S-Block Elements - Practice Test (1)


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | S-Block Elements - Practice Test (1)


Description
This mock test of S-Block Elements - Practice Test (1) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 S-Block Elements - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this S-Block Elements - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this S-Block Elements - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other S-Block Elements - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The s-block elements of the Periodic Table have only

Solution:

s block comprises of only two groups alkali metal group and alkaline earth metal groups

QUESTION: 2

The general electronic configuration of ns2 exists in:

Solution:

The general electronic configuration of ns2 exists in alkaline earth metals

QUESTION: 3

In the preparation of Sodium carbonate the by- product formed is:

Solution:

CaCl2 is the by product.

QUESTION: 4

Heating a pulverised mixture of limestone and clay in a rotary kiln is used in the manufacture of:

Solution:

Heating a pulverised mixture of limestone and clay in a rotary kiln is used in the manufacture of Portland cement

QUESTION: 5

Dead burnt plaster is

Solution:

Dead burnt Plaster is CaSO4

QUESTION: 6

Group I of the periodic Table consists of the elements collectively known as

Solution:

Group I ( ns1) is alkali metal group.

QUESTION: 7

The alkali metals and their salts impart characteristic colour to an oxidizing flame because:

Solution:

Alkali metals have one unpaired electron in their valence shell which gets excited absorbing the energy from flame and emit in visible reason of EM spectrum. Therfore imparts color to flame.

QUESTION: 8

Washing soda is

Solution:

Washing soda is Na2CO3.10 H2O

QUESTION: 9

Cement is an industrially important compound of

Solution:

Cement is the important compound of Calcium.

QUESTION: 10

Suspension of slaked lime in water is known as

Solution:

Suspension of slaked lime in water is known as milk of magnesia.

QUESTION: 11

Group Il of the periodic table with one exception consists of the elements collectively known as

Solution:

Group II ( ns2) is alkaline Earth metal group

QUESTION: 12

Flame photometry is used to detect

Solution:

Flame photometry is used to detect alkali metals.

QUESTION: 13

The common salt or table salt is

Solution:

Common salt is NaCl.

QUESTION: 14

The alkali metals are low melting. Which of the following alkali metal is expected? to melt if the room temperature rises to 30C?

Solution:

Cs has very low melting point (30C)

QUESTION: 15

Which of the following elements does not form hydride by direct heating with dihydrogen?

Solution:

Be doesnot form hydride directly by reacting with hydrogen.

QUESTION: 16

One of the following is not called alkaline earth metal.

Solution:

Ist element of every group differs from rest elements in their properties.

QUESTION: 17

The electronic configuration of 7s1 belongs to

Solution:

Fr belongs to 7th period so n=7.

QUESTION: 18

Caustic soda is

Solution:

Caustic Soda is NaOH.

QUESTION: 19

Alkali metals react with water vigorously to form hydroxides and dihydrogen.Which of the following alkali metals reacts with water least vigorously?

Solution:

Li reacts with water least vigorously.

QUESTION: 20

A substance which gives brick red flame and breaks down on heating to give oxygen and a brown gas is

Solution:

Ca give brick red flame.

QUESTION: 21

Calcium and Magnesium belong to the category of

Solution:

They are alkaline earth metals

QUESTION: 22

The alkali metals burn vigorously in oxygen forming oxides. Hence, potassium forms

Solution:

alkali metals burns vigorously to form superoxides.

QUESTION: 23

Sodium hydrogencarbonate is known as

Solution:

NaHCOis baking soda.

QUESTION: 24

The reducing power of a metal depends oh various factors. Suggest the factor which makes Li, the strongest reducing agent in aqueous solution. 

Solution:

Lithium has highest hydration enthalpy which accounts for its high negative E° value and its high reducing power.

QUESTION: 25

Which of the following statements is true about Ca(OH)2?

Solution:

Ca(OH)2 is used in the manufacture of bleaching powder.

Related tests