Resources., Geography, Class 8 -Test


12 Questions MCQ Test Class 8 Social Science by VP Classes | Resources., Geography, Class 8 -Test


Description
This mock test of Resources., Geography, Class 8 -Test for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for Class 8 Resources., Geography, Class 8 -Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Resources., Geography, Class 8 -Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Resources., Geography, Class 8 -Test exercise for a better result in the exam. You can find other Resources., Geography, Class 8 -Test extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these is not a resource?

Solution:

The correct answer will be (d)  Because resources are actually things which are necessary for our survival on this planet and we can definitly live without the indian prime minister, geography book and paper.

QUESTION: 2

Which of these does not have economic worth but is valuable?

Solution:
QUESTION: 3

The types of resources on basis of stock are

Solution:

The type of resources on the basis of stock are:

  • Renewable resources.
  • Non renewable resources.

 

QUESTION: 4

Which of the following is a nonrenewable resource?

Solution:

Most fossil fuels, such as natural gas, coal etc. are considered nonrenewable resources in that their use is not sustainable because their formation takes billions of years. Natural gas is a fossil fuel, like petroleum and coal, and is non-renewable.

QUESTION: 5

Which of these is an example of sustainable development?

Solution:
QUESTION: 6

We should waste water since it is a renewable resource and we do not need to be careful in its use.

Solution:

It is a renewable resource but though renewable resources also require a long period of time to get recharged. If once water is wasted it would a long span of time to be regenerated on the surface of the earth.

QUESTION: 7

A resource always has the same economic value.

Solution:

Yes, resources don't have same economic value.
•Although those resources satisfy the needs and have some use or utility, it depends on time and the change brought in them to make them economically valuable.
For example - Metals have an economic value while landscapes do not, but both have their use. If the same landscape is made into a tourist place where you've to buy tickets for viewing, it's economic value increases.

QUESTION: 8

 With respect to electricity, water was a potential resource until few years back.

Solution:

Yes with respect to Electricity water was a potential resource because few years ago there was not too develop technology to use the water to produce electricity by the process of hydroelectricity but now now we can generate electricity by using water.

QUESTION: 9

All natural sources of energy are renewable.

Solution:

Natural resources like rain, tides, waves are renewable but resources like natural gas, petroleum, coal are non- renewable resources.So this statement is false.

QUESTION: 10

 A farmer is a human resource.

Solution:

This world that has a value is a resource. A farmer who is valuable for our food who is a living being is a human resource. 

QUESTION: 11

Resources need to be conserved for the future generations.

Solution:

Yes we have to conserve resources bcoz as due to the increasing population it is decreasing day by day.

QUESTION: 12

Sustainable development is a way to use resources carefully as well as saving them for future.

Solution:

SUSTAINABLE DEVELOPMENT means using resources carefully and also to conserve them for the future.