SSC CGL Tier-I Mock Test - 40


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 40


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 40 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 40 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 40 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 40 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 40 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word
PROACTIVE

Solution:

There is no ‘U’ in the given word.

QUESTION: 2

From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
(18, 4, 82)

Solution:

18 + 4³ = 18 + 64 = 82
Similarly, 21 + 6³ = 21 + 216 = 237

QUESTION: 3

R < O ≤ L ≤ E ; G = E ≥ S; P ≤ S, which of the following is false? 

Solution:

R < O ≤ L ≤ E = G ≥ S ≥ P

QUESTION: 4

Among A, B, C, D, E and F each has different age. B is younger than only A and F. D is neither the oldest nor the youngest. C is older than D but not the oldest. Who is the youngest?

Solution:

QUESTION: 5

HIJ : OHC ∷ BAT : ?

Solution:

QUESTION: 6

P is to the East of R, G is to the South of R and Q is to the East of G. P is in which direction with respect to Q? 

Solution:


We don’t know the exact position of Q.

QUESTION: 7

6084 : 78 ∷ 9216 : ?

Solution:

6084 = 78²
9216 = 96²

QUESTION: 8

In a certain code, the following alphabets are coded in a certain way by assigning numbers as follows:
T  H  O  U  S  A  N  D

1  2   3   4  5  6  7  8

Which can be decoded from the following?

(i) 53478                (ii) 8451

Solution:

53478 – SOUND
8451 - DUST

QUESTION: 9

Find the odd one out.

Solution:

All except badminton are played with ball.

QUESTION: 10

Find the missing number from the given responses.

Solution:

6 × 8 + 3× 5 = 48 + 15 = 63
9 × 5 + 8 × 7 = 45 + 56 = 101
7 × 6 + 5 × 3 = 42 + 15 = 57

QUESTION: 11

In a certain code language ‘crow eats snakes’ is written as ‘po so to’, ‘snakes are dangerous’ is written as ‘fe so vu’ and ‘snakes are reptiles’ is written as ‘ha vu so’. What is the code for ‘are’?

Solution:
QUESTION: 12

V, W, X, Y and Z are arranged in descending order of their weights from left to right. V becomes third, Z is between Y and V, X and Y are not the first from the left. Who among is the second heaviest?

Solution:

W X V Z Y

QUESTION: 13

M stands for addition.

Q stands for equal to.

R stands for greater than.

S stands for less than.

N stands for subtraction.

T stands for multiplication.

P stands for division.

In each of the four alternatives only one expression is correct according to the letter symbol. Identify that expression.

Solution:

1. 18 N 10 Q 16 T 8
18 – 10 = 16 × 8
8 ≠ 128

2. 18 T 10 S 16 M 8
18 × 10 < 16 + 8
180 < 24

3. 18 M 10 R 16 P 8
18 + 10 > 16 ÷ 8
28 > 2

4. 18 Q 10 M 16 P 8
18 = 10 + 16 ÷ 8
18 ≠ 12

QUESTION: 14

If ‘pen’ is called ‘book’, ‘book’ is called ‘chair’, ‘chair’ is called ‘blackboard’ and ‘blackboard’ is called ‘chalk’, then which of the following is used to sit?

Solution:
QUESTION: 15

In the diagram below, it represents athletes, tall men and bank officers. Study the diagram and identify the region which represents those bank officers who are athletes but not tall?

Solution:
QUESTION: 16

Arrange the following words in a meaningful order.

A. River        

B. Tributaries                     

C. Distributaries 

D. Glaciers   

E. Delta            

F. Ocean

Solution:

Glaciers → Tributaries → River→ Distributaries →Delta →Ocean

QUESTION: 17

Pointing out a gentleman, a boy said ‘He is the son – in – law of grandfather of my mother’s only daughter’. How is gentleman related to boy? 

Solution:


Gentleman can be his father and his uncle. So relationship cannot be determined.

QUESTION: 18

Error : Mistake  ∷ ?

Solution:

Error and Mistake are synonyms similarly Doubt and Suspicion are synonyms.

QUESTION: 19

If A + B means A is father of B, A – B means A is sister of B, A × B means A is husband of B and A÷B means A is wife of B, then which of the following means A is maternal grandmother of D?

Solution:

QUESTION: 20

In the following questions, select the related figure from the given alternatives.

Question figure :

Answer Figure:

 

Solution:

From the first figure to second figure the circles of upper row moves one block in anticlockwise direction and two circles are added in the middle row.

QUESTION: 21

In the following questions, find the odd word/letters/ number pair/ figure from the given alternatives.


Solution:

Triangles in all the figures except in 4 are in different compartments

QUESTION: 22

If a paper is folded in a particular manner and punch is made, when unfolded this paper appears as given below in the question figure. Find out the manner in which the paper is folded and the punch is made from the answer figures given.

Question figure:

Answer figure :

 

Solution:

IT is evident from the question figure that the paper was folded twice and thus by folding this way and punching 2 holes we will get the question figure. Hence answer figure should have only two punch holes.

QUESTION: 23

Which one of the following diagram represents the relationship between Sun, Moon, and Molecule? 

Solution:

Everything is composed of molecules. Sun is different from Moon.

QUESTION: 24

Two positions of a dice are shown below, when three is at the top what number will be at the bottom?

     

Solution:

Six dots are on the face adjacent to one dot, three dots, four dots and five dots. So, two dots lie opposite six dots. If we rotate the first dice downward two times, we get the second dice. So, five dots lie opposite three dots.

QUESTION: 25

Directions

In each of the questions below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I, and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:           Some trucks are buses.

                                All buses are cars.

                                All cars are bikes.

Conclusions:         I. Some trucks are bikes.

                                II. All buses are bikes.

Solution:

Some trucks are buses (I) + All buses are cars ⇒ Some trucks are cars(I) + All cars are bikes⇒ Some trucks are bikes (I). Hence, conclusion I follows.
All buses are cars(A) + All cars are bikes(A) ⇒ All buses are bikes(A). Hence, conclusion II follows.

QUESTION: 26

The Founder of the slave dynasty was

Solution:

Qutubudin Aibak was the founder of Slave dynasty and first sultan of the Delhi Sultanate

QUESTION: 27

The Preamble got amended how many times?

Solution:

Preamble got amended only once till now. It got amended by 42 Amendment Act 1976. The new words added in the Preamble – Socialist, Secular and Integrity.

QUESTION: 28

Which of the following Instrument is used to measure rate of fluid, works on Bernoulli’s theorem?

Solution:

A venturimeter is a device used for measuring the rate of flow of a fluid flowing through a pipe.The working of venturimeter is based on the principle of Bernoulli’s theorem. It states that in a steady, ideal flow of an incompressible fluid, the total energy at any point of the fluid is constant. The total energy consists of pressure energy, kenetic energy and potential energy or datum energy.

QUESTION: 29

Which of the following indicates Micro Approach from the national point of view?

Solution:

Due to National point of view inflation in India, Educational Unemployment in India and Per capita Income in India are indicates major approach but The study of sales of TISCO indicates Micro Approach.

QUESTION: 30

The Headquarters of European Union (EU) is situated in

Solution:

Headquarter of EU is situated in Brussels (Belgium). It was established in 1951. It is politico-economic union with 28 members.

QUESTION: 31

Amnesty International is a _____________

Solution:

Amnesty International was founded in London in 1961. It is NGO (Non –Governmental Organization) and focused on Human Rights with largest members and supporters around the world.

QUESTION: 32

Bio-diversity is also known as

Solution:

Bio-diversity means the variability among the living organisms from all sources including terrestrial, marine and other aquatic ecosystem and the ecological of which they are part. So, Bio diversity is essentially a synonym of life of Earth.

QUESTION: 33

Why a person can jump higher on the Moon’s surface than the Earth?

Solution:

The Mass and the radius of the Moon is lesser than the Earth. So, the force of gravity at the moon is also lesser than the Earth. Its value on Moon’s surface is g/6. As a result, the force you exert to jump on earth would give a higher net upward acceleration on the moon and allow you to jump higher.

QUESTION: 34

The white salt which covers the land in some areas during dry season is

Solution:

Saline and alkaline soil in many parts of the arid and semi-arid areas of Rajasthan, Punjab, Haryana and Uttar Pradesh etc. This soil contains Sodium, Calcium and Magnesium. These soils are called Reh or Kallar. The salt are usually confined to the upper layers during the dry season.

QUESTION: 35

Which of the following is the least penetrating power rays ?

Solution:

An Alpha particle has very low penetrating ability. People can protect themselves against an alpha particle by using a sheet of paper

QUESTION: 36

Sink hole is the Phenomenon of which type of topography?

Solution:

Karst topography is landscape formed from a dissolution of soluble rock such as lime stone, dolomite and gypsum etc. It is characterized by underground drainage system with sink hole, dolines and caves.

QUESTION: 37

In 1939, who was elected as President of the INC party by defeating Pattabhi Sithaarmayya?

Solution:

In 1939, (52 Tripuri Session of Congress). Subhash Chandra Bose was re-elected as the president of Indian National Congress by defeating Gandhiji’s candidate Pattabhi Sitharamayya. Later Subhash Chandra Bose resigned and announced in May,1939, the formation of the forward block.

QUESTION: 38

In which type of Government, the Legislature gains a priority over the Executives?

Solution:

In a Parliamentary Government, the Legislature gains a priority over the Executives because of the Legislatives constitute the Laws and the Executives implements the laws.

QUESTION: 39

Which of the following alloy is used in making Galvanometer?

Solution:

Phosphor bronze is an alloy of copper with 0.5-11% of tin and 0.01-0.35% phosphorus. The tin increases the corrosion resistance and strength of the alloy

QUESTION: 40

Which among the following animal can cause rabies other than Dog?

Solution:

Some bats are sanguivorous and feeds on animal blood. Therefore Bats are one of the primary animals that transmit rabies.

QUESTION: 41

The rule of the Mughals was established after the 

Solution:

Babur defeated Ibrahim Lodhi in the first Battle of Panipat and established the rule of Mughals.

QUESTION: 42

Which Bollywood Celebrity has been appointed to promote Goods and Services Tax (GST) BY Union Government?

Solution:

Union government has roped in Bollywood megastar Amitabh Bachchan to promote Goods and Services Tax, ahead of the sweeping tax reform’s implementation scheduled from Juy1,2017.

QUESTION: 43

The book “Gita Rahasya” was written by

Solution:

Shrimadh Bhagvad Gita Rahasya, popularly also known as Gita Rahasya or Karmayog Shashtra, is s 1915 Marathi Language book authored by Indian social reformer and independence activist Bal Gangadhar Tilak, while he was in prison at Mandlay, Burma.

QUESTION: 44

The Office of Lokayukta was first established in the Indian state of  

Solution:

The Maharashtra Lokayukta is the body overseeing corruption in various agencies in the Government of Maharashtra in India. Established in 1971, it is the first ever Lokayukta of all States of India. It was established through the Maharashtra Lokayukta and Upa-Lokayuktas Act, 1971.

QUESTION: 45

Pradhan Mantri Ujjwala Yojana is related with

Solution:

Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched by PM Narendra Modi on 1 May 2016 at Ballia, Uttar Pradesh. The scheme was launched with a target of providing LPG connections to 50 million below-poverty-line families in three years.

QUESTION: 46

Which Indian State Government has launched a Chief Minister Scholarship Scheme?

Solution:

Punjab Government has launched a unique Chief Minister Scholarship Scheme on June 6,2017. After approval from Chief minister Amarinder Singh, this scheme was formally inaugurated jointly by the Punj

QUESTION: 47

Wild Ass Sanctuary is situated in

Solution:

Indian Wild Ass Sanctuary also known as the Wild Ass Wildlife Sanctuary is located in the Little Rann of Kutch in the Gujarat state of India. Spread over 4954 km², it is the largest wildlife sanctuary in India.

QUESTION: 48

The Ideal temperature for the growth of Bajra is between

Solution:

Bajra is a crop of dry and warm climate and is grown in areas of 40-50 cm of annual rainfall. It seldom grows in those where the annual rainfall exceeds 100cm. The ideal temperature for its growth is 25˚C-30˚C.

QUESTION: 49

The place where the United Nations Charter was signed is

Solution:

The Charter of the United Nations was signed on 26 June 1945, in San Francisco, at the conclusion of the United Nations Conference on International Organization, and came into force on 24 October 1945. The Statute of the International Court of Justice is an Integral Part of the Charte

QUESTION: 50

The acceleration due to gravity ___________ with height

Solution:

Acceleration due to gravity decreases with the height or depth from the Earth’s surface. It is maximum at Poles and minimum at equator.

QUESTION: 51

The base of a right pyramid is a square of side 8cm long. If its height be 3 cm, then the area of the lateral surface in square cm is

Solution:


Perimeter of the base = 4× 8 = 32cm
Curved or lateral surface Area of pyramid = 1/2× perimeter of base × slant height


Slant height = √((3)^2+ (4)²) = 5cm
Curved surface Area of pyramid = 1/2× 5 × 32 = 80cm²

QUESTION: 52

Jelly and Belly entered into a partnership, investing Rs. 8000 and 6000 respectively. After 3 months, Jelly withdrew Rs. 2500 while Belly invested 2500 more. After 3 months more, Kelly joins the business with the capital of 10500. After a year, they obtained a profit of 13200. By what amount does the share of Belly exceed the share of Kelly?

Solution:

Total Capital invested by Jelly in a year = 8000 × 3 + 5500 × 9 = 73500
Total Capital invested by Belly in a year = 6000 × 3 + 8500 × 9 = 94500
Money invested by Kelly = 10500 × 6 = 63000


Profit = 13,200
Jelly’s Share = 13,200 (7/22)
Belly’s Share = 13,200 (9/22)
Kelly’s Share = 13,200 (6/22)
Difference between Belly’s and Kelly’s share =
9/22×13200- 6/22 ×13200=13200/22 ×(9-6)
=600 ×3=1800

QUESTION: 53

If x+  1/x = 9, then the value of 9x/(x²+9x+1) is 

Solution:

9x/(x²+9x+1)
Divide Numerator and Denominator by x
We get,
(9x/x)/(x²/x+ 9x/x+ 1/x)⇒9/(x+ 1/x+ 9)⇒9/(9+9)⇒9/18⇒1/2

QUESTION: 54

If a pole of 54m height casts a shadow of 18  m long on the ground. Then the Sun’s angle of elevation at that instant is 

Solution:

In ∆ ABC
tan θ= AB/BC = 54/(18√3)
tan θ= 3/√3
tan θ= tan 〖60˚〗
θ = 60˚

QUESTION: 55

The distance between two parallel chords of length 12cm each in a circle of diameter 13cm is 

Solution:


AB = CD = 12cm
Radius r = 13/2 cm = 6.5cm
In ∆OMB, OB² = OM² + MB²
⇒ r² = OM² + (6)²
⇒ (6.5)² = OM² + (6)² ⇒ OM² = 42.25 – 36 = 6.25
⇒ OM = 2.5
Distance between parallel lines, MN = 2 × OM = 2 × 2.5 = 5cm

QUESTION: 56

The ratio of the area of the in-circle and the circum-circle of a square is  

Solution:


Let the side of the Square be a
Radius of In-circle = a/2
Radius of the Circum-circle = (a√2)/2
Now,
(Area of In-circle)/(Area of Circum-circle) = (π(a/2)²)/(π((a√2)/2)²) = 1/2 = 1:2

QUESTION: 57

Two pipes can alone independently fill a bucket in 10 and 12 minutes. Both are opened together for 3 minutes after which the second pipe is turned off. What is the time taken by the first pipe alone to fill the remaining portion of the bucket?

Solution:


After 3 minutes, the water fill by (A+B) = 3 × 11 = 33units
Remaining water unit = 60 – 33 = 27 units
This remaining unit water is filled by A = 27/6 = 4.5 minutes

QUESTION: 58

In what time will Rs. 15000, at 4% per annum, produce the same interest as Rs.6000 does in 5 years  at 8% simple interest?

Solution:

Let the time be t years
According to the question,
(15000×4×t)/100 = (6000 ×5 ×8)/100
60t = 240
t = 4years

QUESTION: 59

The Speed of boat in still water is 20 km/hr. It covers (upstream) a distance of 90 km in 12 hours. The speed of the stream is

Solution:

The speed of the Boat in still water , x = 20km/hr
Let the speed of current be y km/hr
Now, Upstream speed = 90/12
∴x-y = 90/12
20 – y = 90/12
y = 20 - 90/12
y = (240-90)/12 = 150/12 = 12.5km/hr

QUESTION: 60

If (sinθ+cosθ)/(sinθ-cosθ) = 2, then the value of sin4 θ is

Solution:

(sinθ+cosθ)/(sinθ-cosθ) = 2
By applying Componendo and Dividendo
(sinθ+cosθ+sinθ-cosθ)/(sinθ+cosθ-sinθ+cosθ) = (2+1)/(2-1)
2sinθ/2cosθ = 3/1
tanθ = 3/1
tanθ = Perpendicular/Base = 3/1
sin θ = (3/√10)⁴ = 81/100

QUESTION: 61

While selling a Bike, Neil gives a discount of 20% on the marked price. If he gives a discount of 24%, he earns Rs. 70 less as profit. The marked price of the Bike is

Solution:

Let the Marked price of the Bike be x After Discount of 20% Cost price = 80x/100
After Discount of 24%
Cost price = 76x/100
According to the question
80x/100 - 76x/100 = 70
4x/100 = 70
x = 1750

 

QUESTION: 62

The daily wages of Happy and Sad respectively are Rs. 4.50 and 3.75. When Happy finishes a certain work, he gets a total wage of Rs. 162. When Sad does the same work, he gets a total wage of Rs. 225. If both of them do it together what is the cost of the work?

Solution:

Worked day of Happy = 162/4.5 = 36
Worked day of Sad = 225/3.75 = 60
Now,

Required time = 180/8 = 45/2 days
Cost of the work = 45/2 × (4.5 + 3.75) = 185.6
ixamBee Approach :
Number of days Happy took to finish the work alone
= 162/4.5= 36
Number of days Sad took to finish the work alone
= 225/3.75 = 60
Happy’s one day’s work = 1/36
Sad’s one day’s work = 1/60
Work done in one day when Happy and Sad work together
= 1/36+ 1/60= (5+3)/180= 8/180= 2/45 work
Number of days to finish 2/45 work = 45/2=22.5 days
Cost of the work = 22.5 × (4.5 + 3.75) = 185.6

QUESTION: 63

The price of sugar having gone down by 20% one can buy 6.4kg more for Rs 512. Find the ratio between the original and the reduced price (per kg)? 

Solution:


QUESTION: 64

A tradesman gives 10% discount on the marked price and gives 1 article free for buying every 30 articles and thus gain 35%. The cost price is below the marked price by approximately

Solution:

Let the C.P of each article be Rs 100
Then,
C.P of 31 articles = Rs (100 × 31) = Rs 3,100
S.P of 30 articles = Rs (3,100×135/100) = Rs 4,185
S.P of each article = 4,185/30 = Rs 139.5
If S.P is Rs 90, marked price = Rs 100
If S.P is Rs 139.5, marked price = Rs (139.5×100/90) = Rs 155
∴ Cost price = 55/155×100 = 35.48% below Marked price

QUESTION: 65

A, B and C can do a piece of work in 10, 15 and 30 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every 5th day?

Solution:

A’s 4 days’ work = (1/10×4) = 4/10 = 2/5 work
(A + B + C) 1 day work = (1/10+ 1/15+1/30) =(3 +2 +1 )/30 = 1/5work
Work done in 5 days = 2/5 + 1/5 = 3/5
Remaining work = 1-3/5 =2/5 work
A can do 2/5 work in 4 days.
∴ Whole work will be done in 5 + 4 = 9 days

QUESTION: 66

There is road beside river. Two friends started from a place A, moved to a school situated at another place B and then returned to A again. One of them moves on a motorcycle at a speed of 24km/hr, while the other sails on a boat at a speed of 20km/hr. If the river flows at the speed of 8km/hr, which of the two friends will return to place A first?

Solution:

Clearly, the motorcyclist move both ways at a speed of 24km/hr.
So, average speed of the motorcyclist = 24km/hr
The boat sail or moves downstream = 20 + 8 = 28 km/hr
Boat sail or moves upstream = 20 – 8 = 12 km/hr
So, average of the boat = (2 × 28 × 12 )/(28 + 12) = 672/40 = 16.8 km/hr
Since, the average speed of the motorcyclist is greater, he will return to A first.

QUESTION: 67

The HCF of a^6 - 1 and a^4+ 2a^3- 2a-1 is 

Solution:

QUESTION: 68

The average of six numbers is 8. When three new numbers are included in such a way that the first number is  twice the second and second number is thrice the third, now the average of nine numbers becomes 12. What will be the difference of first and third among the new numbers?

Solution:

Sum of five numbers = 6 × 8 = 48
Let the third number be x,
Second number will be 3x,
First number will be 6x
According to the question,
(48+6x+3x+x)/9=12 ; (48+10x)/9=12; x= (108-48)/10
x=6
∴ the three numbers will be 6, 18 and 36
∴ Difference of first and third no.= 36 – 6 = 30

QUESTION: 69

In the afternoon, a student reads 250 pages at the rate of 50 pages per hour. In the evening, when she was tired, she reads 150 more pages at the rate of 20 pages per hour. What was her average rate of reading, in pages per hour?

Solution:

Time taken in reading 250 pages @ 50 pages/hr = 250/50 hr = 5 hr
Time taken in reading 150 pages @ 20 pages/hr = 150/20 hr = 15/2 hr
∴ Total time taken in reading 400 pages = 5 + 15/2 = 25/2hr.
∴ Required average rate of reading = (400 ×2)/25 = 32 pages/hr

QUESTION: 70

7840 pencils were distributed equally among some children in such a way number of pencils each child got was 40% of the total no. of children. Find the no. of pencil each child got

Solution:

Let no. of children = x
∴No. of pencils each got = x × 40/100 = 2x/5
As per the question,
x × 2x/5 = 7840⇒ x² = 19600
⇒ x² = 19600
∴x = √19600 = 140
∴ No. of pencils each boy got = 2x/5 = 280/5 = 56

QUESTION: 71

Aman lends 50% of his sum of money at 17% per annum, 40% of rest at 12% per annum and the rest at 15% per annum rate of interest. What would be the annual rate of interest, if the interest is calculated on the whole sum?

Solution:

Let the person have Rs. 100
Then SI for 1 year = Rs.( (50 × 17 × 1)/100 + (20 × 12 × 1)/100 + (30 × 15 × 1)/100 )
= Rs. ( 8.5 + 2.4 + 4.5 ) = Rs. 154.4
∴ Rate of interest on whole sum = 15.4%

QUESTION: 72

Directions

Study the graph and answer the following questions:

The graph shows the number of bicycles parked in the parking space of a hall at various points of time.

Q. If the charges for parking is Rs. 2 per hour. What will be the total collection from 10am to 4pm?

Solution:

Total number of Parked bicycle = 70+85+60+80+55+65+40 = 455
Total collection = 455 × 2 = 910

QUESTION: 73

Directions

Study the graph and answer the following questions:

The graph shows the number of bicycles parked in the parking space of a hall at various points of time.

Q.  What is the average number of Parked cycles as seen from the graph?

Solution:

Average number of cycles = (Total parked cycles )/10 = 640/10 = 64

QUESTION: 74

Directions

Study the graph and answer the following questions:

The graph shows the number of bicycles parked in the parking space of a hall at various points of time.

Q. What is the percent decrease in number of parked cycles between 5 pm and 6pm?

Solution:

Percentage decrease = (60-35)/60 × 100 = 25/60 × 100 = 41*2/3%

QUESTION: 75

Directions

Study the graph and answer the following questions:

The graph shows the number of bicycles parked in the parking space of a hall at various points of time.

Q. How many times, as mentioned in the graph, is the number of parked cycles above average?

Solution:

Average number of parked cycles = 64
Time slots when number of parked cycles was more than 64 are 9 am, 10 am, 11 am, 1 pm, 3 pm
Therefore 5 times in that day, the number of parked cycles was above average

QUESTION: 76

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Permanent laws cannot be made in response to transient trends, especially to create a power that is open to abuse. The Election Commission of India’s proposal to the Law Ministry that it be armed with the power to punish for contempt is an unwarranted and poorly thought-out response to some strident accusations of partisan functioning, mainly from political parties that had lost in the electoral arena. With democratic practices evolving over time, even the power to punish for contempt vested in the judiciary has come under question, with many wondering whether this relic of a bygone age should be retained. Even superior courts, empowered to act under the Contempt of Courts Act, 1971, are often advised to use it only sparingly. Against this backdrop, for a multi-member Election Commission, which enjoys a high degree of public confidence and a reputation for impartiality, to ask that it be clothed with the powers of a high court to punish both civil and criminal contempt is a travesty of our open and democratic system. Civil contempt pertains to willful disobedience of court orders, and giving the ECI the power to enforce its orders may be an idea worth debating. However, it will be very harmful to free speech and fair criticism if the ECI is given the power to punish for criminal contempt on grounds that something had “scandalized” it or tended to lower its authority — a vague and subjective provision that should have no place in contempt law. It is a matter of concern that the ECI appears to be preparing the ground to use its power to curtail free speech; its letter refers to some parties “taking advantage of the right to freedom of expression” to question the conduct of elections.

There is a marked difference between the judiciary and the Election Commission. Judges have a tradition of not responding publicly to criticism. As Lord Denning observed in 1968, they “cannot enter into public controversy”. The ECI, on the other hand, responds robustly as and when allegations about the conduct of elections surface. There is no reason to believe that public confidence in the ECI will be shaken or its superintendence, direction and control over the election process undermined by criticism, however tendentious or calumnious it may be. It is true that parties have made unfair accusations about the conduct of elections, or more accurately, about the outcome of elections that went against them. The AamAadmi Party has made it a sort of mission to run down the electronic voting system. Not stopping with skepticism of the claim that the electronic voting machines are invulnerable, it has alleged ECI members are politically aligned to the ruling party at the Centre. However, it cannot be forgotten that reforms such as the introduction of a verifiable paper trail came about only because somebody voiced criticism and suspicion. Throttling criticism in the name of punishing contempt will only cut off feedback.

Q. In what respect are the judiciary and the ECI said to be different?

Solution:

“Judges have a tradition of not responding publicly to criticism. The ECI, on the other hand, responds robustly as and when allegations about the conduct of elections surface.”

QUESTION: 77

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Permanent laws cannot be made in response to transient trends, especially to create a power that is open to abuse. The Election Commission of India’s proposal to the Law Ministry that it be armed with the power to punish for contempt is an unwarranted and poorly thought-out response to some strident accusations of partisan functioning, mainly from political parties that had lost in the electoral arena. With democratic practices evolving over time, even the power to punish for contempt vested in the judiciary has come under question, with many wondering whether this relic of a bygone age should be retained. Even superior courts, empowered to act under the Contempt of Courts Act, 1971, are often advised to use it only sparingly. Against this backdrop, for a multi-member Election Commission, which enjoys a high degree of public confidence and a reputation for impartiality, to ask that it be clothed with the powers of a high court to punish both civil and criminal contempt is a travesty of our open and democratic system. Civil contempt pertains to willful disobedience of court orders, and giving the ECI the power to enforce its orders may be an idea worth debating. However, it will be very harmful to free speech and fair criticism if the ECI is given the power to punish for criminal contempt on grounds that something had “scandalized” it or tended to lower its authority — a vague and subjective provision that should have no place in contempt law. It is a matter of concern that the ECI appears to be preparing the ground to use its power to curtail free speech; its letter refers to some parties “taking advantage of the right to freedom of expression” to question the conduct of elections.

There is a marked difference between the judiciary and the Election Commission. Judges have a tradition of not responding publicly to criticism. As Lord Denning observed in 1968, they “cannot enter into public controversy”. The ECI, on the other hand, responds robustly as and when allegations about the conduct of elections surface. There is no reason to believe that public confidence in the ECI will be shaken or its superintendence, direction and control over the election process undermined by criticism, however tendentious or calumnious it may be. It is true that parties have made unfair accusations about the conduct of elections, or more accurately, about the outcome of elections that went against them. The AamAadmi Party has made it a sort of mission to run down the electronic voting system. Not stopping with skepticism of the claim that the electronic voting machines are invulnerable, it has alleged ECI members are politically aligned to the ruling party at the Centre. However, it cannot be forgotten that reforms such as the introduction of a verifiable paper trail came about only because somebody voiced criticism and suspicion. Throttling criticism in the name of punishing contempt will only cut off feedback.

Q. What according to the passage will shake public’s confidence in the election commission?

Solution:

There is no reason to believe that public confidence in the ECI will be shaken”

QUESTION: 78

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Permanent laws cannot be made in response to transient trends, especially to create a power that is open to abuse. The Election Commission of India’s proposal to the Law Ministry that it be armed with the power to punish for contempt is an unwarranted and poorly thought-out response to some strident accusations of partisan functioning, mainly from political parties that had lost in the electoral arena. With democratic practices evolving over time, even the power to punish for contempt vested in the judiciary has come under question, with many wondering whether this relic of a bygone age should be retained. Even superior courts, empowered to act under the Contempt of Courts Act, 1971, are often advised to use it only sparingly. Against this backdrop, for a multi-member Election Commission, which enjoys a high degree of public confidence and a reputation for impartiality, to ask that it be clothed with the powers of a high court to punish both civil and criminal contempt is a travesty of our open and democratic system. Civil contempt pertains to willful disobedience of court orders, and giving the ECI the power to enforce its orders may be an idea worth debating. However, it will be very harmful to free speech and fair criticism if the ECI is given the power to punish for criminal contempt on grounds that something had “scandalized” it or tended to lower its authority — a vague and subjective provision that should have no place in contempt law. It is a matter of concern that the ECI appears to be preparing the ground to use its power to curtail free speech; its letter refers to some parties “taking advantage of the right to freedom of expression” to question the conduct of elections.

There is a marked difference between the judiciary and the Election Commission. Judges have a tradition of not responding publicly to criticism. As Lord Denning observed in 1968, they “cannot enter into public controversy”. The ECI, on the other hand, responds robustly as and when allegations about the conduct of elections surface. There is no reason to believe that public confidence in the ECI will be shaken or its superintendence, direction and control over the election process undermined by criticism, however tendentious or calumnious it may be. It is true that parties have made unfair accusations about the conduct of elections, or more accurately, about the outcome of elections that went against them. The AamAadmi Party has made it a sort of mission to run down the electronic voting system. Not stopping with skepticism of the claim that the electronic voting machines are invulnerable, it has alleged ECI members are politically aligned to the ruling party at the Centre. However, it cannot be forgotten that reforms such as the introduction of a verifiable paper trail came about only because somebody voiced criticism and suspicion. Throttling criticism in the name of punishing contempt will only cut off feedback.

Q. Why, according to the passage have the parties laid unfair accusations on the ECI?

Solution:

It is true that parties have made unfair accusations about the conduct of elections, or more accurately, about the outcome of elections that went against them.

QUESTION: 79

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Permanent laws cannot be made in response to transient trends, especially to create a power that is open to abuse. The Election Commission of India’s proposal to the Law Ministry that it be armed with the power to punish for contempt is an unwarranted and poorly thought-out response to some strident accusations of partisan functioning, mainly from political parties that had lost in the electoral arena. With democratic practices evolving over time, even the power to punish for contempt vested in the judiciary has come under question, with many wondering whether this relic of a bygone age should be retained. Even superior courts, empowered to act under the Contempt of Courts Act, 1971, are often advised to use it only sparingly. Against this backdrop, for a multi-member Election Commission, which enjoys a high degree of public confidence and a reputation for impartiality, to ask that it be clothed with the powers of a high court to punish both civil and criminal contempt is a travesty of our open and democratic system. Civil contempt pertains to willful disobedience of court orders, and giving the ECI the power to enforce its orders may be an idea worth debating. However, it will be very harmful to free speech and fair criticism if the ECI is given the power to punish for criminal contempt on grounds that something had “scandalized” it or tended to lower its authority — a vague and subjective provision that should have no place in contempt law. It is a matter of concern that the ECI appears to be preparing the ground to use its power to curtail free speech; its letter refers to some parties “taking advantage of the right to freedom of expression” to question the conduct of elections.

There is a marked difference between the judiciary and the Election Commission. Judges have a tradition of not responding publicly to criticism. As Lord Denning observed in 1968, they “cannot enter into public controversy”. The ECI, on the other hand, responds robustly as and when allegations about the conduct of elections surface. There is no reason to believe that public confidence in the ECI will be shaken or its superintendence, direction and control over the election process undermined by criticism, however tendentious or calumnious it may be. It is true that parties have made unfair accusations about the conduct of elections, or more accurately, about the outcome of elections that went against them. The AamAadmi Party has made it a sort of mission to run down the electronic voting system. Not stopping with skepticism of the claim that the electronic voting machines are invulnerable, it has alleged ECI members are politically aligned to the ruling party at the Centre. However, it cannot be forgotten that reforms such as the introduction of a verifiable paper trail came about only because somebody voiced criticism and suspicion. Throttling criticism in the name of punishing contempt will only cut off feedback.

Q. Find the word from the given options which has its meaning most similar to the word strident as used in the passage.

Solution:

Clamorous means noisy/veracious

QUESTION: 80

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Permanent laws cannot be made in response to transient trends, especially to create a power that is open to abuse. The Election Commission of India’s proposal to the Law Ministry that it be armed with the power to punish for contempt is an unwarranted and poorly thought-out response to some strident accusations of partisan functioning, mainly from political parties that had lost in the electoral arena. With democratic practices evolving over time, even the power to punish for contempt vested in the judiciary has come under question, with many wondering whether this relic of a bygone age should be retained. Even superior courts, empowered to act under the Contempt of Courts Act, 1971, are often advised to use it only sparingly. Against this backdrop, for a multi-member Election Commission, which enjoys a high degree of public confidence and a reputation for impartiality, to ask that it be clothed with the powers of a high court to punish both civil and criminal contempt is a travesty of our open and democratic system. Civil contempt pertains to willful disobedience of court orders, and giving the ECI the power to enforce its orders may be an idea worth debating. However, it will be very harmful to free speech and fair criticism if the ECI is given the power to punish for criminal contempt on grounds that something had “scandalized” it or tended to lower its authority — a vague and subjective provision that should have no place in contempt law. It is a matter of concern that the ECI appears to be preparing the ground to use its power to curtail free speech; its letter refers to some parties “taking advantage of the right to freedom of expression” to question the conduct of elections.

There is a marked difference between the judiciary and the Election Commission. Judges have a tradition of not responding publicly to criticism. As Lord Denning observed in 1968, they “cannot enter into public controversy”. The ECI, on the other hand, responds robustly as and when allegations about the conduct of elections surface. There is no reason to believe that public confidence in the ECI will be shaken or its superintendence, direction and control over the election process undermined by criticism, however tendentious or calumnious it may be. It is true that parties have made unfair accusations about the conduct of elections, or more accurately, about the outcome of elections that went against them. The AamAadmi Party has made it a sort of mission to run down the electronic voting system. Not stopping with skepticism of the claim that the electronic voting machines are invulnerable, it has alleged ECI members are politically aligned to the ruling party at the Centre. However, it cannot be forgotten that reforms such as the introduction of a verifiable paper trail came about only because somebody voiced criticism and suspicion. Throttling criticism in the name of punishing contempt will only cut off feedback.

Q. Find the word from the given options which has its meaning most opposite to the word tendentious as used in the passage.

Solution:

Tendentious means partial. Equitable means non partial

QUESTION: 81

Directions

In each question, there are three sentences. Each has a pair of words that are italicised and highlighted. From the italicised and highlighted words, select the most appropriate words (A or B) to form correct sentences. The sentences are followed by options that indicate the words, which may be selected to correctly complete the set of sentences. From the options given, choose the most appropriate one.

The wind was abaft (A) / abase (B) which made the ship glide faster towards our destination.

The player was fined for using abrasive (A) / asquint (B) language during the game.

Since Carol was told she would have to stray away from painting the walls bright blues and reds, she chose a colour from the acoustic (A) / achromatic (B) colour scheme.

Solution:

abaft means toward the stern; behind
abase means to lower so as to hurt feelings
abrasive means rude/nasty
asquint means a glance from the corner of the eye
acoustic means related to sound
achromatic means for something to be colourless usually with black, white and greys

QUESTION: 82

Directions

In each question, there are three sentences. Each has a pair of words that are italicised and highlighted. From the italicised and highlighted words, select the most appropriate words (A or B) to form correct sentences. The sentences are followed by options that indicate the words, which may be selected to correctly complete the set of sentences. From the options given, choose the most appropriate one.

Everyone was shocked by the killer’s acidulous (A) / acquittal (B) which allowed him to leave prison.

Because the firemen wore masks, they did not have to deal with the acropolis (A) / acrid (B) fumes coming from the burning building.

dissident (A) / divest (B) mentality was quickly spreading throughout the floundering faction.

Solution:

acquittal means release
acidulous means hurtful / foul taste or behaviour
acropolis means a stronghold or sanctuary used for defensive and religious purposes in ancient Grecian cities
acrid means bitter and unpleasant in taste or smell
dissident means a person who opposes the current political structure, group or laws; one who disagrees
divest means to deprive of or strip away

QUESTION: 83

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

An optical lens made for improving vision in a single eye

Solution:

Bigotry – myopia/ eye disease
Monocle – an optical lens made for improving vision in a single eye
Hypermetropia – eye disease
Metropole – parent state of a colony

QUESTION: 84

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

Relating to tasks normally performed by a servant

Solution:

Finicky – choosy
Bijou – small/snug
Menial – relating to tasks normally performed by a servant
Pernickety – difficult to please

QUESTION: 85

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

An individual who begs for a living

Solution:

Mendicant - an individual who begs for a living
Pusillanimous – person who is nervous and shy
Frugal – careful, economical
Defiant – rebellious

QUESTION: 86

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

Anthropologist

Solution:

one who describes books - bibliographer
one who studies pattern of voting in election – psephologist
one who studies evolution of mankind – Anthropologist
one who studies human culture – archaeologist

QUESTION: 87

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

Autocracy

Solution:

rulership over an army– stratarchy
government by one individual – Autocracy
government by men– androcracy
government by squires– squirearchy

QUESTION: 88

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

Chattel

Solution:

a small wooden house occupied by working-class people – Chattel
a seasonal shelter that was made of knife-sliced blocks of packed snow or ice - igloo
a quite large and usually luxurious detached house - Mansion
an earthen dwelling typically deriving from ancient times - souterrain

QUESTION: 89

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

Burrow

Solution:

young one of a mouse - holes
young one of an rabbit - burrow
young one of a spider - cobweb
young one of an lion - den
 

QUESTION: 90

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) dismal               B) Appellant            C) Plaintiff            D) Vile

Solution:

Same,
Appellant and Plaintiff - Litigant
dismal - hopeless
Vile - awful

QUESTION: 91

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Clang                 B) Impudence              C) Peal             D) Scorn

Solution:

Same,
Impudence - boldness
Clang & Peal – ringing sound of a bell
Scorn - Mockery

QUESTION: 92

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Eccentric                 B) Genuine                 C)  Ostensive                  D) Consign

Solution:

Opposite,
Maverick – one of a kind
Genuine - real
Ostensive – perceived / superficial
Consign - demote

QUESTION: 93

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer   which is different in meaning from the other words. 

Solution:

Cajole, Coax and Entice - to allure, to trick into
Deflate – devalue, shrink

QUESTION: 94

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer   which is different in meaning from the other words. 

Solution:

Expound – explain
Guise, pretence, façade – make believe, deception

QUESTION: 95

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

According to the captain, his small fishing boat can haul a huge amount of cargo. 

Solution:

Replace ‘hauling’ by ‘haul’. The sentence is in simple present tense thus, usage of ‘-ing’ is incorrec

QUESTION: 96

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The people in the courtroom waited for the judge for announce the justice that would be administered to the guilty man.

Solution:

Replace ‘for’ with ‘to’. When using ‘to’ and ‘for’ with a motive/reason, to is followed by a verb and for is followed by a noun.

QUESTION: 97

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

I and you must meet often to be updated about each other.

Solution:

Interchange I and you. In sentences containing you and I, Always the second person is addressed first.

QUESTION: 98

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The midnight session in Parliament that marked India’s transition to Goods and Services Tax was reminiscent of a similar occasion on the eve of India’s Independence.

Solution:

Replace ‘that’ with ‘which’. ‘That’ is used to show restriction and which is used to add information to the sentence. Here, information is being added to the parliament session which marked India’s transition. Thus, which should be used.

QUESTION: 99

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer. 

to let your freak flag fly

Solution:
QUESTION: 100

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer. 

To be back to the grind

Solution: