SSC CHSL Mock Test -1


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -1


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -1 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. If there is no error choose option 4 ‘No error’ as the answer.

Q. They also impart him (1)/ with priceless knowledge about (2)/ ethics and morals right from the beginning. (3)/ No error (4)

Solution:

The error lies in part 2 of the sentence as the preposition 'with' cannot be used with the verb 'impart' and it must be eliminated. 'Impart' means 'convey something.' It should read as: ' They also impart him  priceless knowledge about..' 

QUESTION: 2

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. If there is no error choose option 4 ‘No error’ as the answer.

The standard of living of its (1)/ citizens are largely dependent on(2)/ the level of education of the citizens. (3)/ No error (4)

Solution:
QUESTION: 3

In the following questions, some part of the sentence is underlined. Which of the options given below the sentence should replace the part underlined to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is given then choose option 4 ‘No Replacement’ as the answer.

Q. After looking for the bag for about two hours she finally had to find it under the bed.

Solution:

The underlined part is incorrect here. The verb 'found' in the past tense is correct as the sentence is constructed in the simple past tense. Thus, Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 4

In the following questions, some part of the sentence is underlined. Which of the options given below the sentence should replace the part underlined to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is given then choose option 4 ‘No Replacement’ as the answer.

Q. As she had visited quite number of places, she knew the routes well.

Solution:

The underlined part should have the article 'a' to signify that the number was a large one. 'Quite a number' is the correct phrase to be used here.
Thus, option 2 is thus the correct answer.

QUESTION: 5

A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Q. Penelope inserted her car keys into her house door by mistake.

Solution:

The original sentence is in the active tense, this has to be converted to passive voice. Here the verb form can be kept the same, option 1 does not mention the fact that she did what she did ‘by mistake’ and thus, is wrong. Option 2 changes the verb form unnecessarily and is also not in the correct format for a passive voice sentence. Option 3 although structured correctly changes the object of the sentence, ‘car keys’ become ‘house keys’ and ‘house door’ becomes ‘car door’.
This makes option 4 the correct option. 

QUESTION: 6

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.  

Q. Richard yelled at Julia for spending too much time in the hot tub.

Solution:

In Direct speech, the message is conveyed on the words of the author or concerned person.

In Indirect speech, the message in conveyed in our words.

When we convert indirect speech to direct speech we add inverted commas. 

Some notable changes that were made during this conversion were - the exclamation point was added

Both the subject switch places

A comma is added after 'Julia'

So, the correct answer would be -

“Julia, you are spending too much time in the hot tub!” Richard yelled.

Thus, option 2 is the correct option. 

QUESTION: 7

Fill in the blanks with the correct words.

Q. The fighter could _________ anyone in the ring but not in an intellectual _________.

Solution:

The first part of the sentence talks about fighting in a ring thus 'defeat' fits here correctly. The word 'talk' would be incorrect in the second blank as 'debate' is something which is like an oral fight. Option 3 has the words which fit in the sentence correctly. The other words cannot be placed here. The word 'fury' means 'anger; wrath.'

QUESTION: 8

Fill in the blanks with the correct words.

Q. The man travelled from place to place _________ folk tales to _________ his songs.

Solution:

Option 1 is eliminated as 'listening' must be followed with the preposition 'to' which is not present here. Option 3 is incorrect as 'famous' cannot fit in the second blank. The word here has to be a verb. Option 4 does not convey a logical meaning. Option 2 conveys a proper meaning. The man listened to folk tales of places and used them for composing his songs.

QUESTION: 9

Choose the word MOST SIMILAR in meaning to the given word.

Abortive

Solution:

The word 'abortive' means 'unproductive;vain.' Option 4 is thus the correct answer.

QUESTION: 10

Choose the word MOST SIMILAR in meaning to the given word.

Absolve

Solution:

The word 'absolve' means 'pardon;forgive.' Option 3 is the correct answer. 

QUESTION: 11

Choose the word MOST OPPOSITE in meaning to the given word.

Deceit

Solution:

The word 'deceit' means 'cheat' thus 'veracity' which means 'sincerity; truthfulness' is the word opposite in meaning.

Option 3 is the correct answer.

Paucity means the presence of something in only small or insufficient quantities or amounts.

Amity means friendship. 

QUESTION: 12

Choose the word MOST OPPOSITE in meaning to the given word.

Deliberate

Solution:

The word 'deliberate' means 'on purpose' thus 'accidental' is the word opposite in meaning.
Option 1 is the correct answer.
Sullen means sulky and bad-tempered.
Adept mean an expert. 

QUESTION: 13

Choose the word which can be used to replace the group of words given

Q. The first model of a new device

Solution:

The meanings of the words are:
Delirium ⇒ mental illness caused by a disease
Destitution ⇒ poverty so extreme that one lacks the means to provide for oneself
Prototype ⇒ The first model of a new device
Censure ⇒ criticize
Thus option 3 is the correct answer.

QUESTION: 14

Choose the word which can be used to replace the group of words given

Q. Indulge with every attention, comfort, and kindness

Solution:

The meanings of the words are:
Enthrall ⇒ capture the fascinated attention of.
Charm ⇒ the power or quality of delighting, attracting, or fascinating others
Pamper ⇒ indulge with every attention, comfort, and kindness; spoil.
Jocose ⇒ joking
Thus option 3 is the correct answer.

QUESTION: 15

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent sentence.
A. younger children as they have to constantly
B. change schools and shift neighborhoods
C. duration has a serious impact on
D. moving cities every year or even shorter  

Solution:

Correct answer- Option 4
The first part is phrase d which gives us the topic, the second part is phrase c which completes the word pair 'shorter duration', the third part is phrase a which mentions the target of the intended message of the sentence and fourth part is phrase b which provides reasons for the topic. Thus, the corrected sequence is- DCAB

Corrected sentence:
Moving cities every year or even shorter duration has a serious impact on younger children as they have to constantly change schools and shift neighborhoods.

QUESTION: 16

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent sentence.
A. first gig as a disk jockey
B. her daughter performing her
C. the music blared from the boom box
D. and the proud mother watched

Solution:

Correct answer- Option 2
The first phrase is c which provides a basic situation for the sentence to start from, the second phrase d builds up on the given context, the third phrase b continues ahead the build and the fourth phrase a connects the entire sentence coherently together. Thus, the correct sequence is- CDBA.

Corrected sentence:
The music blared from the boom box and the proud mother watched her daughter performing her first gig as a disk jockey.

QUESTION: 17

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 
Sensory Adaptation refers to the changes occurring in the responsiveness of the sensory system ___(A)___ time to a constant stimulus. It proposes that when we are ___(B)___ to an unmoving or unchanging stimulus, our sensory receptors cease to function ___(C)___ (reduces significantly). They restart only when the said stimulus changes. This is ___(D)___ in all senses, excepting vision. This is also called as neutral adaptation.

One simple example could be, when grandmothers make pickle, we may smell it very soon however, they never seem to get the smell because they become ___(E)___ to it by being in its constant exposure.

Q. Which of the following most appropriately fits in blank A?

Solution:

The answer is the second option. Over depicts movement from different places and thus, describes a time period well. Whereas, across means the other side of something and through means movement into something or someplace. In also has similar understanding as over however, we use over because it is more appropriate in the given context.
Over is the most appropriate word for blank A.

QUESTION: 18

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Sensory Adaptation refers to the changes occurring in the responsiveness of the sensory system ___(A)___ time to a constant stimulus. It proposes that when we are ___(B)___ to an unmoving or unchanging stimulus, our sensory receptors cease to function ___(C)___ (reduces significantly). They restart only when the said stimulus changes. This is ___(D)___ in all senses, excepting vision. This is also called as neutral adaptation.

One simple example could be, when grandmothers make pickle, we may smell it very soon however, they never seem to get the smell because they become ___(E)___ to it by being in its constant exposure.

Q. Which of the following most appropriately fits in blank B?

Solution:

The fourth option is the answer. Open and exposed have same meaning and yet, exposed fits better here because open does not fit grammatically. Observed and recorded have entirely different meaning that do not fit in the given blank.

Hence, the most appropriate word for blank B is exposed.

QUESTION: 19

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Sensory Adaptation refers to the changes occurring in the responsiveness of the sensory system ___(A)___ time to a constant stimulus. It proposes that when we are ___(B)___ to an unmoving or unchanging stimulus, our sensory receptors cease to function ___(C)___ (reduces significantly). They restart only when the said stimulus changes. This is ___(D)___ in all senses, excepting vision. This is also called as neutral adaptation.

One simple example could be, when grandmothers make pickle, we may smell it very soon however, they never seem to get the smell because they become ___(E)___ to it by being in its constant exposure.

Q. Which of the following most appropriately fits in blank C?

Solution:

The fourth option is the right answer. Completely and absolutely refer to something that is in its entirety and this meaning does not fit in the blank. Accordingly means depending on certain specific situations and this again, does not hold the exact meaning for the given blank. Optimally means something to its fullest potential and this meaning holds the most appropriate understanding for the given blank.

Thus, optimally is the most appropriate word for blank C.

QUESTION: 20

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Sensory Adaptation refers to the changes occurring in the responsiveness of the sensory system ___(A)___ time to a constant stimulus. It proposes that when we are ___(B)___ to an unmoving or unchanging stimulus, our sensory receptors cease to function ___(C)___ (reduces significantly). They restart only when the said stimulus changes. This is ___(D)___ in all senses, excepting vision. This is also called as neutral adaptation.

One simple example could be, when grandmothers make pickle, we may smell it very soon however, they never seem to get the smell because they become ___(E)___ to it by being in its constant exposure.

Q. Which of the following most appropriately fits in blank D?

Solution:

The third option is the answer. All of the given words have to do with vision however, only observed is the right answer. It is because the other three words deal with only with vision and not with attention. Observation is vision with attention.

Thus, the most appropriate word for blank D is observed.

QUESTION: 21

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Sensory Adaptation refers to the changes occurring in the responsiveness of the sensory system ___(A)___ time to a constant stimulus. It proposes that when we are ___(B)___ to an unmoving or unchanging stimulus, our sensory receptors cease to function ___(C)___ (reduces significantly). They restart only when the said stimulus changes. This is ___(D)___ in all senses, excepting vision. This is also called as neutral adaptation.

One simple example could be, when grandmothers make pickle, we may smell it very soon however, they never seem to get the smell because they become ___(E)___ to it by being in its constant exposure.

Q. Which of the following most appropriately fits in blank E?

Solution:

The second option is the right answer. Adapted means being accustomed or habituated with something that it no longer has drastic impact on us and this fits in well in the given blank. Accused means to blame, appreciative means to acknowledge someone or something and aroused means being physically affected; these meanings do not fit in the given blank.

Hence, adapted is the most appropriate word for blank E.

QUESTION: 22

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

Correct option 2
The incorrect spelling among the above given options is posie. Its correct spelling is poesy.
Let us find out the meanings of the following words:
Prose means to be written or spoken language in its ordinary form , without metrical structure.
Poesy means poetry.
Adieu means  goodbye.
Asunder means to be apart.
Thus, option 2 is the correct answer.

QUESTION: 23

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

Correct option 3
The incorrect spelling among the above given options is brum. Its correct spelling is brume.
Let us find out the meanings of the following words:
Beget means to cause or bring about.
Betide means to happen.
Brume means mist or fog.
Bask means to lie exposed to warmth, and  light, typically from the sun, for relaxation and pleasure.
Thus, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 24

Choose the correct meaning of the idiom.

Q. Burn a hole in my pocket

Solution:

The idiom 'burn a hole in my pocket' means 'spend too much.'
Eg: I burned a hole in my pocket overpaying on insurance. 
Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 25

Choose the correct meaning of the idiom.

Q. Cash in the chips

Solution:

The idiom 'cash in the chips' means 'sell something.'
Eg: He cashed in the chips and went on a world tour.
Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 26

In the question given below is given a statement followed by two conclusions. You have to assume everything in the statement to be true and decide which of the conclusion logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.

Statements:
1. Ram is a doctor and his wife is an engineer.

Conclusions:
I. Ram is from an educated family.
II. Ram is a rich person.

Solution:

Conclusions:
I. Ram is from an educated family → False (as no conclusion can be drawn about his family from the profession of Ram and his wife only)
II. Ram is a rich person → False (as he may be a rich doctor or poor depends upon his position as a doctor and his income status)
Hence, none of the given conclusion follows.

QUESTION: 27

Which answer figure will complete the pattern in the following question figure?

Solution:


Hence, the answer is option 1.

QUESTION: 28

Gopi is the paternal uncle of Bharathi, who is the daughter of Chandini and Chandini is the daughter-in-law of Parvathi. How is Gopi related to Parvathi?

Solution:

The relation may be analyzed as:


Hence, Gopi is Parvathi’s son.

QUESTION: 29

From the given alternative words select the word which cannot be formed using the letters of the given word ‘BIBLIOGRAPHY’?

Solution:

GRIP → BIBLIOGRAPHY → can be formed.
BIBLE → BIBLIOGRAPHY → There is no letter ‘E’ so it cannot be formed.
BAIL → BIBLIOGRAPHY → can be formed.
PLAY → BIBLIOGRAPHY → can be formed.
Hence, " BIBLE " is the answer.

QUESTION: 30

If 1 is called 2, 2 is called 3, 3 is called 4 and 4 is called 5, which of the following is the cube root of 27?

Solution:

Cube root of 27 is 3.
Here, 3 is called 4.
Hence, ‘4’ is the correct alternative.

QUESTION: 31

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
RO33, VS41, ZW49, DA5, ?

Solution:

The pattern followed here is:

To get the second letter of each term, 3 is subtracted from first letter of each term.

To get the first letter of next term, the first letter of previous term is forwarded by 4 letters.

Add the numerical value of both letters to get the number.
R - 3 = O, R = 18, O = 15, 18 + 15 = 33

R + 4 = V

V - 3 = S, V = 22, S = 19, 22 + 19 = 41

V + 4 = Z

Z - 3 = W, Z = 26, W = 23, 26 + 23 = 49

Z + 4 = D

D - 3 = A, D = 4, A = 1, 4 + 1 = 5

D + 4 = H

H - 3 = E, H = 8, E = 5, 8 + 5 = 13

Hence, ‘HE13’ will complete the given series.

QUESTION: 32

How many triangles are there in the given figure? Also, find the number of minimum straight lines required to draw the following figure?

Solution:


Number of triangles = ABD, ADE, AEC, ABE, ADC, ABC, ABF, BFC, ABG, ABH, BGD, BHE, AHF, AGF, AGH.
Minimum number of straight lines = AB, AD, AE, AC, BC, BF
Hence, there are 15 triangles and minimum 6 straight lines are required to draw the given figure.

QUESTION: 33

Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

Q. Thief, Worker, Human being

Solution:


Hence, the figure given in option 4 is the correct one.

QUESTION: 34

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Q. Castigate : Praise : : Astute : ?

Solution:

Here, castigate and praise are antonyms of each other. In the same way, astute and stupid are antonyms of each other.
Hence, ‘Stupid’ is the correct alternative.

QUESTION: 35

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Solution:


Hence, the answer is option 3.

QUESTION: 36

If 5 & 9 = 56, 10 & 14 = 96, then find the value of 13 & 17?

Solution:

Here, the digits are first added and then multiplied by their difference.
5 & 9 = 56 → (5 + 9) × 4 = 56
10 & 14 = 104 → (10 + 14) × 4 = 96
13 & 17 = ? → (13 + 17) × 4 = 120
Hence, 120 is the correct alternative.

QUESTION: 37

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

Q. ELEVEN : DNDXDP : : TWELVE : ?

Solution:

The pattern followed here is:

Same pattern will be followed for ‘TWELVE : ?’.

Hence, ‘SYDNUG’ is the correct alternative.

QUESTION: 38

Arrange the given words in the order in which they will be arranged in a reverse dictionary and choose the one that comes second?
1. Associate
2. Associativity
3. Associational
4. Assistant

Solution:

According to reverse dictionary order, words will be arranged as follows:
2. Associativity
3. Associational
1. Associate
4. Assistant
Hence, ‘Associational’ is the correct alternative.

QUESTION: 39

In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statement.

Statements:
I. All pens are chairs.
II. Some chairs are tables.

Conclusions:
I. Some pens are tables.
II. Some chairs are pens.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given statement is as follows,

Conclusions:
I. Some pens are tables → it’s possible but not definite hence, it is false.
II. Some chairs are pens → definitely true.
Clearly, only conclusion II follows.

QUESTION: 40

In the following equation, by using which mathematical operators will the expression become correct?
800 ÷ 32 ? 56 × 4 + 68 - 72 = 5596

Solution:

Given equation: 800 ÷ 32 ? 56 × 4 + 68 - 72 = 5596

1) Using option → +
800 ÷ 32 + 56 × 4 + 68 - 72
= 25 + 56 × 4 + 68 - 72
= 25 + 224 + 68 - 72
= 245

2) Using option → ÷
800 ÷ 32 ÷ 56 × 4 + 68 - 72
= 0.45 × 4 + 68 - 72
= 1.8 + 68 - 72
= -2.2

3) Using option → ×
800 ÷ 32 × 56 × 4 + 68 - 72
= 25 × 56 × 4 + 68 - 72
= 5600 + 68 -72
= 5596

4) Using option → -
800 ÷ 32 - 56 × 4 + 68 - 72
= 25 - 56 × 4 + 68 - 72
= 25 - 224 + 68 - 72
= -203
Thus, using option 3 i.e. × we get the correct answer.

QUESTION: 41

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
13, 36, 62, 134, ?

Solution:


Hence, 258 will complete the given series.

QUESTION: 42

In a certain code language, “TREES” is written as “QNZYL”. How is “TRUNK” written in that code language?

Solution:

The pattern followed here is:

Same pattern will be followed for ‘TRUNK’

Hence, ‘QNPHD’ is the correct alternative.

QUESTION: 43

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Solution:


Hence, figure given in option 1 is the correct one.

QUESTION: 44

The age of Ram is double as that of Shyam and half as that of Suresh. If the sum of their ages is 70, what is the age of Ram?

Solution:

Let Ram’s age be ‘X’.
Then Shyam’s age will be ‘X/2’.
And, Suresh’s age will be ‘2X’.
Sum of their ages = 70
X + X/2 + 2X = 70
⇒ 7X/2 = 70
⇒ X = 20
⇒ Ram’s age = X = 20 years

QUESTION: 45

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
 

Solution:


Hence, figure given in option 3 is the correct one.

QUESTION: 46

In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution:

Here, the first number is not a multiple of the second one.
1) 172, 9 → 172 is not a multiple of 9.
2) 136, 8 → 136 is a multiple of 8.
3) 241, 16 → 241 is not a multiple of 16.
4) 181, 7 → 181 is not a multiple of 7.
Hence, ‘136, 8’ is the odd one.

QUESTION: 47

In the following question find the odd word from the given responses.

Solution:

Intimacy, Attachment and friendship are the synonyms of closeness while Enmity means rivalry.

QUESTION: 48

Which of the following jumble word is not a religion?

Solution:

1) MANBHRA = BRAHMAN (It is not a religion)
2) INHDUIMS = HINDUISM
3) KISHIMS = SIKHISM
4) DDUBISMH = BUDDHISM
Hence BRAHMAN is the correct answer.

QUESTION: 49

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternative.

Solution:

The pattern followed here is:
17 × 6 = 102
18 × 6 = 108
23 × 6 = 138
Thus,
26 × 6 = 156
Hence, 156 is the correct alternative.

QUESTION: 50

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

Consider the English alphabetical series for the numerical value of letters.
1) GDHCI → G - 3 = D, D + 4 = H, H - 5 = C, C + 6 = I
2) SPTOV → S - 3 = P, P + 4 = T, T - 5 = O, O + 6 = U ≠ V
3) PMQLR → P - 3 = M, M + 4 = Q, Q - 5 = L, L + 6 = R
4) VSWRX → V - 3 = S, S + 4 = W, W - 5 = R, R + 6 = X
Hence, ‘SPTOV’ is the odd one.

QUESTION: 51

A number when divided by 256 leaves a remainder of 141. Find the remainder when the same number is divided by 16.

Solution:

Let the quotient and the dividend be ‘q’ and ‘x’ respectively
⇒ x = 256q + 141
⇒ x = (16 × 16)q + (16 × 8) + 13
⇒ x = 16(16q + 8) + 13
∴ When the number is divided by 16, the remainder is 13

QUESTION: 52

To get the profit of 25%, trader prepare the mixture of two different quality of wheat A and B of price per kg Rs.50 and Rs.30 respectively. If the ratio of A and B is 2 ∶ 3 in 1 kg, what is the selling price per kg of prepared mixture?

Solution:

For the respective quantity consumed in 1 kg of mixture,
Quantity of type A wheat in 1 kg of mixture = (2/5) × 1 = 0.4 kg
Quantity of type B wheat in 1 kg of mixture = 1 – 0.4 = 0.6 kg
For the respective cost price of wheat type,
Cost price for type A = 0.4 × 50 = Rs. 20
Cost price for type B = 0.6 × 30 = Rs. 18
Cost price per kg of mixture = Rs. 38
For the selling price,
Selling price – cost price = Profit
⇒ Selling price – 38 = 25% of cost price
⇒ Selling price = (0.25 × 38) + 38
∴ Selling price = Rs. 47.5

QUESTION: 53

How many times the digit 6 appears in the number from 21 to 105?

Solution:

From 21 to 105 digit 6 appears in numbers,
⇒ 26, 36, 46, 56, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 76, 86, 96
∴ 6 appears 18 times from 21 to 105.
Note: 66 has 2 sixes. Hence, the number of sixes is 18.

QUESTION: 54

A number when subtracted from 5 times of 64, the result obtained is 4 less than 8 times the number. Find the number.

Solution:

Let the number be ‘x’
⇒ (5 × 64) - x = 8x - 4
⇒ 8x + x = 320 + 4
⇒ 9x = 324
⇒ x = 324/9 = 36
∴ The number is 36

QUESTION: 55

What is the average of first 15 multiples of 12?

Solution:

First 15 multiples of 12 are 12, 24, 36… 180
⇒ Sum of all multiples = 12 + 24 + 36 + ... + 180 = 12(1 + 2 + 3 + … + 15) = 12 × 120 = 1440
∴ Average = 1440/15 = 96

QUESTION: 56

If x + (1/x) = (√3 + 1)/2, then what is the value of x2 + (1/x2)?

Solution:

We have,
⇒ x + (1/x) = (√3 + 1)/2
Squaring on both sides, we get
⇒ x2 + (1/x2) + 2 = {(√3 + 1)/2}2
⇒ x2 + (1/x2) + 2 = (3 + 1 + 2√3)/4
⇒ x2 + (1/x2) = (2√3 - 4)/4

QUESTION: 57

A boy opened his piggy bank filled with coins. It contained Rs. 10, Rs. 5, Rs. 2 and Rs. 1 coins in the ratio 3 ∶ 1 ∶ 4 ∶ 2 respectively. If the piggy bank had a total of Rs. 180, how many total coins were there in the piggy bank?

Solution:

Let the number of coins of Rs. 10, Rs. 5, Rs. 2 and Rs. 1 be ‘3x’, ‘x’, ‘4x’ and ‘2x’ respectively
Total amount of money = Rs. 180
⇒ (10 × 3x) + (5 × x) + (2 × 4x) + (1 × 2x) = 180
⇒ 30x + 5x + 8x + 2x = 180
⇒ 45x = 180
⇒ x = 180/45 = 4
∴ Total no. of coins = 3x + x + 4x + 2x = 10x = 10(4) = 40

QUESTION: 58

What is the value of (1/2) + (1/4) + (1/10) + (1/20)?

Solution:

QUESTION: 59

5% of a = b, then b% of 20 is the same as __________.

Solution:

Given 5% of a = b,
⇒ 5a/100 = b
⇒ a = 20b
⇒ (20/100) × (a/20) = (20/100) × b
⇒ 20% of a/20
∴ b% of 20 = 20% of a/20

QUESTION: 60

If (4/5)P = (3/2)Q = (2/3)R, then what is P : Q : R?

Solution:

Let (4/5)P = (3/2)Q = (2/3)R = k
P = 5k/4, Q = 2k/3, R = 3k/2
P : Q : R = 5k/4 : 2k/3 : 3k/2
Multiplying ratio by 12/k
P : Q : R = 15 : 8 : 18

QUESTION: 61

A shopkeeper buys an article for Rs. 7000. For how much should he sell (in Rs.) it so as to gain a profit of 30%?

Solution:

Cost price = Rs. 7000
Profit = 30%
∴ Selling price,
⇒ 7000 + 7000 × 30/100
⇒ Rs. 9100

QUESTION: 62

In how many months will Rs. 8,000 yield Rs. 2,648 as compound interest at 20% per annum compounded semi-annually?

Solution:

Let n be number of half years
Amount = 8000 + 2648 = 10648
From the problem statement
⇒ 10648 = 8000(1 + 0.2/2)n
⇒ 1.331 = (1.1)n
⇒ n = 3
∴ 3 half year means 18 months.

QUESTION: 63

A bus travels some distance at a speed of 12 km/hr and returns at a speed of 8 km/hr. If the total time taken by the bus is 20 hours, then what is the distance (in km)?

Solution:

Speed = Distance/Time
Let the distance be ‘d’ km
Time taken while going = d/12
Time taken while returning = d/8
Total time taken = d/12 + d/8
d/12 + d/8 = 20
⇒ d = 96
Total distance = 96 km

QUESTION: 64

If the sum of three dimensions and the total surface area of a cuboidal box are 24 cm and 376 cm2 respectively, then the maximum length of a rod that can be put inside the box is?

Solution:

As we know, total surface area of cuboid = 2(lb + bh + hl)
And, maximum length of a rod that can be put inside the box = √(l2 + b2 + h2)
Given, l + b + h = 24 cm and 2(lb + bh + hl) = 376 cm2
As we know, (l + b + h)2 = l2 + b2 + h2 + 2(lb + bh + hl)
⇒ 242 = l2 + b2 + h2 + 376
⇒ l2 + b2 + h2 = 576 – 376
⇒ l2 + b2 + h2 = 200
⇒ √(l2 + b2 + h2) = √200 = 10√2 cm
∴ The maximum length of a rod that can be put inside the box is 10√2 cm

QUESTION: 65

Juice and milk are in a ratio of 3 ∶ 14. More juice is added and the ratio becomes 9 ∶ 14. If initially the mixture was 51 litres, what is the amount later?

Solution:

Juice ∶ Milk = 3 ∶ 14
Amount = 51 litres
Amount of juice = 9 litres
Amount of milk = 51 - 9 = 42 litres
Let x amount of juice be added, such that ratio becomes 9 ∶ 14
(9 + x) ∶ 42 = 9 ∶ 14
⇒ (9 + x)(14) = (42)(9)
⇒ x = 18
New amount = 51 + 18 = 69 litres

QUESTION: 66

Speeds of a boat along the current and against the current are 28 km/hr and 16 km/hr respectively. What is the speed (in km/hr) of the current?

Solution:

Given,
Speeds of a boat along the current and against the current are 28 km/hr and 16 km/hr respectively.
Speed downstream = 28 km/hr
Speed upstream = 16 km/hr
Speed of the current = 1/2 × (speed downstream - speed upstream)
Speed of the current = 1/2 × (28 - 16) = 12/2 = 6
∴ Speed of the current is 6 km/hr.

QUESTION: 67

The area of a circle is 3850 cm2. What is its circumference (in cm).

Solution:

Area of circle with radius ‘r’ = πr2
⇒ 22/7 × r2 = 3850
⇒ r2 = 1225
⇒ r = √1225 = 35 cm
∴ Circumference of circle = 2πr = 2 × 22/7 × 35 = 220 cm

QUESTION: 68

The equation of line joining the origin to the point (-4, 5) is

Solution:

Equation of line joining two points (x1, y1) and (x2, y2)

Hence we have (0, 0) and (-4, 5)

QUESTION: 69

For a triangle ABC. Where AB and BC are of 15 cm and 6 cm. Let CA have the length β cm then which one of the following is true.

Solution:

Using the property of triangle, sum of any two sides has to be greater than the third side and difference of the two sides has to be lesser than the third side.
Sum of the two sides other than AC = AB + BC = 21 CM
Difference of the two sides other than AC = AB – BC = 9 cm.
So, 9 < AC < 21

QUESTION: 70

The value of 1/(1 – cot2 α) + 1/(1 – tan2 α) is equal to

Solution:

cotα = cosα/sinα, tanα = sinα/cosα
1/(1 – cot2 α) + 1/(1 – tan2 α) = [sin2 α/(sin2 α – cos2 α)] + [cos2 α/(cos2 α - sin2 α)]
= [sin2 α/(sin2 α – cos2 α)] - [cos2 α/(sin2 α – cos2 α)] = 1

QUESTION: 71

The length of x intercept and y intercept of the equation 6x + 9y = 27 respectively is:-

Solution:

6x + 9y = 27
We convert it in form of 

QUESTION: 72

Direction: The bar chart given below shows the sales (in lacs) of 2 companies X and Y from year 2011 to 2015.

Q. The sale of company Y in 2015 is what percent of the sale of company X in 2014? 

Solution:

Sales of company Y in 2015 = 80 lacs
Sales of company X in 2014 = 100 lacs
∴ Required percentage,
⇒ 80/100 × 100%
⇒ 80%

QUESTION: 73

Direction: The bar chart given below shows the sales (in lacs) of 2 companies X and Y from year 2011 to 2015.

Q. What was the average sale (in lacs) of company Y from 2011 to 2015? 

Solution:

Total sales of company Y from 2011 to 2015,
⇒ 75 + 110 + 75 + 115 + 80
⇒ 455 lacs
∴ average sales of company Y from 2011 to 2015,
⇒ 455/5
⇒ 91 lacs

QUESTION: 74

Direction: The bar chart given below shows the sales (in lacs) of 2 companies X and Y from year 2011 to 2015.

Q. What was the percentage change in the sale of company X from year 2013 to 2015? 

Solution:

Sales of company X in 2013 = 50 lacs
Sales of company X in 2015 = 70 lacs
∴ Percentage change,

QUESTION: 75

Direction: The bar chart given below shows the sales (in lacs) of 2 companies X and Y from year 2011 to 2015.

Q. In how many years was the sale of company X more than that of company Y?

Solution:

Sales of company X was more than company Y in the year ⇒ 2012
∴ In 1 year, sales of company X was more than company Y.

QUESTION: 76

Who among the following won the Best Actor in a Leading Role award at the 91st Academy Awards in Los Angeles, California?

Solution:
  • The 91st Academy Awards were presented at the Dolby Theatre, in Los Angeles, California.
  • Best Picture - Green Book.
  • Best Actor in a Leading Role - Rami Malek for Bohemian Rhapsody.
  • Best Actress in a Leading Role - Olivia Colman for The Favourite.
  • Best Directing - Alfonso Cuarón for Roma.
  • Best Supporting Actor - Mahershala Ali for Green Book.
QUESTION: 77

Where did Prime Minister Narendra Modi launch the Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan Yojana on 5 March 2019?

Solution:
  • Prime Minister Narendra Modi launched the Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan Yojana at Vastral in Gandhinagar.
  • This is a national pension scheme for workers and laborers of the unorganized sector.
  • It will provide a monthly pension of 3000 rupees to the employees of the unorganized sector after 60 years of age.
  • The scheme will benefit 10 crore workers in the unorganized sector
QUESTION: 78

In which state was 'Operation Olympics', an expert programme to train athletes in 11 disciplines launched on 25 January 2019?

Solution:
  • 'Operation Olympics', an expert programme to train athletes in 11 disciplines was launched in Kerala on 25 January 2019.
  • The objective of 'Operation Olympics' is to provide international standard training with the help of eminent trainers from both India and abroad.
  • The programme includes athletics, boxing, cycling, swimming, shooting, wrestling, badminton, fencing, rowing and archery.
QUESTION: 79

Which of the following satellites will be launched by ISRO on 24 January 2019?
1.Kalamsat
2.Microsat-R
3.Jaihind-1S

Solution:
  • ISRO will launch a student satellite called 'Kalamsat' and an imaging satellite known as 'Microsat-R' on 24 January 2019.
  • Both the satellite will be carried by 'PSLV C-44' rocket.
  • PSLV is a four-stage launch vehicle.
  • In PSLV-C44, the fourth stage (PS4) of the vehicle would be moved to a higher circular orbit so as to establish an orbital platform for carrying out experiments.
QUESTION: 80

Who has been appointed as the new Chief Justice of Pakistan on 2 January 2019?

Solution:
  • Justice Asif Saeed Khosa was appointed as the new Chief Justice of Pakistan.
  • He is the senior most judge of Pakistan's Supreme Court.
  • Justice Khosa will assume the charge of his office on 18 January 2019.
  • The incumbent Chief Justice of Pakistan Saqib Nisar will be retiring from service on 17 January 2019.
QUESTION: 81

Who became the first player to win three Hopman Cups on 5 January 2019?

Solution:
  • Switzerland's Roger Federer and Belinda Bencic won the Hopman Cup on 5 January 2019.
  • They defeated Germany's Angelique Kerber and Alexander Zverev in the final match.
  • Roger Federer is the first player to win three Hopman Cups - twice with Bencic and once with Martina Hingis, in 2001.
  • The Hopman Cup will be replaced by an ATP tournament in 2020.
QUESTION: 82

Railway Minister Piyush Goyal announced a new railway zone for ________ in 2019.

Solution:
  • Railway Minister Piyush Goyal announced a new railway zone for Andhra Pradesh.
  • The new railway zone, Southern Coast Railway, will be headquartered in Visakhapatnam.
  • The north Andhra region, comprising Srikakulam, Vizianagaram and Visakhapatnam districts, is very backward and needs an impetus for development.
QUESTION: 83

Which of the following is an example of direct tax in India?

Solution:

QUESTION: 84

From the options given below, identify the incorrect cause of increase in demand.

Solution:
  • Increase in the price of complimentary goods, is not one of the causes of increase in demand.
  • It is rather one of the causes of decrease in demand.
  • Let us take an example to understand this: we all know that vehicles run on fuel (diesel or petrol). It is very common to see that when the prices of fuel rise, the demand of two-wheelers and four-wheelers gets reduced. This is because fuel is a complimentary good for vehicles.
QUESTION: 85

Barehipani falls is located in which of the following states of India?

Solution:

Barehipani waterfalls is located in Simlipal National Park in Mayurbhanj district of state Odisha.

QUESTION: 86

In which language and script most of the Ashoka’s records were written?

Solution:
  • Most of the scripts of Asoka are written in three languages – Prakrit, Greek and Aramaic.
  • Prakrit inscriptions are mainly written in the Kharosthi and Brahmi scripts.
QUESTION: 87

Match the following:

Solution:

Arya Samaj(10 April 1875) – Dayanand Saraswati
Brahmo Samaj(20 August 1828) – Raja Ram Mohan Roy
Veda Samaj(1864) – Kesab Chandra Sen and K. Sridharalu
Prathna Samaj(1867) – Atmaram Pandurang
These institutions were formed by the respective leaders in the period which is referred to as the Indian renaissance for the purpose of social reforms in the society.

QUESTION: 88

Office of Attorney-General for India is mentioned in which of the following articles of Indian constitution?

Solution:

QUESTION: 89

How many types of writs have been mentioned in the Indian Constitution?

Solution:

There are 5 types of writs mentioned in the Indian Constitution.
A writ is a written document issuing a legal order, it is a type of order that is usually issued by a court of law.
The writs mentioned are as follows:

  • Habeas Corpus
  • Mandamus
  • Certiorari
  • Prohibition
  • Quo Warranto
QUESTION: 90

The sound made by owls is known as ________.

Solution:
  • The sound made by owls is known as Hoot.
  • Squawk is the sound made by Parrots.
  • Warble is the sound made by Nightingales.
  • Cluck is the sound made by hens.
QUESTION: 91

The study of grass is known as ________.

Solution:
  • The study of grass is known as Agrostology.
  • The study of soil management and the production of crop plants is known as Agronomy.
  • The study of medicinal plants is known as Pharmacognosy.
  • The study of shrubs and trees is known as Dendrology.
QUESTION: 92

Bee Keeping is called ________.

Solution:

QUESTION: 93

1 Pico metre is equal to ________.

Solution:
  • 1 Pico metre is equal to 0.001 Nanometre.
  • It is one-thousandth of a nanometre, one-millionth of a micrometer and used to be called micromicron, stigma.
  • It is also known as a micron.
  • It is an internationally recognised but non-SI unit of length.
QUESTION: 94

The meter that measures the speed of the vehicle is called _____.

Solution:
  • speedometer or a speed meter is a gauge that measures and display the instantaneous speed of a vehicle.
  • Charles Babbage is credited with creating an early type of a speedometer, which was usually fitted to locomotives.
  • The electric speedometer was invented by the Croatian Josip Belušić in 1888 and was originally called a velocimeter.
QUESTION: 95

Soda bottles are made of thick glass so that they can withstand the ______.

Solution:
  • Soda bottles are made of thick glass so that they can withstand the pressure in summer.
  • Soda bottles are generally made of 'Polyethylene Terephthalate', commonly known as PET plastic, or glass using the blow moulding process.
  • Usually, the plastic bottles used to hold potable water, soda and other drinks are made from PET material because that is both strong and light, so that they can withstand pressure in summer.
  • *To be able to withstand internal gas pressure, the bottle is made from thick, heavy glass
QUESTION: 96

The pressure inside the soap bubble is _____.

Solution:

The pressure inside the soap bubble is more than atmospheric pressure.

  • This pressure difference is assisted by the bubble’s surface tension.
  • Both surfaces of inside and outside contribute.
  • The pressure difference depends on the surface tension and the bubble’s radius.
  • Hence, for the same liquid, a smaller bubble can support a larger pressure difference.
QUESTION: 97

Tincture of iodine is an antiseptic for fresh wounds. It is a dilute solution of elemental iodine, which does not contain ________.

Solution:

The answer is acetone.

  • Tincture of Iodine is an antiseptic liquid whose ingredients are iodine, potassium iodide, water and alcohol.
  • Tincture of Iodine can also be used for water purification.

Note: It is also referred as Weak Iodine solution and it can destroy both bacteria and viruses.

QUESTION: 98

The radio active element used in heart pacemakers is

Solution:
  • The radio active element used in heart pacemakers is Plutonium.
  • Plutonium based pacemakers are larger and heavier but have a longer life expectancy. 
  • Pacemaker is a device which is placed in the chest or abdomen to help control abnormal heart rhythms.
QUESTION: 99

Which among the following is NOT a 3rd Generation Computer system?

Solution:

QUESTION: 100

Which of the following tags defines a hyperlink in HTML?

Solution:
  • <a> tag defines a hyperlink in HTML.
  • <b> tag defines bold text in HTML.
  • <bdo> stands for Bi-Directional Override. Thus, <bdo> tag is used to override the current text direction in HTML.
  • <cite> tag is used to define the title of a work in HTML.