SSC CGL Tier-I Mock Test - 44


99 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 44


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 44 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 99 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 44 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 44 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 44 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 44 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a certain code, MANGO is coded as ‘250’. Then how will ORANGE be written in that code.

Solution:

Letters  - Place value
M-13, A-1, N-14, G-7, O-15
Total = 13 + 1 + 14 + 7 + 15 = 50
50 × no. of letters = 50 × 5 = 250
Similarly, 
O-15, R-18, A-1, N-14, G-7, E-5
Total = 15 + 18 + 1 + 14 + 7 + 5 = 60
60 × no. of letters = 60 × 6 = 360

QUESTION: 2

Mr. Manjunath is returning towards his home from an unknown direction and reached at a particular point. He observed his home 150m North. At the same time, his wife called him. According to the phone instructions, he turns left and travel 40m, thereafter he turns Right and travels 70m. Again turns Right and travels 100m. Find how far and in which direction is Mr. Manjunath home is located from last point?

Solution:

QUESTION: 3

In a Competitive examination, 90 students participated. Of which it is observed that Gopal’s position is 59 from the top side and in the same examination, Rani’s position from bottom is 40. After sometime it is observed that Laali’s position is exactly between them. If Bansi’s position is exactly between Laali and Rani, find the position of Bansi from the top?

Solution:

Gopal Position from the Top = 59
Rani Position from the Top = (90-40) + 1 = 51
Now, Laali Position from Top = Between Gopal and Rani = 55
∴ Bansi position from the Top = Between Rani and Laali = 53

QUESTION: 4

Directions

A series is given, with one term is missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series .

2 + 5 = 36

7 + 6 = 98

6 + 4 = 62

4 + 9 = ?

 

Solution:

2² + 5² + (2+5) = 36
7² + 6² + (7+6) = 98
6² + 4² + (6+4) = 62
4² + 9² + (4+9) = 110

QUESTION: 5

Directions

A series is given, with one term is missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series .

AAB, BDD, CIF, DPH, ?

Solution:

I.A = 1, A = (1)², B = 1×2 = 2
II.B = 2, D = (2)²= 4, D = 2×2 = 4
III.C = 3, I = (3)² = 9, F = 3×2 = 6
IV. D = 4, P= (4)² = 16, H = 4×2 = 8
SIMILARLY
E = 5, Y = (5)²= 25, J = 5×2 = 10

QUESTION: 6

Arrange the given words in a logical seuence :

(i) Interview         

(ii) Appointment  

(iii) Application        

(iv) Recruitment         

(v) Advertisement 

Solution:

Advertisement – Application – Interview – Recruitment – Appointment

QUESTION: 7

Select the missing number from the given responses:

Solution:

(58-52) × 9 = 54
(29-27) × 9 = 18
(37-33) × 9 = 36

QUESTION: 8

Directions

Select the related words/letter/number from the following given alternatives.

72 : 90 :: 240 : ?

Solution:

x²+x 
8² + 8 = 72
9² + 9 = 90
15² + 15 = 240
16² + 16 = 272

QUESTION: 9

Directions

Select the related words/letter/number from the following given alternatives.

GT : MN :: CX : ?

 

Solution:

G is opposite of T
Position of G and T = 7, 20
Difference = 13
13th Place – M 
M is opposite of N 
Similarly,
C is opposite of X
Position of C and X = 3, 24
Difference = 21
21st Place = U
Required Letters = FU

QUESTION: 10

Directions

Select the related words/letter/number from the following given alternatives.

Gujarat : Jaipur :: Maharastra : 

 

Solution:

According to the map of India, capital of state (Rajasthan) above Gujarat is Jaipur. Similarly, capital of state (Madhya Pradesh) above Maharastra is Bhopal.

QUESTION: 11

Pointing towards the man , Albela said,” He is the only son of the woman who is the mother of the husband of my mother”. How is the man related to Albela?

Solution:

QUESTION: 12

Find the odd one out from the given alternative

Solution:

Except 729, All remaining are the square of the Prime numbers

QUESTION: 13

By applying which of the following meanings of the arithmetic signs, will the value of 
1400 – 5 ÷ 1/4 × 70 + 140 be zero?

Solution:

1400 ÷ 5 × 1/4 + 70 -140
280 × 1/4 + 70 -140
70 + 70 – 140 = 0

QUESTION: 14

Arrange the following words, according to the dictionary pattern.

A. Textual             

B. Textile              

C. Texter               

D. Texture              

E. Textural

Solution:

Texter – Textile – Textual – Textural – Texture

QUESTION: 15

How many meaningful words (more than 3 letters) can be formed using the letters of the given word?DESIGNATION

Solution:

Design, Nation, Note, Date, Site, Diet, Sign-in, Gate, dent, Done.

QUESTION: 16

In the given question, which one of sets of the letter when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
iKj_ei_jee_Kje_iK_ee

Solution:

iKjee, iKjee, iKjee, iKjee,
In the given letter series after 5 letters the series being repeated.

QUESTION: 17

Joseph’s watch perform 2 min slow at 4 p.m. on Sunday. It is observed that this watch  performs 4 minute faster at 4 p.m. on Monday. Then find on which day and what time this watch performs correct time?

Solution:

Time Fluctuation = 2 min + 4 min = 6 minute
Time duration = 4 pm (Sunday) to 4 pm (Monday) = 24 hours
6 minutes = 24 hours
1 minute = 4 hours
∴ Sunday 4 pm + 4 hours = 8p.m.
Right time = Sunday 8p.m

QUESTION: 18

If Valentine’s day (14th February 2017) was Sunday, then, find in which forthcoming year we would celebrate the Valentine’s day on Sunday?

Solution:

14th February 2017 – Sunday
14th February 2018 – Monday
14th February 2019 – Tuesday
14th February 2020 – Wednesday
14th February 2021 – Friday
14th February 2022 – Saturday
14th February 2023 - Sunday

QUESTION: 19

A represents Directors, B represents Painters and C represents Lyricist while D represents Producers. Which of the statement is most appropriate?

Solution:

All Lyricist (C) and All Painters(B) are Directors (A).

QUESTION: 20

Which signs should be interchanged to make the given equation correct.
45 × 5 + 60 ÷ 12 - 25 = 165 

Solution:

If we interchange (× and -) then equation become correct → 45 - 5 + 60  ÷ 12 × 25
= 40 + 5 × 25 = 40 + 125 = 16

QUESTION: 21

Directions

The questions are based on the follwoing figure. Study the figure carefully and answer the questions.

Big triangle represents Managers

Rectangle represents Writers

Small triangle represents Teachers

Circle represents Singers.

Q. Which number represents Teachers who are not Singers?

Solution:
QUESTION: 22

Directions

The questions are based on the follwoing figure. Study the figure carefully and answer the questions.

Big triangle represents Managers

Rectangle represents Writers

Small triangle represents Teachers

Circle represents Singers.

Q. Which number represent only Managers who are neither Writers nor Teachers or Singers?

Solution:

The required number should be present in the big triangle only. Such numbers are 1 and 3.

QUESTION: 23

The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. ‘M’ can be represented by 14, 21 etc. and ‘O’ can be represented by 20, 32 etc. Identify the set for the word MOST.


Solution:

M – 02, 14, 21, 33, 40
O – 01, 13, 20, 32, 44
S – 03, 10, 22, 34, 41
T  – 56, 68, 75, 87, 99

QUESTION: 24

Which figure is different from the rest?

Solution:

In all other figures all the four designs face the same direction.

QUESTION: 25

In the question, if a mirror is placed on the line AB then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Question figure:

Answers figure:

     

     

Solution:
QUESTION: 26

Who won the Women’s Single French Open 2017?

Solution:

Latvia’s Jelena Ostapenko defeated Simona Halep of Italy in the final of women’s singles French Open 2017.

QUESTION: 27

Who has been named as the India’s Ambassador to Italy?

Solution:

Reenat Sandhu has been named as India’s new Ambassador to Italy.

QUESTION: 28

Winner of the 2017 Canadian Grand Prix F1 championship is 

Solution:

2017 Canadian Grand Prix F1 championship race was won by Lewis Hamilton  who took pole, led every lap of the race and set the fastest lap. Joining him on the podium were Valtteri Bottas  who finished second and Daniel Ricciardo  who finished third. Mercedes  dominated the weekend after a bad weekend at Monaco.

QUESTION: 29

Which of the following bank has recently increased its authorised capital to Rs 2,500 crore?

Solution:

ICICI bank has recently increased its authorised capital to Rs 2,500 crore. Earlier, the authorised capital of ICICI Bank was Rs 1,775 crore. Increase in authorised capital enables bank to raise funds or debt from the market. The amendments received shareholders’ approval through postal ballot on June 12. 

QUESTION: 30

1 unit of Newton is equal to

Solution:

CGS unit of force is dyne and 1N = 10 dyne.

QUESTION: 31

Thinnest skin in the human body is 

Solution:

The skin under the eyes and the areas around the eyelids being the thinnest skin in the body is the first area to show signs of aging, “crow’s feet” and wrinkles.

QUESTION: 32

Which one of the following drug or medicine is used to lower the body temperature?  

Solution:

Antiflatulent – It is a drug that reduces intestinal gas.
Antihistamines – It is a drug used to relieve symptoms of cold and allergies.
Antipyretics – It is a drug used to lower body temperature.
Antispasmodic - It is a drug used to relieve spasm of involuntary muscle usually in stomach. 

QUESTION: 33

The Constitution of India Article ______ provides for an independent office of the Comptroller & Auditor General of India (CAG).

Solution:

The Constitution of India (Article 148) provides for an independent office of the Comptroller & Auditor General of India (CAG). He is the head of the Indian Audit & Accounts Department & the guardian of the public purse & controls the entire financial system of the country at both the levels—the Centre & the state. 

QUESTION: 34

_________ is known as the “Father of Civil Service in India”.  

Solution:

Warren Hastings laid the foundation of civil service and  Charles Cornwallis reformed, modernised and rationalised it. Hence,  Charles Cornwallis is known as the 'Father of Civil Service in India'. He introduced Covenanted Civil Services (Higher Civil Services) and Uncovenanted Civil Services (Lower Civil Services).

QUESTION: 35

Which planet is known as “lord of the heavens”?

Solution:

Jupiter is the fifth planet  from the Sun  and the largest  in the Solar system. Also known as “lord of the
heavens”. It is a giant planet  with a mass  one-thousandth that of the Sun, but two and a half times that of all the other planets in the Solar System combined.

QUESTION: 36

Highest Dam in India is

Solution:

Tehri Dam is the highest dam in India & 8th highest dam in the world. -Tehri Dam is located on the  Bhagirathi River near  Tehri in Uttarakhand, India. -It's a multi - purpose rock and earth - fill embankment Dam. -It is the primary Dam of the  Tehri Hydro Development Corporation Ltd. & the  Tehri Hydroelectric Complex.  

QUESTION: 37

Boundary line between Germany and Poland 

Solution:

49th Parallel - USA & Canada
Maginot Line - France & Germany
38th Parallel - North & South Korea  
Germany and Poland - Oder Niesse Line

QUESTION: 38

__________ was the mother of Mahavira. 

Solution:

Trishala was the mother of Mahavira, the 24 Tirthankara of Jainism, and wife of the Jain monarch, Siddhartha of Kundgraam, of present day Bihar.

QUESTION: 39

Mughal Zagir means 

Solution:

Mughal Zagir was a piece of land held by the mansabdar which was granted by the Sultan. Mansabdars were given control over an area of land, a ‘Zagir’ whose revenue was to be used for maintaining troops; if not given a ‘Zagir’ they were paid in cash through a complicated accounting system, with deductions for various things including ‘the rising of the moon

QUESTION: 40

Roaring Forty is 

Solution:

The roaring forties is the name given to strong westerly winds found in the southern hemisphere, generally between the latitudes of 40 and 50 degrees.

QUESTION: 41

A place where there is constant intermingling of salt water and fresh water is _______

Solution:

Estuaries form a transition zone between river environments and ocean environments and are subject to both marine influences, such as tides, waves, and the influx of saline water and riverine influences, such as flows of fresh water and sediment.

QUESTION: 42

‘Saddle peak’ is the highest peak of 

Solution:

Saddle peak is located on North Andaman Island in India’s Andaman and Nicobar Islands, it is the highest point of the archipelago in the Gulf of Bengal.

QUESTION: 43

Sabarimala is located at 

Solution:

Sabrimala is a famous pilgrim centre situated on a hilltop amid sylvan surroundings in Kerala. About 50 million devotees visit this shrine, the abode of Lord Dharmasastha during November - January every year.

QUESTION: 44

Canalised list items in foreign trade of India refers to 

Solution:

The export import policy announced on March 31, 1992 said that all goods, except those coming under the negative list, could be freely imported and exported. The negative list consisted of goods, the import or export of which was prohibited; restricted through licensing or otherwise; or canalized. Canalized items can be imported by Canalized Agency only and not by an individual importer. An individual importer requires an Import license issued under the Export and Import Policy for importing canalized items.

QUESTION: 45

A ship will submerge when it displaces water equal to its

Solution:

A ship will float when the weight of the water it displaces equals to the weight of the ship and anything will float if it is shaped to displace its own weight of water before it reaches the point where it will submerge.

QUESTION: 46

Main source of Naphthalene

Solution:

Most naphthalene is derived from coal tar. Typical coal tar is about 10% naphthalene by weight. Naphthalene in crystallized from coal tar fraction with boiling point 210-220°C than it is washed with sulphuric acid solution to remove theophany, with diluted alkali to remove phenol and, finally, is distilled.
Also naphthalene is produced from heavy petroleum fractions during petroleum refining, but today petroleum-derived naphthalene represents only a minor component of production.
Coal tar is brown or black liquid of extremely high viscosity. In the coal gas era, there were many companies in Britain whose business was distil coal tar to separate the higher-value fractions, such as naphtha, creosote and pitch. 

QUESTION: 47

Angora wool is extracted from

Solution:

Angora wool refers to the downy coat produced by the Angora rabbit. Angora is known for its softness, thin fibres, and what knitters refer to as a fluffiness. Angora Goat produces Mohair (not to be confused with Angora wool)

QUESTION: 48

‘Survival of the fittest’ was advocated by 

Solution:

"Survival of the fittest" is a phrase that originated from Darwinian evolutionary theory  as a way of describing the mechanism of natural science. The biological concept of fitness is defined as reproductive success. In Darwinian terms the phrase is best understood as "Survival of the form that will leave the most copies of itself in successive generations."

QUESTION: 49

The time between program input and output is 

Solution:

Turnaround time is the amount of time elapsed between a request to the computer to execute a program or input and the availability of output.

QUESTION: 50

What is the capital of Bahrain?

Solution:

Bulgaria - Sofia
Bahamas - Nassau
Bahrain - Manama
Belarus - Minsk 

QUESTION: 51

If x+  1/x = 2cosθ, then the value of x³+  1/x³ is

Solution:

QUESTION: 52

A shopkeeper sells his article at a loss of 5% but dishonestly gives 20% less weight. So find out his overall profit and Loss?

Solution:

Let the cost of article = Rs. 100
Then, Selling Price = Rs. 95
But he gives 20% less weight
So, cost of the 80% article = Rs. 80
Profit = 95 – 80 = Rs. 15
Profit % = 15/80 × 100 = 18*3/4%

QUESTION: 53

In a Mixture , the ratio of Milk and Water is 7 : 5. If 12 litre mixture is drawn off and replaced by 8 litre water then the ratio of Milk and Water becomes 1 :
1. Find out milk quantity in Initial Mixture?

Solution:


QUESTION: 54

If x = 2 + √3 then find the value of x^(3/2) + 1/x^(3/2)  = ?

Solution:



QUESTION: 55

The efficiency of A,B,C,D are in the ratio of 6:5:4:3. If A and C can do a work together in 6 days. Then How many days B and D will take to complete the same work?

Solution:

Efficiency of (A+C) = (6+4) = 10
Days taken by (A+C) together to complete the work = 6 days
Efficiency of (B+D) = (5+3) = 8
So, B and D will take time = (Total dAYS OF (A+C)×Total Efficiency of (A+C))/(Total Efficiency of (B+D))
= (6 ×10)/8 = 60/8 = 7*1/2 days

QUESTION: 56

If the Simple Interest and Compound Interest of a sum of money for two years are Rs. 1800 and Rs. 1935 respectively. Then find out the sum?

Solution:

QUESTION: 57

Two trains of equal length are running at the speed of km/hr and  km/hr towards same direction. If they cross the pole in 20 seconds and 25 seconds respectively. Then find out how much time high speed train will take to cross other train?

Solution:

Time taken by High speed train = (2 ×time1 ×time2)/(t1-t2) = (2 ×20 ×25)/(25-20) = 200 seconds

QUESTION: 58

Find the H.C.F OF ( 1179 + 1379)and (1385 + 1185 )

Solution:

We know that in the equation, (x^n+ y^n) where n is the odd number is completely divided by (x+y)
Similarly, (〖11〗^79+ 〖13〗^79) is divisible by (11 + 13) i.e., 24
And (〖13〗^85+ 〖11〗^85) is divisible by (13 + 11) = 24
Therefore the H.C.F is 24

QUESTION: 59

A fruit seller has a certain number of apples of which 10% are rotten. He sells 91% of the remainder and then 405 apples are left. How many apples he bought?

Solution:

Let the total no. of apples be x
According to the question,
x × 90/100  ×  9/100 = 405
x = (405 ×100 ×100)/(90 ×  9) = 5,000

QUESTION: 60

Total surface area of a Cuboid is 592 cm ² and the Sum of its Length, breadth and height is 30cm, then find out the sum of the squares of its length, breadth and height?

Solution:

Sum of Length, Breadth and height of a cuboid is 30 cm
(l+b+h) = 30cm
Total surface area of cuboid = 592cm² 
2(lb+bh+hl) = 592cm² 
Sum of Square of Length, Breadth and Height = l² +b² +h² 
l² +b² +h²  =  (l+b+h)² - 2(lb+bh+hl)
l² +b² +h²  = (30)² - 592 = 900 – 592 = 308

QUESTION: 61

There are only 220 students living in hostel. If 20 students left hostel, then overall expenditure of mess is reduced by Rs. 800 weekly but per student weekly expenditure increased by Rs.

Solution:

Let the expenses of per student per week= Rs. x
Hence, total expenditure of 220 students per week = Rs. 220x
According to the question,
220x – 800 = (220 – 20 ) × (x + 1)
220x – 800 = 200x + 200
220x - 200x = 200 + 800
x = 50
Initial expenditure of mess weekly= 50 × 220 = Rs. 11,000

QUESTION: 62

Find the sum of 1² + 3² + 5² + 7²……………………………….23². 

Solution:

N = 23(last term)
Sum of square of consecutive odd numbers = (n(n+1)(n+2))/6  ,where N= last term
⇒  (23(23+1)(23+2))/6 
⇒  (23 ×24 ×25)/6 
⇒  2300

QUESTION: 63

If x+  1/x = 3, then find the value of 2x/(3x²-5x+3)

Solution:

2x/(x (3x-5x+ 3/x   ))  
⇒ 2/((3x+ 3/x)-5) 
⇒ 2/(3(x+ 1/x)-5)
⇒ 2/(3 ×3 -5) 
⇒ 2/(9 -5) = 0.5

QUESTION: 64

In a box, there are some coins and rings which are either silver or gold. If 40% of the objects are rings and 50% of the coins are silver, then find out the total number of gold coin if there are only 120 rings in the box?

Solution:

40% of the objects are rings
So, total objects = 120/40  × 100 = 300
60% of the object are coin -= 300 ×  60/100 = 180
Total coin = 180
Total gold coin = 50% of total coin = 180 ×  50/100 = 90

QUESTION: 65

The angle of elevation of an aeroplane from a point on the ground is 60°. After 12 seconds flight the elevation changes to 30°, if the aeroplane is flying at a height of 1200√3 m. find the speed of the aeroplane.

Solution:


QUESTION: 66

The height of a triangle is increased by 40%. What can be maximum percentage increase in the length of the base so that the increase in the area is restricted to a maximum of 82%. 

Solution:

Let the base be x.
Required percent = x + y + xy/100
82 = x + 40 + 40x/100
42 = 140x/100 x = 30%

QUESTION: 67

The Average weight of 12 students in the class is 38 kg, when 4 new students included, the average weight becomes 39.5 kg and the weight of those 4 students was 46, 52, 36 and 42 kg. Find the total number of students in the class?

Solution:

Average weight of new students = (46+52+36+42)/4 = 44

3 units = 12 students
Total = 12 + 4 = 16 students

QUESTION: 68

A maximum size cone is cut from a wooden cube of length 14 cm. find the volume of cone?

Solution:

Height of the cone = 14 cm
Radius of cone = 14/2 = 7 cm
Area of cone = 1/3 πr²h
= 1/3  × 22/7  × 7 × 7 × 14
= 718.66 cm³

QUESTION: 69

A tree increases annually by one - fourth of its height. What will be the height of the tree after 3 years, if it stands today at 64 cm height?

Solution:

Height of the tree after 3 years = Present height of the tree (1 + 1/4 )³
⇒ 64(1 + 1/4 )³ 
⇒ (64 ×  5  ×  5   ×  5)/(4  ×  4   ×  4) = 125 cm.

QUESTION: 70

In a Pentagon ABCDE, ∠A = 110° and ∠B = 140° and ∠D = ∠E. Side AB and DC were extended and meet at the point P such that ∠BPC = 90°. Find the value of ∠E?

Solution:


QUESTION: 71

Directions

Study the graph and answer the following questions:

Number of officers recruited (in thousands) by three different Insurance companies in six different years.

Q. What is the total number of officers recruited in 2013 and 2016 together

Solution:

Total number of officers recruited in 2013 = 28 + 14 + 8 = 50
Total number of officers recruited in 2016 = 55 + 11 + 18 = 84
∴ Required sum = 50 + 84 = 134

QUESTION: 72

Directions

Study the graph and answer the following questions:

Number of officers recruited (in thousands) by three different Insurance companies in six different years.

Q.  What is the ratio of the number of officers recruited by GIC in 2015 to the total number of officers recruited by NICL in 2015?

Solution:

Total number of officers recruited by GIC in 2015 = 18
Total number of officers recruited by NICL in 2015 = 12
∴ Required ratio = 18 : 12 = 3: 2

QUESTION: 73

Directions

Study the graph and answer the following questions:

Number of officers recruited (in thousands) by three different Insurance companies in six different years.

Q. What is the approximate average of the number of officers recruited by LIC in all the years together?

Solution:

Total number of officers recruited by LIC in all the years together = 25 + 30 + 28 + 32 + 42 + 55 = 212
∴ Required average = 212/6 = 35.33

QUESTION: 74

Directions

Study the graph and answer the following questions:

Number of officers recruited (in thousands) by three different Insurance companies in six different years.

Q.  What is the difference between the total number of officers recruited in 2011 and 2014?

Solution:

Total number of officers recruited in 2011 = 25 + 15 + 10 = 50
Total number of officers recruited in 2014 = 32 + 16 + 10 = 58
Required difference = 58 – 50 = 8

QUESTION: 75

Directions

Study the graph and answer the following questions:

Number of officers recruited (in thousands) by three different Insurance companies in six different years.

Q.  What is the ratio of the total number of officers recruited in 2012 to the total number of officers recruited in 2015?

Solution:

Total number of officers recruited in 2012 = 30 + 10 + 10 = 50
Total number of officers recruited in 2015 = 42 + 18 + 12 = 72
∴ Required ratio = 50 : 72 = 25 : 36

QUESTION: 76

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 77

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 78

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 79

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 80

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

When something is unclear 

Solution:

Explicit means certain, opaque means something through which light doesn’t pass, non linear means not in a straight line. Ambiguous means unclear.

QUESTION: 81

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

A person who exercises power in a cruel way

Solution:

Democrat is the opposite of Tyrant. Tyrant means a person who exercises power in a cruel way. Peridotite is a type of a rock/stone. Revenant means someone who has returned back, mainly from death.

QUESTION: 82

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

To make rude and mocking remarks in a loud voice

 

Solution:

Descend means to come down, divest means to deprive, applaud means to cheer/clap in appreciation. Jeer means to mock laughingly.

QUESTION: 83

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

To agree to a demand or request

Solution:

Paroxysm means tantrum/fit/outburst, accede means to agree to a demand or request, decamp means to escape and scapegoat means victim.

QUESTION: 84

Directions

In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

The boys had just ________ their first bite, when they ____________ a sobbing sound ________ from the other side of some bushes. Dan ran _____ the sound to _______ who it was.

Dan ran _____ the sound

  

Solution:

The boys had just taken their first bite, when they heard a sobbing sound coming from the other side of some bushes. Dan ran towards the sound to see who it was.

QUESTION: 85

Directions

In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

But step outside and __________ will hit you. There’s ____________ poverty. Women still ________ for miles to get water, and it’s _________ that the owner of the property _________ is struggling to make ends meet, so he __________ has little time for community development.

But step outside and __________ will hit you.

Solution:

But step outside and reality will hit you. There’s abject poverty. Women still walk for miles to get water, and it’s possible that the owner of the property himself is struggling to make ends meet, so he really has little time for community development.

QUESTION: 86

Directions

In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

But most of all, that street made him ________ of the wonder of books. There were _______ and historic bookstores on the street. But those were not as ___________ to him as the little ____________ shops that lined the road. Those pavement shops were ____________ with used books and were ____________ by tolerant shopkeepers who didn’t mind if a student browsed without buying.

But most of all, that street made him ________ of the wonder of books.

Solution:

But most of all, that street made him aware of the wonder of books. There were famous and historic bookstores on the street. But those were not as interesting to him as the little pavement shops that lined the road. Those pavement shops were filled with used books and were managed by tolerant shopkeepers who didn’t mind if a student browsed without buying.

QUESTION: 87

Directions

In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

His new employer gave him some ___________ with which Sam ____________ some food and medicines for his mother. He ___________ all the three friends and ____________ to come the next day went back to the other side of the river with the same boatman who had brought him. He was ___________ a lift by the kind old boatman and Sam being a good boy ___________ the boatman clean his boat every day.

with which Sam ____________ some food and medicines for his mother

Solution:

His new employer gave him some advance with which Sam bought some food and medicines for his mother. He thanked all the three friends and promising to come the next day went back to the other side of the river with the same boatman who had brought him. He was promised a lift by the kind old boatman and Sam being a good boy helped the boatman clean his boat every day.

QUESTION: 88

Directions

In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

The circle of life _________ on, both good and _______ days come and go. There may ______ a time when all is not well in your life. A bad___________, accident or any other negative _________ has the ability to mar a person’s existence and make them sad, __________ and depressed.

The circle of life _________ on. 

Solution:

The circle of life goes on, both good and bad days come and go. There may come a time when all is not well in your life. A bad experience, accident or any other negative incident has the ability to mar a person’s existence and make them sad, angry and depressed.

QUESTION: 89

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2), 3) and 4). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. 

Most cheap clothes are made from polyester, comprised of extreme strongly, non-biodegradable fibre, even resistant to most forms of chemicals. 

Solution:

Most cheap clothes are made from polyester, comprising extremely strong, non-biodegradable fibre, even resistant to most forms of chemicals.

QUESTION: 90

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2), 3) and 4). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. 

It is not for the seamlessness stretch of beaches and the azure Bay of Bengal that make the town one of the important tourist spots in the country. 

Solution:

It is not just the seamless stretch of beaches and the azure Bay of Bengal that make Vizag one of the important tourist spots in the country

QUESTION: 91

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2), 3) and 4). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. 

The hills are also a crucial linking in the eras that Buddhism flourished in this part of the country

Solution:

The hills are also a crucial link to an era when Buddhism flourished in this part of the country.

QUESTION: 92

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2), 3) and 4). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. 

The team is developing a Buddhist circuitory in state from will also showcase the State capital of Amaravati. 

Solution:

The team is developing a Buddhist circuit of the State which will also showcase the State capital of Amaravati.

QUESTION: 93

Directions

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice. 

The NGO helped the villagers boost the clothes manufacturing.  

Solution:

The sentence is in active voice. Changing the sentence subject from the agent (the clothes manufacturing) to the object of the verb (the NGO) and adding a by the...phrase transforms the sentence into the passive voice.

QUESTION: 94

Directions

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice. 

The application had been sent by her.  

Solution:

The sentence is in passive voice. We will change the object to the subject and will remove ‘by’, preserving the tense of the sentence.

QUESTION: 95

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The resilience of India’s economy has been reaffirmed by the latest data, with both the third-quarter and full-year growth estimates belying widespread concerns that the November 8 decision to withdraw high-value currency notes would significantly dampen momentum. While the Central Statistics Office stuck with its January advance estimate for gross domestic product in the 12 months ending March 2017 to post a healthy 7.1% growth, it projected GDP to have expanded 7% in the fiscal third quarter, reflecting only a marginal slowdown from the 7.3% registered in the preceding three-month period. Notably, this expansion occurred in the October-December quarter, when about 86% of the currency in circulation in the form of ₹500 and ₹1,000 notes was abruptly sucked out of the system, potentially resulting in what the Economic Survey termed an “aggregate demand shock” and the Reserve Bank of India referred to as “demand compression associated with adverse wealth effects”. Undergirding this better-than-expected performance were the agriculture, mining and manufacturing sectors and, interestingly, government expenditure. While the overall gross value added (GVA) in the third quarter is estimated to have increased by 6.6%, agricultural GVA in the period is projected to have surged 6%, a sharp quickening from the second quarter’s 3.8% pace and in stark contrast with the 2.2% contraction in the earlier year, as the near-normal monsoon in 2016 helped lift kharif crop output substantially. Mining and manufacturing GVA too appear to have done far better than in the preceding quarter, bucking the so-called ‘demonetisation drag’ to post 7.5% and 8.3% growth, respectively. Public administration, defence and other services clocked double-digit GVA growth: at 11.9%, a robust acceleration from the 7.5% in the third quarter of 2015-16.

It is only the financial, real estate and professional services segment, which is linked to consumption that lagged, with the pace of expansion more than halving from the July-September quarter to a modest 3.1% increase. Chief Statistician T.C.A. Anant has said the government will continue to keep evaluating the numbers in relation to the impact of demonetisation, even as the CSO trimmed its full-year GVA growth estimate to 6.7% from the 7% projected in January. This 30 basis points cut in the GVA growth estimate is more in sync with the projection of one quarter of a percentage point to half a percentage point slowing in its baseline real GDP growth assumption of 7% that the Economic Survey had posited. The Survey had also made a cautionary assertion that recorded GDP growth would “understate” the overall impact of demonetisation as “the most affected parts of the economy — informal and cash based — are either not captured in the national income accounts or, to the extent they are, their measurement is based on formal sector indicators.” When dealing with statistics, it is safer to keep all the caveats in mind.

Q. According to the passage, the momentum was not significantly dampened by demonetization. How is the country’s economy described in this regard?

Solution:

“The resilience of India’s economy has been reaffirmed”

QUESTION: 96

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The resilience of India’s economy has been reaffirmed by the latest data, with both the third-quarter and full-year growth estimates belying widespread concerns that the November 8 decision to withdraw high-value currency notes would significantly dampen momentum. While the Central Statistics Office stuck with its January advance estimate for gross domestic product in the 12 months ending March 2017 to post a healthy 7.1% growth, it projected GDP to have expanded 7% in the fiscal third quarter, reflecting only a marginal slowdown from the 7.3% registered in the preceding three-month period. Notably, this expansion occurred in the October-December quarter, when about 86% of the currency in circulation in the form of ₹500 and ₹1,000 notes was abruptly sucked out of the system, potentially resulting in what the Economic Survey termed an “aggregate demand shock” and the Reserve Bank of India referred to as “demand compression associated with adverse wealth effects”. Undergirding this better-than-expected performance were the agriculture, mining and manufacturing sectors and, interestingly, government expenditure. While the overall gross value added (GVA) in the third quarter is estimated to have increased by 6.6%, agricultural GVA in the period is projected to have surged 6%, a sharp quickening from the second quarter’s 3.8% pace and in stark contrast with the 2.2% contraction in the earlier year, as the near-normal monsoon in 2016 helped lift kharif crop output substantially. Mining and manufacturing GVA too appear to have done far better than in the preceding quarter, bucking the so-called ‘demonetisation drag’ to post 7.5% and 8.3% growth, respectively. Public administration, defence and other services clocked double-digit GVA growth: at 11.9%, a robust acceleration from the 7.5% in the third quarter of 2015-16.

It is only the financial, real estate and professional services segment, which is linked to consumption that lagged, with the pace of expansion more than halving from the July-September quarter to a modest 3.1% increase. Chief Statistician T.C.A. Anant has said the government will continue to keep evaluating the numbers in relation to the impact of demonetisation, even as the CSO trimmed its full-year GVA growth estimate to 6.7% from the 7% projected in January. This 30 basis points cut in the GVA growth estimate is more in sync with the projection of one quarter of a percentage point to half a percentage point slowing in its baseline real GDP growth assumption of 7% that the Economic Survey had posited. The Survey had also made a cautionary assertion that recorded GDP growth would “understate” the overall impact of demonetisation as “the most affected parts of the economy — informal and cash based — are either not captured in the national income accounts or, to the extent they are, their measurement is based on formal sector indicators.” When dealing with statistics, it is safer to keep all the caveats in mind.

Q.  Which of the following sectors justify the success of demonetization?

Solution:

Undergirding this better-than-expected performance were the agriculture, mining and manufacturing sectors and, interestingly, government expenditure.

QUESTION: 97

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The resilience of India’s economy has been reaffirmed by the latest data, with both the third-quarter and full-year growth estimates belying widespread concerns that the November 8 decision to withdraw high-value currency notes would significantly dampen momentum. While the Central Statistics Office stuck with its January advance estimate for gross domestic product in the 12 months ending March 2017 to post a healthy 7.1% growth, it projected GDP to have expanded 7% in the fiscal third quarter, reflecting only a marginal slowdown from the 7.3% registered in the preceding three-month period. Notably, this expansion occurred in the October-December quarter, when about 86% of the currency in circulation in the form of ₹500 and ₹1,000 notes was abruptly sucked out of the system, potentially resulting in what the Economic Survey termed an “aggregate demand shock” and the Reserve Bank of India referred to as “demand compression associated with adverse wealth effects”. Undergirding this better-than-expected performance were the agriculture, mining and manufacturing sectors and, interestingly, government expenditure. While the overall gross value added (GVA) in the third quarter is estimated to have increased by 6.6%, agricultural GVA in the period is projected to have surged 6%, a sharp quickening from the second quarter’s 3.8% pace and in stark contrast with the 2.2% contraction in the earlier year, as the near-normal monsoon in 2016 helped lift kharif crop output substantially. Mining and manufacturing GVA too appear to have done far better than in the preceding quarter, bucking the so-called ‘demonetisation drag’ to post 7.5% and 8.3% growth, respectively. Public administration, defence and other services clocked double-digit GVA growth: at 11.9%, a robust acceleration from the 7.5% in the third quarter of 2015-16.

It is only the financial, real estate and professional services segment, which is linked to consumption that lagged, with the pace of expansion more than halving from the July-September quarter to a modest 3.1% increase. Chief Statistician T.C.A. Anant has said the government will continue to keep evaluating the numbers in relation to the impact of demonetisation, even as the CSO trimmed its full-year GVA growth estimate to 6.7% from the 7% projected in January. This 30 basis points cut in the GVA growth estimate is more in sync with the projection of one quarter of a percentage point to half a percentage point slowing in its baseline real GDP growth assumption of 7% that the Economic Survey had posited. The Survey had also made a cautionary assertion that recorded GDP growth would “understate” the overall impact of demonetisation as “the most affected parts of the economy — informal and cash based — are either not captured in the national income accounts or, to the extent they are, their measurement is based on formal sector indicators.” When dealing with statistics, it is safer to keep all the caveats in mind.

Q.  Why will the government continue to keep evaluating the numbers in relation to the impact of demonetisation?  

Solution:
QUESTION: 98

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The resilience of India’s economy has been reaffirmed by the latest data, with both the third-quarter and full-year growth estimates belying widespread concerns that the November 8 decision to withdraw high-value currency notes would significantly dampen momentum. While the Central Statistics Office stuck with its January advance estimate for gross domestic product in the 12 months ending March 2017 to post a healthy 7.1% growth, it projected GDP to have expanded 7% in the fiscal third quarter, reflecting only a marginal slowdown from the 7.3% registered in the preceding three-month period. Notably, this expansion occurred in the October-December quarter, when about 86% of the currency in circulation in the form of ₹500 and ₹1,000 notes was abruptly sucked out of the system, potentially resulting in what the Economic Survey termed an “aggregate demand shock” and the Reserve Bank of India referred to as “demand compression associated with adverse wealth effects”. Undergirding this better-than-expected performance were the agriculture, mining and manufacturing sectors and, interestingly, government expenditure. While the overall gross value added (GVA) in the third quarter is estimated to have increased by 6.6%, agricultural GVA in the period is projected to have surged 6%, a sharp quickening from the second quarter’s 3.8% pace and in stark contrast with the 2.2% contraction in the earlier year, as the near-normal monsoon in 2016 helped lift kharif crop output substantially. Mining and manufacturing GVA too appear to have done far better than in the preceding quarter, bucking the so-called ‘demonetisation drag’ to post 7.5% and 8.3% growth, respectively. Public administration, defence and other services clocked double-digit GVA growth: at 11.9%, a robust acceleration from the 7.5% in the third quarter of 2015-16.

It is only the financial, real estate and professional services segment, which is linked to consumption that lagged, with the pace of expansion more than halving from the July-September quarter to a modest 3.1% increase. Chief Statistician T.C.A. Anant has said the government will continue to keep evaluating the numbers in relation to the impact of demonetisation, even as the CSO trimmed its full-year GVA growth estimate to 6.7% from the 7% projected in January. This 30 basis points cut in the GVA growth estimate is more in sync with the projection of one quarter of a percentage point to half a percentage point slowing in its baseline real GDP growth assumption of 7% that the Economic Survey had posited. The Survey had also made a cautionary assertion that recorded GDP growth would “understate” the overall impact of demonetisation as “the most affected parts of the economy — informal and cash based — are either not captured in the national income accounts or, to the extent they are, their measurement is based on formal sector indicators.” When dealing with statistics, it is safer to keep all the caveats in mind.

Q.  Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/ group of word caveats as used in passage. 

Solution:

Caveat means warning/admonition

QUESTION: 99

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The resilience of India’s economy has been reaffirmed by the latest data, with both the third-quarter and full-year growth estimates belying widespread concerns that the November 8 decision to withdraw high-value currency notes would significantly dampen momentum. While the Central Statistics Office stuck with its January advance estimate for gross domestic product in the 12 months ending March 2017 to post a healthy 7.1% growth, it projected GDP to have expanded 7% in the fiscal third quarter, reflecting only a marginal slowdown from the 7.3% registered in the preceding three-month period. Notably, this expansion occurred in the October-December quarter, when about 86% of the currency in circulation in the form of ₹500 and ₹1,000 notes was abruptly sucked out of the system, potentially resulting in what the Economic Survey termed an “aggregate demand shock” and the Reserve Bank of India referred to as “demand compression associated with adverse wealth effects”. Undergirding this better-than-expected performance were the agriculture, mining and manufacturing sectors and, interestingly, government expenditure. While the overall gross value added (GVA) in the third quarter is estimated to have increased by 6.6%, agricultural GVA in the period is projected to have surged 6%, a sharp quickening from the second quarter’s 3.8% pace and in stark contrast with the 2.2% contraction in the earlier year, as the near-normal monsoon in 2016 helped lift kharif crop output substantially. Mining and manufacturing GVA too appear to have done far better than in the preceding quarter, bucking the so-called ‘demonetisation drag’ to post 7.5% and 8.3% growth, respectively. Public administration, defence and other services clocked double-digit GVA growth: at 11.9%, a robust acceleration from the 7.5% in the third quarter of 2015-16.

It is only the financial, real estate and professional services segment, which is linked to consumption that lagged, with the pace of expansion more than halving from the July-September quarter to a modest 3.1% increase. Chief Statistician T.C.A. Anant has said the government will continue to keep evaluating the numbers in relation to the impact of demonetisation, even as the CSO trimmed its full-year GVA growth estimate to 6.7% from the 7% projected in January. This 30 basis points cut in the GVA growth estimate is more in sync with the projection of one quarter of a percentage point to half a percentage point slowing in its baseline real GDP growth assumption of 7% that the Economic Survey had posited. The Survey had also made a cautionary assertion that recorded GDP growth would “understate” the overall impact of demonetisation as “the most affected parts of the economy — informal and cash based — are either not captured in the national income accounts or, to the extent they are, their measurement is based on formal sector indicators.” When dealing with statistics, it is safer to keep all the caveats in mind.

Q. Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/ group of word belying as used in passage.

Solution:

Ratify means to agree, belying means denying