Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy)


30 Questions MCQ Test | Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy)


Description
This mock test of Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy) exercise for a better result in the exam. You can find other Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Metallurgy) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-10) This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. 

Observe the following statements regarding purification of bauxite

i. During Hall's process, silica, is removed as Si (vapour).
ii. Bauxite ore contaminated with iron oxide is purified in Baeyer's process.
iii. During Serpeck's process silica, is removed as Si (vapour).

The correct answer is

Solution:

Hall process
AI2O3 + Na2CO3 → 2NaAIO2 + CO2
Baeyer’s process
Al2O3 + 2NaOH + 3H2O →2Na[AI(OH)4]
Serpeck process
Al2O3 + 3C + N2 → 2AIN + 3CO and SiO2 + 2C → Si + 2CO

QUESTION: 2

Puddling process is used to convert pig iron into

Solution:

Puddling process is the method of converting pig iron into wrought iron by subjecting it to heat and frequent stirring in a furnace in the presence of oxidizing substances.

QUESTION: 3

The impurity present in ruby and sapphire are

Solution:

Ruby is a red form of corundum. Al2O3 and im purity present in it is chromium. Sapphire is a blue transparent corundum (alumina, Al2O3). Its colour is due to the tracer of cobalt.

QUESTION: 4

Which of the following is froth stabilizer in froth floatation process?

Solution:

Cresols and aniline are the froth stabilisers which stabilises froth.

QUESTION: 5

Sulphide ores of metals are usually concentrated by froth floatation process. Which one of the following sulphide ores offers an exception and is concentrated by leaching?

Solution:

From argentite,
4Ag + 8NaCN + O2 + 2H2O → 4Na[Ag(CN)2] + 4NaOH
silver is extracted by leaching process.

QUESTION: 6

The process used in refining blister copper is

Solution:

Poling method is employed when the crude metal contains impurities of the oxide of the metal itself.
3Cu2O + CH4 → 6Cu + 2H2O + CO

QUESTION: 7

The pair of metals obtained by heating their oxides to higher temperatures

Solution:

Ag2O and HgO

QUESTION: 8

After partial roasting, the sulphide of copper is reduced by

Solution:

2CuFeS2 + 2SiO2 + 4O2 → Cu2S + 2FeSiO3 + 3 SO2
Cu2S + O2 → 2Cu + SO2

QUESTION: 9

Type metal is an alloy containing

Solution:

In printing, type metal (sometimes called hot metal) refers to the metal alloys used in traditional typefounding and hot metal typesetting. Historically, type metal was an alloy of lead, tin and antimony in different proportions depending on the application, be it individual character mechanical casting for hand setting, mechanical line casting or individual character mechanical typesetting and stereo plate casting. The proportions used are in the range: lead 50‒86%, antimony 11‒30% and tin 3‒20%. Antimony and tin are added to lead for durability while reducing the difference between the coefficients of expansion of the matrix and the alloy. Apart from durability, the general requirements for type-metal are that it should produce a true and sharp cast, and retain correct dimensions and form after cooling down. It should also be easy to cast, at reasonable low melting temperature, iron should not dissolve in the molten metal, and mould and nozzles should stay clean and easy to maintain. Today, Monotype machines can utilize a wide range of different alloys. Mechanical linecasting equipment use alloys that are close to eutectic.

QUESTION: 10

The formulae of the soluble complexes formed during the extraction of Ag and Au by the cyanide process respectively are

Solution:

Ag2S + 4NaCN  2Na[Ag(CN)] + Na2S
4Au + 8KCN + 2H2O + O→ 4K[Au(CN)2] + 4KOH

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

One or Morethan One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 11-20) This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q. ZnS and PbS present in a sulphide ore can be separated by using selectively suitable chemical. The incorrect statement in this is

Solution:

Depressants are used to prevent one type of sulphide ore particles from forming the froth with air bubbles, e.g. NaCN. It is used to separate lead sulphide (PbS) ore from zinc sulphide (ZnS) ore.
4NaCN + ZnS → Na2[Zn(CN)4] + Na2S

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Regarding leaching of bauxite ore which of the following is incorrect?

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

In the metal extraction which of the following is subjected to calcinations?

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Which of the following process is based on the formation of complex compounds

Solution:

Mac Arthur Forest Process

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Lapis lazuli is

Solution:

Lapis lazuli is a deep blue semi-precious stone.
(Na,Ca)8(AISiO4)6(S,SO4,CI)1-2

*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

ΔG° vs T plot in the Ellingham diagram slopes upwards for the reaction

Solution:

The reaction  does not satisfy the upward slope for Ellingham diagram.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

Lithopone, a white pigment is a mixture of

Solution:

Lithopone is ZnS-BaSO4

*Multiple options can be correct
QUESTION: 18

Which is incorrect match?

Solution:

Corrosive sublim ate = HgCI2 and Hg2Cl2 is called calomel.
Litharge = PbO, Lunar caustic = AgNO3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 19

Which of the following is a hydrated oxide mineral?

Solution:

(a) Limonite 2Fe2O3.3H2O , Cassiterite (SnO2), Bauxite = Al2O3, Haematite = Fe2O3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 20

The Ellingham diagram of a certain metal M is represented in the figure

Q. 

The points A and B respectively corresponds to

Solution:

The points A and B show minimum and maximum value of ΔG° with melting and boiling points of metals.

QUESTION: 21

Comprehension Type

Direction (Q, Nos. 21 and 22) This section contains a paragraph, each describing theory, experiments, data, etc. Two questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage

Metal M is extracted from its ore, which is a double salt. It is a salt of M and potassium. The ore is concentrated and water of hydration present in the double salt is removed. The ore is then reduced to get the metal. The metal so produced used to make Grignard reagent.

Q. 

The ore of the metal in the passage

Solution:

Magnesite (MgCO3), Epsomite (MgSO4 .7H2O),
Carnallite (KCI.MgCI2.6H2O), Spodumene = LiAI(SiO3)3

QUESTION: 22

Passage

Metal M is extracted from its ore, which is a double salt. It is a salt of M and potassium. The ore is concentrated and water of hydration present in the double salt is removed. The ore is then reduced to get the metal. The metal so produced used to make Grignard reagent.

Q. 

The flame colouration given by the ore mentioned in the passage

Solution:

The ore carnallite is KCI.MgCI2.6H2O. Due to potassium it gives lilac colour.

QUESTION: 23

Matching List Type

Direction (Q. No. 23 and 24) Choices for the correct combination of elements from Column I and Column II are given as options (a), (b), (c) and (d), out of which one is correct.

Q. 

Match the Column I with Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) → (r), (ii) → (s), (iii) → (p), (iv) → (q)

QUESTION: 24

Match the Column I with Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) → (q), (ii) → (r), (iii) → (p), (iv) → (s)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 25 -29) This section contains 5 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

The value of ‘n‘ in the molecular formula BenAI2Si6O18 is .........


Solution:

Beryl is Be3 AI2Si6O18. To balance the charge on all atoms n = 3
(2n + 6 + 24 - 36 - 0)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 26

In blue vitriol the number of water molecules directly bonded to Cu2+ ion are


Solution:

In blue vitriol 4 water molecules are coordinated to Cu2+ and one water m olecule is coordinated toion.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 27

The number of oxide ores among Rutile. Beryl, Tinstone, Pyrolusite, Chromite, Corundum, Chalcosite, Gypsum, Cryolite, Feldspar and Pitche blende


Solution:

Oxide ores are Rutile (TiO2), Tinstone (SnO2),
Pyrolusite (MnO2), Chromite(FeCr2O4), Corundum (Al2O3), Pitche blende (U3O8)
Beryl (3BeO.Al2O3.6SiO2), Chalcosite (Cu2S), Gypsum (CaSO4.2H2O, Cryolite(Na3AIF6), Feldspar (KAISi3O8)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 28

In German silver the percentage of silver is


Solution:

German silver (Cu, Zn and Ni)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 29

How many of the following metals can be refined by vapour phase refining?
Zr, Zn, Cd, Hg, Ni, Co, Pt, Fe, Ti


Solution:

Among the given metals, Zr, Ti, Ni can be refined by vapour phase refining.

QUESTION: 30

Statement Type

Direction (Q. No. 30) This section is based on Statement I and Statement II. Select the correct answer from the codes given below.

Q. 

Statement I : F2 is manufactured by electrolysis of KHF2 but here anhydrous HF is used as solvent in place of water.
Statement II : In the presence of anhydrous HF, more F2 is produced.

Solution:

F2 produced, violently reacts with water.