SSC JE (EE) Mock Test- 1


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | SSC JE (EE) Mock Test- 1


Description
Attempt SSC JE (EE) Mock Test- 1 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If DANCE is coded as GXQZH, then how will RIGHT be coded?

Solution:

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 2

Sudha travels 8 km to the South. Then turns to the right and walks 4 km. Then again, she turns to her right and moves 8 km forward. How many km away is she from starting point?

Solution:

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 3

Directions: A paper is truncated and cut according to the question shape. Which answers will be found on opening paper from the given answer shapes.

Question figures:

Answer figures:

Solution:

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 4

The school result is increasing year after year. Forecast the result of 2012 from the following information.

Solution:

The given series is:

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related letters from the given alternatives.

BEHK: YVSP:: DGJM:?

Solution:

Similarity,

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related number from the given alternatives.

392 : 28 : : 784 : ?

Solution:

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, select the related letter from the given alternatives.

CFIL : ORUX : : DGJM : ?

Solution:

Similarity,

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related letters from the given alternatives.

Ecstasy : Gloom : : ?

Solution: Ecstasy and gloom are opposites of each other. Similarly, humiliation and exaltation are opposites of each other.

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related number from the given alternatives.

24 : 60 : : 120 : ?

Solution:

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.

MKQO : LNPR : : ? : XYTZ

Solution:

Similarly

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, select the related number from the given alternatives.

123 : 36 : : 221 : ?

Solution:

(123 = 6)

(62 = 36)

(221 = 5)

(52 = 25)

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, select the related letters from the given alternatives.

Architect : Building : : Sculptor : ?

Solution: As 'Architect' makes 'Building' similarly 'Sculptor' makes 'Statue'.

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 13

Direction: In each of the following questions, select the related letters from the given alternatives.

Timid: Ass:: Cunning:?

Solution: Fox is a cunning animal, and ass is a timid animal.

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 14

A statement is given, followed by four alternative arguments. Select the most appropriate alternative.

Statement: Is it necessary that education should be job-oriented?

I. Yes, the aim of education is to prepare persons for earning.

II. Yes, an educated person should stand on his own feet after completion of education.

III. No, education should be for the sake of knowledge only.

IV. No, one may take up agriculture where education is not necessary.

Solution: Only I and III arguments are strong.

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 15

How many triangles are there in the following figures?

Solution: 27 triangles are there in the figures.

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 16

In a queue, Amrita is 10th from the front while Mukul is 25th from behind, and Mamta is just in the middle of the two. If there be 50 persons in the queue, what position does Mamta occupy from the front?

Solution: Number of persons between Amrita and Mukul = 50 -(10 + 25) = 15.

Since Mamta lies in the middle of these 15 persons, so Mamta's position is 8th from Amrita.

i.e. 18th from the front.

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 17

If LOSS is coded as 1357 and GAIN is coded as 2468, what do the figures 84615 stand for?

Solution:

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 18

Directions: From among the given alternatives, select the one in which the set of numbers is most like the set of the number given in the question.

Given set: (4,25,81)

Solution: Given set: (4,25,89)(=(22,52,92))

(∴(16,64,100) = (42,82,102))

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 19

Directions: Answer the answer from the given answer shapes in which the shape is

Solution:

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 20

Naresh's age is 4 years, less than twice the age of his brother. Which of the following represents the equation to find his age?

Solution: Let, the age of Naresh's brother ( = x yrs)

Age of Naresh = (2x − 4 yrs.)

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 21

A clock gains five minutes every hour. What will be the angle traversed by the second hand in one minute?

Solution: Assume the clock is a circle. Also, assume that the second hand’s continuous motion is the cause of the problem and not the tick of the minute hand.

The second hand normally traverses 360 degrees in one minute. We would expect, then, for the second hand to travel 21,600 degrees in one hour.

If the clock gains five minutes every hour, the second hand is rotating for an additional five minutes that have not occurred. This means it has rotated 360 degrees five extra times.

21,600°+(5)360°=23,400°

Divide this by 60 seconds per minute to yield:

390°

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 22

Ramesh ranks 13th in a class of 33 students. There are 5 students below Suresh rankwise. How many students are there between Ramesh and Suresh?

Solution: Ramesh rank in class (= 13th)

Total number of student = 33

Suresh rank in class ( = 33-5 = 28th)

Number of student between Ramesh and Suresh =(28-(131)=14)

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 23

Directions: Select the answer shape from the given answer shapes in which the shape is contained.

Question Figure:

Answer figures:

Solution:

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 24

Arrange the following words as per order in the dictionary.

1. Preposition

2. Preparatively

3. Preposterous

4. Preponderate

5. Prepossess

Solution:

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 25

Some equations are solved based on a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis. If

(324×289=35,441×484=43)

(625×400=45,) find the value of (256×729.)

Solution: Given pattern is

(324 × 289 = 35)

i.e. ((17)2(18)2 = 1718 = 35)

Similarly, (256 × 729 = (16)2(27)2)

(=1627 = 43)

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 26

Find the odd word from the given alternatives

Solution: Except Driving, all others are activities related to water.

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 27

Find the odd number from the given alternatives.

Solution:

((25)21=626)

((31)21=962)

((33)21=1090)

But (29)2=841)

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 28

Find the odd number/letters/word from the given alternatives.

Solution:

But GHTV in this not.

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 29

Find the odd number/letters/word from the given alternatives.

Solution: In this middle term is equal to the sum of left and right terms,

i.e. (52=7)

(61=7)

(24=6)

But, (74≠2)

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 30

Find the odd number/letters/word from the given alternatives.

Solution: 64, 83- In all others, the two given numbers are squares of consecutive natural numbers.

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 31

Find the odd number/letters/word from the given alternatives.

Solution:

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 32

Mrs Susheela celebrated her wedding anniversary on Tuesday, 30th September 1997. When will she celebrate her next wedding anniversary on the same day?

Solution: 30 September 2003, she celebrates her next wedding anniversary on the same day

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 33

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

56, 90, 132, 182, 240,_____

Solution:

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 34

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

4, 8, 24, 96______

Solution:

4,8,24,96

The pattern is (4×2=8)

(8×3=24)

(24×4=96)

(96×5=480)

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 35

B is twice as old as A but twice younger than F. C is half the age of A but is twice older than D. Who is the second oldest?

Solution: The correct series is F > B > A > C > D.

Second oldest is B.

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 36

Direction: In each of the following questions, a number series is given. Identify the wrong number in the series.

6, 12, 21, 32, 45, 60

Solution:

The series is as follows:-

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 37

In a survey, 70% of these surveyed owned a car, and 75% of those surveyed owned a TV. If 55% owned both a car and a TV. What percent of those surveyed did not own either a car or a TV.

Solution:

Percentage of those surveyed did not own either a car or a tv.

(= 100 - (7075 - 55))

(= 100 - (145 - 55))

(= 100 - 90 = 10%)

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 38

A man started walking West. He turns right, then right again, and finally turns left. Towards which direction was he walks now?

Solution:

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 39

If '-' stands for division, '+' stands for subtraction, {{chart?cht=tx&chl=\(}} stands for multiplication, stands for addition, then which one of the following equation is correct?

Solution: Given, (70÷2−4×56=34)

According to question (70×2÷45−6=34)

(70×(1/2)5−6=34)

(355−6=34)

(34=34)

(L.H.S=R.H.S)

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 40

Directions: In the following question, a number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following series observe the rule?

Solution:

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 41

Directions: From the given alternatives words, select the words which cannot be formed using the letters of the given word:

'COMPREHENSION'

Solution: In 'COMPREHENSION', ' A ' is not so PREACH not formed.

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 42

Directions: From the given alternatives words, select the words which can be formed using the letters of the given word:

'MULTIPLICATION'

Solution: In 'MULTIPLICATION', only LIMITATION word made by given options.

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 43

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Ac_cab_baca_aba_aca_

Solution: The correct sequence is

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 44

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

_______, DREQ, GUHT, JXKW

Solution:

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 45

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

WTPMIFB ? ______

Solution:

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 46

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution: Given (221 - 2 = 20)

(222 - 1 = 23)

Similarly,

(x5 -2 = 43)

(x3 = 43)

(x=43 - 3)

(x=40)

QUESTION: 47

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution:

Hence, the correct option is c).

QUESTION: 48

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Ocean

2. Rivulet

3. Sea

4. Glacier

5. River

Solution:

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 49

Suresh's sister is the wife of Ram. Ram is Rani's brother. Ram's father is Madhur. Sheetal is Rams's grandmother. Reena is Sheetal's daughter-in-law. Rohit is Rani's brother's son. Who is Rohit to Suresh?

Solution:

Hence, the correct option is d).

QUESTION: 50

Which diagram correctly represents the relationship between politicians, poets and women?

Solution: Diagram represents the relationship between politicians, poets and women is

Hence, the correct option is a).

QUESTION: 51

Under Jammu & Kashmir Reorganisation Bill-2019, what will happen?

Solution:

• According to Jammu & Kashmir Reorganisation Bill-2019 the vital provisions related to special status to Jammu and Kashmir are scrapped which means now onwards Acts like RTI, CAG will be applicable to J&K and SC decisions now will be extended to J&K.

• The bill Jammu & Kashmir Reorganisation Bill-2019 was passed by Rajya Sabha on 5 Aug 2019 and from Lok Sabha on 6 Aug 2019.

QUESTION: 52

Under Jammu & Kashmir Reorganisation Bill-2019, what will happen?

Solution:
  • According to Jammu & Kashmir Reorganisation Bill-2019 the vital provisions related to special status to jammu and Kashmir are scrapped which means now onwards Acts like RTI , CAG will be applicable to J&K and SC decisions now will be extended to J&K.
  • The bill Jammu & Kashmir Reorganisation Bill-2019 was passed by Rajya Sabha on 5 Aug, 2019 and from Lok Sabha on 6 Aug, 2019.
QUESTION: 53

Crystallography is the study of -

Solution:

Crystallography is the study of Study of structure, Study of forms, Properties of crystals.

QUESTION: 54

What is meant by the term “mid ­night sun”?

Solution:

The midnight sun is a natural phenomenon that occurs in the local summer months in places north of the Arctic Circles or south of the Antarctic Circles, when the sun remains visible at the local midnight. Around the summer solstice (approximately 21 June in the north and 22 December in the south) the sun is visible for the full 24 hours, given fair weather. The number of days per year with potential midnight sun increases the farther towards either pole one goes. Although approximately defined by the polar Circles, in practice the midnight sun can be seen as much as 90 km outside the polar Circles, as described below, and the exact latitudes of the farthest reaches of midnight sun depend on topography and vary slightly year-to-year.

QUESTION: 55

Plasma membrane is

Solution:

The cell membrane or plasma membrane is selectively permeable to ions and organic molecules and controls the movement of substances in and out of cells.

QUESTION: 56

The boiling point of a liquid depends on _____

Solution:

The boiling point of a liquid depends on external pressure.

QUESTION: 57

When did Mahayana Buddhism originated in the Andhra region?

Solution:

The Mahayana Buddhism originated in the Andhra region in 1st century BC .

QUESTION: 58

What amount of carbohydrate content is present in hen’s egg?

Solution:

The nutritive content of an average large egg (containing 50 g of edible egg) includes:

  • 6.3 g protein
  • 0.6 g carbohydrates
  • 5.0 g fat (this includes 0.21 g cholesterol).
QUESTION: 59

In which of the following medium will the speed of light be the most?

Solution:

Out of the above options speed of light will be the most in water

QUESTION: 60

World Health Organization (WHO) has recently launched comprehensive plan “REPLACE”. What is the meaning of  'P' in REPLACE?

Solution:

World Health Organization (WHO) has recently launched comprehensive plan “REPLACE”. The full-from of “REPLACE” is Review, Promote, Legislate, Assess, Create awareness and Enforce.

QUESTION: 61

E- Way bill system came into force from_____2018 for interstate transportation of goods.

Solution:

The electronic way bill system will be rolled out from 1 April according to which businesses and transporters have to produce before a GST inspector e-way bill for moving goods worth over Rs 50,000 from one state to another.

QUESTION: 62

Radioactivity has applications in -

Solution:

Radioactivity has applications in Medicine, Industry, Agriculture.

QUESTION: 63

Marie curie, best known for her research in radioactivity won ___________ nobel prizes

Solution:

In 1903 Marie Curie was the first women to win a Nobel Prize for the discovery of radio activity.
In 1911 Curie won the Nobel Prize for her discovery of radium and polonium and became the first person to win two Nobel Prize.
She was the first women to win a Nobel Prize, and she is the only women to win the award in two different fields.

QUESTION: 64

'Wheel of law' is associated with which among the following life events of Buddha?

Solution:

Events of Buddha's life and symbols associated:

  • Buddha's Birth: Lotus & Bull
  • The Great Departure (Mahabhinishkramana): Horse
  • Enlightment (Nirvana): Bodhi Tree
  • First Sermon (Dhammachakraparivartan): Wheel
  • Death (Parinirvana): Stupa
QUESTION: 65

In March 2019, the Central Board of Secondary Education (CBSE) announced the introduction of skill subjects in the school curriculum for the academic session 2019-20. Which of the following is NOT one of them?

Solution:

The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced the introduction of Artificial Intelligence (AI), Early Childhood Care Education (ECCE) and Yoga as skill subjects.

  • Artificial Intelligence will be introduced in 11th and Yoga and Early Childhood Care Education will be introduced in 10th standard.
  • The steps are taken in order to synchronise education with Human Values, Physical awareness and Technology.
QUESTION: 66

Longitudinal waves and Transverse waves are types of _______.

Solution:

Mechanical Waves are waves which propagate through a material medium at a wave speed which depends on the elastic and inertial properties of that medium. There are two basic types of wave motion for mechanical waves: longitudinal waves and transverse waves.

QUESTION: 67

A desert is defined as an area where.

Solution:

A desert is defined as an area where annual rainfall is less than 25 cm. 

QUESTION: 68

Who has the record of map and all the information of a particular village?

Solution:

Village Accountant or Patwari or Patel are terms used in India and Pakistan for a land record officer at sub-division or Tehsil level. As the lowest state functionary in the Revenue Collection system, his job encompasses visiting agricultural lands and maintaining a record of ownership and tilling of land.

QUESTION: 69

In a perfectly competitive market -

Solution:

In a purely competitive market entry and exit of new comers are free and there are large number of sellers in a highly competitive environment and consequently no dominating firm exist and each firm has to have only a small share of market.

QUESTION: 70

Carbohydrates are the organic compounds that contains -

Solution:

A carbohydrate is a biomolecule consisting of carbon (C), hydrogen (H) and oxygen (O) atoms, usually with a hydrogen–oxygen atom ratio of 2:1 (as in water).

QUESTION: 71

Recently in April 2018, an inter-governmental meeting between India & Nepal took place in

Solution:

On 26th April 2018, an inter-governmental meeting between India & Nepal took place in Katmandu. This meeting was based on trade, transit, and cooperation to Control Unauthorised Trade between the states. Commerce Secretary Rita Teaotia went for the meeting from India’s side.

QUESTION: 72

Which one of the following is not a lake created by human beings?

Solution:

Barapani Lake is not created by human beings.
Located at a distance of around 15 km from Shillong, Barapani Lake is a picnic spot. It is also known as Umiam Lake. Sprawled over a large area, the lake is a treat for nature lovers. Breathtaking views of the lake are the highlights of this heavenly place. Tourists visiting Meghalaya never miss their visit to this beautiful location. Snuggled in the hilly area, the lake is as interesting as its name. Different legends associated with the lake, make it more interesting and allure tourists visiting the region.
Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 73

During lightening, high temperature and pressure converts nitrogen into _____.

Solution:

During lightening, high temperature and pressure convert nitrogen into oxides of nitrogen.
Lightning causes nitrogen fixation which causes the nitrogen to form nitrate oxide.
Nitrogen Cycle: The atmospheric nitrogen molecule is broken due to the energy from lightning and this enables the nitrogen atoms to bind with oxygen in the air to form nitric oxide. The nitric oxide then dissolves in water in the form of rain and form nitrates and ammonia which pours into the soil. These nitrates and ammonia are then assimilated by the plants.

QUESTION: 74

The Quit India Movement was launched in response to -

Solution:

The Quit India Movement or the India August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India. The Cripps Mission had failed, and on August 1942, Gandhi made a call to Do or Die in his Quit India speech delivered in Bombay at the Gowalia Tank Maidan.

QUESTION: 75

"Sampriti" is a joint military exercise between India and ____.

Solution:

Joint Indo-Bangladesh Training Exercise SAMPRITI 2017 was culminated at Counter Insurgency & Jungle Warfare School, Vairengte in Mizoram. The 13-day exercise also aimed to enhance interoperability between two nations and enrich from each other’s experience while carrying out counter-terrorism.

QUESTION: 76

A high content of organic matter in the soil 

Solution:

Organic matter includes Fertilizers, Sphagnum peat, moss, Compost, Coir dust, Aged manure, others such as grass clippings and straw. High content of organic matter improves the water retention capacity of soil and improving its productivity for crop production.

QUESTION: 77

Match the Following

Solution:

Shri Gauri Shankar was born in 1918 in Rajasthan and he belongs to the Jaipur Gharana of Kathak. He received training in the art from his father Devilal and from Shivlal. For his eminence in the field of Dance and his contribution to its enrichment Pandit Gauri Shankar receives the Sangeet Natak Akademi Award for Kathak.
Pandit Hariprasad Chaurasia (born 1 July 1938) is an Indian classical flautist, who plays the bansuri, an Indian bamboo flute,[1] in the Hindustani classical tradition.
Maqbool Fida Husain was a modern Indian painter of international acclaim, and a founding member of Bombay Progressive Artists' Group. Husain was associated with Indian modernism in the 1940s. 
Zakir Hussain (born 9 March 1951) is an Indian tabla player in Hindustani classical music, musical producer, film actor and composer.
He was awarded the Padma Shri in 1988, and the Padma Bhushan in 2002, by the Government of India.He was also awarded the Sangeet Natak Akademi Award in 1990, given by the Sangeet Natak Akademi, India's National Academy of Music, Dance & Drama. In 1999, he was awarded the United States National Endowment for the Arts' National Heritage Fellowship, the highest award given to traditional artists and musicians.

QUESTION: 78

What are isobars? 

Solution:

That is isobars are elements, which are chemically different but physically same. So, isobars are atoms of different elements having the same atomic mass but different atomic number. Since their number of electrons is different, their chemical properties are different. The light nuclei have unstable isobars. Heavy nuclei have stable isobars and these occur in pairs. Suppose the number of protons of one isobar matches with that of another they are called as mirror-nuclides of each other.
Examples of isobars are

QUESTION: 79

C++ is ________.

Solution:

C++ is a general-purpose programming language. It has imperative, object-oriented and generic programming features, while also providing facilities for low-level memory manipulation.
It was designed with a bias toward system programming and embedded, resource-constrained and large systems, with performance, efficiency and flexibility of use as its design highlights C++ has also been found useful in many other contexts, with key strengths being software infrastructure and resource-constrained applications, including desktop applications, servers (e.g. e-commerce, web search or SQL servers), and performance-critical applications (e.g. telephone switches or space probes)

QUESTION: 80

Currently, Who is acting as Home Minister of India?

Solution:
  • Currently, Amit Shah is acting as Home Minister of India.
  • He was elected to the Lower House of Parliament the Lok Sabha in the 2019 Indian general election from Gandhinagar.
  • He has been also acting as President of the Bharatiya Janata Party (BJP) since 2014.
  • He is the 31st the office on 30th May 2019.
  • He replaced Rajnath Singh.
QUESTION: 81

Graham Reid to be appointed as India men’s hockey coach. He belongs to which country?

Solution:

Australian Graham Reid is set to be named as the Indian men’s hockey team chief coach till the 2022 World Cup after the national federation. The Indian men’s team is without a chief coach after the unceremonious sacking of Harendra Singh in January following a less-than-impressive quarterfinal exit at the World Cup in Bhubaneswar last year. A veteran of 130 international matches, Reid was a member of the Australian team that won the silver medal in the 1992 Barcelona Olympics.

QUESTION: 82

How does La-Nina affect the Pacific Ocean?

Solution:

La Niña means The Little Girl in Spanish.
La Niña episodes represent periods of below-average sea surface temperatures across the east-central Equatorial Pacific. During a La Niña year, winter temperatures are warmer than normal in the Southeast and cooler than normal in the Northwest.

QUESTION: 83

What is an endothermic reaction? 

Solution:

An endothermic reaction occurs when a greater amount of energy is required to break the existing bonds in the reactants than is released when the new bonds form in the products. In other words, this means an endothermic reaction requires or takes in energy in order for it to proceed. This required energy can be provided in many forms, but it is typically in the form of heat. That is, endothermic reactions will often draw heat from their environment in order to take place.  Some of the most common examples of an endothermic reaction photosynthesis and melting of ice.

QUESTION: 84

An object is in static equilibrium when it is _______.

Solution:

An object is in static equilibrium when it is at rest. When forces acting on an object which is at rest are balanced, then we say that the object is in a state of static equilibrium. The resultant of these forces equals zero. That is, the vector sum of the forces adds to zero.

QUESTION: 85

How much of world’s surface is covered by water?

Solution:

70% of world’s surface is covered by water in the form oceans, seas, rivers, etc. Ninety-seven percent of the water on the earth is salt water. Two percent of the water on earth is glacier ice at the North and South Poles. This ice is fresh water and could be melted; however, it is too far away from where people live to be usable. And, less than 1% of all the water on earth is fresh water that we can actually use for drinking, transportation, heating and cooling, industry, and many other purposes.

QUESTION: 86

Match the Following

Solution:

Option 1 is the correct match of the given terms with their respective sports.

QUESTION: 87

Which of the following is a feature of federal Government? 

Solution:

Federalism is the mixed or compound mode of government, combining a general government (the central or 'federal' government) with regional governments (provincial, state, cantonal, territorial or other sub-unit governments) in a single political system.

QUESTION: 88

Under which article, President of India can proclaim financial emergency? 

Solution:
  • Financial Emergency (Article 360):
  • Article 360 states that if the President is satisfied that a situation has arisen whereby the financial stability or the credit of India or any part thereof is threatened, President may declare a state of financial emergency.
  • During the period such Proclamation is in operation, the executive authority of the Union extends to the giving of directions to any State to observe such canons of financial propriety as may be specified in the directions, any such directions may also include:
  • A provision required the reduction of salaries and allowances of all or any class of person serving a State or the Union.
  • A provision requiring all Money Bills or other Financial Bills to be reserved for the consideration of the President after they are passed by the legislature of the State.
  • A Proclamation issued under Article 360 will remain in force for two months unless before the expiry of the period it is approved by both the Houses of the Parliament.
  • A proclamation issued under Article 360 will remain in force for two months unless before the expiry of the period it is approved by both the Houses of the Parliament.
  • Once approved it remains in force till revoked by the President.
  • No emergency under Article 360 has been issued so far.
QUESTION: 89

______________ means that the Supreme Court will reconsider the case and the legal issues involved in it.

Solution:

Appellate jurisdiction is the power of a higher court to review decisions and change outcomes of decisions of lower courts. Most appellate jurisdiction is legislatively created, and may consist of appeals by leave of the appellate court or by right.

QUESTION: 90

In which of the following iron-ores, the highest quantity of iron is found ? 

Solution:

The highest quality of iron is found in Fe3O4. Option c is correct.

QUESTION: 91

Which of the countries was 'Operation Sangaris' related to ?

Solution:

Operation Sangaris was a military intervention of the French military in the Central African Republic, from late 2013 till 2016. It has been the 7th French military intervention since the independence of the country in 1960.

QUESTION: 92

Which of the following Parliamentary Committees does NOT draw any member from Rajya Sabha?

Solution:

a) The Estimates Committee does not draw any member from Rajya Sabha.
b) This committee consists of 30 members and all of them are from lok sabha from different parties.
c) This committee is currently headed by Murli Manohar Joshi from the Bharatiya Janata Party.

QUESTION: 93

Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) has been developed by____.

Solution:
  • A Memorandum of Understanding (MOU) was signed between the Ministry of AYUSH and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) in New Delhi on 22nd April 2019.
  • It was signed for cooperation in research and education in areas of traditional systems of medicine and its integration with modern science.
  • The MoU was signed by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH and Dr. Shekhar C. Mande, Director General, CSIR and Secretary, DSIR in the presence of senior officials from both the organizations.
QUESTION: 94

In May 2019, Former Miss World Priyanka Chopra visited ___________ as UNICEF's Goodwill Ambassador for humanitarian work.

Solution:
  • UNICEF Goodwill Ambassador Priyanka Chopra travelled to Ethiopia to meet refugee children who have fled their countries due to conflict and humanitarian crises.
  • Ethiopia is home to 900,000 refugees.
  • During the visit, Priyanka Chopra Jonas met children and young people living in the Bambasi refugee camp, home to 17,000 refugees largely from Sudan, and Hitsats and Adi-Harush camps, where 55,000 refugees from Eritrea currently live.
QUESTION: 95

Brinjal plant belongs to the family ________.

Solution:

Brinjal is one of the most common vegetables grown throughout the country for it and green or white pendulous fruit.
It is a member of the Solanaceae family and is closely related to tomato and potato.

QUESTION: 96

The Jammu and Kashmir Reservation bill was passed recently doesn’t include which of the following?

Solution:
  • The Jammu and Kashmir Reservation bill was passed recently by Parliament. The bill amended the Presidential Order of 1954.
  • It includes following provisions-

a) To extend the reservation in appointments and promotions for state government posts to socially and educationally backward classes
b) Reservation for people living near International border.
c) The compulsory seven-year service for those appointed on the basis of residence near the LoAC.

QUESTION: 97

Curie point is the temperature at which ___________.

Solution:
  • Curie point is the temperature at which certain magnetic materials undergo a sharp change in their magnetic properties.
  • Curie temperature is the critical point at which a material's intrinsic magnetic moments change direction.
  • This temperature is named for the French physicist Pierre Curie, who in 1895 discovered the laws that relate some magnetic properties to change in temperature.
QUESTION: 98

The Governor has this opinion that if Anglo-Indian Community has not being adequately represented in the legislative assembly, then how many members can be nominated by him in the legislative assembly ?

Solution:
  • Article 171 states that the States where Legislative Councils exists , The Governor can nominate some members from amongst those distinguished in literature, science,art, cooperative movements and social service.
  • If Governor's opinion is that the Anglo-Indian community is not adequately represented in the Legislative Assembly , then he/she can nominate one member.
QUESTION: 99

Which of the following is an active device?

Solution: Silicon controlled rectifier

Hence, the correct option is b).

QUESTION: 100

Who was the founder of the Indian National Congress ?

Solution:

1) The Indian National Congress was founded by Allan Octavian Hume in 1884.

2) On the suggestion of Dadabhai Naoroji, it was renamed as Indian National Congress in 1885.

3) The Indian National Congress conducted its first session in Bombay from 28–31 December 1885. This first session of Congress was presided over by Womesh Chandra Banerjee and he was also elected as the first president of the organization.

QUESTION: 101

A  230/2300 transformer takes no-load current of 6.5 A  and absorbs 187 W. If the resistance of the primary is 0.06 what is the active component of current?

Solution:


Active Power = VoIoCos Φo = 187 W
187 = 230 x 6.5xcos ( Φo)
cos ( Φo) = 0.125
Φo = Cos-1(0.125)
Φo = 7.18o
Active Component Iw = Iox cos( Φo)
= 6.5 x 0.125 = 0.8125

QUESTION: 102

Quadrilateral speed time curve is used for-

Solution: It is used for both urban and suburban service but prefers urban service.
QUESTION: 103

A 100 MVA, 50 Hz generator feeding power through a double circuit transmission line with initial rotor angle 60°. A 3 phase fault occurs at middle point of one of the lines. the internal voltage of the generator is 1.5 pu and equivalent transfer admittance during fault is 0.5 pu and the infinite bus voltage is 1.1 pu. The generator has an inertia constant of 4 MJ/MVA and it was delivering 1 pu power prior of the fault. The inertia constant in (MJ – sec/elect degree) is –

Solution:

QUESTION: 104

In the short-circuit test on a transformer, we generally short-circuit…………….

Solution:

While making a short-circuit test, low-voltage winding is always short-circuited and measurements are made on the high-voltage winding. If measurement is made on the low-voltage winding, the -current will be inconveniently low.

QUESTION: 105

The magnetic potential difference in a magnetic circuit is given by-

Solution: Magnetic potential difference is called MMF also and flux,

QUESTION: 106

If the voltage is reduced to half, the torque developed by an induction motor will be reduced to

Solution:

τ ∝ V2 in the induction motor. If voltage is half than torque must be ¼ times of original torque.

QUESTION: 107

A lamp having mean spherical candle power of 800 is suspended at the height of 10 m. Calculate the illumination just before the lamp-

Solution:

Illumination,

QUESTION: 108

In a digit voltmeter, the largest number that can be read is-

Solution:

Range a digit voltmeter is from 0 to 1999.

QUESTION: 109

In a balanced 3-phase circuit, the line current is 12 A. When the power is measured by two wattmeter method, one meter reads 11 kW while the other reads zero. Power factor of the load is

Solution:

QUESTION: 110

Find the current through resistor-

Solution:

By applying the current division rule

QUESTION: 111

What happens to the reverse saturation current of a diode when the temperature increases?

Solution:

Reverse saturation current (IS) of diode increases with increase in the temperature, the rise is 7%/ºC for both germanium and silicon and approximately doubles for every 10ºC rise in temperature. Thus if we kept the voltage constant, as we increase temperature the current increases.

QUESTION: 112

A semiconductor material, at absolute zero degrees temperature, acts as which of the following?

Solution:

At Absolute zero temperature (0 Kelvin) the electrons in the valence band of semiconductors do not possess enough thermal energy to overcome forbidden energy gap. So semiconductors stop conducting and behave as insulators. When temperature is raised above 0 K, electrons gain thermal energy and start jumping into conduction band and participate in conduction.

QUESTION: 113

In a P-N junction diode, the ratio of donor concentration (ND. to acceptor concentration (NA. is 0.25, then the ratio of width on p-side to width on n-side of the diode is

Solution:

Given, ratio of donor concentration (ND. to accpetor concentration (NA. is 0.25

QUESTION: 114

As compared to a full-wave rectifier using two diodes, the four diode bridge rectifier has the dominant advantage of-

Solution: Advantage of lower peak inverse voltage requirement PIV for 4 bridges.

FWR = (Vm)

PIV for 2 bridges

FWR = (2Vm)

QUESTION: 115

Which is not true about superposition theorem?

Solution:

The superposition theorem for electrical circuit states that for a linear system the response (voltage or current) in any branch of a bilateral linear circuit having more than one independent source equals the algebraic sum of the responses caused by each independent source acting alone, where all the other independent sources are replaced by their internal impedances.
It is clear that, though superposition theorem can be applied to linear networks, it cannot be applied to the non-linear ones.

QUESTION: 116

A circuit with a resistor, inductor, and capacitor in series in resonant of (f0) Hz. If all the component values are now doubled, the new resonant frequency is-

Solution:

QUESTION: 117

Total capacitance between the points L and M in the figure is-

Solution:

QUESTION: 118

What happens to the conductivity of semi-conductors when temperature increases?

Solution:

The electrical conductivity of a semiconductor increases with increase in temperature because with increase in temperature the electrons overcome the energy barrier between the valence band and the conduction band easily.

QUESTION: 119

Two wires, A and B have the same cross-section are made of the same material. (RA = 800Ω) and (RB = 100Ω). The number of times A is longer than B is-

Solution:

So, no option matches.

QUESTION: 120

Diversity factor has a direct effect on the-

Solution: Load factor and diversity factor both has a direct effect on the fixed cost of the unit generated.
QUESTION: 121

The synchronous of a three-phase induction motor having 20 poles and connected to a 50 Hz source is-

Solution:

QUESTION: 122

Two electric bulbs have tungsten filament of the same thickness. If one of them gives 60 W and the other gives 100 W, then-

Solution:

For more watt bulb, less resistance will be there so, the length of that bulb will be lower.

QUESTION: 123

Which of the following is true with respect to Schottky diode?

Solution:

The Schottky also known as Schottky barrier diode or hot-carrier diode, is a semiconductor diode formed by the junction of a semiconductor with a metal. It has a low forward voltage drop and a very fast switching action. A silicon diode has a typical forward voltage of 600–700 mV, while the Schottky's forward voltage is 150–450 mV. This lower forward voltage requirement allows higher switching speeds and better system efficiency.

QUESTION: 124

Superposition theorem states that the response in any element is the _______ of the responses that can be expected to flow if each source acts independently of other sources.

Solution:

The superposition theorem for electrical circuit states that for a linear system the response (voltage or current) in any branch of a bilateral linear circuit having more than one independent source equals the algebraic sum of the responses caused by each independent source acting alone, where all the other independent sources are replaced by their internal impedances.

QUESTION: 125

The voltage across 5H inductor is

Find the energy stored at t = 5 s. Assume zero initial current.

Solution:

Energy stored in an inductor.

QUESTION: 126

A real inductor has resistance because it is composed of a coil of wire with nonzero resistivity. To measure the inductance of a coil, a student places it across a 12.0-V battery and measures a current of 0.72 A. The student then connects the coil to a 30.0-V (rms) 60 Hz generator and measures an rms current of 0.86 A. What is the inductance of the coil?

Solution:

The coil has an inductance and resistance. We can visualize the coil therefore as an inductor and resistor in series. When we connect the DC battery across the coil, we have therefore and LR circuit. The steady state current is just i0 = V/R – same as above. So

QUESTION: 127

A synchronous motor working at leading power factor can be used as-

Solution: Phase advancer because, at leading power factor, the synchronous motor is overexcited.
QUESTION: 128

Two 100 W, 200V lamps are connected in series across a 200V supply. The total power consumed by each lamp will be watts-

Solution:

QUESTION: 129

A power system having 100 buses in which 20 are voltage controlled buses and 10 are generator buses. For the load flow study find the size of jacobian matrix –

Solution:

size of jacobian matrix
= (2n – m – 2)× (2n – m – 2)
n = total number of buses.
m = voltage controlled buses + generator buses
generator bus
= 10-1=9 (∵ one slack bus)
m= 20 + 9 = 29
size of jacobian matrix = (2 x 100 - 29 - 2) x (2 x 100 - 29 - 2) x (2 x 100 - 29 - 2) = 169 x 169

QUESTION: 130

Schering bridge is a very versatile AC bridge and is used for capacitor testing in terms of
1) capacitance value (magnitude)
2) loss angle measurement
3) simple balance detector like PMMC instrument
4) Providing safety to operators by incroporating Wagner earthing device
Which of the above are correct?

Solution:

Statements (1), (2) and (4) are correct w.r.t. Schering bridge.
Vibrational galvanometer is used as a balance detector in place of PMMC instrument.

QUESTION: 131

In Fig., R=300Ω, L=0.2H and v = 17 sin (2000 t) volts. The total equivalent impedance in rectangular form is

Solution:

QUESTION: 132

A 200/400 V, 20 kVA, 50 Hz single-phase transformer has, at full-load, a copper loss of 120 W. If it has an efficiency of 98% at full-load, determine the iron losses.

Solution:

QUESTION: 133

Find the output waveform of a limiter circuit shown?

Solution:

From the limiter circuit, as diode is forward biased and conducts when input voltage goes below -0.7V. Now we see that for negative limiter circuit, peak output voltage across load resistance RL will be:

Hence the output waveform will be:

QUESTION: 134

When the rotor of a three-phase induction motor is blocked, the slip is-

Solution:

In block condition

QUESTION: 135

A current of (120 – j 50) A flows through a circuit when the applied voltage is (8 + j 2) V. What is the magnitude of circuit impedance?

Solution:

QUESTION: 136

The effect of increase in temperature of overhead line is to

Solution:

When temperature increases, the length and hence sag of the line increases. Therefore, tension and hence stress in the line will decrease.

QUESTION: 137

Find Norton equivalent current to the left of terminals x-y in Figure.

Solution:

The Norton current IN is the current that flows through the short-circuited terminals x-y. With x-y terminals short-circuited, the resistance RT offered to 18 V source is
R= 200+(800||200) = 200+160=360Ω
∴ Circuit current,
I = V/R= 18V/360Ω = 0.05A
∴ Norton current, IN = Current in 800Ω resistor

QUESTION: 138

A 1 mA meter movement with an internal resistance of 100Ω  is to be converted into (0 – 100) mA. To achieve this, value of shunt resistance Rsh is given by

Solution:

QUESTION: 139

Thevenin's equivalent voltage and resistance between the terminal A and B for the network of a given figure is-

Solution: Let current = I

Applying Kirchoff’s law

QUESTION: 140

A DC voltmeter has a sensitivity of. When it measures half full scale in 100 V range, the current through the voltmeter will be-

Solution:

QUESTION: 141

The Norton resistance at terminals A and B in the circuit shown in Figure is

Solution:

In order to find Norton resistance RN, open circuit the terminals A and B and replace the current source by an open. Then resistance at open-circuited terminals A and B is RN.

QUESTION: 142

A consumer has an annual consumption of 700800 units. If his maximum demand is 200kW. The load factor will be-

Solution:

Load factor

QUESTION: 143

Two voltmeters of (0-300V) range are connected in parallel to an A.C. circuit. One voltmeter is moving iron type reads 200V. If the other is PMMC instrument, its reading will be-

Solution: PMMC instruments are used only for DC and voltage. For AC supply, no deflection will be there due to instantaneous opposite torques.
QUESTION: 144

If a diode is open in Half-Wave Rectifier, then it will show output on oscilloscope as:

Solution:

In this case, the output will be zero, as open diode breaks the current path from transformer secondary winding to filter and load resistor, thereby no load current.

QUESTION: 145

The losses in a transformer are:
(a) copper loss
(b) hysteresis loss
(c) eddy current loss
The constant power loss in a transformer is given by ;

Solution:

Both hysteresis and eddy current losses depend upon A. maximum flux density Bm in the core and B. supply frequency f. Since transformers are connected to constant voltage and constant-frequency supply, both Bm and f  are constant. Hence iron or core losses in a transformer are practically the same at all loads.

QUESTION: 146

Hydrogen is used in large alternators mainly to-

Solution: To cool the machine
QUESTION: 147

The power factor of an AC circuit is given by-

Solution:
QUESTION: 148

In a power plant, if the maximum demand on the plant is equal to the plant capacity, then-

Solution: Reserve capacity (RC = PC - Pmax)

(PC = Pmax)

QUESTION: 149

A resistive load is to be impedance matched by a transformer to a source with of internal resistance. The ratio of primary to secondary turns of the transformer should be-

Solution:

QUESTION: 150

If resistance is and inductance is 2H in an RL series circuit, the time constant of this circuit will be-

Solution:
QUESTION: 151

Superposition theorem can be applied only to-

Solution:

Linear bilateral network

QUESTION: 152

Determine the magnetic susceptibility of a magnetic material, if the magnetic field intensity, H = 840 A/m, and the magnetic flux density, B = 63.3 mT.

Solution:

The magnetic flux density, B is related to the magnetic flux intensity, H as,
B=μ∘H+M
where πμ=4π×10-7H/m is the permeability in free space, and M=Xm H is the magnetization of the material, and Xm is the magnetic susceptibility.
Hence,

QUESTION: 153

Which of the distribution system is used for balanced loads?

Solution:

Most of the 3-phase loads (e.g. 3-phase induction motors) are balanced and, therefore, we use 3-phase, 3-wire system for balanced loads.

QUESTION: 154

In diode clipping circuit shown, which among the following conditions are correct?

Solution:

In case of diode clipping circuits, when voltage of positive half cycle reaches +4.7 V, diode D1 conducts and limits waveform at +4.7 V while diode D2 does not conduct till voltage reaches –6.7 V. So, positive voltages above +4.7 V and negative voltages below –6.7 V are clipped.

QUESTION: 155

When a steady current is passed through a ballistic galvanometer, then the deflection will be

Solution:

As long as charge passes through the meter, there is no significant deflection of the moving system. The moving system deflects only after the charge has completely passed through the meter.

QUESTION: 156

A 150V DC motor of armature resistance has a back emf of 142 V. The armature current is-

Solution:

Given, V = 150V

QUESTION: 157

Speed of the megger is kept at-

Solution:

160 RPM

QUESTION: 158

The current in the radial distributor will be maximum at the

Solution:

The current in the radial distributor will be maximum at the source end of the distributor because it is heavily loaded there.

QUESTION: 159

The internal voltage drop of a voltage source __________.

Solution:

Internal Voltage drop of Voltage source is given by;
Vinternal = r×I
I is current flowing through the voltage source and r is internal resistance of Voltage source.

QUESTION: 160

After closing the switch 's' at t = 0, the current i (t) at any instant 't' in the network shown in the figure :

Solution:

For the RL circuit,

The inductor is short-circuited.

Time constant

QUESTION: 161

The formula for Surge impedance for loss less line when r=0 and g=0 is

Solution:

The surge impedance for a lossless line is when r=o and g=0 is

QUESTION: 162

The Superposition Theorem is applicable to __________.

Solution:

The superposition theorem states that in any linear bilateral network that consisting of two or more independent sources, current through (or voltage across) an element is the algebraic sum of the currents through (voltages across) that element caused by each independent source acting alone with all other sources are replaced by their internal resistances.

QUESTION: 163

Class…………………operation has no collector current when no signal is applied.

Solution:

In class B operation, the transistor bias is so adjusted that zero signal collector current is zero i.e. no biasing circuit is needed at all. Obviously, in the absence of signal, no collector current will flow in class B operation.

QUESTION: 164

Two DC series motors connected in series draw current I from supply and run at speed N. When the same two-motor are connected in parallel, taking current I from the supply, the speed of each motor will be

Solution: In the case of series

QUESTION: 165

A 220V d.c. shunt motor takes a total current of 80A and runs at 800 r.p.m. The resistance of shunt field is 50Ω and that of armature 0.1Ω The iron and friction losses amount to 1600W. What is the shaft torque?

Solution:

Since Ish = 220/ 50 = 4.4 A
Ia = 80-4.4 = 75.6 Amp
Eb= V - IaRa
= 220- (75.6 x 0.1) = 212.44
Driving Power Eb.Ia = 212.44x75.6
= 16060 N-m
Output Power = Driving Power -  Iron and Friction Losses
= 16060-1600
= 14460 W
Armature Torque
Ta = EbIa/2πN   if N in r.p.s
Ta = (60EbIa)/(2πN)  if N in r.p.m
so; Ta = (9.55EbIa)/N   if N in r.p.s
= (9.55 x 212.44 x 75.6)/800
= 191.7 N-m
Since the whole of armature torque is not available for doing useful work, a certain part is required to overcome iron & friction losses
Hence Lost torque = 9.55x (1600/800)
=  19.1 N-m
Hence Useful Shaft torque = Ta - Tlost
= 191.7 - 19.1
= 172.6 N-m

QUESTION: 166

The maximum demand of a consumer is 2kW, and his daily energy consumption is 20 units. Load factor is

Solution:

QUESTION: 167

In the circuit shown in the figure, find the transient current i (t) when the switch is closed at t = 0; assume, zero initial condition-

Solution: The expression for I (s) for series RLC circuit is given as (in Laplace or s-domain)

QUESTION: 168

At starting, the windings of a 230 V. 50 Hz, split-phase induction motor have the following parameters:
Mainwinding:R=4Ω:XL=7.5Ω
Starting winding:R=7.5Ω:XL=4Ω
The phase angle between main winding current and starting winding current is

Solution:

Phase angle between V and Im,
ϕm= tan-17.44 = 62
Phase angle between V and Is,
ϕs= tan-147.5=28
∴ Phase angle between Is and Im,

QUESTION: 169

If a capacitor is connected to a voltage source with v (t) = 50 sin 2000t V, then the current through the capacitor is_____A.

Solution:

QUESTION: 170

A 4-pole, 50 Hz single-phase induction motor has a slip of 5%. The speed of the motor will be ………….

Solution:

QUESTION: 171

The full load slip of a 4-pole, 50Hz, 3-phase induction motor rotating at 1410 r.p.m is __________.

Solution:

QUESTION: 172

The mutual inductance between two unity coupled coils of 9H and 4 H will be-

Solution:

QUESTION: 173

A generating station supplies the following loads 1500kW, 12000 kW, 8500 kW, 6000 kW and 450 kW. The station has a maximum demand of 22000 kW. Calculate the diversity factor

Solution:

Diversity factor

QUESTION: 174

A delta-star transformer has a phase to phase voltage transformation ratio of a: 1 [delta phase: star phase]. The line to a line voltage ratio of star-delta is given by-.

Solution:

Putting these values in equation (1)

QUESTION: 175

For a given load, the armature current of a synchronous motor will be minimum for ………….. power factor.

Solution:

Since at unity power factor the motor draws no reactive power, the stator current will be minimum.

QUESTION: 176

A 50 Hz,  8-pole, 3-phase induction motor has full-load slip of 4%. The rotor resistance and standstill reactance per phase are 0.01 Ω and 0.1 Ω respectively. The ratio of maximum torque to full-load torque is

Solution:

QUESTION: 177

Moving coil (PMMC) and moving iron instruments can be distinguished by observing is-

Solution: The scale of moving iron instrument is cramped
QUESTION: 178

Find (R3) for the circuit shown in figure

Solution:

Current through

(R3 = 40mA)

QUESTION: 179

A transformer has 200 as iron loss at full-load. The iron loss at half full-load will be………………

Solution:

The iron loss is independent of load and depends upon supply voltage, frequency etc. Therefore, iron loss is the same at half full-load as at full-load i.e. 200 W.

QUESTION: 180

A 10 V  source of internal resistance 5Ω is connected to a load of  through a transformer. For maximum power transfer, the turns ratio of the transformer should be

Solution:

QUESTION: 181

The positive negative and zero sequence impedances of the 3-phase synchronous generator are j 0.5 pu, j 0.3 pu and j 0.2 pu, respectively. When a symmetrical fault occurs on the machine terminals. Find the fault current. The generator neutral is grounded through reactance of j0.1 pu-

Solution: For symmetrical fault,

QUESTION: 182

The power factor of the circuit shown in the figure?

Solution:

QUESTION: 183

A charge of 4.8×103 C passes through a solution of copper sulphate. The number of  C++ ions liberated from the electrolyte is

Solution:

Let n be the number of Cu++ ions liberated during electrolysis.

QUESTION: 184

The energy stored in the magnetic field of a solenoid 30 cm long and 3 cm diameter with 1,000 turns of wire carrying a current of 10A is-

Solution: Inductance of solenoid is given as

QUESTION: 185

Which one of the following is a valid value of coefficient of coupling between two inductors?

Solution:

Coefficient of coupling (K) = 0.9

QUESTION: 186

Using Millman's theorem, find the current through the load resistance of resistance shown below

Solution:

Using Milliman's theorem

QUESTION: 187

A 2 cm long coil has 10 turns and carries a current of 750 mA. The magnetising force of the coil is-

Solution: Magnetising force,

QUESTION: 188

Determine the voltage at point C shown below with respect to ground-

Solution:

QUESTION: 189

Three resistors, each of 'R' (Ω), are connected in star. What is the value of equivalent delta connected resistors-

Solution: (R△ = 3R(for equal phase resistance))
QUESTION: 190

The magnetic field energy in the inductor changes from the maximum value of minimum value in 5msec when connected to an A.C. source. The frequency of the source is-

Solution:

If T is the time period of source, then energy changes maximum to the minimum value in (T/4) seconds i.e.

QUESTION: 191

A 3-phase 4pole induction motor works on 3-phase 50 Hz supply. If the slip of the motor is 4%. The actual speed will be

Solution:

QUESTION: 192

The magnetic flux density in an air-cored coil is 10-2 Wb/mWith a cast iron core of relative permeability 100 inserted, the flux density will become

Solution:

QUESTION: 193

The magnitude and direction of the current in the circuit shown will be