who use only product X = 98

People who use all three product X, Y and Z = 22

People who use X and Z product but not Y = 14

People who use Y and Z product = 39

People who use only product Y = 48

Therefore,

People who use only Y and Z = people who use Y & Z – people who use all = 39 – 22 = 17 

People who use only Z = all people – people who use X – people who use only Y – people who use only Y and Z = 274 – 157 – 48 – 17 = 52

People who use only X and Y

People who use only X and Y product = people who use X – people who use only X and Z – people who use only X – people who use all three = 157 – 14 – 98 – 22 = 23.

Therefore, 52 people used product Z only.

QUESTION: 64

Study the following information carefully and answer the questions based on it.

A salesman visits 274 houses in a town to find out the views about three products X, Y and Z. He found that 157 use X, 98 use only X, 22 use all the three, 14 use X and Z but not Y, 39 use Y and Z, 48 use only Y.

Q. What fraction used at least two products?

Solution:

A salesman visits 274 houses in a town to find out the views about three products X, Y and Z.

People who use product X = 157,

People who use only product X = 98

People who use all three product X, Y and Z = 22

People who use X and Z product but not Y = 14

People who use Y and Z product = 39

People who use only product Y = 48

Therefore,

People who use only Y and Z = people who use Y & Z – people who use all = 39 – 22 = 17 

People who use only Z = all people – people who use X – people who use only Y – people who use only Y and Z = 274 – 157 – 48 – 17 = 52

People who use only X and Y

People who use only X and Y product = people who use X – people who use only X and Z – people who use only X – people who use all three = 157 – 14 – 98 – 22 = 23.

Therefore, people who used at least two products = people who used two products + people who used all products = people who used X & Y only + people who used X & Z only + people who used Y & Z only + people who used all = people who used X & Y only + people who used X & Z only + people who used Y & Z = 23 + 14 + 39 = 76.

Therefore, 76/274 fraction of total people used at least two products.

QUESTION: 65

Who won the 2015 Australian Grand Prix?

Solution:
  • Mercedes driver, Lewis Hamilton won Australian Grand Prix 2015 in Melbourne.
  • He is a British racing driver who won five-time Formula One World Championship, first in 2008.
  • In 2018, Australian Grand Prix was won by Sebastian Vettel.
QUESTION: 66

In which state is the Valley of Flowers National park situated?

Solution:
  • Valley of Flowers National Park is located in the Chamoli district of the state of Uttarakhand.
  • The Valley of Flowers National Park is the second core zone of the Nanda Devi Biosphere Reserve.
  • It was established as a National Park in the year of 1982. Total area of the park is 87.50 Km2.
  • The park is also a part of World Heritage Site.
QUESTION: 67

An Assertion (A) and Reason (R) are given below.

Assertion (A): We prefer to wear white clothes in winter.
Reason (R): White clothes are good reflectors of heat.

Choose the correct option.

Solution:

Black color is a good absorbent of heat while white color is a good reflector.

Therefore, Reason (R) is true.

We therefore, prefer to wear black clothes in winter to absorb maximum heat.

Therefore, Assertion (A) is clearly False.

Hence, (A) is false but (R) is true.

QUESTION: 68

Who constructed the Hawa Mahal?

Solution:
  • Hawa Mahal was built in 1799 by SawaiPratap Singh.
  • It is situated in the Pink city i.e. Jaipur and has 953 windows on the outside walls. This allows cool breeze blow through the Mahal and keep it cool and airy in summer. 
  • It also allowed the royal ladies to enjoy from every day street scenes to royal processions on the street without being seen as purdah system was strictly followed at that time.
QUESTION: 69

In which state is Koyna dam located?

Solution:
  • Koyna Dam is in the state of Maharashtra and its construction was completed in 1964.
  • It is located at KoynaNagar in Satara district.
  • It is constructed overKoyna River which is a tributary of Krishna River.
  • It lies in seismic zone-IV.
QUESTION: 70

Find the approximate simple interest on Rs. 2000 from March 9, 2010 to May 21, 2010 at 8.25% per annum?

Solution:

Time, T = (23 + 30 + 21) = 74 = 74/365 = 1\4.93 ≈ 1/5 year

We know that S.I = P × T × R/100

S.I per annum = 2000 × 1/5 × 8.25/100 = Rs. 33

QUESTION: 71

An Assertion (A) and a Reason (R) are given below.

Assertion (A): Beri Beri is a viral infection.
Reason (R): Vitamin deficiency causes diseases.

Choose the correct option.

Solution:

Vitamin deficiency causes diseases.

Therefore reason is true.

Beri Beri is caused due to deficiency of vitamin B2.

Therefore, the Assertion is false.

Hence, A is false but R is true.

QUESTION: 72

Which of the following refers to the number of pixels per inch, printed on a page?

Solution:
  • Image resolution is typically described in PPI, which refers to how many pixels are displayed per inch of an image.
  • PPI, pixels per inch describe the resolution (or clarity) of an image.
  • PPI describes the number of square pixels that show up in an inch of digital screen (usually between 67-300).
QUESTION: 73

In which generation of computer was the mechanical language for programming used?

Solution:
  • It is the first generation of computer which uses mechanical language for programming.
  • The instructions were given through the front panel switches of these computers, directly to the CPU.
  • The program is written as binary instructions, consisting of zeros and ones.
  • One the main disadvantages of programming in a low level language is that when an error occurs, the code is not as easy to fix.
QUESTION: 74

If EFMIJ means DELHI, then the last letter of the word got by decoding IQBOS is

Solution:


Similarly,

The corresponding decoded letter is obtained by going back one alphabet in alphabetical order. Therefore, IQBOS is coded as HPANR. Last letter of the decoded word is R.

Hence, the correct answer is R.

QUESTION: 75

Who is considered as the Father of Modern Indian Renaissance?

Solution:
  • Raja Ram Mohan Roy is considered to be the father of modern Indian renaissance.
  • On 20 August 1828, he founded the BrahmoSamaj, the literal meaning of which is “One God Society”.
QUESTION: 76

In a college, 25% of male faculties are the same in number as 1/3rd of the female faculties. What is the ratio of male faculty to female faculty in that college?

Solution:

Let the male faculties be x and female faculties be y

From the given data,

⇒ (25/100) x = (1/3) y

⇒ (1/4) x = (1/3) y

⇒ x/y = 4/3

⇒ x : y = 4 : 3

QUESTION: 77

Martin Crowe, who passed away recently was the former cricket captain of which country?

Solution:
  • Martin Crowe was a New Zealand cricketer.
  • He was an all-rounder and a commentator too.
  • He scored more than 10000 runs in his career.
QUESTION: 78

When is an International Day for Preservation of Ozone layer observed?

Solution:
  • September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer(or World Ozone Day). This designation had been made on December 19, 2000.
  • In 2018, the theme for the Day is ‘Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol’.
QUESTION: 79

The table below depicts the Number of books sold by 5 cities for 5 months. Study the following table and answer the questions:

​Q. What is the average number of books sold by City C in July, September, and October together?

Solution:

Number of books sold by City C in July, September and October = 216 + 235 + 278 = 729

∴ Average number of books sold by City C in July, September and October together = 729/3 = 243

QUESTION: 80

The table below depicts the Number of books sold by 5 cities for 5 months. Study the following table and answer the questions:

​Q. If 30% of the total number of books sold by City B, D and E together in July were academic books, how many non – academic books were sold by the same Cities together in the same month?

Solution:

Total number of books sold by city B, D and E in July = 205 + 187 + 175 = 567

Given that 30% of the total number of books sold by city B, D and E in July are academic

∴ Number of academic books sold by city B, D and E in the July = 30/100 × 567 ≈ 170

Number of non-academic books sold by city B, D and E in the July = 567 - 170 = 397 

QUESTION: 81

The table below depicts the Number of books sold by 5 cities for 5 months. Study the following table and answer the questions:

​Q. What is the respective ratio between the total number of books sold by City A in July and September together and the total number of books sold by City E in August and October together?

Solution:

As per the given data,

Total number of books sold by City A in July and September together = 156 + 220 = 376

Total number of books sold by City E in August and October together = 215 + 249 = 464

∴ Respective ratio = 376 : 464 = 47 : 58

QUESTION: 82

Find the products of 0.5 × 0.5 × 0.005 × 500?

Solution:

⇒ 0.5 × 0.5 × 0.005 × 500 = 0.625

QUESTION: 83

Find the largest number of three digits exactly divisible by 15, 18, 27 and 30?

Solution:

LCM of 15, 18, 27, 30 = 2 × 3 × 3 × 3 × 5 × 1 × 1 × 1 = 270

After dividing 999 by 270, we get

Remainder = 189

∴ Answer = 999 - 189 = 810

QUESTION: 84

A superfast Duronto express running at 90 kmph overtakes a bike running at 36 kmph in 25 seconds. What is the length of the train in meters?

Solution:

When a train over takes another object such as bike, whose length is negligible compared to the length of the train

∴ Distance travelled by the train over taking the bike is same as the length of the train

Length of the train = Relative speed between the train and the bike × time taken

Relative speed of the train = (90 - 36) = 54 × 5/18 = 15 (∵ they are travelling in same direction)

∴ Length of the train = 15 × 25 = 375 m

QUESTION: 85

Three numbers are given in which the second is triple the first and is also double the third. If the average of the three numbers is 66, find the first number?

Solution:

Let the numbers be x, y and z

As per the given data,

y = 3x

x = y/3

⇒ y = 2z

⇒ z = y/2

Given that average of the three numbers is 66

⇒ (x + y + z)/3 = 66

⇒ (y/3 + y + y/2)/3 = 66

⇒ (2y + 6 y + 3y)/(3 × 6) = 66

⇒ 11y = 66 × 18

⇒ y = 108

∴ First number x = y/3 = 108/3 = 36

QUESTION: 86

Name the architect who designed New Delhi.

Solution:
  • Sir Edwin Lutyens, an English architect designed New Delhi.
  • He was known especially for his planning of New Delhi and his design of the Viceroy’s House there.
  • When the British decided to move the capital of India from Kolkata to Delhi.
  • Sir Edwin Lutyens was given the responsibility for building the Viceroy's House here which was renamed as RashtrapatiBhavan in 1950.
QUESTION: 87

If in a certain code language, PROMOTION is written as 365458957, how will the word MONITOR be written in that code language?

Solution:

As per given coding language,
Similarly,

 

MONITOR is written as 4579856.

Hence, the right answer is 4579856.

QUESTION: 88

If @ means +, # means -, $ means × and * means ÷, then what is the value of 16 @ 4 $ 5 # 72 * 8?

Solution:


We follow the BODMAS rule to solve it.

16 @ 4 $ 5 # 72 * 8 = 16 + 4 × 5 – 72 ÷ 8 = 16 + 4 × 5 – 9 = 16 + 20 – 9 = 36 – 9 = 27.

Therefore, 27 is the correct answer.

QUESTION: 89

Which sport has the highest rank of Yokozuna?

Solution:
  • Yokozuna is the highest rank in Sumo Wrestling. Only a few people have become Yokozunas. There are merely some 71 recorded Yokozunas in the history until now since its inception.
  • Yokonzuna means "horizontal rope" which comes from the most visible symbol of their rank, the rope worn around the waist.
QUESTION: 90

What is the process of slow cooling of hot glass called?

Solution:
  • Annealing is one of the major processes in the manufacture of glass.
  • It is a controlled slow cooling process of heat treatment of glass.
  • It helps in strengthening the glass and relieving the stress.
QUESTION: 91

How many astronauts have walked on the moon?

Solution:
  • Until now, 12 astronauts have walked on the moon.
  • Neil Armstrong and Edwin “Buzz” Aldrin were the astronauts who walked on the moon in the first Apollo program i.e. Apollo 11 in 1969.
  • Other Apollo programs were Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 and Apollo 17.
  • In 2018, two astronauts i.e. Alan L. Bean from Apollo 12 and John Young from Apollo 16 died.
  • Until January 2019, only four astronauts from the above Apollo programs are alive.
QUESTION: 92

Find the LCM of the following fractions: 2/3, 8/9, 16/27, 32/81

Solution:

LCM = (LCM of 2, 8, 16, 32)/(HCF of 3, 9, 27, 81) = 32/3

QUESTION: 93

Battle of Plassey was fought by the British under the leadership of

Solution:
  • Battle of Plassey was fought on 23rd June, 1757 between Nawab Of Bengal (Siraj-ud-Daulah) and British East India Company.
  • The Battle was fought under the leadership of Robert Clive who was Commander-in-Chief of British India.
QUESTION: 94

Who was the American astronaut who returned to Earth after spending 340 days in International Space Station?

Solution:
  • American astronaut Scott Kelly and Russian cosmonaut Mikhail Kornienko returned safely to Earth after 340 days in orbit.
  • Scott Kelly’s one-year mission aboard the International Space Station had helped to advance deep space exploration and America’s Journey to Mars.
  • Scott has become the first American astronaut to spend a year in space.
QUESTION: 95

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below it.

i) There are six members in a family in which there are two married couples.
ii) Sandhya, a lawyer, is married to the engineer and is the mother of Charu and Suraj.
iii) Bhuvanesh, the teacher, is married to Aruna.
iv) Aruna has one son and one grandson.
v) Of the two married ladies, one is a housewife.
vi) There is also one student and one male doctor in the family.

Q. How is Aruna related to Charu?

Solution:


1) Sandhya, a lawyer, is married to the engineer and is mother of Charu and Suraj.


2) Bhuvanesh, the teacher, is married to Aruna.Since one of the married ladies is a housewife and Sandhya is a lawyer, Aruna is the housewife.


3) Aruna has one son and one grandson and there are two married couples.Since there are only two married couples and Aruna has a grandson, the engineer is the son of Aruna.

4) There is also one student and one male doctor in the family.

Since Sandhya’s husband is an engineer, male Child of Sandhya i.e grandson of Aruna is a doctor and the female child i.e granddaughter of Aruna is a student.


Hence, Aruna is the grandmother of Charu.

QUESTION: 96

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below it.

i) There are six members in a family in which there are two married couples.
ii) Sandhya, a lawyer, is married to the engineer and is the mother of Charu and Suraj.
iii) Bhuvanesh, the teacher, is married to Aruna.
iv) Aruna has one son and one grandson.
v) Of the two married ladies, one is a housewife.
vi) There is also one student and one male doctor in the family.

Q. Who among the following is the housewife?

Solution:


1) Sandhya, a lawyer, is married to the engineer and is mother of Charu and Suraj.


2) Bhuvanesh, the teacher, is married to Aruna.Since one of the married ladies is a housewife and Sandhya is a lawyer, Aruna is the housewife.


3) Aruna has one son and one grandson and there are two married couples.Since there are only two married couples and Aruna has a grandson, the engineer is the son of Aruna.

4) There is also one student and one male doctor in the family.

Since Sandhya’s husband is an engineer, male Child of Sandhya i.e grandson of Aruna is a doctor and the female child i.e granddaughter of Aruna is a student.

Hence, Aruna is the housewife.

QUESTION: 97

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below it.

i) There are six members in a family in which there are two married couples.
ii) Sandhya, a lawyer, is married to the engineer and is the mother of Charu and Suraj.
iii) Bhuvanesh, the teacher, is married to Aruna.
iv) Aruna has one son and one grandson.
v) Of the two married ladies, one is a housewife.
vi) There is also one student and one male doctor in the family.

Q. Which of the following is true about the granddaughter in the family?

Solution:


1) Sandhya, a lawyer, is married to the engineer and is mother of Charu and Suraj.


2) Bhuvanesh, the teacher, is married to Aruna.Since one of the married ladies is a housewife and Sandhya is a lawyer, Aruna is the housewife.


3) Aruna has one son and one grandson and there are two married couples.Since there are only two married couples and Aruna has a grandson, the engineer is the son of Aruna.

4) There is also one student and one male doctor in the family.

Since Sandhya’s husband is an engineer, male Child of Sandhya i.e grandson of Aruna is a doctor and the female child i.e granddaughter of Aruna is a student.

Hence, granddaughter of the family is student.

QUESTION: 98

B does 50%of a work in 20 days. C joins B and they together finish the remaining work in 4 days. C alone can do the whole work in _____ days.

Solution:

Work done by B in 20 days = 50/100 = 1/2

Work done by B in one day = [1/2]/20 = 1/40

Work done by B and C in 4 days = 50/100 = 1/2

Work done by B and C in one day = 1/8

⇒ Work done by C in one day = 1/8 - 1/40 = 4/40 = 1/10

∴ C alone take 10 days to complete the whole work

QUESTION: 99

An Assertion (A) and a Reason (R) are given below.

Assertion (A): The number of smartphone users in India is showing exponential growth.
Reason (R): Good 3G and 4G coverage coupled with affordable costs.

Choose the correct option.

Solution:

As technology enhances each day, smartphone users in India is showing exponential growth.

Given assertion is true and the given reason Good 3G and 4G coverage coupled with an affordable cost is also true.

So, answer is both A and R are true and R is the correct explanation of A.

QUESTION: 100

If DIJOB means CHINA, then the last letter of the word got by decoding KBQBO is

Solution:

Given relation is as follows,


Similarly,


So, last letter of the word is N.

Similar Content

Related tests