RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3)


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3)


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper Tier-I 2016 (Set 3) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statement:
Sukhvinder emphasized the need to replace the present training programme by other methods which will bring out the real merit of the candidates.

Conclusions:
I. It is not important to bring out the real merit of the candidates.
II. The present training programme does not bring out the real merit of the candidates.

Solution:

Anything regarding importance of merit is not mention in given statement so conclusion I does not follow but as Sukhvinder emphasizes on the need to replace the present training programme by other methods, we can infer that the present training programme does not bring out the real merit of the candidates. Thus conclusion II follows.

QUESTION: 2

Complete the Figure X from the given alternatives 1, 2, 3, 4

Solution:


Hence alternative 2 completes the pattern.

QUESTION: 3

Ms. Alina borrowed Rs. 650 at 6% per annum simple interest. What amount will she pay to clear her debt after 4 years?

Solution:

We know the formula for simple interest -
SI = (P × T × R)/100
Where,
SI = Simple interest
P = Principal
R = Rate of interest
T = Time period
SI = (650 × 4 × 6)/100 = Rs. 156
Amount = P + SI = 650 + 156 = Rs .806
∴ Amount she pays to clear her debt after 4 years = Rs. 806

QUESTION: 4

Which among the following is not an environment friendly mode of producing electricity?

Solution:

Except Thermal power all the other source of power generation are eco friendly.

QUESTION: 5

A telephone bill costs Rs. 13 for 19 minutes. What is the cost in rupees for 15 minutes 50 seconds? (Rounded to one decimal).

Solution:

We know that,

1 minute = 60 seconds
⇒ 19 minutes = 19 × 60 = 1140 seconds

Cost of telephone bill for 19 minutes = Rs. 13
⇒ Cost of telephone bill for 1 second = Rs. (13/1140)

Cost of telephone bill for 15 minutes 50 seconds = 950 × (13/1140)   (∵ 15 min 50 sec = 950 sec)

⇒ Cost of telephone bill for 15 minutes 50 seconds = 65/6 = Rs. 10.8

∴ Cost of telephone bill for 15 minutes 50 seconds = Rs. 10.8

QUESTION: 6

If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is IMPOSING coded in that code?

Solution:

The codes for KINDLE is as follows,

Similarly,

Thus code for IMPOSING is GNISOPMI.

QUESTION: 7

Manoj is 2 times efficient than Anurag, together they can complete the work in 22 days. Anurag alone can complete the work in how many days?

Solution:

Let Anurag alone can do a piece of work in ‘x’ days.
⇒ Work done by Anurag in one day = 1/x
⇒ Work done by Manoj in one day = 2/x 
Work done by Manoj and Anurag together in one day = 2/x + 1/x = 3/x
⇒ Time taken by Manoj and Anurag together to complete the work = 1/(3/x) = x/3
⇒ 22 = x/3
⇒ x = 66 days
∴ Time taken by Anurag alone to complete the work = 66 days

QUESTION: 8

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statements:
All pens are pencils. Some pencils are erasers. Some erasers are ropes. All ropes are tents.

Conclusions:
I. Some tents are trams.
II. Some ropes are pens.
III. Some erasers are pens.
IV. Some pencils are pens.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given statements is as follows,

Conclusions:
I. Some tents are trams → Trams is not available here.
II. Some ropes are pens → It’s possible but not definite, hence false.
III. Some erasers are pens → It’s possible but not definite, hence false.
IV. Some pencils are pens → It’s true.
Please click on the below link for the video solution

QUESTION: 9

The mean of the data 2, 9, 9, 3, 6, 9, 4 is: 

Solution:

We know that,
Mean = Sum of the observations/Number of observations
⇒ Mean = (2 + 9 + 9 + 3 + 6 + 9 + 4)/7 = 42/7 = 6
∴ Mean = 6

QUESTION: 10

How many constellations have been named?

Solution:

Currently, 14 men and women, 9 birds, two insects, 19 land animals, 10 water creatures, two centaurs, one head of hair, a serpent, a dragon, a flying horse, a river and 29 inanimate objects are represented in the night sky (the total comes to more than 88 because some constellations include more than one creature.

QUESTION: 11

Answer the questions based on the below information.

If ‘+’ is ‘×’, ‘-‘ is ‘+’, ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is ‘-’, then 6 – 9 + 8 × 3 ÷ 20 = ?

Solution:


Changing the operators the given equation becomes,

6 + 9 × 8 ÷ 3 – 20

= 6 + 24 – 20 = 10

QUESTION: 12

Who has the distinction of serving as the Chief Justice of India, President and the Vice president?

Solution:

Mohammad Hidayatullah (17 December 1905 – 18 September 1992) was the eleventh Chief Justice of India serving from 25 February 1968 to 16 December 1970, and the sixth Vice-President of India, serving from 31 August 1979 to 30 August 1984.
He had also served as the Acting President of India from 20 July 1969 to 24 August 1969 and from 6 October 1982 to 31 October 1982. He is regarded as an eminent jurist, scholar, educationist, author and linguist.

QUESTION: 13

The famous Golconda Fort is situated in the state of:

Solution:

Golconda Fort is located in the western part of Hyderabad city and is about 9 km from the Hussain Sagar Lake. The outer fort occupies an area of three square kilometers, which is 4.8 kilometers in length. It was originally known as Mankal, and built on a hilltop in the year 1143. It was originally a mud fort under the reign of Rajah of Warangal.
Later it was fortified between 14th and 17th centuries by the Bahmani Sultans and then the ruling Qutub Shahi dynasty. Golconda was the principal capital of the Qutub Shahi kings. The inner fort contains ruins of palaces, mosques and a hill top pavilion, which rises about 130 meters high and gives a bird’s eye view of other buildings.

QUESTION: 14

Which of the following is a tsunami warning sign?

Solution:

As the coastal ocean waters recede from the shore, it often leaves large portions of the sea floor exposed. Individuals who do not recognize this as a common precursor to tsunami waves often find themselves gravitating toward the exposed shore. Unfortunately, they often perished as they rush to gather fish left high and dry on the exposed beach or to view never before seen rock and reef formations —  only to be hit moments later by the incoming wall of water.
Experts believe that a receding ocean may give individuals more familiar with “nature’s tsunami warning signal” as much as a five minute warning to evacuate the area. This cycle may be repeated several times as successive wave crests arrive five minutes to an hour apart.

QUESTION: 15

X-Rays, which are now used on a day to day basis for diagnosis in medicine, was discovered by?

Solution:

Wilhelm Conrad Röntgen 27 March 1845 – 10 February 1923) was a German/Dutch mechanical engineer and physicist, who, on 8 November 1895, produced and detected electromagnetic radiation in a wavelength range known as X-rays or Röntgen rays, an achievement that earned him the first Nobel Prize in Physics in 1901.
In honour of his accomplishments, in 2004 the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) named element 111, roentgenium, a radioactive element with multiple unstable isotopes, after him.

QUESTION: 16

Which is correct ascending order of the given numbers?

Solution:

The given numbers are 1/3, 1/5 and 2/5.
Take the LCM (Least common multiple) of denominators.
⇒ LCM(3, 5, 5) = 15
Multiplying the LCM to the given numbers.
⇒ (1/3) × 15, (1/5) × 15, (2/5) × 15 = 5, 3, 6
∴ The ascending order is 3, 5, 6
i.e. The ascending order of the given numbers is 1/5, 1/3, 2/5

QUESTION: 17

Answer the questions based on the below information.

If ‘+’ is ‘×’. ‘-’ is ‘+’, ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is ‘-’, then 3 × 2 + 4 – 2 ÷ 9 = ?

Solution:


Changing the operators the given equation becomes,
3 ÷ 2 × 4 + 2 – 9
= 6 + 2 – 9 = -1

QUESTION: 18

Which company has been associated with the development of Post-It and Scotch Tape?

Solution:

The 3M Company, formerly known as the Minnesota Mining and Manufacturing Company, is an American multinational conglomerate corporation based in Maplewood, Minnesota, a suburb of St. Paul. 3M has been associated with the development of Post-It and Scotch Tape.

QUESTION: 19

Which of the following is a probe to the Kuiper belt bodies?

Solution:

New Horizons is an interplanetary space probe that was launched as a part of NASA's New Frontiers program. Engineered by the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) and the Southwest Research Institute (SwRI), with a team led by S.
Alan Stern, the spacecraft was launched in 2006 with the primary mission to perform a flyby study of the Pluto system in 2015, and a secondary mission to fly by and study one or more other Kuiper belt objects (KBOs) in the decade to follow.

QUESTION: 20

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statements:
The healthcare system has expanded in terms of the number of hospitals. But the fact is that most of them are not well equipped and unable to make significant progress in the field of patient care.

Conclusions:
I. We should provide good doctors and equipment to existing hospitals from now onwards.
II. Now, it is not necessary to open any new hospitals.

Solution:

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statements:

The healthcare system has expanded in terms of the number of hospitals. But the fact is that most of them are not well equipped and unable to make significant progress in the field of patient care.

Conclusions:
I. We should provide good doctors and equipment to existing hospitals from now onwards.
II. Now, it is not necessary to open any new hospitals.

QUESTION: 21

Directions: Five boys are sitting on a bench to be photographed. Sachin is to the left of Ram and to the right of Bin. Monty is to the right of Ram. Rony is between Ram and Monty.

Q. Who is second from the left in the photograph?

Solution:

In this we have to assume that all boys are facing the north direction.

1) Sachin is to the left of Ram and to the right of Bin.

2) Monty is to the right of Ram.
3) Rony is between Ram and Monty.


Hence Sachin is second from the left in the photograph.

QUESTION: 22

Directions: Five boys are sitting on a bench to be photographed. Sachin is to the left of Ram and to the right of Bin. Monty is to the right of Ram. Rony is between Ram and Monty.

Q. Who is second from the right in the photograph?

Solution:

In this we have to assume that all boys are facing the north direction.

1) Sachin is to the left of Ram and to the right of Bin.

2) Monty is to the right of Ram.
3) Rony is between Ram and Monty.


Hence Rony is second from the right in the photograph.

QUESTION: 23

Directions: Five boys are sitting on a bench to be photographed. Sachin is to the left of Ram and to the right of Bin. Monty is to the right of Ram. Rony is between Ram and Monty.

Q. Who is in the middle of the photograph?

Solution:

In this we have to assume that all boys are facing the north direction.
1) Sachin is to the left of Ram and to the right of Bin.

2) Monty is to the right of Ram.
3) Rony is between Ram and Monty.


Hence Ram is in the middle of the photograph.

QUESTION: 24

Mr. Davesh borrowed Rs. 4,500 at 4% per annum compound interest. The compound interest compounded annually for 2 years is:

Solution:

We know the formula for compound interest,

Where,
CI = Compound interest
P = Principal
R = Rate of interest
t = Time period
Required CI
∴ Required CI = Rs. 367.2

QUESTION: 25

A protruding part of the throat that is responsible for growing voice box in boys is called?

Solution:

The Adam's apple, or laryngeal prominence, is a feature of the human neck, and is the lump or protrusion that is formed by the angle of the thyroid cartilage surrounding the larynx.
The Adam's apple, in conjunction with the thyroid cartilage which forms it, helps to protect the walls and the frontal part of the larynx, including the vocal cords (which are located directly behind it).

QUESTION: 26

The Indian National Army reclaimed the Andaman and Nicobar Island from British rule and named them?

Solution:
  • On December 29, 1943, political control of the islands was passed to the Azad Hind government of Subhas Chandra Bose. Bose visited Port Blair to raise the tricolour flag of the Indian National Army.
  • The islands themselves were renamed "Shaheed" and "Swaraj", meaning "martyr" and "self-rule" respectively. Bose appointed General A. D. Loganathan as the governor of the islands, and had limited involvement with the administration of the territory.
QUESTION: 27

Answer the question based on the below information. If ‘+’ is ‘×’, ‘-’ is ‘+’, ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is ‘-’ then 6 + 7 × 3 – 8 ÷ 20 = ?

Solution:


Changing the operators the given equation becomes,
6 × 7 ÷ 3 + 8 – 20
= 14 + 8 – 20 = 2
Hence, 2 is the correct answer.

QUESTION: 28

Mr. Akshar sold a bus for Rs. 20,400 with a loss of 15%. At what price should the bus be sold to get a profit of 15%?

Solution:

Let the cost price of the bus be Rs. x.

Selling price (S.P.) of the bus = x – (15% of x) = 0.85x       (∵ S.P. = C.P. – Loss)

⇒ 20400 = 0.85x
⇒ x = 20400/0.85 = Rs. 24,000

If profit = 15%:

S.P. of the bus = 24000 + (15% of 24000)                (∵ S.P. = C.P. + Profit)

⇒ S.P. of the bus = 24000 + ((15/100) × 24000) = 24000 + 3600 = Rs. 27,600

∴ S.P. of the bus to get a profit of 15% = Rs. 27,600

QUESTION: 29

Pointing to a boy in a photograph Rani said. “His mother’s only daughter is my mother”. How is Rani related to that boy?

Solution:



Hence the Rani is nephew/niece of boy.

QUESTION: 30

What is the meaning of an ECOTONE?

Solution:

An ecotone is a transition area between two biomes. It is where two communities meet and integrate.
It may be narrow or wide, and it may be local (the zone between a field and forest) or regional (the transition between forest and grassland ecosystems).

QUESTION: 31

Compute: (28854 ÷ 458) ÷ 9

Solution:

(28854 ÷ 458) ÷ 9
⇒ (28854/458) ÷ 9 = 63 ÷ 9 = 7
∴ (28854 ÷ 458) ÷ 9 = 7

QUESTION: 32

In which direction does the tail of a comet point toward?

Solution:

The streams of dust and gas thus released form a huge, extremely tenuous atmosphere around the comet called the coma, and the force exerted on the coma by the Sun's radiation pressure and solar wind cause an enormous tail to form, which points away from the Sun.

QUESTION: 33

The cash difference between the selling price of an article at a profit of 2% and 12% is Rs. 3. The ratio of two selling prices is: 

Solution:

Let the cost price (C.P.) of the article be Rs. x.

If profit is 2%:
Selling price (S.P.) of the article = x + (2% of x) = 1.02x    (∵ S.P = C.P + Profit)

If profit is 12%:
Selling price (S.P.) of the article = x + (12% of x) = 1.12x

Cash difference between the above S.P’s = Rs.3
⇒ 1.12x – 1.02x = 3
⇒ 0.1x = 3
⇒ x = 30

The ratio of two selling prices = 1.02x : 1.12x = 51 : 56

∴ The ratio of two selling prices = 51 : 56

QUESTION: 34

Answer the question based on the below information.

If ‘+’ is ‘×’, ‘-’ is ‘+’, ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is ‘-’, then 9 ÷ 5 + 4 – 3 × 2 = ?

Solution:


Changing the operators the given equation becomes,
9 – 5 × 4 + 3 ÷ 2
9 – 20 + 1.5 = -9.5

QUESTION: 35

Compute: 4082 ÷ 157 – 23

Solution:

4082 ÷ 157 – 23
⇒ (4082/157) – 23 = 26 – 23 = 3
∴ 4082 ÷ 157 – 23 = 3

QUESTION: 36

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statements:
All apples are leaves. Some leaves are lemons. No lemon is house.

Conclusions:
I. Some houses are apples.
II. Some lemons are apples.
III. No house is apple.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given statements is as follows,

Conclusions:
I. Some houses are apples → it’s possible but not definite, hence false.
II. Some lemons are apples → it’s possible but not definite, hence false.
III. No house is apple → it’s possible but not definite, hence false.

Conclusion I and III form a complementary pair.
Thus either conclusion I or III follows.

QUESTION: 37

The median of the data  -3, 4, 0, 4, -2, -5, 1, 7, 10, 5 is: 

Solution:

Given data is - 3, 4, 0, 4, - 2, - 5, 1, 7, 10, 5
To calculate the median value we have to follow the below steps

Step I: Arrange the data in an ordered array

i.e. - 5, - 3, - 2, 0, 1, 4, 4, 5, 7, 10

Step II: If the number of terms are odd then the middle term is the median value
Here number of terms are even

Step III: If the number of terms are even then the median value is the average of the middle two terms
1, 4 are the middle two terms
⇒ Median = (1 + 4)/2 = 5/2 = 2.5
∴ Median = 2.5

QUESTION: 38

Laura was going with a boy and is asked by a woman about the relationship between them. Laura replied, “My maternal uncle and the paternal uncle of his maternal uncle is the same”. How is Laura related with that boy?

Solution:


The relation cannot be determined as the gender of Laura is not known.
Hence, Cannot be determined is the correct answer.

QUESTION: 39

Two numbers are in ratio 4 : 5 and their HCF is 13. Their LCM is: 

Solution:

Let the two numbers be 4x and 5x respectively.
The HCF of 4x and 5x is x.
⇒ x = 13
We know that,
Product of two numbers x and y = LCM(x, y) × HCF(x, y)
⇒ 4 × 13 × 5 × 13 = LCM × 13
⇒ LCM = 260
∴ LCM = 260

QUESTION: 40

 

Chandan travelled equal distance with speed of 3 km/hr, 4 km/hr and 8 km/hr and takes a total time of 42.5 minutes. Find the total distance in km.

Solution:

Let the total distance be ‘x’ km.
Chandan travelled equal distance.
⇒ He travelled (x/3) km each time.
We know that,
Time = Distance/Speed
⇒ Total time taken = [(x/3)/3] + [(x/3)/4] + [(x/3)/8]
⇒ 42.5 min = (x/9) + (x/12) + (x/24)
⇒ 42.5/60 = 17x/72        (∵ 1 hr = 60 min)
⇒ x = (17/24) × (72/17) = 3 km
∴ The total distance = 3 km

QUESTION: 41

Given w = -2, x = 3, y = 0 & z = -1/2. Find the value of (z/w) + x.

Solution:

(z/w) + x
⇒ [(-1/2)/- 2] + 3 = 1/4 + 3 = 31/4

QUESTION: 42

A shopkeeper cheats to the extent of 8% while buying and selling fruits, by using tampered weights, his total gain in percentage is : 

Solution:

∵ The seller cheats 8% while buying,
∴ Let he buys 108 gm in Rs. 100.
⇒ CP of 100 gm = 100 × 100/108 = 10000/108
Again, he cheats his customers while selling,
∴ He sells 92 gm in Rs. 100
⇒ SP of 100 gm = 100 × 100/92 = 10000/92
∴ Profit percentage = [10000/108 – 10000/92] / [10000/108] × 100 = 17.39%

QUESTION: 43

Bill Gates co-founded ‘Microsoft Corporation’ in 1975 with?

Solution:

Microsoft was founded by Paul Allen and Bill Gates on April 4, 1975, to develop and sell BASIC interpreters for the Altair 8800. It rose to dominate the personal computer operating system market with MS-DOS in the mid-1980s, followed by Microsoft Windows.

QUESTION: 44

The term polyarchy was used by Robert Dahl to describe a form of government in which?

Solution:

In Western European political science, the term polyarchy was used by Robert Dahl to describe a form of government in which power is invested in multiple people. It takes the form of neither a dictatorship nor a democracy.
This form of government was first implemented in the United States and France and was gradually adopted by many other countries (Dahl, p. 234, 1989) Including Canada after the signing of the NAFTA agreement by Canadian Prime Minister Brian Mulroney in 1994.
According to Dahl, the fundamental democratic principle is “the continuing responsiveness of the government to the preferences of its citizens, considered as political equals” with unimpaired opportunities (Dahl, 1971).
A polyarchy is a state that has certain procedures that are necessary conditions for following the democratic principle. In semblance, the word polycracy describes the same form of government, although from a slightly different premise: a polycracy is a state ruled by more than one person, as opposed to a monocracy.
The word is derived from Greek poly which means "many" and kratos which means "rule" or "strength."

QUESTION: 45

In a certain code, RIPPLE is written as 613382, PREACH is coded as 362457. How is PILLER written in that code?

Solution:


Thus code for PILLER will be,

Thus the code for PILLER is 318826.

QUESTION: 46

___________ is the transition of a substance directly from the solid to the gas phase without passing through the intermediate liquid phase.

Solution:

Sublimation is the phase transition of a substance directly from the solid to the gas phase without passing through the intermediate liquid phase.
Sublimation is an endothermic process that occurs at temperatures and pressures below a substance's triple point in its phase diagram.

QUESTION: 47

The variance of a set of data is 121. Then the standard deviation of the data is: 

Solution:

We know that,
Variance = (Standard deviation)2
⇒ Standard deviation = √121 = 11
∴ Standard deviation = 11

QUESTION: 48

Complete the Figure X from the given alternatives 1, 2, 3, 4.

Solution:


Note: option 1 and 4 are not same as there is the difference in the direction of the arrows.
Thus image 4 completes the given pattern.

QUESTION: 49

Who was the first Muslim female judge to higher judiciary?

Solution:

M. Fathima Beevi was the first female judge to be appointed to the Supreme Court of India (1989) and the first Muslim woman to be appointed to any higher judiciary.
On her retirement from the court, she served as a member of the National Human Rights Commission and as Governor in Tamil Nadu (1997–2001).

QUESTION: 50

Simplify: 5x – 2x(x - 1)

Solution:

⇒ 5x – 2x(x - 1) = 5x – 2x2 + 2x = 7x – 2x2
∴ 5x – 2x(x - 1) = 7x – 2x2

QUESTION: 51

Which country in the month of November 2015 was ranked No. 1 men’s team for the first time in FIFA rankings?

Solution:

Belgium in the month of November 2015 was ranked No. 1 men’s team for the first time in FIFA rankings.

QUESTION: 52

Divide Rs. 221 in the ratio 1 : 3 : 6 : 7. The rupees in the respective ratios are

Solution:

Let the parts be x, 3x, 6x and 7x respectively.
⇒ x + 3x + 6x + 7x = 221
⇒ 17x = 221
⇒ x = 221/17 = 13
⇒ 3x = 3 × 13 = 39
⇒ 6x = 6 × 13 = 78
⇒ 7x = 7 × 13 = 91
∴ The rupees in the respective ratios are 13, 39, 78 & 91.

QUESTION: 53

Ram said, “The girl is the wife of the grandson of my mother”. Who is Ram to the girl?

Solution:



Hence Ram is the Father-in-law of girl.

QUESTION: 54

If tanA = 15/8 and tanB = 7/24, then tan(A-B)?

Solution:

We know that,

 
∴ tan(A – B) = 304/297

QUESTION: 55

One of the best preserved Buddhist caves, Karla, is in which of the following states?

Solution:

The Karla Caves or Karle Caves or Karla Cells are a complex of ancient Indian Buddhist rock-cut cave shrines located in Karli near Lonavala, Maharashtra.
The shrines were developed over the period – from the 2nd century BC to the 5th century AD.
The oldest of the cave shrines is believed to date back to 160 BC, having arisen near a major ancient trade route, running eastward from the Arabian Sea into the Deccan.
Many traders and Satvahana rulers made grants for construction of these caves. Karli's location in Maharashtra places it in a region that marks the division between North India and South India.

QUESTION: 56

Directions: Read the data given and answer the following questions:

In a class of 60 students:
42 like Maths,
32 like English,
12 like neither Maths nor English.

Q. How many students like exactly one subject?

Solution:

Given: 
Total Students = 60

Students who like neither Maths nor English = 12.( Remaining students 60 - 12 = 48).

Students who like Maths = 42.
Students who like English = 32.

Number of Students who likes both English and Maths =  74 (42 + 32) - 48 = 26.

Number of Students who like Only English = 32 - 26 = 6.

Number of Students who like Only Maths = 42 - 26 = 16.

From the given data we get the following Venn diagram,

Thus students who like exactly one subject are 16 + 6 = 22.

QUESTION: 57

Directions: Read the data given and answer the following questions:

In a class of 60 students:
42 like Maths,
32 like English,
12 like neither Maths nor English.

Q. How many students like both Maths and English?

Solution:

Given: 

Total Students = 60
Students who like neither Maths nor English = 12.( Remaining students 60 - 12 = 48).

Students who like Maths = 42.
Students who like English = 32.

Number of Students who likes both English and Maths =  74 (42 + 32) - 48 = 26.

Number of Students who like Only English = 32 - 26 = 6.

Number of Students who like Only Maths = 42 - 26 = 16.

From the given data we get the following Venn diagram,

Thus 26 students like both Maths and English.

QUESTION: 58

Directions: Read the data given and answer the following questions:

In a class of 60 students:
42 like Maths,
32 like English,
12 like neither Maths nor English.

Q. Students who like only Maths forms what percentage of the total number of students in the class?

Solution:

Given :

Total Students = 60
Students who like neither Maths nor English = 12.( Remaining students 60 - 12 = 48).

Students who like Maths = 42.
Students who like English = 32.

Number of Students who likes both English and Maths =  74 (42 + 32) - 48 = 26.

Number of Students who like Only English = 32 - 26 = 6.

Number of Students who like Only Maths = 42 - 26 = 16.

From the given data we get the following Venn diagram,

Students who like only Maths are 16 and total number of students in a class are 60.
(16/60)100 = 26.67%
Thus students who like only Maths forms 26.67 percentage of the total number of students in the class.

QUESTION: 59

Read the statements given below and derive the conclusion.

Statements:
No window is monkey.
All the monkeys are cats.

Conclusions:
1. No window is cat.
2. No cat is window
3. Some cats are monkeys.
4. All cats are monkeys.

Solution:


There is no direct relation between window and cat so first and second conclusion are wrong. Here only some cats are monkeys is the right answer.

QUESTION: 60

Vernal Equinox occurs on ________.

Solution:
  • An equinox is a moment in which the plane of Earth's equator passes through the center of the Sun, which occurs twice each year, around 20 March and 23 September.
  • On an equinox, day and night are of approximately equal duration all over the planet. They are not exactly equal, however, due to the angular size of the sun and atmospheric refraction.
  • To avoid this ambiguity, the word equilux is sometimes used to mean a day in which the duration of light and darkness are equal.
QUESTION: 61

The most abundant of the rare gases is ________.

Solution:
  • Argon is a chemical element with symbol Ar and atomic number 18.
  • It is in group 18 of the periodic table and is a noble gas.
  • Argon is the third-most abundant gas in the Earth's atmosphere, at 0.934% (9340 ppmv).
  • It is more than twice as abundant as water vapor (which averages about 4000 ppmv, but varies greatly), 23 times as abundant as carbon dioxide (400 ppmv), and more than 500 times as abundant as neon (18 ppmv). Argon is the most abundant noble gas in Earth's crust, comprising 0.00015% of the crust.
QUESTION: 62

Dried fruit like raisins when soaked in water, bulge and get filled with water. What is the scientific reason that explains this daily life event?

Solution:

Osmosis is the spontaneous net movement of solvent molecules through a semi-permeable membrane into a region of higher solute concentration, in the direction that tends to equalize the solute concentrations on the two sides.
It may also be used to describe a physical process in which any solvent moves across a semipermeable membrane (permeable to the solvent, but not the solute) separating two solutions of different concentrations. Osmosis can be made to do work.

QUESTION: 63

In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is EXOTIC coded in that code?

Solution:

The code is written as follows,

Similarly,

Thus the code for EXOTIC is DWNSHB.

QUESTION: 64

4 men can build a small house in 12 days. How long would it take for 6 men to build the same house?

Solution:

Time taken by 4 men to build a small house = 12 days

⇒ Time taken by one man to build a small house = 12 × 4 = 48 days

⇒ Time taken by 6 men to build the same house = 48/6 = 8 days

∴ Time taken by six men to build the same house = 8 days

QUESTION: 65

The first gasoline-run car engine was developed by –

Solution:

Karl Friedrich Benz (25 November 1844 – 4 April 1929) was a German engine designer and automobile engineer. His Benz Patent Motorcar from 1885 is considered the first practical motorcar. He received a patent for the Motorcar on 29 January 1886.

QUESTION: 66

The basic concept of Montessori education is:

Solution:

The Montessori Method of education, developed by Dr. Maria Montessori, is a child-centered educational approach based on scientific observations of children from birth to adulthood. Dr.
Montessori’s Method has been time tested, with over 100 years of success in diverse cultures throughout the world. It is a view of the child as one who is naturally eager for knowledge and capable of initiating learning in a supportive, thoughtfully prepared learning environment.
It is an approach that values the human spirit and the development of the whole child—physical, social, emotional, cognitive.

QUESTION: 67

What is the next number in the series:

4, 8, 8, 16, 12, 24, ___

Solution:

4, 8, 8, 16, 12, 24
The given series is a combination of two series:
4, 8, 12 & 8, 16, 24
4 × 1 = 4, 4 × 2 = 8, 4 × 3 = 12, 4 × 4 = 16
8 × 1 = 8, 8 × 2 = 16, 8 × 3 = 24
∴ The next number in the given series is 16.

QUESTION: 68

Harappan people did not worship one of the following God –

Solution:

The Indus people probably worshipped Mother Goddess, in addition to male and female deities.
They worshipped a father God who might be a progenitor of the race and probably was a prototype of Siva as the Lord of the Animals. They were familiar with some form of yoga and meditation.

QUESTION: 69

Solve:

1000x – 5 = - 6

Solution:

1000 x – 5 = -6
⇒ 1000x = - 6 + 5
⇒ x = - 1/1000
∴ x = - 1/1000

QUESTION: 70

What title did the British confer Gandhi with, which was relinquished by him?

Solution:

The Kaisar-i-Hind Medal for Public Service in India was a medal awarded by the British monarch to civilians of any nationality who rendered distinguished service in the advancement of the interests of the British Raj.
Mahatma Gandhi was awarded the Kaisar-i-Hind in 1915 by The Lord Hardinge of Penshurst Gandhi returned the medal in 1920 as part of the national campaign protesting the Jallianwala Bagh massacre.

QUESTION: 71

The G-20 Summit in November 2015 was organized in which European Country?

Solution:

The 2015 G20 Antalya summit was the tenth annual meeting of the G20 heads of government/heads of state. It was held in Antalya, Turkey, a southwestern city, which was the most visited destination in Turkey and the tenth in the world in 2014, on 15–16 November 2015.
The venue for the Leaders Summit was Regnum Carya Hotel Convention Centre. Turkey officially took over the presidency of the G20 from Australia on 1 December 2014, and China will preside over the summit in 2016.

QUESTION: 72

If the product of two numbers is 2522 and their LCM is 97 then their HCF is:

Solution:

We know that,
Product of two numbers x and y = LCM(x, y) × HCF(x, y)
⇒ 2522 = 97 × HCF
⇒ HCF = 2522/97 = 26
∴ HCF = 26

QUESTION: 73

The order of rotational symmetry of a trapezium is: 

Solution:

We know that,
order of rotational symmetry is the property a shape has when it looks the same after some rotation by a partial turn.

∵ Trapezium has only one pair of parallel sides, it has no lines of symmetry

∴ The order of rotational symmetry of a trapezium is 1

QUESTION: 74

The first democratically elected female President of Africa is from

Solution:

Ellen Johnson Sirleaf (born 29 October 1938) is a Liberian politician who has served as the 24th and current President of Liberia since 2006. Sirleaf is the first elected female head of state in Africa.

QUESTION: 75

Read the statements and select a conclusion from the given alternatives:

Statement:
To cultivate interest in the debate the school has made it compulsory for each student to attend two debate classes per week and submit a weekly report on the debates discussed.

Conclusions:
I. Interest in debating can be created by force.
II. Some students eventually will develop an interest in debating.

Solution:

We all know that no interest can be created by force but regular exercise of particular activity may help to develop interest atleast in some students. So by making debate compulsory and telling students to submit weekly report, school authority can ensure that all the students are actively participating and thus some students eventually will develop interest in debating.

Thus only conclusion II follows.

QUESTION: 76

_________ was the first female Prime Minister of Sri Lanka.

Solution:

Sirimavo Bandaranaike, in full Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike, also called Sirimavo R.D. Bandaranaike (born April 17, 1916, Ratnapura, Ceylon [now Sri Lanka]—died October 10, 2000, Colombo, Sri Lanka), stateswoman who, upon her party’s victory in the 1960 Ceylon general election, became the world’s first woman prime minister.
She left office in 1965 but returned to serve two more terms (1970–77, 1994–2000) as prime minister. The family she founded with her late husband, S.W.R.D. Bandaranaike, rose to great prominence in Sri Lankan politics.

QUESTION: 77

Who was awarded the Harvard Humanitarian Award for 2015?

Solution:

Nobel Peace Prize winner Kailash Satyarthi was conferred with the Harvard University’s prestigious humanitarian award for the year 2015, in recognition of his continuing contribution to the cause of child rights.
The annual award by the prestigious university is given to an individual whose works and deeds have served to improve the quality of lives and have inspired people to greater heights. Mr. Satyarthi is the first Indian to have been given this award.

QUESTION: 78

The length of a diagonal in cm of a rectangle of length 9 cm and width 5 cm is

Solution:

We know that,
Diagonal of a rectangle with length ‘l’ and breadth ‘b’ = √(l2 + b2)

⇒ The length of a diagonal of a rectangle of length 9 cm and width 5 cm = √(92 + 52) = √106 cm

∴ The length of a diagonal of a rectangle of length 9 cm and width 5 cm = √106 cm

QUESTION: 79

Complete the Figure X from the given alternatives 1, 2, 3, 4

Solution:

QUESTION: 80

Complete the Figure X from the given alternatives 1, 2, 3, 4

Solution:


Hence alternative 2 completes the pattern.

QUESTION: 81

Solution:



QUESTION: 82

Simplify: (25)3/2

Solution:

(25)3/2 = (251/2)3 (∵ (am)n = amn)
⇒ (25)3/2 = (√25)3 = 53 = 125
∴ (25)3/2 = 125

QUESTION: 83

If the letters in PRABA are coded as 27595, and HITAL are coded as 68354, how can BHARATHI be coded?

Solution:


Thus code for BHARATHI will be,

Thus the code for BHARATHI is 96575368.

QUESTION: 84

If sin x = 4/5, then sec x/sin x = 

Solution:

We know that,
sinθ = side opposite to θ/Hypotenuse
secθ = Hypotenuse/side adjacent to θ

We know that,
3, 4 and 5 are Pythagorean triplets.
⇒ Adjacent side = 3
⇒ sec x = 5/3
sec x/sin x = (5/3)/(4/5) = 5/3 × 5/4 = 25/12
∴ sec x/sin x = 25/12

QUESTION: 85

India participated in the 2014 Commonwealth Games at ______.

Solution:

The 2014 Commonwealth Games (officially known as the XX Commonwealth Games), was a multi-sport event held in Glasgow, Scotland from 23 July to 3 August 2014.

QUESTION: 86

Which country organized the FIFA U-17 World cup in the year 2017?

Solution:

The 2017 FIFA U-17 World Cup will be the 17th edition of the FIFA U-17 World Cup, the biennial international men's youth football championship contested by the U17 national teams of the member associations of FIFA.
The tournament will be hosted by India between 6 and 28 October 2017. This will be the first FIFA tournament hosted by the country. The final will be held the Salt Lake Stadium in Kolkata on 28 October 2017.

QUESTION: 87

Find the value of 2.31 × 0.34

Solution:

Multiplication of decimal numbers can be done as follows.

Step 1: Remove the decimal points and perform normal multiplication.

Step 2: For the result obtained in the above multiplication put the decimal point after the number of decimal points removed in the above step.

Given: 2.31 × 0.34
⇒ 231 × 34 = 7854
⇒ 2.31 × 0.34 = 0.7854
∴ 2.31 × 0.34 = 0.7854

QUESTION: 88

In a computer, what is the name of the high speed memory used:

Solution:

Cache memory, also called CPU memory, is random access memory (RAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM. This memory is typically integrated directly with the CPU chip or placed on a separate chip that has a separate bus interconnect with the CPU.
The basic purpose of cache memory is to store program instructions that are frequently re-referenced by software during operation. Fast access to these instructions increases the overall speed of the software program.

QUESTION: 89

The pie chart represents the favorite stars (Bollywood stars SRK, SK, AK, HR and VD) of the people of a family.

Q. If there are 40 people in the family, what is the difference between those who like AK and those who like VD?

Solution:

From the pie chart, we can observe that 15% and 10% of the people of a family like AK and VD respectively.

The difference in the percentage between those who like AK and those who like VD = 15 – 10 = 5%

⇒ The difference between those who like AK and those who like VD = 5% of 40 = (5/100) × 40 = 2

∴ The difference between those who like AK and those who like VD = 2

QUESTION: 90

The pie chart represents the favorite stars (Bollywood stars SRK, SK, AK, HR and VD) of the people of a family.

Q. The ratio of people who like SRK to those who like SK is: 

Solution:

From the pie chart, we can observe that 25% and 30% of the people of a family like SRK and SK respectively.

The ratio of people who like SRK to those who like SK = 25/30 = 5/6

∴ The ratio of people who like SRK to those who like SK = 5/6

QUESTION: 91

The pie chart represents the favorite stars (Bollywood stars SRK, SK, AK, HR and VD) of the people of a family.

Q. The sector angle corresponding to the HR is

Solution:

From the pie chart, we can observe that 20% of the people of a family like HR.

⇒ The sector angle corresponding to the HR = 20% of 360o = (20/100) × 360 = 72o

∴ The sector angle corresponding to the HR = 72o

QUESTION: 92

Correct expression of 

Solution:

By looking at the options we can say that the options B & C can be ruled out as they result in a terminating non - recurring decimal numbers i.e.,

18/100 = 0.18 & 18/1000 = 0.018
So let us check the other options:

QUESTION: 93

The number of sides of a regular polygon whose exterior angles are each 40° is: 

Solution:

We know that,
The measure of an exterior angle of a regular n - sided polygon is 360o/n.
⇒ The number of sides of a regular polygon whose exterior angles are each 40o = 360/40 = 9
∴ The number of sides of a regular polygon whose exterior angles are each 40o = 9

QUESTION: 94

The theory behind stars twinkling is that

Solution:

The theory behind stars twinkling the refractive index of the different layers of earth’s atmosphere changes continuously; consequently the position of the star’s image changes with time.

QUESTION: 95

While watching 3D movies at the theatre, we have to wear special glasses because?

Solution:

The glasses which we wear while watching 3D movies at the theatre allow our left and right eyes to see different images.

QUESTION: 96

Which country among the following voted in 2015 to be the first country to allow three parent in-vitro fertilization?

Solution:

An independent panel of British scientists and experts has formally given nod to introduce so-called three-parent baby fertility treatments or mitochondrial gene therapy (MGT) procedures.
The panel tasked with reviewing the safety of MGT held that this practice should be cautiously adopted to prevent certain genetic diseases from being passed on to future generations.
Thus, it paves the way for the country to officially introduce the procedures. Earlier in February 2016, British Parliament voted to legalise three-parent baby fertility treatments or MGT procedures.
It was first country in the world to legalise creation of In-Vitro Fertilisation babies with DNA from three people. The world’s first three-parent baby boy was born in Mexico in April 2016 to a Jordanian couple with help of this new fertility technique which incorporates DNA from three people in embryo.

QUESTION: 97

Keerthana takes 9 hrs 20 minutes in walking a distance and riding back to same place where she started. She could walk both ways in 11 hrs 15 minutes. The time taken by her to ride back both ways is:

Solution:

Time taken by Keerthana to walk both ways = 11 hrs 15 minutes = (11 × 60) + 15 = 675 min

(∵ 1 hr = 60 min)
⇒ Time taken by Keerthana to walk one way = 675/2 = 337.5 min

Time taken by Keerthana in walking a distance and riding back = 9 hrs 20 min = (9 × 60) + 20 = 560 min

⇒ Time taken by Keerthana to ride one way = 560 – 337.5 = 222.5 min

⇒ Time taken by her to ride back both ways = 222.5 × 2 = 445 min = (7 × 60) + 25 = 7 hrs 25 min

∴ Time taken by her to ride back both ways = 7 hrs 25 min

QUESTION: 98

Birth control pills contain

Solution:

Birth control pills are a synthetic form of the hormones progesterone and estrogen. They prevent ovulation by maintaining more consistent hormone levels. Without a peak in estrogen, the ovary doesn't get the signal to release an egg. Remember that no egg means no possibility for fertilization and pregnancy.

QUESTION: 99

Which is the oldest High Court in India?

Solution:
  • Calcutta High Court was established on 1 July 1862 under the High Courts Act, 1861.
  • It has jurisdiction over the state of West Bengal and the Union Territory of the Andaman and Nicobar Islands. "Calcutta High Court " is the oldest High Court in India.
QUESTION: 100

Which river originates from Amarkantak?

Solution:

The Narmada, also called the Rewa, is a river in central India and the fifth longest river in the Indian subcontinent. It is the third longest river that flows entirely within India, after the Godavari, and the Krishna. It is also known as "Life Line of Madhya Pradesh" for its huge contribution to the state of Madhya Pradesh in many ways.
It forms the traditional boundary between North India and South India and flows westwards over a length of 1,312 km (815.2 mi) before draining through the Gulf of Khambhat into the Arabian Sea, 30 km (18.6 mi) west of Bharuch city of Gujarat.
The source of the Narmada is a small reservoir, known as the Narmada Kund, located at Amarkantak on the Amarkantak Plateau in the Anuppur District, Shahdol zone of eastern Madhya Pradesh.

Similar Content

Related tests