SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 - Mock Test Series 2017 | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 11 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions (Q. Nos. 1-3) : In each of the following questions, select the related letter/word/figure/number from the given alternatives.

Cub : Bear : : Joey : ? 

Solution:

A cub is a young bear, and a joey is a young kangaroo.

QUESTION: 2

In this following questions, select the related letter/word/figure/number from the given alternatives.

18 : 162 : : 36 : ?

Solution:


QUESTION: 3

In this following questions, select the related letter/word/figure/number from the given alternatives.

9536 : 6203 : : 5873 : ?

Solution:

9536 – 6203 = 3333,
Similarly,
? = 5873 – 3333 = 2540

QUESTION: 4

Directions (Q. Nos. 4-6) : Find the odd word/letter/ number from the given alternatives. 

Solution:

All except Small pox are diseases caused by bacteria, while small pox is caused by virus.

QUESTION: 5

Find the odd word/letter/ number from the given alternatives. 

Solution:

Except Nagpur, all are north indian cities.

QUESTION: 6

Find the odd word/letter/ number from the given alternatives. 

Solution:

QUESTION: 7

Number of letters skipped between adjacent letters if the series increases by one. Which of the following series observes this rule.

Solution:

QUESTION: 8

Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series. 

a_c_baab_cb_ 

Solution:

a b c / c b a / a b c / c b a

QUESTION: 9

If the letters of the English alphabet are serially numbered, one of the answer given below has a meaningful word hidden in it. Identify the answer.

Solution:

QUESTION: 10

Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

5 x 8 = 28, 3 x 7 = 12, 8 x 6 = 35, 13 x 13 = ?

Solution:

5 x 8 = 28 → 5 x 8 = 40 → 5 + 8 = 13, 13 – 1 = 12 → 40 – 12 = 28
3 x 7 = 12 → 3 x 7 = 21 → 3 + 7 = 10, 10 – 1 = 9 → 21 – 9 = 12
8 x 6 = 35 – 8 x 6 = 48 → 8 + 6 = 14, 14 – 1 = 13 → 48 – 13 = 35
13 x 13 = ? → 13 x 13 = 169 → 13 + 13 = 26,
26 – 1 = 25 → 169 – 25 = 144

QUESTION: 11

Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation?

13 * 12 * 5 * 4

Solution:

13 * 12 * 5 * 4 → 13 = 12 + 5 – 4 = 13

QUESTION: 12

Directions (Q. No. 12) : From the given options choose the missing number/letter.

Solution:

(7)2+ (5)2+ (3)2 = 49 + 25 + 9 = 83 (6)2+ (4)2+ (2)2 = 36 + 16 + 4 = 56
(8)2+ (9)2+ (1)2 = 64 + 81 + 1 = 146

QUESTION: 13

I am facing East.  I go 20 metres, then turning to the left I go 20 metres, then after turning to the right I go 40 metres and then I go 40 metres to the right. Now in which direction am I from my original position?

Solution:


It is clear from the diagram that I am in south-east direction with respect to the original position.

QUESTION: 14

If “SEQUENCE” is coded as “HVJFVMXV” then how will “CHILDREN” be coded in the same code?'

Solution:


QUESTION: 15

Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.”How is the woman related to the man in the photograph?

Solution:

Only son of woman’s grandfather means father of that woman.
Father of woman is the father of man’s brother and hence father of that man.
Therefore, the woman is sister of the man in photograph.

QUESTION: 16

Mrs. Lata Devi was 3 times as old as her son 8 years ago. Their total age is 64 years now.  How did (in years) is Mrs. Lata now

Solution:

Suppose present age of Mrs. Lat a = x years
Present age of son = y years;
x+ y = 64   ….. (i)
According to the question, x– 8 = 3 (y – 8)
→ x– 8 = 3y – 24 → x– 3y = –16    ….. (ii)
From equations (i) and (ii), y = 20;
Age of Mrs. Lata = 64 – 20 = 44 years

QUESTION: 17

Rahul travelled from a point and goes straight to point ‘Y’ at a distance of 90 metres. He turned right and walked 40 metres, then again right and walked 70 metres. Finally, he turned right and walked 40 metres. How far is he from the starting point  

Solution:

Required distance = XB = 90 – 70 = 20 metre

QUESTION: 18

Four positions of a dice are given below. Identify the number at the bottom when the number on the top is 2

Solution:

Comparing (i) and (iii) dice we have,

QUESTION: 19

Directions (Q. No. 19): One or two statements are given followed by some assumptions. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements :

The values of an educated person will differ from that of an uneducated person.

Assumptions : 

I. Education influences an individual’s values.
II. An uneducated person will not have values.

Solution:

Clearly, assumption I is implicit in the statement. It is mentioned that the values of an educated will differ from that of an uneducated person. It does not imply that an uneducated person will not have value.

QUESTION: 20

Which of the following diagrams indicates the best relationship between Teacher, Writer and Musician?

Solution:

Some teachers may be writers and viceversa.

QUESTION: 21

In the following diagram, Square represents Doctors, Circle represents Players and Rectangle represents Artists. Which number represents those Doctors who are players as well as Artists

Solution:
QUESTION: 22

A woman says, “If you reverse my own age, the figures represent my husband’s age. He is, of course, senior to me and the difference between our ages is one-eleventh of their sum.” The woman’s age is

Solution:

Let x and y be the ten’s and unit’s digits respectively of the numeral denoting the woman’s age.
Then, woman’s age = (10x+ y) years; husband’s age = (10y +x) years.
Therefore (10y +x) – (10x+ y) = (1/11) (10y +x+ 10x+ y)
⇒ (9y – 9x) = (1/11) (11y + 11x) = (x+ y)
⇒ 10x = 8y
⇒ x/y = 4/5
⇒ 10x+ y = 10 x 4 + 5 = 45

QUESTION: 23

Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters.

BLANDISHMENT

Solution:
QUESTION: 24

Complete the following figure

Solution:
QUESTION: 25

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, ‘A’ can be represented by 01, 41 etc., and ‘R’ can be represented by 59, 78, etc. Similarly you have to identify the correct set for the word given in question.

Solution:
QUESTION: 26

Who has the power to dissolve the Rajya Sabha.

Solution:

Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one – third members of Rajya Sabha retire after every second year. A member who is elected for a full term serves for a period of six years.

QUESTION: 27

Who proposed Five Kingdom Classification

Solution:

Five kingdom classification was proposed by R.H. Whittaker in 1969.
The division of five kingdom is as follows – Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia.

QUESTION: 28

A desert is defined as an area where

Solution:

A desert is defined as an area where annual rainfall is less than 25 cm.

QUESTION: 29

Which of the following sanctuaries is not correctly matched with the specified protected species

Solution:

Ghana National Park also known as Keoladeo Nationa Park is a bird sanctuary located in Bharatpur, Rajasthan.

QUESTION: 30

Which of the following forts was not built by Akbar

Solution:

Gwalior Fort is an 8th century hill fort near, Gwalior, Madhya Pradesh. The fort consists of a defensive structure and two main palaces, Gurjari Mahal and Man Mandir, built by Man Singh Tomar.  The fort has been controlled by a number of different rulers in its history. The Gurajari Mahal palace was built for Queen Mrignayani.

QUESTION: 31

Which one of the following acids is used in the manufacturing of baking power?

Solution:
QUESTION: 32

Which article of the Indian Constitution empowers the president to consult the Supreme Court.

Solution:

Article 143 of the Indian Constitution confers upon the Supreme Court advisory jurisdiction.
The President may seek the opinion of the Supreme Court on any question of law or fact of public importance on which he thinks it expedient to obtain such an opinion. On such reference from the President, the Supreme Court, after giving it such hearing as it deems fit, may report to the President its opinion thereon.
The opinion is only advisory, which the president is free to follow or not to follow.

QUESTION: 33

Reservation wage means –

Solution:

In labour economics, the reservati on wage is the lowest wage rate at which a worker would be willing to accept a particular type of job. A job offer involving the same type of work and the same working conditions, but at a lower wage rate, would be rejected by the worker.

QUESTION: 34

By which of the following acts the high Courts of Bombay, Madras and Calcutta established

Solution:

The Indian High Court Act was passed by the British Parliament on the 6th August, 1861 and was titled as an act of establishing High Courts of judicature in India.
This legislation contained only sections. Its main function was to abolish the Supreme Courts and the Sadar Adalats in the three presidencies and to establish the High Courts in their place.
It gave power authority in Her Majesty to issue letters patent under the great seal of the United Kingdom to erect and establish High Courts of judicature at Calcutta, Madras and Bombay.

QUESTION: 35

Who has been the only Lok Sabha Speaker to have become the President of India

Solution:

Neelam Sanjiva Reddy was the only Lok Sabha Speaker to have become the President of India.

QUESTION: 36

Who wrote the book ‘’we the people’’ 

Solution:

“We the people” book was written by Nani Palkhivala.

QUESTION: 37

Rangaswami Cup is associated with-

Solution:

Rangaswami cup is as sociated with Hockey.

QUESTION: 38

The First Buddhist Council was held during the reign of

Solution:

The first Buddhist council was held during the reign of Ajatsatru.

QUESTION: 39

Planning and control are so related that-

Solution:

Planning and control are two basic and interrelated managerial functions. They are so interrelated that they can be and often are considered as being one function.  Planning is the preparation activity while control is the postoperation function.
Both of them are so closely related that they are treated as Siamese twins. Planning sets the objectives, goals, targets on the basis of available resources with their given constraints.  Control is the integral part of effective planning.  Similarly control involves assessment of the performance, such assessment can be made effectively only when some standard of are set in advance.

QUESTION: 40

The ruler of England at the time of the formation of the East India Company was-

Solution:

The ruler of England at the time of the formation of the East India Company was Elizabeth I.

QUESTION: 41

Which committee was esta blished on Criminal Politician and Bureaucratic nexus

Solution:

The Vohra Committee Report was submitted by the former Indian Union Home Secretary, N.N. Vohra, in October 1993. It studied the problem of the criminalization of politics and of the nexus among criminals, politicians and bureaucrats in India.

QUESTION: 42

Which is the first vertebral bone

Solution:

The atlas is one of the two cervical vertebrae, also known as C1, which is the topmost vertebra of the spinal column.It is the vertebra that is in contact with the occipital bone, a fla t bone located at the back portion of the head.

QUESTION: 43

Cardic notch is associated with

Solution:

The cardiac notch is the lateral deflection of the anterior border of the left lung. It is produced to accommodate the space taken up by the heart.

QUESTION: 44

Carborundum is another name of 

Solution:

Carborandum also known as Silicon Carbide is a compound of silicon and carbon with chemical formula SiC. It occurs in nature as the extremely rare mineral moissanite.

QUESTION: 45

Parallel venation is characteristic of –

Solution:

Parallel venation is a characteristics of leaves of monocotyledons.

QUESTION: 46

The demand for money, according to Keynes, is for

Solution:

According to Keynes, money is demanded because of three motives -transaction, precautionary and speculative.
The first two motives provide yield of convenience and certainty. The third motive provides money yield. Keynes has termed demand for money as liquidity preference.

QUESTION: 47

Which lens is used in Astigmatism

Solution:
QUESTION: 48

The phenomenon of electromagnatic induction is -

Solution:

The phenomenon of electromagnetic induction is to produce induced current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil.

QUESTION: 49

The term ‘PC-XT’ refers to-

Solution:
QUESTION: 50

When is World Teacher’s Day observed

Solution:

5th October

QUESTION: 51

Ram saves 14% of his salary while Shyam saves 22 %. If both get the same salary and Shyam saves Rs. 1540, what is the savings of Ram?

Solution:


= Rs. 7000
According to the question, Salary of Ram  = Salary of Shyam Hence salary of Ram = Rs. 7000

QUESTION: 52

By selling 25 metres of cloth a trader gains the selling price of 5 metres of cloth. The gain of the trader in % is

Solution:

Let SP of 1 met re clot h = Rs . 1
SP of 25 metres cloth = 25 × 1 = 25
CP of 1 metre cloth = Rs. x
CP of 25 metre cloth = 25x According to question,
Gain = SP – CP
5 = 25 – 25x
25x = 20


SP of 25 metre cloth=Rs. 25

QUESTION: 53

A shopkeeper sold an item for Rs. 1,510 after giving a discount of  and there by incurred a loss of 10%. Had he sold the item without discount his net profit would have been.

Solution:

 Let the M.P. of anitem = Rs. x



QUESTION: 54

Nitin borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first three years, 9% p.a. for the next five years and 13% p.a. for the period beyond eight years. If the total interest paid by him at the end of eleven years is Rs. 8,160, the money borrowed by him (in Rs.) was

Solution:

Total rate of interest in 11 years =(6×3)% + (5×9)% + (3×13)% 102% = 8160
100% = 8000
Sum = Rs. 8000

QUESTION: 55

The compound interest on a certain sum of money at 5% per annum for 2 years is Rs. 246. The simple interest on the same sum for 3 years at 6% per annum is

Solution:

Effective Rate of CI for 2 years

Effective Rate of SI for 3 years=6×3= 18%
Acording to the question,

QUESTION: 56

A vessel is filled with liquid 3 parts of which are water and 5 parts are syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water so that the mixture may be half water and half syrup?

Solution:

According to the question,

QUESTION: 57

The students in three classes are in the ratio 4 : 6 : 9. If 12 students are increased in each class the rational number of students in the three classes before the increase is

Solution:


x=4
Initially the no. of student = 19 ×4 = 76

QUESTION: 58

If 28 men complete 7/8 of a piece of work in a week,then the number of men, who must be engaged to get the remaining work completed in another week, is

Solution:

QUESTION: 59

A tan can be filled with water by two pipes, A and B together in 36 minutes. If the pipe B was stopped after 3 minutes, the tank is filled in 40 minutes. The pipe B can alone fill the tank in

Solution:

Let (A+ B) fills 1 litre in 1 minutes then (A+B) fills in 36 minutes (A+B)=36 litres
According to question (A+B) work only 30 minutes then pipe filled by (A+B) in 30 minutes is = 30 litres remaining part = 6 litres
6 litres part filled by A in = 10 minutes

A+B = 36 minutes
A = 60 minutes

A's efficiency = 3 litres/minutes B's efficiency = 2 litres/minutes
B can alone fill the tank in

QUESTION: 60

A constable is 114 metres behind a thief. The constable runs 21 metres per minute and the thief runs 15 metres in a minute. In what time will the constable catch the thief?

Solution:

Vrel.=(2 1–15 ) m/ min= 6 m/ min
Time taken to catch the thief = 114/6 min
=19 min

QUESTION: 61

7, 77, 77, 777 77 equals

Solution:

QUESTION: 62

Solution:


x2 = 2 + x
x2 – x – 2 = 0
x2 – 2x + x – 2 = 0
x(x–2) + 1 (x–2) = 0
(x+1) (x–2) = 0
x = 2
Shortcut method
When the question is in this form i.e.


QUESTION: 63

Solution:

QUESTION: 64

The radii of two circle are 5 cm and 3 cm, the distance between their centre is 24 cm. Then the length of the transverse common tangent is

Solution:

According to question
Length of the transverse common tangent

QUESTION: 65

The average monthly expenditure of a family for the first four months is Rs. 2570, for the next three months Rs. 2490 and for the last five months Rs. 3030. If the family saves Rs. 5320 during the whole years, the average monthly income of the family during the year is :

Solution:

According to the question

Total Expendixture = 10280+7470+15150 = Rs. 32900
Total Savings–Rs. 5320
Total Income = 32900+5320 = Rs. 38220

QUESTION: 66

Let x be the smallest number, which when added to 2000 makes the resulting number divisible by 12, 16, 18 and 21. The sum of the digits of x is

Solution:

LCM of 12, 16, 18, 21 = 1008 Next number = 1008 × 2 = 2016
Divisible by all
16 is added
Sum of digits = 1 + 6 = 7

QUESTION: 67

If tan θ – cos θ = 0 and θ is positive acute angle, then the value of 

Solution:

tan θ – cot θ = 0
Put θ =45º
tan45º – cot45º = 0
1 – 1 = 0
0 = 0 (satisfied)
So, θ =45º

QUESTION: 68

The elevation of the top of a tower from a point on the ground is 45o. On travelling 6 m from the point towards the tower the elevation of the top becomes 60o. The height of the tower (in metres) is

Solution:






QUESTION: 69

A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated about the side 3 cm to from a cone. The volume of the cone so formed is

Solution:



The cone so formed after rotating about Side AB.
So, slant height of cone = 5 cm
radius = 4 cm
height = 3 cm

r = radius
h = height

16π cm3

QUESTION: 70

5 persons live in a tent. If each person requires 16 m2 of floor area and 100 m3 space for air then the height of the cone of smallest size to accommodate these persons would be?

Solution:

Let the height of cone h metre
⇒ Total area of ground will be required = 5×16m2 = 80 m2
⇒ Total volume of air is needed
=100×5m3 = 500 m3 According to the question
⇒ volume of cone = 500 m3



⇒ height of cone = 18.75 metres

QUESTION: 71

Directions (Q. No. 71 to 75): Study the following bar graph and answer the question.

The percentage decline in the production of fertilizes from 1997 to 1988 is :

Solution:

Production in 1997 = 60 Production in 1998 = 45 Decreasement = 60 – 45 = 15

QUESTION: 72

Study the following bar graph and answer the question.

Q. The percentage increase in production of fertilizes in 2002 compared to that in 1995 is :

Solution:

The percentage increase in product ion of fertilizers in 2002 compared to that in 1995 in

QUESTION: 73

Study the following bar graph and answer the question.

Q. The average production of 1996 and 1997 is exactly equal to the average production of the years?

Solution:

Average of 1996 and 1997

Option (c) Average of 1995 and 2001

QUESTION: 74

Study the following bar graph and answer the question.

Q. The number of years, the production of fertilizers was more than average production of the given years is :

Solution:


No. of years the production of fertilizer was more than average was = 4

QUESTION: 75

Study the following bar graph and answer the question.

Q. The percentage increase in production as compared to previous year is maximum in year :

Solution:

1995 – 1996 =  = 60%
→ Maximum

QUESTION: 76

Directions (76-78): In the following three questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. The scissors that you have bought from his shop is undoubtedly very costly but they are available at cheaper rate in another shop.

Solution:

for scissors we use a plural verb so use 'are' in place of 'is'

QUESTION: 77

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. He not only believes in hard work but also in honesty of the highest order 

Solution:

correct format is "he believes not only"

QUESTION: 78

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. The road to famous monument passes through a forest

Solution:

use 'the' before 'famous monument '

QUESTION: 79

Directions (79-83): In the following five questions, a sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed to blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. We are "looking forward to see" you tomorrow.o improvement

Solution:

forwart to takes 'ving' form

QUESTION: 80

 Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. Will you "lend me few rupees"  in this hour of need?

Solution:

use 'lend me a few rupees' in place of 'lend me few rupees'

QUESTION: 81

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. "They left the hotel by car where they had been staying."

Solution:

correct format is 'they left the hotel where they had been staying by car.'

QUESTION: 82

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. He could not "look " anything in the dark room.

Solution:

use 'see' in place of 'look'

QUESTION: 83

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. He found a "wooden broken chair" in the room

Solution:

correct format i s 'broken wooden chair'

QUESTION: 84

Directions (84-86): In the following three questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. An obviously true or hackneyed statement 

Solution:
QUESTION: 85

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. The process by which a person or an organization reduces the amount of money it spends

Solution:
QUESTION: 86

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. An abandoned child of unknown parents who is found by somebody

Solution:
QUESTION: 87

Directions (87-89): In the following two questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. "To take with a grain of salt"

Solution:
QUESTION: 88

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence.

Q. "To cast pearls before a swine "

Solution:
QUESTION: 89

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence.

Q. "To fly off the handle "

Solution:
QUESTION: 90

Directions (90-94): You have a passage with five questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE – I

Placebo literally means "I shall please." Placebos are inert substances given to some volunteers in a given study while other volunteers are treated with experimental drugs-whose effect is tested by measuring the difference in response to the powerless placebo and to the drug.
Some of a group of volunteers who had just had their wisdom teeth extracted were given morphine to alleviate their pain; the others swallowed a placebo they believed to be morphine. Many of the placebo recipients said they experienced dramatic relief from their pain. However, when a drug that blocks the effects of endorphine was given them, the pain returned almost immediately. The test confirmed something very important: When a patient believes he or she has been given a pain reliever, the brain releases chemicals to substantiate that belief. In short, the placebo effect is an act of faith. Very recent studies have determined that the placebo effect is much more powerful than previously imagined. So be careful what you believe and pretend-it may come to pass.

Q. What is peculiar about the volunteers' response to drugs given following the consumption of placebo?

Solution:
QUESTION: 91

PASSAGE – I

Placebo literally means "I shall please." Placebos are inert substances given to some volunteers in a given study while other volunteers are treated with experimental drugs-whose effect is tested by measuring the difference in response to the powerless placebo and to the drug.
Some of a group of volunteers who had just had their wisdom teeth extracted were given morphine to alleviate their pain; the others swallowed a placebo they believed to be morphine. Many of the placebo recipients said they experienced dramatic relief from their pain. However, when a drug that blocks the effects of endorphine was given them, the pain returned almost immediately. The test confirmed something very important: When a patient believes he or she has been given a pain reliever, the brain releases chemicals to substantiate that belief. In short, the placebo effect is an act of faith. Very recent studies have determined that the placebo effect is much more powerful than previously imagined. So be careful what you believe and pretend-it may come to pass.

Q. To whom are placebos administered ?

Solution:
QUESTION: 92

PASSAGE – I

Placebo literally means "I shall please." Placebos are inert substances given to some volunteers in a given study while other volunteers are treated with experimental drugs-whose effect is tested by measuring the difference in response to the powerless placebo and to the drug.
Some of a group of volunteers who had just had their wisdom teeth extracted were given morphine to alleviate their pain; the others swallowed a placebo they believed to be morphine. Many of the placebo recipients said they experienced dramatic relief from their pain. However, when a drug that blocks the effects of endorphine was given them, the pain returned almost immediately. The test confirmed something very important: When a patient believes he or she has been given a pain reliever, the brain releases chemicals to substantiate that belief. In short, the placebo effect is an act of faith. Very recent studies have determined that the placebo effect is much more powerful than previously imagined. So be careful what you believe and pretend-it may come to pass.

Q. What does the writer prove ?

Solution:
QUESTION: 93

PASSAGE – I

Placebo literally means "I shall please." Placebos are inert substances given to some volunteers in a given study while other volunteers are treated with experimental drugs-whose effect is tested by measuring the difference in response to the powerless placebo and to the drug.
Some of a group of volunteers who had just had their wisdom teeth extracted were given morphine to alleviate their pain; the others swallowed a placebo they believed to be morphine. Many of the placebo recipients said they experienced dramatic relief from their pain. However, when a drug that blocks the effects of endorphine was given them, the pain returned almost immediately. The test confirmed something very important: When a patient believes he or she has been given a pain reliever, the brain releases chemicals to substantiate that belief. In short, the placebo effect is an act of faith. Very recent studies have determined that the placebo effect is much more powerful than previously imagined. So be careful what you believe and pretend-it may come to pass.

Q. Why are Placebos administered?

Solution:
QUESTION: 94

PASSAGE – I

Placebo literally means "I shall please." Placebos are inert substances given to some volunteers in a given study while other volunteers are treated with experimental drugs-whose effect is tested by measuring the difference in response to the powerless placebo and to the drug.
Some of a group of volunteers who had just had their wisdom teeth extracted were given morphine to alleviate their pain; the others swallowed a placebo they believed to be morphine. Many of the placebo recipients said they experienced dramatic relief from their pain. However, when a drug that blocks the effects of endorphine was given them, the pain returned almost immediately. The test confirmed something very important: When a patient believes he or she has been given a pain reliever, the brain releases chemicals to substantiate that belief. In short, the placebo effect is an act of faith. Very recent studies have determined that the placebo effect is much more powerful than previously imagined. So be careful what you believe and pretend-it may come to pass.

Q. What has the experiment confirmed ?

Solution:
QUESTION: 95

Directions (95-97): In the following two questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.

Q. ..............responding to my complaint, the bank filed a complaint against me.

Solution:

use 'instead of '

QUESTION: 96

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. In quest...........excellence and happiness, man evolved from an animal to a social animal.

Solution:

on quest takes of preposition

QUESTION: 97

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. ............giving reservation in promotion, the political parties are not of one opinion.

Solution:

use 'in regard to'

QUESTION: 98

Directions (98): In the following two questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

LOUSY

Solution:
QUESTION: 99

Directions (99): In the following two questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

UNNERVED

Solution:
QUESTION: 100

Directions (100): In the following one question, four words are given in each question, out of which only one word is correctly or wrongly spelt. Find the correctly or wrongly spelt word.

Solution: