SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 - Mock Test Series 2017 | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 5 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (1-4): In each of the following questions, select the related word/letter/number from the given alternatives.

Q. Mango : Fruit : : Potato : ?

Solution:

Biologically, mangoisafruit, while potato is a modified stem.

QUESTION: 2

Square : Diamond : : Circle : ?

Solution:

Second is as hape obtained by pulling the opposite ends of the first.

QUESTION: 3

6R3 : 8N2 : : 2P3 : __

Solution:

6R3 : 8N2 :: 2P3 : __
R is 18th letter and 18 * 2 = 36 and 36 is written in reverse ⇒ 6R3.
N is 14th letter and 14 * 2 = 28 and 28 is written reverse ⇒ 8N2
P is 16th letter and 16 * 2 = 32 and 32 i s writ t en reverse ⇒ 2P3
L is 12th letter and 12 * 2 = 24 and 24 is written in reverse. ⇒ 4L2

QUESTION: 4

47 : 121 : : 89 : __

Solution:

47+74 : 121 :: 89+98 : __
89 + 98 is 187 is the next number.

QUESTION: 5

Direction (5-7) : In each of the following questions, find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

All except Brass are metals, while Brass is an alloy.

QUESTION: 6

Find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

All except Chocolat e are baked items.

QUESTION: 7

Find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

First two digit  Third digit = 9

QUESTION: 8

Direction (8-9) : In these question, a  series is given with one term missing.

1, 6, 26, ___, 426?

Solution:

Here the difference between the consecutive terms is multiplied by 4
(i.e) the difference of the two consecutive numbers is 5, 20….
5 × 4 =20
20 × 4 = 80
26+80 = 106

QUESTION: 9

Z,  X,  S,  I,  R,  R,  ?,  ?

Solution:

The given sequence of the letter follow: –2, –5, –10, –17, –26, –37, –50

Therefore, missing letters = G and I

QUESTION: 10

If 3rd January is Sunday, what date will be three days after the fourth Wednesday in the month

Solution:

1st January was Friday.
First We dnesday ⇒ 6th Janu ary
Fourt h Wed nes day ⇒ 27 th J an uary
Three days after January 27 ⇒ 30th January

QUESTION: 11

A meaningful word starting with R is made from the first, second, fourth, fifth and eighth letters of the word CREATIVE. Which of the following is the middle letter of the word.

Solution:

QUESTION: 12

Directions (Q. Nos. 12) : In the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

The sum of the first two numbers is equal to the sum of the last two numbers in each column.
First Column 254 + 178 = 432
? = 432 – 305 = 127
Second Column 108 + 67 = 175
82 + 93 = 175
Third Column 12 + 42 = 54
38 + 16 = 54

QUESTION: 13

A lady runs 12 km towards North then 6 km towards South and then 8 km East.  How far is she from her starting point and in which direction

Solution:


QUESTION: 14

‘A’ represent persons who talk Tamil. ‘B’ represents persons who talk Telugu. ‘C’ represents persons who talk Kannada.‘D’ represents persons who talk Hindi. who among the following talk three languages? 

Solution:
QUESTION: 15

Arrange the following words according to the dictionary

Solution:

Arrangement of words according to the dictionary :

QUESTION: 16

If LOSE is coded as 1357 and GAIN is coded as 2468, what do the figures 84615 stand for

Solution:

QUESTION: 17

A, B, C, D are four friends.  Average age of A and C is 35 years and that of B, and D is 40 years. Average age of B, C and D is 40 years. The sum of the ages of A and D is equal to that of B and C. Find out the ages (in years) of A, B, C and D.

Solution:

A + C = 70 years
B + D = 80 years
B + C + D = 120 years
C = 40 years and A = 30 years
A + D = B + C
or , 30 + D = B + 40
or , D – B = 10
B = 35 years and D = 45 years

QUESTION: 18

Two statements are given following by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which one of the given conclusions definitely follows from the given statements.

Statements

(I) Conflicts in mind create tension
(II) Resolution of conflict leads to good mental health.

Conclusions

(I) One becomes very hefty and strong by resolving one’s conflicts.
(II) Freedom from conflicts leads to good mental health.

Solution:

It is clear from the statement II that conclusion II follows.

QUESTION: 19

Six friends are sitting in a circle and playing cards. Kenny is to the left of Danny. Michael is in between Bobby and Johnny. Roger is in between Kenny and Bobby.  Who is sitting to the right of Michael

Solution:

QUESTION: 20

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in given letter series shall complete it?

r_se_os_ro_er_se

Solution:

The pattern rose is repeated.

QUESTION: 21

From  the given alternatives, find the word which CANNOT be formed from the letters used in the given word.

CHEMOTHERAPY

Solution:

There is no N in CHEMOTHERAPY.

QUESTION: 22

Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 123 = 14 and 323 = 22, then 624 = ?

Solution:

Add the squares of all the digits in the given number. 12 + 22+ 32 = 14 and 32 + 22+ 32 = 22. Thus 62 + 22+ 42 = 36 + 4 + 16 = 56

QUESTION: 23

In the following questions, which answer figure will complete the pattern in the questions figure.

Solution:
QUESTION: 24

Directions (Q. No. 24) : In the following question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives.

The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below.  The columns and rows of Matrix I and numbered from 0 to 4 and that of Matrix II and numbered from 5 to 9.  A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. ‘F’ can be represented by 14, 21, etc.  and ‘P’ can be represented by 68, 75, etc.  Similarly, you have to identify the set for the word given in each question.

Solution:

D ⇒ 02, 20, 59, 85
R ⇒ 12, 57, 79
I ⇒ 01, 44, 69
F ⇒ 23, 55
T ⇒ 04, 68

QUESTION: 25

Find the wrong term in the series: 6, 12, 21, 32, 45, 60

Solution:

The difference between the consecutive numbers is 21 – 12 = 9; 32 – 21 = 11; 45 – 32 = 13; 60–45 = 15. The correct series would be 5, 12, 21, 32, 45 and 60

QUESTION: 26

Soilless agriculture refers to

Solution:

Hydroponics is a subset of hydro-culture and is a method of growing plants using mineral nutrient solutions, in water, without soil. Terrestrial plants may be grown with their roots in the mineral nutrient solution only, or in an inert medium, such as perlite or gravel. Hydroponics is a subset of soilless culture.

QUESTION: 27

The idea of parliamentary form of government is adapted from

Solution:

Th e Constitution of India provid es for a parliamentary form of government, both at the Centre and in the states that has been borrowed from the United Kingdom.
The parliamentary government is also known as cabinet government or responsible government or Westminster model of government and is prevalent in Japan, Canada, among others.

QUESTION: 28

Barter transactions means

Solution:

Barter is a syst em of exchange where goods or services are directly exchanged for other goods or services without using a medium of exchange, such as money.
Barter, as a replacement for money as the method of exchange, is used in times of monetary crisis, such as when the currency may be either unstable or simply unavailable for conducting commerce.

QUESTION: 29

The intensity ratio of waves is 25 : 9.  What is the ratio of their amplitudes

Solution:

In gen eral, the intensity of a wave is proportional to the square of its amplitude.
This has an important implication: relative intensity can be obtained by squaring relative amplitude.
I α a2

So if the intensity ratio is 25 : 9, the amplitude ratio will be 5 : 3.

QUESTION: 30

Who was Akbar’s famous revenue minister 

Solution:

Raja Todar Mal was a warrior, an able administrator and an exemplary finance minister. He was one of the ‘Navratnas’ of Akbar’s court.  He became the finance officer (Mushrif-i-Diwan) of Akbar in 1575 and Diwan-i-kul (Chief Finance Minister) in 1582 and introduced the reforms also known as Todar Mal’s rentroll, the book of land records in Mughal Empire.

QUESTION: 31

Who was the first Indian to become member of British Parliament

Solution:

Dadabh ai Naoroji, also known as the Grand Oldman of India, was the first Indian and Asian to be a British Member of Parliament. He was a Liberal Party member of Parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895.

QUESTION: 32

National Renewal Fund (NRF) was instituted for the purpose of

Solution:

Reconstruction and modernisation of Industries.

QUESTION: 33

The common name of sodium bicarbonate is

Solution:

Sodium bicarbonate is also known as baking soda, bread soda, cooking soda and bicarbonate of soda. It is primarily used in cooking, as a leavening agent. It reacts with acidic components in batter, releasing carbon dioxide, which cause expansion of the batter and forms the characteristics texture and grain in pancakes, cakes, quick breads.

QUESTION: 34

The gas that causes suffocation and death when coal or coke is burnt in a closed room is

Solution:

Exhaust fumes of motor cars , gases produced from coal fire in a closed room and coal gas, all contain carbon monoxide, which is the cause of their poisonous nature.
When carbon monoxide in inhaled. It prevents the oxygen from combining with hemoglobin and instead combines itself with hemoglobin and instead itself with hemoglobin to form carboxyhemoglobin, which is stable compound. This cases oxygen starvation in the body tissues and eventually causes death by suffocation.

QUESTION: 35

Which of the following pairs of physical quantities have the same dimensions

Solution:

The term energy is used to describe the capacity of a system to do work on another system. Energy of all types have the same dimension and unit as that of work. Both energy and the work have the same dimensional formula of M1L2T-2. In the SI system, both have the same units of Newton meter.

QUESTION: 36

Who wrote the novel ‘Tamas’

Solution:

Tamas (Darkness) is a novel by Bhishma Sahnt was published in 1974. It deals with the plight of emigrant Sikh and Hindu families to India as a consequence of the Partition. Bhishma Sahni won the Sahitya Akademi Award Tamas in 1975. A 1998 period television film based on the novel was written and directed by Govind Nihalani.

QUESTION: 37

When was Panchsheel Treaty signed between India and China

Solution:

The Five Principle of Peaceful Coexistences, known in India as the Panchsheel Treaty, are a set of Principle to govern relations between states. Their first formal codification in treaty form was in an signed in Beijing on 29 April 1954.

QUESTION: 38

‘Silent Valley’ is in

Solution:

Silent valley is an evergreen tropical forest situated in the Nilgiri Hills of the Palakkad district of Kerala. It is one of the last undisturbed tracts of South Western Ghats mountains rain forests and tropical moist evergreen forest in India. It is the core of the Nilgiri International Biosphere Reserve.

QUESTION: 39

Malfunction of which organ causes diabetes

Solution:

Diabetes is due to either the pancreas not producing enough insulin or the cells of the body not responding properly to the insulin produced. Any disease that cases extensive damage to the pancreas may lead  to diabetes.

QUESTION: 40

In the context of Rajya Sabha which one of the following statements is true

Solution:

Under Arti cle 249 If the Rajya Sabha by a 2/3rd majority passes a resolution that Parliament should make law on a subject of State List, the parliament get the power to enact a national law. The State List is a list of  61 items in the part XI of the Constitution of the Constitution of India.

QUESTION: 41

A party claims status of opposition party in Lok Sabha. It should have at least member of Parliament in Lok Sabha.

Solution:

According to parliament rules the biggest opposition party in the house has to have at least 10% of the total strength of the Lok Sabha or 55 seats to be eligible for the post leader of Opposition.
However, there is no constitution provision in this regard.

QUESTION: 42

‘Bihu’ is a folk dance of

Solution:

Bihu denotes a set of three different cultural and harvest festivals of Assam. The Bohaag Bihu marks the New Year at the advent of seeding time the kaati Bihu marks the completion of sowing and transporting of paddies and the maagh bihu marks the end of the harvesting period.

QUESTION: 43

Which of the cyclones did not touch the Eastern Coast of India

Solution:

Nilofer was the strongest tropical cyclone of 2014 within the North Indian ocean and the Strongest strom to form over the Arabian sea since Phet in 2010. It was categorized as ‘Very Serve Cyclonic Storm.’ The name Nilofer, referring to the water lily, was suggested by Pakistan.

QUESTION: 44

When the mercury of a barometer goes down suddenly it is an indication of

Solution:

As the atmosphere pressure rises or falls so the mercury level in the tube rises or falls. The sudden drop in atmospheric pressure is indicative of an approaching storm with heavy rain and strong winds. A slowly rising atmosphere pressure typically indicates settled weather.

QUESTION: 45

A _____  is an input device, which is used for converting pictures, maps and drawings into digital form for storage in computers.

Solution:

A digitizer is an input device, which is used for converting pictures, maps and drawings into digital form for storage in computers.

QUESTION: 46

In a developing country like India, in which sector a high rate of disguised unemployment exists 

Solution:

Agriculture sector has a high rate of disguised unemployment. The surpuls labours in agriculture sector forms ‘disguised unemployment’

QUESTION: 47

ELISA test is used to detect 

Solution:

The Enzyme - Linked Immunosorbent Assay (ELISA) is a techniques used to detect antibodies or infectious agents in a sample.
It is mainly used to screen for HIV infection that causes AIDS. This test is also used as a screening test for detecting gonorrhea bacteria.

QUESTION: 48

Transfer of genetic information from one generation to the next generation is by

Solution:

DNA is responsible for transfer of genetic information from one generation to the next generation.

QUESTION: 49

When two ice cubes are pressed together, they join to form one cube. Which one of the following helps to hold them together

Solution:

When two ice cub es are pressed together, they join to form one cube due to hydrogen bond.

QUESTION: 50

The 2016 International summit on tobacco-control will be hosted by which country

Solution:

India The 2016 International summit on tobacco-control will be hosted by India in Noida on November 2016. The purpose of the summit is to eliminate the illicit trade of tobacco products. In it, about 1,000-1,500 delegates from 180 countries will participate.

QUESTION: 51

A company gives  % commission to his salesman on sale of Rs. 14,000 and  % above than Rs. 14,000. If the salesman deposited an amount of Rs. 64,000 after deducting his commission. Then find the total sale.

Solution:

If sales man takes % commission
then he has a loss of % of 14000 i.e. 2000 and company will be in profit of 2000 So total profit of company on %

QUESTION: 52

Ratio of the cost price of two articles are 2:3 if the first one is sold at x % profit and the second one is sold at x % loss then the ratio of S.P. of the two articles becomes 3:2. Find the value of x.

Solution:


by using componendo and dividendo

QUESTION: 53

Find the sum to n terms of the series 11 + 103 + 1005 + .....

Solution:


QUESTION: 54

Find the number of zeroes at the end of the product 1132!

Solution:

For number of zeros we have to count either no of 2 or no. of 5 which one is less.
So no. of 5 in 1132!

Total no. of zeros = 226+45+9+1
= 281

QUESTION: 55

Two numbers, when divided by 17, leaves remainder 13 and 11 respectively. If the sum of those two numbers is divided by 17, the remainder will be :

Solution:

(dividend = divisor×quotient + remainder)
First no. = (17 × n) + 13
Let 'n' = 1
⇒ (17×1) + 13
⇒ 30
Second no. = (17×n) + 11
 = (17 × 1) + 11 = 28
According to question

Alternate : Divisor = Remainder 1 + Remainder 2 – Remainder 3
Remainder 3 = 24 – 17 = 7

QUESTION: 56

If h be the height of a pyramind standing on a base which is an equilateral triangle of side 'a' units, then the slant edge is

Solution:


BE = height of pyramid = hm BC = slant edge of pyramid = l

QUESTION: 57

If a cube maximum possible volume is cut off from a solid sphere of diameter d, then the volume of the remaining (waste) material of the sphere would be equal to :

Solution:

The diagonal of cube will be equal to the diameter of the sphere.

QUESTION: 58

If (x – a)(x – b) = 1 and a – b + 5 = 0 find (x–a) 3 – 

Solution:


Put the value (–b) in equation (i)
(x–a) (x–a–5)=1
let (x–a)=M
M(M–5)=1

QUESTION: 59

If (a+b)2 = 21 + c2, (b+c)2 = 32 + a2 and (c+a)2 = 28 + b2, find a + b + c = ?

Solution:


Adding all three equations:-
⇒ (a+b+c) [(a+b+c) + (b+c+a) + (c+a-b)] = 81
⇒ (a+b+c)2 = 81
⇒ a+b+c = 9

QUESTION: 60

If (x + y – z – 1)2 + (y + z – x – 5)2 + (z + x – y – 3)2 = 0 find 

Solution:

(x + y – z – 1) 2+ (y+ z – x – 5)2+ (z + x – y – 5)2= 0

Adding all three equations
x + y – z + y + z – x + z + x – y = 1 + 5 + 3
x + y + z = 9

QUESTION: 61

If sin θ + cos θ = p and sec θ + cosec θ = q, then what is the value of 2p:

Solution:

Let θ = 45º then p = sin45º + cos45º = √2 and q=sec45º + cosec45º= 2√2

QUESTION: 62

Solution:


QUESTION: 63

If un = cosn α +sinn α , then the value of 2u6–3u4 + 1 is:

Solution:

Alternate :
un = cosn α +sinn α
u6 = cos6 α +sin6 α
u4 = cos4 α +sin4 α
Let α =0º
Then, u6 = 1 & u4 = 1
Now, 2u6 – 3u4 + 1
⇒ 2 × 1 – 3 × 1 + 1=0

QUESTION: 64

In the figure given below, AB is a line of length 2a, with M as mid-point. Semi-circles are drawn on one side with AM, and AB as diameters. A circle with centre O and radius r is drawn such that this circle touches all the three semi-circles. What is the value of r ?

Solution:

Given, AB = 2a



QUESTION: 65

If the angles of triangle are 60º, 90º and 30º, then what is the ratio of the sides opposite to these angles ?

Solution:

According to the s ine formula,

QUESTION: 66

In the given figure, ∠ONY=50º and ∠OMY=15º. Then the value of the ∠MON is

Solution:

According to the figure
OM = OY = ON
In Δ OMY
∠OMY = ∠OYM = 15º
∠ MOY = 180º – 15º – 15º
∠MOY = 150º
In Δ ONY
∠ONY =∠OYN = 50º
∠NOY = 180º – 50º – 50º
∠ NOY = 80º
∠MON = 150º – 80º
∠MON = 70º

QUESTION: 67

A certain amount of money earns Rs. 540 as simple interest in 3 years. If it earns a compound interest of Rs. 376,20 at the same rate of interest in 2 years, find the amount (in Rupees).

Solution:





From (i) P× R = 18000
P × 9 = 18000
P = Rs. 2000

QUESTION: 68

The expenses on rice, fish and oil of a family are in the ratio 12:17:3. The price of these article are increase by 20%, 30% and 50% respectively. The total expense of the family on these article are increased by what percent :

Solution:

12 × 20% = 2.4
17 × 30% = 5.1

QUESTION: 69

A manufacture fixes his selling price at 33.33% over the cost of production. If cost of production goes up by 12% and manufacture raises his selling price by 10%, his percentage profit is

Solution:

QUESTION: 70

Two blends of a commodity costing Rs. 35 and Rs. 40 per kg respectively are mixed in the ratio 2:3 by weight. If one-fifth of the mixture is sold at Rs. 46 per kg and the remaining at the rate Rs. 55 per kg. the profit percent is

Solution:

Let first blend is 2 kg and second blend is 3 kg.
total cost price = (35×2) + (40×3)
= 70+120 ⇒ 190 Rs.
Total selling price = (1×46) + (4×55)

QUESTION: 71

Three typist A, B and C working together 8 hours per day can type 900 pages in 20 days. In a day B types as many pages more than A as C types as many pages more than B. The number of pages typed by A in 4 hours equal to the number of pages typed by C in 1 hour. How many pages C types in each hour.

Solution:


QUESTION: 72

Two pipes can fill a cistern in 14 and 16 hours respectively the pipes are opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom 8/15 hrs extra are taken for the cistern to be filled up. If the cistern is full in what time would the leak empty it?

Solution:



Since when leak is also open then total time

QUESTION: 73

Without any stoppages average speed of a train is 42 km/hr with stoppages average speed reduce to 28 km/hr. Find the total time of stoppages in 1 hr.

Solution:
QUESTION: 74

Directions (74-75) : Study the following graph carefully and answer the questions given below: Percent net profit of two companies over the year

Q. If the total income in 1992 for Company B was Rs. 140 crores, what was the total expenditure in that year (approx)?

Solution:

Total income of Company B in 1992 = Rs. 140 crores
Percent profit for Company B in 1992 = 45%
Total Expenditure = Income

QUESTION: 75

Percent net profit of two companies over the year

Q. If the total expenditure of Company B in 1994 was Rs. 200 crores, what was the total income in that year ?

Solution:

Total expenditure of Company B in 1994=Rs. 200 crores
Percent profit=40% Here, we have to find income and income is more than expenditure, hence, multiplying fraction will be more than one.

QUESTION: 76

Directions (76-77): In the following two questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

MODICUM

Solution:
QUESTION: 77

Choose the one which best expresses the meaning of the given word.

SOLICITOUS

Solution:
QUESTION: 78

Directions (78-79): In the following two questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

CHURLISH

Solution:
QUESTION: 79

Choose the word opposite in meaning to the given word.

GLIB

Solution:
QUESTION: 80

Directions (80-84): In the following five questions, a sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. They are "migratory" workers from another country.

Solution:
QUESTION: 81

He is in want of a reliable servant. 

Solution:

in want of means in search of somthing or someone

QUESTION: 82

She has slept for eight hours last night.

Solution:

since in the sentence last nigh t is us ed so past indefinite tens in used

QUESTION: 83

I complimented Raju for his promotion.

Solution:

use 'on ' in place of 'for '

QUESTION: 84

The child died from jaundice.

Solution:

use 'of' in place of 'from'

QUESTION: 85

Directions (85-86): In the following two questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question.

Q. Mahesh showed an......for sports at a very early stage. 

Solution:

aptitude means a natural a bility to do something so option (b) is correct

QUESTION: 86

Napoleon's army......to the Russian soldiers without any fight.

Solution:

capitulated means to accept something or agree to do something unwillingly so option (c) is correct

QUESTION: 87

Directions (87): In the following one question, four words are given in each question, out of which only one word is correctly or wrongly spelt. 

Solution:
QUESTION: 88

Directions (88-89): In the following two questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence.

”On the cards”

Solution:
QUESTION: 89

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence.

“Cold comfort”

Solution:
QUESTION: 90

Directions (90-92): In the following three questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Having juicy or fleshy and thick tissues 

Solution:
QUESTION: 91

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Speed of an object in one direction

Solution:
QUESTION: 92

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

To have a very high opinion of oneself

Solution:
QUESTION: 93

Directions (93-95): In the following three questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. Your ideas are really too much provoking and I think it would be better for us to give them up

Solution:

use much too provoking since provoking is a adjective and too much is used before noun

QUESTION: 94

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. Having been finished his work, Praveen went to market to get some fruit and vegetables for dinner 

Solution:

since the sentence is in active voice so used having finished his work

QUESTION: 95

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. When I was walking along the bank of the river, I saw an asleep man in rags and tatters

Solution:

since asleep is apredicative adjective hence it comes after noun and 'an' cannot be used before an adjective

QUESTION: 96

Directions (96-100): You have a passage with five questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE – I

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signals is to impinge upon the environment in such a way that it, attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adeptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe them either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver's cultural perceptions. In some cultures applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

Q. According to the passage, what is signal ?

Solution:
QUESTION: 97

PASSAGE – I

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signals is to impinge upon the environment in such a way that it, attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adeptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe them either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver's cultural perceptions. In some cultures applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

Q. Choose the most appropriate title for the passage.

Solution:
QUESTION: 98

PASSAGE – I

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signals is to impinge upon the environment in such a way that it, attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adeptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe them either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver's cultural perceptions. In some cultures applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

Q. Why were the telephone, radio and TV invented?

Solution:
QUESTION: 99

PASSAGE – I

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signals is to impinge upon the environment in such a way that it, attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adeptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe them either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver's cultural perceptions. In some cultures applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

Q. This passage explains that 

Solution:
QUESTION: 100

PASSAGE – I

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signals is to impinge upon the environment in such a way that it, attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adeptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe them either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver's cultural perceptions. In some cultures applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

Q. Choose the correct statement.

Solution:

Related tests