Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy)


14 Questions MCQ Test | Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy)


Description
This mock test of Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 14 Multiple Choice Questions for Class 12 Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy) exercise for a better result in the exam. You can find other Retro (Past 13 Year) IIT-JEE Advanced (Metallurgy) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Upon heating with Cu2S, the reagent(s) that give copper metal is/are

(2014 Adv., One or More than One Options Correct Type)

Solution:




Reaction is believed to proceed as

Here, copper sulphided reduced to copper metal. Solidified copper has blistered appearance due to evolution of SO2 and thus obtained copper is known as blister copper.
Other compounds which give Cu are


While CuFeS2 will not give Cu on heating. The heating in the presence of O2 gives Cu2S and FeS with the evolution of SO2.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

The carbon-based reduction method is not used for the extraction of

(2013 Adv., One or More than One Options Correct Type)

Solution:

Al has greater affinity for oxygen hence oxide is not reduced by carbon. MgO and CaO (formed in the calcination from carbonates) are stable species and not reduced by carbon.

QUESTION: 3

Sulphide ores are common for the metals

(2013 Adv., Only One Option Correct Type)

Solution:

QUESTION: 4

In the cyanide extraction process of silver from argentite ore, the oxidising and reducing agents Used are

(2012, Only One Option Correct Type)

Solution:

The reactions involved in the extraction of silver by cyanide process are
Ag2S + CN- + O2 → [Ag(CN)2]- + SO2 ...(i)
[Ag(CN)2] + Zn → [Zn(CN)4]2- + Ag ...(ii)
In reaction (i), sulphide is oxidised to SO2 by oxygen. In the reaction (ii), silver ion (Ag+) is reduced to Ag by Zn. Therefore, O2 is oxidising agent and Zn is reducing agent.

QUESTION: 5

Oxidation states of the metal in the minerals haematite and magnetite, respectively, are

(2011, Only One Option Correct Type)

Solution:

Haematite is Fe2O3, in which oxidation number of iron is III. Magnetite is Fe3O4 which is infact a mixed oxide (FeO.Fe2O3), hence, iron is present in both II and III oxidation state.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Extraction of metal from the ore cassiterite involves

(2011, One or More than One Options Correct Type)

Solution:

The important ore of tin is cassiterite (SnO2). Tin is extracted from cassiterite ore by carbon reduction method in a blast furnace.
SnO2 + 2C → Sn + 2CO
The product often contain traces of iron which is removed by blowing air through the melt to oxidise to FeO which then floats to the surface.
2Fe+ O2 → 2FeO

QUESTION: 7

Passage for Q. Nos. (7-9)

Copper is the most noble of the first row transition metals and occurs in small deposits in several countries. Ores of copper include chalcanthite (CuSO4.5H2O), atacamite (Cu2CI(OH)3), cuprite (Cu2O), copper glance (Cu2S) and malachite (Cu2(OH)2CO3). However, 80% of the world copper production comes from the ore chalcopyrite (CuFeS2). The extraction of copper from chalcopyrite involves partial roasting, removal of iron and self-reduction.

Q. 

Partial roasting of chalcopyrite produces

(2010, Comprehension Type)

Solution:


QUESTION: 8

Copper is the most noble of the first row transition metals and occurs in small deposits in several countries. Ores of copper include chalcanthite (CuSO4.5H2O), atacamite (Cu2CI(OH)3), cuprite (Cu2O), copper glance (Cu2S) and malachite (Cu2(OH)2CO3). However, 80% of the world copper production comes from the ore chalcopyrite (CuFeS2). The extraction of copper from chalcopyrite involves partial roasting, removal of iron and self-reduction.

Q. 

Iron is removed from chalcopyrite as

Solution:

FeO + SiO2 → FeSiO3 (slag)

QUESTION: 9

Copper is the most noble of the first row transition metals and occurs in small deposits in several countries. Ores of copper include chalcanthite (CuSO4.5H2O), atacamite (Cu2CI(OH)3), cuprite (Cu2O), copper glance (Cu2S) and malachite (Cu2(OH)2CO3). However, 80% of the world copper production comes from the ore chalcopyrite (CuFeS2). The extraction of copper from chalcopyrite involves partial roasting, removal of iron and self-reduction.

Q. 

In self-reduction, the reducing agent is

Solution:

Cu2S + 2Cu2O → 6Cu + SO2
lnCu2S, sulphur is S2- and in SO2, sulphur is in +4 state.
Hence, S2- is acting as reducing agent.

QUESTION: 10

Match each of the reactions given in Column I with the corresponding product(s) given in Column II and mark the correct code.

(2009, Matching Type)

Solution:



*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 11

Give the number of water molecule (s) directly bonded to the metal centre in CuSO4.5H2O.

(2009, Integer Type)


Solution:

The complex has formula [Cu(H2O)4] SO4.H2O

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 12

Give the coordination number of Al in the crystalline State of AICI3.

(2009, Integer Type)


Solution:

In crystalline state, AICI3 has rock-salt like structure with coordination number of Al = 6.

QUESTION: 13

Match the conversions in Column I with the type(s) of reaction(s) given in Column

(2008, Matching Type)

Solution:



(iii) ZnS → Zn, can be done by carbon reduction or self reduction
(iv) Cu2S → Cu, roasting followed by self reduction

QUESTION: 14

Native silver metal forms a water soluble complex with a dilute aqueous solution of NaCN in the presence of

(2008, Only One Option Correct Type)

Solution:

A water soluble complex with silver and dilute aqueous solution of NaCN is Na[Ag(CN)2], In the cyanide process, the native silver is crushed and treated with aqueous NaCN solution and aerated.
4Ag + 8NaCN + 2H2O + O2 → 4Na [Ag(CN)2] + 4NaOH