SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 - Mock Test Series 2017 | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 4 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (1-3): In each of the following questions, select the related word/letter/number from the given alternatives.

Mother : Child : : Cloud : ?

Solution:

First given b irth to th e second.

QUESTION: 2

Select the related word/letter/number from the given alternatives.

OT : PS

Solution:

QUESTION: 3

Select the related word/letter/number from the given alternatives.

11 : 101 : : 91 : ?

Solution:

Th e patt ern is as follows : Zero is inserted in between the digits of the first number to obtain the second number.

QUESTION: 4

Direction (4-6) : In each of the following questions, find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

The guitar, violin, and cello are stringed instruments; the flute is a wind instrument.

QUESTION: 5

Find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

The other three are man-made .

QUESTION: 6

Find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

Reversing the digit of the number = a prime number 73
⇒ 37 = a prime number 17
⇒ 71 = a prime number 13
⇒ 31 = a prime number But 23
⇒ 32  a prime number

QUESTION: 7

Direction (07-09) :  In these Question, a  series is given with one term missing.

5760, 960, ? , 48, 16, 8

Solution:

First number is divided by 6 t o get th e second and the second is divided by 5 to get the third and the third is divided by 4 to get the fourth number and so on.

QUESTION: 8

In these Question, a  series is given with one term missing.

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ?

Solution:

Starting from 2 , each number is the sum of preceding 2 numbers. Thus 1 + 1 = 2 + 1 = 3 + 2 = 5 + 3 = 8 + 5 = 13 + 8 = 21.

QUESTION: 9

In these Question, a  series is given with one term missing.

2, 5, 10, 17, 26, ?

Solution:

The numbers are 12 + 1, 22 + 1, 32 + 1, 42 + 1 and so on….

QUESTION: 10

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it

ca __ bd __ ec __ fd __ gef

Solution:

b, c, d and e. The sequence is cab bdc ecd fde gef. Every group of 3 alphabets is jumbled up.

QUESTION: 11

If ‘BE QUICK’ is coded as ‘ZCOSGAI’, then the code of last letter of third word in the sentence I LOVE MY COUNTRY is

Solution:

Each lett er in th e word h as b een replaced by a letter 2 places behind in the English alphabet. Thus E -> C, K -> I etc.
In the question, the last letter of the third word is Y. The letter which is 2 places behind Y is W.

QUESTION: 12

Two squads of soldiers A and B, facing East and West respectively received the following commands - Left Turn, About Turn, Right Turn, Left Turn. Which directions would the squads A and B face at the end

Solution:

QUESTION: 13

Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 12 x 7 = 408 and 9 x 8 = 207 then 13 x 7 = ?

Solution:

12 x 7 = 84 therefore it is represented in reverse order by adding a 0 in between.
Similarly 9 x 8 = 72 = 207 and 13 x 7 = 91 = 109.

QUESTION: 14

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following
1. Major        2. Captain 
3. Colonel    4. Brigadier
5. Lt. General

Solution:

Lt. Gen eral - Brigad ier - Colone l -Major - Captain

QUESTION: 15

In a row of boys, Amrith is seventh from the left and Amar is twelfth from the right. If they interchange their positions, Amrith becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

Solution:

Amrith is 22nd from left or twelfth from right (old position of Amar). So there are 21 boys to his left and 11 boys to his right. Thus including Amrith there are 33 boys in the row.

QUESTION: 16

Of the five members of a panel sitting in a row. A is to the left of B, but on the right of C. D is on the right of B but is on the left of E. Find the member who is sitting in the middle

Solution:

Sequence i s E, D, B, A and C. A s i ts between B and C and D sits between E and B. On the whole B sits in between everyone.

QUESTION: 17

Savita is the niece of Ashok, whose mother is Lavanya. Lavanya's mother is Kavita. Kavita's husband is Govardhan. Padma is the mother-inlaw of Govardhan. How is Savita related to Govardhan

Solution:

QUESTION: 18

From the given alternatives, find the word which CAN be formed from the letters used in the given word.

MUSPOPAPOTIH

Solution:
QUESTION: 19

From the given alternatives, find the word which CANNOT be formed from the letters used in the given word.

ADMINISTRATION

Solution:

There is no E in ADMINISTRATION.

QUESTION: 20

In the following questions, find the number of triangles in the given figure:

Solution:
QUESTION: 21

Direction (21) : In the following question, select the missing number from the given response.

Solution:

9 65 = 270
874 = 224
786 = 336

QUESTION: 22

Find the correct logic diagram of relationship between Musicians, Instrumentalists and violinists.

Solution:

All violinists are instrumentalists . A ll instrumentalists are musicians

QUESTION: 23

From the given Answer Figures select the one in which the Question Figure is hidden/embedded.

Solution:
QUESTION: 24

Which answer figure will complete the question figure.

Solution:
QUESTION: 25

Find the missing term in the series:  240,  ?, 120, 40, 10, 2

Solution:

The pattern is ÷1, ÷2, ÷3 , ÷ 4, ÷5.
So, missing term = 240 ÷ 1 = 240.

QUESTION: 26

In order to prevent the expansion of deserts, trees are planted in strips or blocks with the shortest trees on the desert side and tallest on the other side.  Such plantation is called

Solution:

trees  planted in s trips or blocks with the shortest trees on the desert side and tallest on the other side such plantation is called wind breaks.

QUESTION: 27

Which rulers built the Ellora Caves

Solution:

Ellora caves are arch aeological site 29 km north-west of the city of Aurangabad in the Indian state of Maharashtra, built by the Rashtrakuta dynasty

QUESTION: 28

Which of the fo llowing is not i n the Wo rld Heritage list

Solution:

except Humpi ruins all oth er ar e included in the world heritage list.

QUESTION: 29

Which of these is NOT included as a Fundamental Right in the Indian Constitution

Solution:

List of funda mental rights in Indian constitution is:
1. Right to equality
2. Right to freed om
3. Right agains texploitation
4. Right t o freedom of religion
5. Cultural and Educational rights
6. Right to constitutional remedies
7. Rightto education so Right to equal wages for equal work is not included in Fundamental rights.

QUESTION: 30

Who is authorised to transfer the Judge of one High Court to another High Court

Solution:

The President may, after consultation with the chief justice of India may transfer a judge from one high court to another high court of India.

QUESTION: 31

Booker prize is given in the field of 

Solution:

The Man Booker Prize for Fiction is a literary prize awarded each year for the best original novel, written in the English language, and published in the UK.

QUESTION: 32

Which among the following is the oldest dynasty?

Solution:

Correct sequence of the given dynesties is Maurya Dynasty (324-184 BC), Gupta Dynasty (c. 240-550 AD), Kadava Dynasty (c. 1216-1279 AD), Kushana Dynasty (80-225).

QUESTION: 33

Trees are leafless for a shorter or longer season of the year in

Solution:

Deciduous means “falling off at maturity”or “tending to fall off” and it is typically used in order to refer to trees or shrubs that lose their leaves seasonally (most commonly during autumn) and to the shedding of other plant structures such as petals after flowering or fruit when ripe.
In a more general sense, deciduous means “the dropping of a part that is no longer needed” or “falling away after its purpose is finished”.

QUESTION: 34

Oxygen liberated during photosynthesis is coming from

Solution:

Photosynthesis splits hydrogen from water and uses it to change carbon dioxide into a simple carbohydrate. The byproduct is oxygen, which is released as a gas. Some bacteria can perform the same thing using hydrogen sulphide. Heat energy is used to drive this process. The by product is pure sulfur and is probably the source of most of this mineral. It is thought the first forms of life on earth used geothermal energy to make carbohydrates using hydrogen sulfide and carbon dioxide. This process still continues deep underground and at the bottom of the ocean around hydrothermal vents.

QUESTION: 35

To which of the following States the ‘Special Marriage Act, 1954’ does not apply.

Solution:

This Act is applicable to the ent ire territory of India (excluding the states of Jammu and Kashmir) and extends to intending spouses who are both Indian nationals living abroad

QUESTION: 36

Fermentation is a process of decomposition of an organic compound by

Solution:

enzymes

QUESTION: 37

The basic application of an ‘AND ’ gate in computers is for

Solution:

multiplication

QUESTION: 38

The area of the human tongue sensitive to bitterness is restricted to

Solution:

The taste buds for “s weet ” are on the tip of the tongue; the “salt” taste buds are on either side of the front of the tongue; “sour” taste buds are behind this; and “bitter” taste buds are way in the back.

QUESTION: 39

 Amniocentesis is a method for

Solution:

Amniocentesi s (also referred to as amniotic fluid test or AFT) is a medical procedure used in prenatal diagnosis of chromosomal abnormalities and fetal infections

QUESTION: 40

Which of the following is used for regulated electric supply

Solution:

Zener diodes are widely used as voltage references and as shunt regulators to regulate the voltage across small circuits.
When connected in parallel with a variable voltage source so that it is reverse biased, a Zener diode conducts when the voltage reaches the diode’s reverse breakdown voltage.

QUESTION: 41

What principle/law explains the working of the hydraulic brakes in automobiles.

Solution:

Pascal law

QUESTION: 42

What is the most commonly used substance in fluorescent tubes

Solution:

A fluorescent lamp tube is filled with a gas containing low pressure mercury vapor and argon, xenon, neon, or krypton. The pressure inside the lamp is around 0.3% of atmospheric pressure

QUESTION: 43

The Assam State derives its name from that of a tribe that conquered the region.  Where did the tribesmen come from

Solution:

Siam (now Thailand)

QUESTION: 44

Which one of the following is the greatest circle

Solution:

Arctic Circle

QUESTION: 45

Sarkaria Commission was constituted to give its report on

Solution:

Sarkaria Commission was set up in June 1983 by the central government of India.
The Sarkaria Commission’s charter was to examine the relationship and balance of power between state and central governments in the country and suggest changes within the framework of Constitution of India.

QUESTION: 46

Consequent upon the recommendations of the Working Group on Rural Banks, 5 Rural Regional Banks were initially set up in the year

Solution:

on 2 October 1976 five regional rural banks were set up with a total authorised capital Rs. 100 crore ($10 Million) which later augmented to 500 crore ($50 Million).

QUESTION: 47

Poverty in less developed countries is largely due to

Solution:

Income inequility.

QUESTION: 48

Choclates can be bad for health because of a high content of

Solution:

Nickel

QUESTION: 49

Dry powder fire extinguishers contain

Solution:

Dry chemical fire extinguishers are by far the most common fire extinguishers in the home. They can handle all three types of fires you would find in a kitchen or workshop: combustible solids like wood or paper, combustible liquids like gasoline or grease, and electrical fires. The idea behind a dry chemical fire extinguisher is to blanket the fuel with an inert solid (similar to dirt or sand). A dry chemical extinguisher sprays a very fine powder of sodium bicarbonate (NaHCO3, baking soda), potassium bicarbonate (KHCO3, nearly identical to baking soda), or monoammonium phosphate ((NH4)H2PO4). These solids coat the fuel and smother the fire.

QUESTION: 50

Which type of glass is used for making glass reinforced plastic

Solution:

Fibre glass

QUESTION: 51

A, B and C can make one toy respectively in 2, 3 and 4  hour each. Find the no. of hours for making 100 toys by A, B and C. If a single person make a toy indivisually.

Solution:


in 12×7 hr total toys = 13×7
in 84 hr total toys = 91
For 9 toys

Total no. of hrs = 84+9
= 93 hr

QUESTION: 52

Solution:

take a=7, b=0, c=7
Now 2a2 b2 + 2b2 c2 + 2c2 a2 – a4 – b4 – c4 = 0

QUESTION: 53

I f 3a2 = b2 0 then find the va lue of 

Solution:


QUESTION: 54

Divide Rs. 20816 between A and B, so that A's share at the end of 7 years may equal B's share at the end of 9 years compound interest being 4%.

Solution:





QUESTION: 55

The population of a town is 189000. 4/9 of them aremale and Rest are female. 50% males are married.
Then find the % of married Population.

Solution:

males are = 4/9
married males are 50% = 2/9
Females are = 5/9
Since each person married with a single female

QUESTION: 56

A man sells two articles at Rs. 1710. He sells first article at 10% loss while earn 20% on second. If C.P. of first article is equals to S.P. of second article. Find his profit or loss on overall?

Solution:


Total CP = 30x + 25x
=55x
Profit = 57x–55x=2x=2×30
= 60 Rs.

QUESTION: 57

The total cost of 8 buckets and 5 mugs is Rs. 92 and the total cost of 5 buckets and 8 mugs is Rs. 77. Find the cost of 2 mugs and 3 buckets.

Solution:

Let CP of 1 bucket=Rs. x
CP of 1 mug = Rs. y
According to question, (8x + 5y) = 92×5 = 460
(5x + 8y) = 77×8 = 616
40x + 25y = 460
40x + 64y = 616


Put y in eq. (i)
8x + 20 = 92
8x = 72, x=9
Cost of 2 mugs and 3 buckets 2 × 4 + 3× 9
8 + 27 = Rs. 35

QUESTION: 58

Loan of Rs. 770 return in 5 years at rate of interest 5% at. Find the value of each equal installment

Solution:




= 140 Rs.

QUESTION: 59

In two containers A and B milk and water are in ratio 7:6 and 3:7 respectivelty. Quantity of both the mixture mixed together in ration 4:3. What will be the ratio of milk and water in new mixture ?

Solution:


QUESTION: 60

A container contains 60 kg of milk. From this container 6 kg of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times.

Q. The amount of milk left in the container is

Solution:

According to the quest ion, Initial quantity = 60 kg.
As we know that,
Final quantity = initial quantity

Where 'n' = number of times volume taken out
Final quantity

Final quantity of milk = 43.74 kg

QUESTION: 61

4 men and 6 women together completes the work in 8 days while 3 men and 7 women together completes the work in 10 days. Then find in how many days 10 women do the same work.

Solution:

(4m + 6w)8 = (3m + 7w)10
32m + 48w = 30m + 70w
2m = 22w
m = 11w
Total work in terms of women =(4×11w+6w)8

QUESTION: 62

If a man earns Rs. 2000 for his first 50 hours of work in a week and is then paid one and one half times his regular hourly rate for additional hours, then the hours must be work to make Rs. 2300 in a week is

Solution:

Rate of regular 1h = 

QUESTION: 63

In a 20 over match, the required run rate to win 9.4. If the run rate is 7 at the end of the 15th over. The required run rate to win the match is

Solution:



83/5

= 16.6

QUESTION: 64

Find the unit digit of the product of all the prime numbers greater than 2 but less than 50.

Solution:

Since in this range the prime number 5 also comes and when any number which unit digit except 0 is multiplied by 5 then the unit digit always comes 5

QUESTION: 65

The quotient when 10100 is divided by 575 is :

Solution:

10100 ÷ 575

QUESTION: 66

A ball is thrown from a height of 600 m on the ground the ball bounce 2/3 times of its every last Bounce then calculate the total Distance the ball till it stop.

Solution:


QUESTION: 67

, then the value of n is :

Solution:


⇒ n = 7

QUESTION: 68

If x = 5 –  ,  then the value of 

Solution:






QUESTION: 69

10sin4 α + 15cos4 α =6, find the value of 27 cosec6 α + 8sec6 α

Solution:

Alternate
10 sin4 α + 15 cos4α = 6
10/6 sin2 α .sin2α + 15/6 cos2 α .=1...(i)
sin2α +cos2α =1. ...(ii)
comparision (i) and (ii)

10/6 sin2 α = 1 and15/6 cos2 α .=1

Now,
27 (cosec2 α)3 + 8(sec2 α)3


= 125 + 125 = 250

QUESTION: 70

Find the value of (1 + tan5º) (1 + tan40º)

Solution:

 A+B = 5º + 40º = 45º
then, (1+tan5º) (1 + tan40º) = 2

QUESTION: 71

A cube and a sphere have equal surface areas. The ratio of their volume is :

Solution:

Let the side of the cube and radius of the sphere be a and r respectively
6a2 = 4πr2 


QUESTION: 72

The base radius and height of a cone is 5cm and 25cm respectively. If the cone is cut parallel to its base at a height of h from the base. If the volume of this frustum is 110m3. Find the radius of smaller cone ?

Solution:


Δ AME – Δ ANC



⇒ r = (104)1/3 cm

QUESTION: 73

Find ∠ OBE ?

Solution:



QUESTION: 74

Directions (74-75) : Study the following graph and answer the questions.

Q. If the imports of company Y in 2007 were increased by 40% what would be the ratio of exports to the increased imports?

Solution:

QUESTION: 75

Q. In 2006, the exports of company Y were double that of company X in that year. If the imports of company X during the year were Rs. 180 crores, what was the amount(in crore Rs.) of imports of company Y during the year ?

Solution:

In the year 2006

Imports of company y = 180

QUESTION: 76

Directions (76-77): In the following two questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

SCOURGE

Solution:
QUESTION: 77

Choose the one which best expresses the meaning of the given word.

REVULSION

Solution:
QUESTION: 78

Directions (78-79): In the following two questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

ESCHEW

Solution:
QUESTION: 79

Choose the word opposite in meaning to the given word.

FICKLE

Solution:
QUESTION: 80

Directions (80): In the following one question, four words are given in each question, out of which only one word is correctly or wrongly spelt.

Solution:
QUESTION: 81

Directions (81-83): In the following three questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Stealthily done

Solution:
QUESTION: 82

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Severely abusive writing in journals

Solution:
QUESTION: 83

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

To cut something into two pieces

Solution:
QUESTION: 84

Directions (84-85): In the following two questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. 

Q. Very ambitious people do not like to "rest on their laurels. "

Solution:
QUESTION: 85

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. 

Q. The party high command wanted to "stave off" an open battle.

Solution:
QUESTION: 86

Directions (86-88): In the following three questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. 

More books than one have been written by him and it is believed that he will continue writing many more books 

Solution:
QUESTION: 87

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. 

Q. The life of the rich is not as peaceful and pleasant as that of the poor's in so many ways 

Solution:

remove apostrophy (s) from poor.

QUESTION: 88

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. 

Q. The Red fort is a worth seeing monument, so you must go and admire it 

Solution:

noun comes before worth + Ving so is a monumen worth seeing

QUESTION: 89

Directions (89-93): In the following five questions, a sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. Many workers were being "held hostages."

Solution:
QUESTION: 90

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. Too little is known "by this time" about possible sideeffects of the drug.

Solution:
QUESTION: 91

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. The driver was "dazz led" by the br ight light of approaching car

Solution:
QUESTION: 92

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. "What does it matter most" is the quality of the goods that we require. 

Solution:

correct format is "what matters most "

QUESTION: 93

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. The help given to us was "more adequate" for our purpose.

Solution:

here comp erative degree is used so correct option is more than adequate.

QUESTION: 94

Directions (94-95): In the following two questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Chose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate circle.

Q. The Principal called...........an explanation from the clerks

Solution:

called for means to need or deserve a particular action, remark, or quality

QUESTION: 95

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. For a child, a blow.........self-esteem is a terrible thing.

Solution:

used to after blow

QUESTION: 96

Directions (96-100): You have a passage with five questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate circle.

PASSAGE – I

All of us have enormous capabilities. In many of us however, our achievements fail to correlate needed to channel our energy to productive uses to maximise your effectiveness you must "learn to keep your nose to the grindstone, work against boredom and learn to take the long, hard way in life rather than the short, easy way."
Here are a few suggestions that focus on "How to do what you want to do." Take risks. It is important to realise that nothing in life is achieved unless you risk something.
That's how self-confidence develops. Every chance you take offers you valuable spinoffs in terms of learning.
Earn a reward. Sometime back I had to face the rather unenviable task of Preparing for two examinations simultaneously. I had to be ruthless in driving myself from one goal to another. My hard-nosed attitude saw me sail through the courses. I rewarded myself at the end of it by indulging in my favourite pastime and taking a short holiday.

 

Q. Why do our achievement fail to correlate with our potential?

Solution:
QUESTION: 97

PASSAGE – I

All of us have enormous capabilities. In many of us however, our achievements fail to correlate needed to channel our energy to productive uses to maximise your effectiveness you must "learn to keep your nose to the grindstone, work against boredom and learn to take the long, hard way in life rather than the short, easy way."
Here are a few suggestions that focus on "How to do what you want to do." Take risks. It is important to realise that nothing in life is achieved unless you risk something.
That's how self-confidence develops. Every chance you take offers you valuable spinoffs in terms of learning.
Earn a reward. Sometime back I had to face the rather unenviable task of Preparing for two examinations simultaneously. I had to be ruthless in driving myself from one goal to another. My hard-nosed attitude saw me sail through the courses. I rewarded myself at the end of it by indulging in my favourite pastime and taking a short holiday.

 

Q. How does one's self-confidence develop?

Solution:
QUESTION: 98

PASSAGE – I

All of us have enormous capabilities. In many of us however, our achievements fail to correlate needed to channel our energy to productive uses to maximise your effectiveness you must "learn to keep your nose to the grindstone, work against boredom and learn to take the long, hard way in life rather than the short, easy way."
Here are a few suggestions that focus on "How to do what you want to do." Take risks. It is important to realise that nothing in life is achieved unless you risk something.
That's how self-confidence develops. Every chance you take offers you valuable spinoffs in terms of learning.
Earn a reward. Sometime back I had to face the rather unenviable task of Preparing for two examinations simultaneously. I had to be ruthless in driving myself from one goal to another. My hard-nosed attitude saw me sail through the courses. I rewarded myself at the end of it by indulging in my favourite pastime and taking a short holiday.

 

Q. What does every chance in our life teach us ?

Solution:
QUESTION: 99

PASSAGE – I

All of us have enormous capabilities. In many of us however, our achievements fail to correlate needed to channel our energy to productive uses to maximise your effectiveness you must "learn to keep your nose to the grindstone, work against boredom and learn to take the long, hard way in life rather than the short, easy way."
Here are a few suggestions that focus on "How to do what you want to do." Take risks. It is important to realise that nothing in life is achieved unless you risk something.
That's how self-confidence develops. Every chance you take offers you valuable spinoffs in terms of learning.
Earn a reward. Sometime back I had to face the rather unenviable task of Preparing for two examinations simultaneously. I had to be ruthless in driving myself from one goal to another. My hard-nosed attitude saw me sail through the courses. I rewarded myself at the end of it by indulging in my favourite pastime and taking a short holiday.

 

Q. How does the author reward himsel fafter his success?

Solution:
QUESTION: 100

PASSAGE – I

All of us have enormous capabilities. In many of us however, our achievements fail to correlate needed to channel our energy to productive uses to maximise your effectiveness you must "learn to keep your nose to the grindstone, work against boredom and learn to take the long, hard way in life rather than the short, easy way."
Here are a few suggestions that focus on "How to do what you want to do." Take risks. It is important to realise that nothing in life is achieved unless you risk something.
That's how self-confidence develops. Every chance you take offers you valuable spinoffs in terms of learning.
Earn a reward. Sometime back I had to face the rather unenviable task of Preparing for two examinations simultaneously. I had to be ruthless in driving myself from one goal to another. My hard-nosed attitude saw me sail through the courses. I rewarded myself at the end of it by indulging in my favourite pastime and taking a short holiday.

 

Q. What does the author try to convey ?

Solution:

Related tests