SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 - Mock Test Series 2017 | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 7 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions (Q. Nos. 1-3): Select the related word from the given alternatives.

Behaviour : Psychology : : Plant : ?

Solution:

Psychology is the study of human behaviour. Similarly, Botany is the scientific study of plants.

QUESTION: 2

Select the related word from the given alternatives.

29 : 319 : : 23 : ?

Solution:

29 x (2 + 9) = 319
Similarly,
23 x (2 + 3) = 115

QUESTION: 3

Select the related word from the given alternatives.

BORE : 10 : : HOTEL : ?

Solution:

BORE = 10
(No. of letter + 1) x No. of vowel
(4 + 1) x 2 = 5 x 2 = 10
Similarly HOTEL
(5 + 1) x 2 = 12

QUESTION: 4

Directions (Q. Nos. 4-6): Find the odd word pair from the given responses.

Solution:

Except Narmada , All other are east flowing river and empty into the Bay of Bengal.

QUESTION: 5

Find the odd word pair from the given responses.

Solution:

Except 240, Sum of all the digit of the given number is Prime number.

QUESTION: 6

Find the odd word pair from the given responses.

Solution:

QUESTION: 7

Directions (Q. Nos. 7-8): From the given responses, find the missing number in the series.

264, 396, 473, 583, ?

Solution:

In this series In every number
First digit + Last digit = Middle digit

QUESTION: 8

Find the missing number in the series.

242, 393, 4164, ?

Solution:

QUESTION: 9

Find the wrong number in the given series.

27, 125, 216, 343

Solution:

27   =   (3)3
125  =  (5)3
216  =  (6)3
343  =  (7)3
All are the Cube of Prime no except 216 which is cube of Composite no.

QUESTION: 10

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.

ab – aa – aaa – a – ab – a

Solution:

a b a a/ a b a a / a b a a / a b a a
abbaa

QUESTION: 11

X and Y are brothers.  R, is the father of Y.  S is the brother of T and maternal uncle of X.  What is T to R?

Solution:

Here T mother of X. So T is wife of R

QUESTION: 12

Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.

8 * 6 * 96 * 2 = 0

Solution:

8 ×  6 – 96 ÷ 2
= 48 – 48
= 0

QUESTION: 13

Raju moved to his North-West side for 2 km. From there he turned 90o clockwise and moved 2 km. From there he turned 90o clockwise and travelled 2 km then he would be in which direction from original position? 

Solution:

North East Region

QUESTION: 14

If the word LEADER is coded as 20-13-9-12-13-26, how would you write LIGHT?

Solution:

QUESTION: 15

If NOTE is written as PQVG, then TIME is written as

Solution:
QUESTION: 16

Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If  9 * 7 = 32, 13 * 7 = 120, 17 * 9 = 208, then 19 * 11 = ?

Solution:

9*7 = (9+7) x (9-7) = 32
13*7 = (13+7) x(13-7) = 120
17*9 = (17+9) x (17-9) = 208
19*11 = (19+11) x (19-11) = 240

QUESTION: 17

Directions (Q. No. 17): In the following questions, two statements are given followed by two/three conclusions (I), (II) and (III).  You have to consider the statements  to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

Statements :

 I. Some keys are locks, some locks are numbers.
II. All numbers are letters, all letters are words.

  Conclusions:

I. Some words are numbers.
II. Some locks are letters.

Solution:


Both conclusion 1 and 2 are True

QUESTION: 18

In a row of children, Harish is eleventh from the left and Mangesh is seventeenth from the right.
When they exchange their places, Harish will be thirteenth from the left.  Which of the following will be the new position of Mangesh from the right?

Solution:


Mangesh new position = (17+2)= 19th from right

QUESTION: 19

Six girls are standing in such a way that they form a circle, facing the centre.  Subbu is to the left of Pappu, Revathi is between Subbu and Nisha, Aruna is between Pappu and Keerthana. Who is to the right of Pappu?

Solution:

QUESTION: 20

Directions (Q. No. 20): Find the missing number from the given responses in each of the following questions.

Solution:

Upper term 4+2+3+7 = 16  ⇒ 1+ 6 = 7
Lower= 1+7 = 8 (1 more than Upper)
Upper + 1+1+8+4 = 14  1+4 = 5
Lower 1+5 = 6 (1 more than Upper)
Similarly,
Upper = 7+4+9+3 = 23 2+3 = 5
Lower1 more than = 1+5 = 6
Therefore 42 ⇒ 4+2 = 6

QUESTION: 21

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

(1) Seed  (2) Flower
(3) Soil     (4) Plant
(5) Fruit

Solution:

meaningful order
soil → seed → plant → flower→fruit

QUESTION: 22

Identify the number on the face opposite to 6.

Solution:
QUESTION: 23

Which one of the following diagrams represents the correct relationship among ‘Judge’, ‘Thief’ and ‘Criminal’? 

Solution:
QUESTION: 24

How many triangles are there in the given figure?

Solution:
QUESTION: 25

Which of the answer figures is exactly the mirror image of the given figure when the mirror is held at AB? 

Solution:
QUESTION: 26

Who was the architect who designed 'Taj Mahal'

Solution:

Ustad Isa Shirazi was a Persian architect, often described as the chief architect of the TajMahal in Agra, India.

QUESTION: 27

Champaran Satyagraha was related to

Solution:

The Champaran Satyagraha of 1917 was Mahatma Gandhi’s first Satyagraha.
The peasants (bhumihars) of the Champaran and other areas of North Bihar were growing the Indigo under the tinakathia system. Under the tinakathia system the peasants were bound to plant 3 out of 20 parts of his land with indigo for his landlord.

QUESTION: 28

Which of the following pairs is incorrect

Solution:

Ab’ul Hasan Yamin ud - Din Khusrau (1253–1325 CE) better known as Amir Khusraw was a Sufi musician, poet and scholar.

QUESTION: 29

The salaries and emoluments of the judges of the Supreme Court are charged on

Solution:

The salary and pension of Supreme Court Judges is a Non-votable expenditure charged from the Consolidated Fund of India.

QUESTION: 30

How many Fundamental Duties are included in Indian Constitution

Solution:

Fundamental Duties: Art. 51A, Part IVA of the Indian Constitution, specifies the list of fundamental duties of the citizens. It says “it shall be the duty of every citizen of India:
(a) to abide by the constitution and respect its ideal and institutions;
(b) to cherish and foll ow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom;
(c) to uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India;
(d) to defend the country and ren der national service when called upon to do so;
(e) to promote harmony and the spirit of common brotherhood amongst all the people of India transcending religious, linguistic and regional diversities, to renounce practices derogatory to the dignity of women;
(f) to value and preserve the rich heritage of our composite culture;
(g) to protect and improve the natural environment including forests, lakes, rivers, and wild-life and to have compassion for living creatures;
(h)to develop the scientific temper, humanism and the spirit of inquiry and reform;
(i) to safe guard public property and to abjure violence;
(j) to strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity, so that the nation constantly rises to higher levels of endeavor and achievement.
Further, one more Fundamental duty has been added to the Indian Constitution by 86th Amendment of the constitution in 2002.
(k) who is a parent or guardian, to provide opportunities for education to his child, or as the case may be, ward between the age of six and fourteen years.

QUESTION: 31

Name the President of India who was elected unopposed

Solution:

Elected to Parliament in 1977 as a candidate of the Janata Party, Reddy was unanimously elected Speaker of the Sixth Lok Sabha and three months later was elected unopposed as President of India.

QUESTION: 32

Longitudinal waves cannot travel through

Solution:

Vaccum

QUESTION: 33

What is the reason for twinkling of stars

Solution:

In simple terms, twinkling of stars is caused by the passing of light through different layers of a turbulent atmosphere.
Most scintillation effects are caused by anomalous refraction caused by small-scale fluctuations in air density usually related to temperature gradients.

QUESTION: 34

The fourth state of matter is known as

Solution:

A plasma is a hot ionized gas consisting of approximately equal numbers of positively charged ions and negatively charged electrons. The characteristics of plasmas are significantly different from those of ordinary neutral gases so that plasmas are considered a distinct “fourth state of matter.”

QUESTION: 35

Polythene is polymer of

Solution:

Polyethylene is the most common plastic. Many kinds of polyethylene are known, with most having the chemical formula (C2H4)n. Thus, Polyethylene is usually a mixture of similar polymers of ethylene with various values of n.

QUESTION: 36

MIRV stands for

Solution:

Multiple Independent Re-entry Vehicle

QUESTION: 37

The writer who refused the Nobel Pr ize for literature was 

Solution:

The 59-year-old author Jean-Paul Sartre declined the Nobel Prize in Literature, which he was awarded in October 1964.

QUESTION: 38

World Health Day is observed on

Solution:

The World Health Day is a global health awareness day celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World Health Organization.

QUESTION: 39

Permanent members of U.N. Security Council are

Solution:

The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.

QUESTION: 40

Window 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has ....... Indian languages fonts

Solution:
QUESTION: 41

Which of the following pairs is wrongly matched

Solution:

Sabarigiri Project – Gujarat

QUESTION: 42

IR 20 and Ratna are two important varieties of

Solution:

Paddy

QUESTION: 43

"Yosemite" is a

Solution:

Waterfall

QUESTION: 44

Which of the following is known as Vitamin B1 ?

Solution:

Vitamin B1, also known as thiamin, is a water-soluble B vitamin that occurs in the human body as free thiamin and as various phosphorylated forms: thiamin monophosphate (TMP), thiamin triphosphate (TTP), and thiamin pyrophosphate (TPP). Vitamin B1 was the first vitamin identified in 1926.

QUESTION: 45

BCG vaccination is to be given to a new–born child 

Solution:

BCG (Ba cillus Calmett e-G uerin) vaccine provides immunity or protection against tuberculosis (TB). The vaccine may be given to new born child within 48 hours.
It is also used to treat bladder tumors or bladder cancer.

QUESTION: 46

Who invented the laser 

Solution:

A laser is a device that emits light through a process of optical amplification based on the stimulated emission of electromagnetic radiation. The term “LASER” originated as an acronym for “light amplification by stimulated emission of radiation”. The first laser was built in 1960 by Theodore H. Maiman.

QUESTION: 47

GDP at Factor Cost is

Solution:

Gros s value of out put = Value of t he total sales of goods and services + Value of changes in the inventories. The sum of net value added in various economic activities is known as GDP at factor cost.
GDP at factor cost plus indirect taxes less subsidies on products is GDP at producer price.

QUESTION: 48

What is the Currency of Vatican City

Solution:

Euro

QUESTION: 49

Who is the author of "Business @ Speed of Thought"

Solution:

Busi ness @ the Speed of Thought is a book written by Bill Gates  in 1999. It discusses how business and technology are integrated.

QUESTION: 50

Where will the Test World Cup held on 2017 is

Solution:

The Internatonal Cricket Council has confirmed England will host the inaugural World Test Championship as well as the 2017 Women’s World Cup.

QUESTION: 51

Solution:


=cos12ºcos24ºcos48ºcos96º


QUESTION: 52

Find the area of triangle formed by lines 2x – 2y = 10, 2x + 3y = 10 and x–axis

Solution:

2 x – 2 y= 1 0



OA=5
OB=10/3
OC=–5 (But distance is always positive)
Area of Δ ABC=area of Δ OAB + area of Δ OAC

QUESTION: 53

Find the Remainder when 888888........184 times is divided by 37

Solution:


QUESTION: 54

ABCD is a trapezium with parallel sides AB=2 cm and DC=3 cm. E and F are the midpoints of the nonparallel sides. The ratio of area of ABFE to area of EFCD is

Solution:

Join AC.
In Δ ACD, EG || DC and E and G are midpoints of AD and AC, respectively.




QUESTION: 55

Solution:




QUESTION: 56

The perimeter of a semlicircular path is 36 m. Find the area of this semicircular path

Solution:

πr +2r =36

QUESTION: 57

A man spends 75% of his income. His income increased by 20% and he increased his expenditure by 15%. His savings will then be increased by:

Solution:

Expenditure = 75%
Savings = (100–75)% = 25%
By alligation rule,

QUESTION: 58

Three taps A, B and C together can fill an empty cistern in 10 minutes. The tap A alone can fill it in 30 minutes and the tap B alone in 40 minutes. How long will the tap C alone take to fill it?

Solution:


C's efficiency(C)
= efficiency of (A+B+C)–efficiency of (A+B) = 12–(4+3)
= 5 units/minute
C can fill the cistern alone in

QUESTION: 59

A sells a cycle to B at a profit of 10%, B sells to C at a profit of 20%. If C pays Rs. 264 for it, how much did A pay for it?

Solution:


QUESTION: 60

If (3x–2y) : (2x+3y)=5:6, then one of the value of 

Solution:


QUESTION: 61

A machine is marked at Rs. 6,800 and available at a discount of 10%. The shopkeeper gives another off season discount to the buyer and sells the machine for Rs. 5,202. Find the off season discount.

Solution:

M.P. of machine = Rs. 6800

QUESTION: 62

A person borrows some money for 5 years and ratio of loan amount : total interest amount is 5 : 2. Then find the ratio of loan amount : interest rate is equal to:

Solution:

Time (t) 5 years
Let loan amount = 5x
interest amount = 2x

Hence Required ratio = 5x : 8

QUESTION: 63

The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 5% per annum for 2 years is Rs. 1.50. The sum is:

Solution:

Required difference rate%

QUESTION: 64

 is

Solution:

(x +y+z)= 0
⇒ x2 + y2 + z2 + 2(xy + yz + zx) = 0
⇒ x2 + y2 + z2 = – 2(xy + yz + zx)
⇒ (x2 + y2 + z2)2 = 4(xy + yz + zx)2
⇒ x4 + y4 + z4 + 2(x2y2 + y2z2 + z2x2)
= 4[x2y2 + y2z2 + z2x2 + 2xyz (x + y + z)]
x4 + y4 + z4 = 2(x2y2 + y2z2 + z2x2)
[(x +y+z)= 0]

QUESTION: 65

If A : B = 1 : 2, B : C = 3 : 4, C : D = 6 : 9 and D : E = 12 : 16 then A : B : C : D is equal to

Solution:

A : B B : C C : D D  : E
1  : 2 3 : 4 6  : 9 12 : 16

QUESTION: 66

Some carpenters promised to do a job in 9 days but 5 of them were absent and remaining men did the job in 12 days. The original number of carpenters was

Solution:

Let there were N carpenters in the beginning
According to questions,

QUESTION: 67

Solution:


Squaring both sides

Again Squaring both side

Now,

QUESTION: 68

Two trains start from station A and B and travel towards each other at speed of 50 km/hr and 60 km/ hr respectively. At the time of their meeting, the second train has travelled 120 km more than the first.
The distance between A and B is :

Solution:

time taken by trains be fore meeting point

distance between A and B = (60+50)×12
=1320 km 

QUESTION: 69

A toy is in the shape of a right circular cylinder with a hemisphere on one end and a cone on the other. The height and radius of the cylindrical part are 13 cm and 5 cm respectively. The radii of the hemispherical and conical parts are the same as that of the cylindrical part. Calculate the surface area of the toy if the height of conical part is 12 cm.

Solution:

Radius of cylinder, hemiphere and cone = 5cm
Height osf cone = 12 cm


Then ⇒ (2×3.14×5×13) + (2×3.14×25) + (3.14×5×13)
⇒ 770 cm2

QUESTION: 70

A man is watching from the top to tower a boat speeding away from the tower. The boat makes an angle of depression of 45º with the man's eye when at distance of 60 m from the bottom of tower. After 5 s, the angle of depression becomes 30º. What is the approximate speed of the boat assuming that it is running in still water ?

Solution:

Let AB be the height of tower,



QUESTION: 71

In the given figure, TP and TQ are tangents to the circle. If  ∠PAQ=50º, what is ∠PTQ ?

Solution:

∠TPQ= ∠ PAQ= 50º

(∠ sin the alternate segment)
TP=TQ ⇒ ∠ TQP = ∠TPQ= 50 º
∠ PTQ=18 0º–50 º–5 0º = 80º

QUESTION: 72

A car driver leaves Bangalore at 8.30 A.M. and expects to reach a place 300 km from Bangalore at 12.30 P.M. At 10.30 he finds that he has covered only 40% of the distance. By how much he has to increase the speed of the car in order to keep up his schedule ?

Solution:

Distance travelled by driver in 2 hours

Distance to be covered in 2 hours
= 300 – 120 = 180 km

QUESTION: 73

Directions (73-74) : Study the table and answer the questions.

Q. The number of girls whose height is above 150 cm is

Solution:

Change in to class interval

Required answer=11+6+5=22.

QUESTION: 74

Study the table and answer the questions.

Q. Average height (in cm) of the girls whose heights are 155 cm and above is about

Solution:

Take value of class interval 155 - 160 and 160-165 i.e. 157.5 and 162.5. Multiply them by their respective frequency and then divide by total no. of girls

QUESTION: 75

 = ?

Solution:

Put A=45º and a=1, b=1


QUESTION: 76

Directions (76-80): You have a passage with five questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE – I

Kitchen garden today is driven by both aesthetics and necessity. A great variety of vegetables are combined with herbs, annual and perennial flowers, and fruit trees in creative ways. The concept of kitchen garden dates back to several thousand years. By 2700 B.C. the Egyptians had a recorded history of growing over 500 herbs, which were used as drugs to cure illness. In today's India, herbal (medicinal and aromatic) plants are the new entrants in Indian gardens. As in cities people mostly reside in high rise apartments, kitchen garden in roofs or terraces are coming up where pot culture is the current trend. Today herbs are appreciated for their beauty and their use in healthcare. Chefs use herbs to liven their dishes. So, herbs in Indian kitchen garden is coexisting with annual and perennial flowers.

Q. At present kitchen gardens

Solution:
QUESTION: 77

PASSAGE – I

Kitchen garden today is driven by both aesthetics and necessity. A great variety of vegetables are combined with herbs, annual and perennial flowers, and fruit trees in creative ways. The concept of kitchen garden dates back to several thousand years. By 2700 B.C. the Egyptians had a recorded history of growing over 500 herbs, which were used as drugs to cure illness. In today's India, herbal (medicinal and aromatic) plants are the new entrants in Indian gardens. As in cities people mostly reside in high rise apartments, kitchen garden in roofs or terraces are coming up where pot culture is the current trend. Today herbs are appreciated for their beauty and their use in healthcare. Chefs use herbs to liven their dishes. So, herbs in Indian kitchen garden is coexisting with annual and perennial flowers.

Q. Kitchen gardens have become popular in Indian cities as

Solution:
QUESTION: 78

PASSAGE – I

Kitchen garden today is driven by both aesthetics and necessity. A great variety of vegetables are combined with herbs, annual and perennial flowers, and fruit trees in creative ways. The concept of kitchen garden dates back to several thousand years. By 2700 B.C. the Egyptians had a recorded history of growing over 500 herbs, which were used as drugs to cure illness. In today's India, herbal (medicinal and aromatic) plants are the new entrants in Indian gardens. As in cities people mostly reside in high rise apartments, kitchen garden in roofs or terraces are coming up where pot culture is the current trend. Today herbs are appreciated for their beauty and their use in healthcare. Chefs use herbs to liven their dishes. So, herbs in Indian kitchen garden is coexisting with annual and perennial flowers.

Q. Chefs use herbs 

Solution:
QUESTION: 79

PASSAGE – I

Kitchen garden today is driven by both aesthetics and necessity. A great variety of vegetables are combined with herbs, annual and perennial flowers, and fruit trees in creative ways. The concept of kitchen garden dates back to several thousand years. By 2700 B.C. the Egyptians had a recorded history of growing over 500 herbs, which were used as drugs to cure illness. In today's India, herbal (medicinal and aromatic) plants are the new entrants in Indian gardens. As in cities people mostly reside in high rise apartments, kitchen garden in roofs or terraces are coming up where pot culture is the current trend. Today herbs are appreciated for their beauty and their use in healthcare. Chefs use herbs to liven their dishes. So, herbs in Indian kitchen garden is coexisting with annual and perennial flowers.

Q. The theme of the passage is

Solution:
QUESTION: 80

PASSAGE – I

Kitchen garden today is driven by both aesthetics and necessity. A great variety of vegetables are combined with herbs, annual and perennial flowers, and fruit trees in creative ways. The concept of kitchen garden dates back to several thousand years. By 2700 B.C. the Egyptians had a recorded history of growing over 500 herbs, which were used as drugs to cure illness. In today's India, herbal (medicinal and aromatic) plants are the new entrants in Indian gardens. As in cities people mostly reside in high rise apartments, kitchen garden in roofs or terraces are coming up where pot culture is the current trend. Today herbs are appreciated for their beauty and their use in healthcare. Chefs use herbs to liven their dishes. So, herbs in Indian kitchen garden is coexisting with annual and perennial flowers.

Q. The Egyptians used to grow over 500 herbs to

Solution:
QUESTION: 81

Directions (81): In the following one question, four words are given in each question, out of which only one word is correctly or wrongly spelt. 

Solution:
QUESTION: 82

Directions (82-84): In the following three questions, a sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed to blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. "I came up" these old photographs when I was cleaning the cupboard.

Solution:

came across means something found suddenly

QUESTION: 83

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. The regular use of alcohol, "only in small quantities", tends to cause mischief in many ways to various organs of the body. 

Solution:

since the sentence emphasises regular drinking of alcohol so we use 'even in small quantities'

QUESTION: 84

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.

Q. He won't hear you "provided"  you shout 

Solution:

since the meaning of the sentence is negative so we use unless

QUESTION: 85

Directions (85-87): In the following three questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. 

Q. The author's love for democracy came.........in the novel. 

Solution:

use up after came

QUESTION: 86

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. I'll take..............now as I have another appointment somewhere else.

Solution:

use my leave after take

QUESTION: 87

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. Many modern methods of agriculture . . . . . . . . . . . . thousands of years ago. 

Solution:

since agriculture mathods are originated thousands of years ago

QUESTION: 88

Directions (88-90): In the following three questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. The new manager "ruled the roost" from day one.

Solution:
QUESTION: 89

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence.

Q. I tried to" feel his pulse" on the issue, but in vain. 

Solution:
QUESTION: 90

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence.

Q. Suman "held court with" the studio audience.

Solution:
QUESTION: 91

Directions (91-93): In the following three questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. A person who attends to the diseases of the eye is an

Solution:
QUESTION: 92

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. Something which is not in harmony 

Solution:
QUESTION: 93

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. Someone unusual or strange, having peculiar notions

Solution:
QUESTION: 94

Directions (94-95): In the following two questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

PLENITUDE

Solution:
QUESTION: 95

Choose the one which best expresses the meaning of the given word.

EXQUISITE

Solution:
QUESTION: 96

Directions (96-97): In the following two questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

AMORPHOUS

Solution:
QUESTION: 97

Choose the word opposite in meaning to the given word.

HINDRANCE

Solution:
QUESTION: 98

Directions (98-100): In the following three questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. A simple sentence, also called an independent clause, contains a subject and a verb, and it expresses a complete thought.

Solution:

here 'a subject and a verb' is used so use of 'it' is wrong

QUESTION: 99

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. I went there with a view to survey the entire procedure

Solution:

use surveying place of survey

QUESTION: 100

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. All of you except Sheena have done the homework properly.

Solution:

use has done the homework

Related tests