SSC MTS Mock Test -1


100 Questions MCQ Test SSC MTS Mock Test Series | SSC MTS Mock Test -1


Description
This mock test of SSC MTS Mock Test -1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC MTS Mock Test -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC MTS Mock Test -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC MTS Mock Test -1 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC MTS Mock Test -1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the 'No error' option.

Q. The remaining 150 House of Representatives (A) / seats are allocated according to a complex (B) / formula involved the total number of votes for each party. (C) / No Error (D)

Solution:

The error lies in part C.
The sentence uses the incorrect form ‘involved'.

Since the main verb of the sentence is 'allocated' and there are no other conjunctions present to join the sentences meaningfully, the given verb cannot be in its simple past tense form.

To show the logical and grammatical continuation intended in a sentence, the continuous/ progressive form of the verb, 'involving' is used.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 2

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. If there is no error choose option 4 ‘No error’ as the answer.

Q. I hope you will (1)/ show off on time and (2)/ won't delay like last time.(3)/ No error(4)

Solution:

The phrasal verb 'show off' means 'to brag about something' which does not fit here. The correct phrasal verb is 'show up' which means 'to appear.' Thus the error lies in part 2 of the sentence. It should read as:'..show up on time and..'

QUESTION: 3

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose the option ‘No improvement’.

Q. Having his fill of the water, the tiger soon moved away from the stream. 

Solution:

The sentence uses the form Having, which is incorrect and needs improvement.

Using the present participle 'having' does not fit with the subsequent simple past tense verb 'moved'.

Since the second verb is in past tense, the previous action must have happened before the action indicated by the verb. So, we must use the past perfect tense here.

Both 'having taken' and 'having had' are viable answers here.

But; using 'Having had' also forms the phrase 'Having one's fill'(or stock of something).

Having one's fill - To be satisfied with the amount of something that one possesses or consumes.

The only alternative that improves the sentence is Having had.

None of the other alternatives can make the sentence meaningful.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 4

Fill in the blanks.

Q. His behaviour was _______ that everybody in the hostel despised him. 

Solution:

The sentence suggests that the blank should contain a word that means 'of a certain quality', which everyone disliked.

This is only shown by 'such', which means 'of the type'.

'So' means 'as a result of', which is not appropriate here.
Therefore, the correct answer is option 1.

QUESTION: 5

Fill in the blanks.

Q. All the king's horses and all the king's men seemed unable to make him _______ again. 

Solution:

The sentence should contain an adjective as it is used to refer to the noun.

Out of the given options, only 3 and 4 are adjectives.

Content means happy while contentious means controversial.

Given the context, 'content' is the only apt choice.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 6

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The problem of black money is not new to our country. Money generated via various ______ sources and the attempt to hide it from the government for the purpose of tax evasion has been a common practice here.

The problem of black money has given rise to a number of other issues in India. False information about the country’s _____ is among the major issues being faced due to black money. The government is completely dependent on the tax revenue and ______ of tax to accumulate black money has a major impact on the nation’s fiscal system. _____ from the impact, it has on the nation as a whole this also impacts the general public as it is the basis of social and economic disparity in the country.

The need to stop this practice must be sensitized. ______ the government is taking steps to eliminate this problem it cannot achieve success in this direction if the public doesn’t support.

Q. Money generated via various ______ sources and the attempt to hide it from the government for the purpose of tax evasion has been a common practice here.

Solution:

The correct option is option 2.
We know that black money cannot be obtained from authorised manners, therefore we will use 'illegal' here.

QUESTION: 7

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The problem of black money is not new to our country. Money generated via various ______ sources and the attempt to hide it from the government for the purpose of tax evasion has been a common practice here.

The problem of black money has given rise to a number of other issues in India. False information about the country’s _____ is among the major issues being faced due to black money. The government is completely dependent on the tax revenue and ______ of tax to accumulate black money has a major impact on the nation’s fiscal system. _____ from the impact, it has on the nation as a whole this also impacts the general public as it is the basis of social and economic disparity in the country.

The need to stop this practice must be sensitized. ______ the government is taking steps to eliminate this problem it cannot achieve success in this direction if the public doesn’t support.

Q. False information about the country’s _____ is among the major issues being faced due to black money.

Solution:

The correct option is option 3.
We know that money is a matter of finance. Therefore, we will use 'economy'.

QUESTION: 8

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The problem of black money is not new to our country. Money generated via various ______ sources and the attempt to hide it from the government for the purpose of tax evasion has been a common practice here.

The problem of black money has given rise to a number of other issues in India. False information about the country’s _____ is among the major issues being faced due to black money. The government is completely dependent on the tax revenue and ______ of tax to accumulate black money has a major impact on the nation’s fiscal system. _____ from the impact, it has on the nation as a whole this also impacts the general public as it is the basis of social and economic disparity in the country.

The need to stop this practice must be sensitized. ______ the government is taking steps to eliminate this problem it cannot achieve success in this direction if the public doesn’t support.

Q. The government is completely dependent on the tax revenue and ______ of tax to accumulate black money has a major impact on the nation’s fiscal system.

Solution:

The correct option is option 1.
Black money is accumulated when one does not submit his/her share of tax and uses it for personal benefit. Therefore, here 'evasion' will be used because it means 'to avoid'.

QUESTION: 9

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The problem of black money is not new to our country. Money generated via various ______ sources and the attempt to hide it from the government for the purpose of tax evasion has been a common practice here.

The problem of black money has given rise to a number of other issues in India. False information about the country’s _____ is among the major issues being faced due to black money. The government is completely dependent on the tax revenue and ______ of tax to accumulate black money has a major impact on the nation’s fiscal system. _____ from the impact, it has on the nation as a whole this also impacts the general public as it is the basis of social and economic disparity in the country.

The need to stop this practice must be sensitized. ______ the government is taking steps to eliminate this problem it cannot achieve success in this direction if the public doesn’t support.

Q. _____ from the impact, it has on the nation as a whole this also impacts the general public as it is the basis of social and economic disparity in the country.

Solution:

The correct option is option 3.
'Apart' will be used because it is used to show the further consequences of anything.

QUESTION: 10

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The problem of black money is not new to our country. Money generated via various ______ sources and the attempt to hide it from the government for the purpose of tax evasion has been a common practice here.

The problem of black money has given rise to a number of other issues in India. False information about the country’s _____ is among the major issues being faced due to black money. The government is completely dependent on the tax revenue and ______ of tax to accumulate black money has a major impact on the nation’s fiscal system. _____ from the impact, it has on the nation as a whole this also impacts the general public as it is the basis of social and economic disparity in the country.

The need to stop this practice must be sensitized. ______ the government is taking steps to eliminate this problem it cannot achieve success in this direction if the public doesn’t support.

Q. ______ the government is taking steps to eliminate this problem it cannot achieve success in this direction if the public doesn’t support.

Solution:

The correct option is option 1.
We will use option 1 because it denotes the role of the publicthat is needed along with that of the government.

QUESTION: 11

In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is similar in meaning of the given word and click the button corresponding to it.

Cavort

Solution:

Firstly, let us find the meaning of cavort- to dance and jump around with excitement.
Now find the meanings of the given options-
Caper- To dance in a playful manner.
Mope- To feel dejected
Sulk- To be in a bad temper.
Brood- To think about something making oneself sad.
Clearly, caper is most similar to cavort.
Therefore, option 1 is the correct answer.

QUESTION: 12

In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is similar in meaning of the given word and click the button corresponding to it.

Antithesis

Solution:

Firstly, let's find the meaning of antithesis- a person or a thing which is the exact opposite of someone or something else.
Now find the meanings of the given options-
Analogous- Comparable in certain aspects.
Obverse- The opposite of a fact or truth.
Congruent- Things which are identical in form.
Kindred- Similar in kind.
Clearly, obverse is most similar to antithesis.
Therefore, option 2 is the correct answer.

QUESTION: 13

Which word is most similar in meaning to the given word.

Imbue

Solution:

Divest means to disrobe and strip.
Deprive means to take something away.
Denude means to strip.
Permeate means spread throughout something.
Imbue means to inspire or permeate with a feeling or quality.
So, the word which is most similar to the word imbue is, permeate.

QUESTION: 14

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Squalid

Solution:

The word 'squalid' means 'filthy; inappropriate.' The meanings of the words are:
Filthy ⇒ dirty
Appropriate-⇒ suitable
Stark ⇒ severe or bare in appearance or outline.
Surly ⇒ ill tempered
Option 2 is thus the correct answer.

QUESTION: 15

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Slapdash

Solution:

The word 'slapdash' means 'done too hurriedly and carelessly.' The meanings of the words are:
Tactful ⇒ having or showing skill and sensitivity in dealing with others or with difficult issues.
Vital ⇒ essential
Punctilious ⇒ showing great attention to detail or correct behaviour
Unprecedented ⇒ never done or known before.
Option 3 is thus the correct answer.

QUESTION: 16

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Impetuous

Solution:

The word 'impetuous' means 'rash.' The meanings of the words are:
Speedy ⇒ rash
Tedious ⇒ too long, slow, or dull; tiresome or monotonous
Trenchant ⇒ assertive; forceful
Cautious ⇒ (of a person) careful to avoid potential problems or dangers
Option 4 is the correct answer.

QUESTION: 17

Below are some alternatives which may be used to improve the sentence by replacing the word in underline. 

Q. India expressed strong descent regarding the Palestinian diplomat sharing the stage with a global terrorist.

Solution:

Here the correct word is 'dissent'. It means disagreement whereas the word 'descent' means 'a downward slope'.
The meaning of other options:

Decent- conforming with generally accepted standards of respectable or moral behavior.

Decelerate- reduce or cause to reduce in speed.

Discreet- careful and prudent in one's speech or actions, especially in order to keep something confidential or to avoid embarrassment.
Thus, option 4 is the correct answer.  

QUESTION: 18

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. To escape from someone or something by trickery.

Solution:

Firstly, lets find the meanings of the given options-

Defy- To refuse to obey someone.
Succumb- To fail to resist pressure.

Evade- To escape from someone by using tricks.
Yield- To produce or generate something.

Clearly, evade best expresses the meaning of the above mentioned phrase. Therefore, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 19

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. Someone who is easily concerned about minor details.

Solution:

Firstly, lets find the meanings of the given options-

Pedantic- Someone who is extremely attentive to details.
Reprobate- A person who lacks principles.
Devious- A person who achieves something by being dishonest.
Deceitful- Someone who misleads others.

Clearly, pedantic best expresses the meaning of the above mentioned phrase. Therefore, option 1 is the correct answer. 

QUESTION: 20

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Put one’s ear in

Solution:

The idiom ‘put one’s ear in’ means to unnecessarily interfere and give unasked advice.
Eg - Please don’t put your ear in and leave me alone.
Hence, option 3 is correct.

QUESTION: 21

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Pass one’s lips

Solution:

The idiom ‘pass one’s lips’ means to reveal a secret.
Eg- She promised to keep it to herself but still those words passed her lips.
Hence, option 1 is the correct answer.

QUESTION: 22

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is ‘assassination’. The assiassination of someone is the planned and carefully carried out murder of someone powerful for a very specific motive – usually political or religious.
E.g. The assassination of 4 American presidents has happened while they were still in office.  

QUESTION: 23

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is ‘preferred’. To prefer means to give preference over, to lean towards or to like better or choose over something else.

E.g. Kara knew she was the preferred child of the 2 and so she took advantage of it.

QUESTION: 24

The question below consists of a set of labeled parts. Out of the options given, select the most logical order of the parts to form a coherent sentence.

A. there is an unwritten 
B. if the law allows us to, so long as 
C. contract between rival teams: 
D. you follow the same rules 
E. we will not do certain things even 

Solution:

Instead of ordering the entire sentence, it is easier to find connections between one or two parts and then eliminating the options.

A ends with the adjective 'unwritten', which means the next part must begin with a noun, which is associated with the adjective.

Out of the given parts, only C begins with a noun 'contract'.
So, AC is the correct order.

This is only shown by option 2, which gives the complete correct order: ACEBD
Therefore, the correct answer is option 2.

The sentence will be: There is an unwritten contract between rival teams: we will not do certain things even if the law allows us to, so long as you follow the same rules.

QUESTION: 25

The question below consists of a set of labeled parts. Out of the options given, select the most logical order of the parts to form a coherent sentence.

A. journalists to examine the difference
B. between newspapers with ombudsmen 
C. from a national survey of 
D. and those without it
E. he diligently used data 

Solution:

Instead of ordering the entire sentence, it is easier to find connections between one or two parts and then eliminating the options.

Looking at the parts, B talks about newspapers 'with' ombudsmen while D talks about those without 'it'.

This establishes a direct connection between them. BD is the correct order.

This is only shown by option 3, which gives the complete correct order: ECABD
Therefore, the correct answer is option 3.

The sentence will be: He diligently used data from a national survey of journalists to examine the difference between newspapers with ombudsmen and those without it.

QUESTION: 26

In the following question, one term is wrong in the given series. Identify the wrong term-

1 3 9 27 81 245 729

Solution:

1 × 3 = 3
3 × 3 = 9
9 × 3 = 27
27 × 3 = 81
81 × 3 = 243
243 × 3 = 729
Thus, the wrong term is 245.
Hence, the correct answer is 245.

QUESTION: 27

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Uttar Pradesh : Lucknow :: Madhya Pradesh : ?

Solution:

Here, 'Lucknow' is the capital of Uttar Pradesh,
Similarly,
'Bhopal' is the capital of Madhya Pradesh.
Hence, 'Bhopal' is the correct answer.

QUESTION: 28

The sum of present ages of A and B is 63 years. The ratio of their ages 3 years later will be 11 : 12. What is the present age (in years) of A?

Solution:

Let x years be the present age of A & y years be the present age of B.
Sum of present ages = 63 → x + y = 63 …. Equation (1)
Then, After 3 years
Age of A = x + 3
Age of B = y + 3
Ratio= x + 3/y + 3 = 11/12
By solving it we get:
12x -11y = -3 …… Equation (2)
By solving equation (1) and equation (2) we get:
x = 30 & y = 33.
Hence, the present age of A is 30 years.

QUESTION: 29

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

A3E, D6F, ?, J24H, M48I

Solution:

The pattern followed in the series is,


Hence, the missing term in the series is G12G.

QUESTION: 30

In a certain code language, '-' represents 'x', '÷' represents '+', '+' represents '÷' and 'x' represents '-'. Find out the answer to the following question.

19 ÷ 2 - 35 + 10 x 6 = ?

Solution:

The pattern followed here is;

Given equation : 19 ÷ 2 - 35 + 10 x 6 = ?
On replacing the symbol :
19 + 2 × 35 ÷ 10 - 6 = ?
→ 19 + 2 × 3.5 - 6
→ 19 + 7 - 6
→ 20
Hence, correct answer is ‘20’.

QUESTION: 31

In a certain code language ‘jell grin’ means ‘black bucket’, ‘gant pesl’ means ‘light blue’, ‘scalt jell’ means ‘plastic bucket’. Which of the following means ‘blue bucket’ in that code language?

Solution:


Clearly ‘blue bucket’ can be either ‘gant jell’ or ‘pesl jell’.

QUESTION: 32

In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?

36_12_16_6 = 99

Solution:

Using BODMAS rule,
1) ×, –, ÷ ⇒ 36 × 12 – 16 ÷ 6 = 429.33
2) +, ÷, – ⇒ 36 + 12 ÷ 16 – 6 = 30.75
3) +, –, ÷ ⇒ 36 + 12 – 16 ÷ 6 = 45.33
4) ÷, +, × ⇒ 36 ÷ 12 + 16 × 6 = 99
Hence, correct set of symbols is ‘÷, +, ×’.

QUESTION: 33

In the following question, a group of inter related words is given. Choose a word from the given alternatives, which is similar to the given words and hence belongs to the same group.

Shimla : Nainital : Gulmarg : ?

Solution:

Shimla, Nainital and Gulmarg are hill stations. Similarly, Dalhousie is also a hill station.
Hence, “Dalhousie” is the correct answer.

QUESTION: 34

In a certain code, ‘785’ means ‘lunch is over’, ‘school is over’ means ‘375’ and ‘lunch school’ means ‘38’. What number indicate the word ‘school’?

Solution:


Hence, the code number of ‘school’ is ‘3’.

QUESTION: 35

Which answer figure will complete the pattern in the following question figure?

Solution:


Hence, the answer is figure given in option 2.

QUESTION: 36

In the following question, select the word which can be formed using the letters of the given word.

ASSEMBLE

Solution:

Let’s check each option,
1) ABEAM → cannot be formed as there is only one ‘A’ in ASSEMBLE.
2) BLAST → cannot be formed as there is not ‘T’ in ASSEMBLE.
3) BLAME → can be formed as ASSEMBLE.
4) BLAZE → cannot be formed as there is no ‘Z’ in ASSEMBLE.
Hence, BLAME can be formed from word ASSEMBLE.

QUESTION: 37

In the following question, four pairs of images are given. Three are similar on the basis of the same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives.

Solution:

In each image-pair, the relationship is as follows,
In figure (1), both are vehicles.
In figure (2), both are fruits.
In figure (4), both are numbers.
Whereas in figure (3), the first figure is a table and the second figure is an animal,
Hence, figure (3) is the odd one out.

QUESTION: 38

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Solution:


Hence, the unfolded figure will be similar to option 3.

QUESTION: 39

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

All except wonderful relates to series of thoughts in person’s mind during sleep.
Hence, the answer is ‘Wonderful’.

QUESTION: 40

Which word will appear fourth when arranged in order of dictionary?
1. Dictation
2. Dictionary
3. Dimple
4. Dinner
5. Deputy

Solution:

The dictionary sequence is:
5. Deputy
3. Dictation
4. Dictionary
3. Dimple
4. Dinner
Thus, the fourth word will be Dimple.

QUESTION: 41

Khasim pointed towards Hari and said, “You are the one and only son of my maternal grandmother’s brother’s child”. What is relation between Hari and Khasim?

Solution:

From the given information,


We can draw following Family Tree from information given above:

Hence, Hari and Khasim Cousins.

QUESTION: 42

P and Q are brothers. P is the father of S. R is the only son of Q who is married to U. How is U related to S?

Solution:

Using the following notations, we can draw the family tree,


Hence, U is the aunt of S.

QUESTION: 43

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is:
In Row 1 → (5 + 2 + 3) × 2 = 10 × 2 = 20In Row 2 → (4 + 3 + 6) × 2 = 13 × 2 = 26
So, the same pattern will be followed:
In Row 3 → (2 + 3 + 4) × 2 = 9 × 2 = 18
Hence, the correct answer is 18.

QUESTION: 44

In questions select the one which is different from the other three responses.

Solution:

as all options are following same pattern as


JIG does not follow same pattern.
Hence, JIG is correct choice of option.

QUESTION: 45

How many triangles are there in the given figure?

Solution:


The triangles formed are:
ABC, GHC, EFC, ECI, FCI, CGJ, CHJ, ACD and BCD.
Thus, there are total 9 triangles formed.

QUESTION: 46

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Result
2. Learn
3. Exam
4. Revise
5. Study

Solution:

The sequence goes as:
Study → Learn → Revise → Exam → Result
Hence, ‘5, 2, 4, 3, 1’ is the correct sequence.

QUESTION: 47

Which of the following jumbled word is an astrology sign?

RUAUST (word to be jumbled)

Solution:

‘TAURUS’ is an astrology sign obtained by jumbling ‘RUAUST’.
Hence, the answer is ‘Taurus’.

QUESTION: 48

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the right image of the given figure? 

Solution:


Hence, the mirror image of the question figure will be similar to option 1.

QUESTION: 49

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

PEN : OCK :: SUN : ?

Solution:

The logic here is as follows,
P – 1 = O
E – 2 = C
N – 3 = K
Similarly,
S – 1 = R
U – 2 = S
N – 3 = K
Thus SUN is related to RSK.

QUESTION: 50

If ‘Square’ represents ‘Lady’, ‘Circle’ represents ‘Doctor’ and ‘Rectangle’ represents ‘Married’, then which alphabet represents ‘married ladies but not doctor’?

Solution:

Since the alphabet ‘E’ is enclosed by a square and rectangle but not a circle, so ‘E’ represents ‘married ladies but not doctor’.


Hence, ‘E’ is the correct answer.

QUESTION: 51

Which of the following number will leave a remainder of 3 when divided by 5?

Solution:

A number with unit digit of either 0 or 5, is exactly divided by 5
Hence, if the number leaves a remainder of 3 when divided by 5, then its unit digit will be either (0 + 3) = 3 or (5 + 3) = 8,
∴ The number 144308 will leave a remainder of 3 when divided by 5

QUESTION: 52

A sum of Rs. 1750 is divided into two parts such that the interest on the first part at 8% simple interest per annum and that on the other part at 6% simple interest per annum are equal. The interest on each part is?

Solution:

Let the principal be P1 and P2,
When simple interest is same,
P1 ∶ P2 = 1/r1t∶ 1/r2t[where r and t are the rate and time period]
⇒ P1 ∶ P2 = 6 ∶ 8
⇒ P= 6/14 × 1750 = Rs. 750
⇒ P= 8/14 × 1750 = Rs. 1000
∴ Interest = 750 × 8/100 × 1 = Rs. 60

QUESTION: 53

A two digit number is 4 times the sum and 3 times the product of its digit. Find the number.

Solution:

Let the number be ‘xy’,
A two digit number is 4 times the sum of and 3 times the product of its digit,
⇒ 10x + y = 4(x + y)       ----(1)
⇒ 10x + y = 3xy       ----(2)
From equation 1 and 2,
⇒ x = 2 and y = 4
∴ The number is 24.

QUESTION: 54

What number must be reduced from 9, 15, 18, 12 so that they become proportionate to one another?

Solution:

Let x be the value which must be reduced from 9, 15, 18, 12 to make them proportional

⇒ (9 – k) (12 – k) = (15 – k) (18 – k)
⇒ k2 – 21k + 108 = k2 – 33k + 270
⇒ 12k = 162
⇒ k = 13.5

Hence, 13.5 must be reduced from 9, 15, 18, 12 so, that they become proportional to one another.

QUESTION: 55

The average age of four members of a family is 32 years. If the age of a guest is included, then the average age has increased by 12.5%. What is the age of the guest?

Solution:

The average age of four members of a family is 32 years,
⇒ Sum of age of 4 members of a family = 32 × 4 = 128 years

If the age of a guest is included, then the average age has increased by 12.5%,
⇒ Average age of 5 persons = 32 × 112.5/100 = 36 years
⇒ Sum of age of 5 persons = 36 × 5 = 180 years
∴ Age of guest = 180 – 128 = 52 years

QUESTION: 56

A mixture of 45 liters contain milk and water in the ratio 7 ∶ 3. How much water should be added to it so that the ratio of milk and water becomes 3 ∶ 7?

Solution:


Only water is added, so quantity of milk in initial and final mixture must remain same,

⇒ Initial quantity, 30 units = 45 liters
⇒ 1 unit = 1.5 liters
⇒ Final quantity, 70 units = 105 liters
∴ 60 liters water should be added.

QUESTION: 57

By selling a pencil for Rs. 76, there is a profit of 52%, if it is sold for Rs. 75, then the profit percent would be:

Solution:

Let the cost price of the pencil be 100x,
By selling a pencil for Rs. 76, there is a profit of 52%,
⇒ 152x = 76
⇒ x = 0.50
⇒ Cost Price = Rs. 50
Now it is sold for Rs. 75
∴ Profit percentage = 25/50 × 100 = 50%

QUESTION: 58

A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price by using a false weight and thus gains 25%. For weighing a kilogram, he uses a weight of:

Solution:

Let us assume the dealer purchases 1000gm at Rs. 1000
Let the dealer purchases N gm at Rs. 1000
Gain percentage = 25%
Then,
⇒ 25 = [(1000 - N)/N] × 100
⇒ N = 4000 - 4N
⇒ N = 800
∴ He uses weight of 800 gm.

QUESTION: 59

A solid cylinder has a total surface area of 231 cm2, its curved surface area is 2/3 of the total surface area. What is the volume of the cylinder?

Solution:

Let the radius and height of the cylinder be r and h respectively,
Total surface area = 231 cm2,
⇒ 2πr(r + h) = 231      ----(1)
Curved surface area is 2/3 of the total surface area,
⇒ 2πrh = 2/3 × 2πr(r + h)
⇒ h = 2r      ----(2)
From equation 1 and 2,
⇒ h = 7 cm and r = 7/2 cm
∴ Volume of Cylinder = πr2h = 539/2 cm3

QUESTION: 60

Solution:


QUESTION: 61

What is the value of 

Solution:


⇒ 15 + 4.2
⇒ 19.2

QUESTION: 62

If (a + b) = 60 and (a – b) = 12, find the value of ab.

Solution:

a + b = 60      ---- (1)
a – b = 12      ---- (2)
From equation (1) and (2)
a = 36 and b = 24
⇒ ab = 36 × 24 = 864

QUESTION: 63

Two trains are moving in the same direction at a speed of 38 km/hr and 92 km/hr, their lengths are 400 m and 350 m respectively. What is the time taken (in seconds) by the faster train to cross the slower train?

Solution:

As two trains are running in the same direction,
⇒ Relative speed = 92 – 38 = 54 km/hr = 15 m/s
⇒ Time = Distance/Speed
⇒ Time = 750/15 = 50 seconds

QUESTION: 64

If A ∶ B = 1 ∶ 2, B ∶ C = 3 ∶ 4, C ∶ D = 6 ∶ 9, D ∶ E = 12 ∶ 16, then A ∶ B ∶ C ∶ D ∶ E is?

Solution:

A ∶ B = 1 ∶ 2, B ∶ C = 3 ∶ 4,
⇒ A ∶ B ∶ C = 3 ∶ 6 ∶ 8
C ∶ D = 6 ∶ 9 = 2 ∶ 3,
⇒ A ∶ B ∶ C ∶ D = 3 ∶ 6 ∶ 8 ∶ 12
D ∶ E = 12 ∶ 16,
⇒ A ∶ B ∶ C ∶ D = 3 ∶ 6 ∶ 8 ∶ 12 ∶ 16

QUESTION: 65

A man donate 30% of his wealth in charity and rest he wills to his family. What percent of the wealth donated in charity does the family get?

Solution:

Let man’s wealth be 100x,
He donates 30% of his wealth in charity,
⇒ Amount goes in charity = 30x
⇒ Remaining = 70x which he wills to his family
∴ Required percentage = 70/30 × 100 = 233.33%

QUESTION: 66

What value should come in place of ‘?’ in the following question?

(3 + 1)(32 + 1)(34 + 1)(38 + 1)(316 + 1) = ?

Solution:

(3 + 1)(3+ 1) (3+ 1) (3+ 1) (316 + 1) = ?
⇒ ? = [(3 – 1) (3 + 1) (3+ 1) (3+ 1) (3+ 1) (316 + 1)] / (3 – 1)
⇒ ? = [(32 – 1) (3+ 1) (3+ 1) (3+ 1) (316 + 1)] /2
⇒ ? = [(34 – 1) (3+ 1) (3+ 1) (316 + 1)] /2
⇒ ? = [(38 – 1) (3+ 1) (316 + 1)] /2
⇒ ? = [(316 – 1) (316 + 1)] /2
⇒ ? = (332 – 1) /2

QUESTION: 67

After giving 20% discount on an article there is a profit of 20%. What will be the profit percentage when no discount is given?

Solution:

Let the CP of the article = Rs. 100

Profit = 20%
⇒ SP = Rs. 120
Discount given on MP = 20%
⇒ SP = 80% of MP = 120
MP = Rs. 150
When no discount is given,
SP = Rs. 150
∴ Profit = 50%

QUESTION: 68

Two pipes A and B can fill a tank in 20 hours and 24 hours respectively, if the two pipes opened at 5 am in the morning, then at what time the pipe A should be closed to completely fill the tank exactly at 5 in the evening?

Solution:

Two pipes A and B can fill a tank in 20 hours and 24 hours respectively,
Let total work be 120 units,
As B worked for all the time,
⇒ Work done by B in 12 hours = 120/24 × 12 = 60 units
Remaining work was done by A,
⇒ A would take 60 × 20/120 hours = 10 hours
∴ A should be closed at 3 pm.

QUESTION: 69

L.C.M of 64, 80 and 121 is .....

Solution:

For L.C.M,
Factors of 64 = 8 × 8 = 26
Factors of 80 = 10 × 8 = 5 × 2 × 23 = 24, 5
Factors of 121 = 11 × 11 = 112
∴ L.C.M(64, 80, 121) = 26 × 5 × 112 = 38720

QUESTION: 70

A reduction of 25% in the price of apples would enable a purchaser to get 2 kg apples more for Rs. 180. Find the original price of apples.

Solution:

Let the price of apples be Rs. x per kg,
⇒ Number of apples purchased for 180 initially = 180/x
⇒ Reduced price = Rs. 3x/4
⇒ Number of apples purchased now = 240/x

A reduction of 25% in the price of apples would enable a purchaser to get 2 kg apples more,
⇒ 240/x – 180/x = 2
⇒ x = 30
∴ Original price of apples = Rs. 30

QUESTION: 71

Two cars are running towards each other at speeds of 65 km/hr and 50.2 km/hr. Find their relative speed.

Solution:

When two bodies are moving towards each other, i.e., in opposite directions, their relative speed is the sum of their individual speeds
⇒ Relative speed = 65 + 50.2 = 115.2 km/hr.
∴ Relative speed = 115.2 × 5/18 = 32 m/sec.

QUESTION: 72

Directions: The pie chart given below shows the number of students who like the 6 given colors. The total number of students is 900.

Q. What is the ratio of number of students who like violet colour to the number of students who like blue and yellow colour?

Solution:

The number of students who like violet colour = 900 × 72/360 = 180

The number of students who like blue colour = 900 × 18/360 = 45

The number of students who like yellow colour = 900 × 36/360 = 90
Ratio = 180/135 = 4/3
Ratio = 4 ∶ 3

QUESTION: 73

Directions: The pie chart given below shows the number of students who like the 6 given colors. The total number of students is 900.

Q. What is the total number of students who like pink, red and blue colour?

Solution:

Total number of student who like pink colour = 900 × 90/360 = 225

Total number of student who like red colour = 900 × 72/360 = 180

The number of students who like blue colour = 900 × 18/360 = 45

Total number of students = 225 + 180 + 45 = 450

QUESTION: 74

Directions: The pie chart given below shows the number of students who like the 6 given colors. The total number of students is 900.

Q. What is the difference between the number of students who like blue colour and those who like red colour?

Solution:

The number of students who like blue colour = 900 × 18/360 = 45

The number of students who like red colour = 900 × 72/360 = 180
Difference = 180 - 45 = 135

QUESTION: 75

Directions: The pie chart given below shows the number of students who like the 6 given colors. The total number of students is 900.

Q. What is the average number of students who like blue, green and yellow colour?

Solution:

The number of students who like blue colour = 900 × 18/360 = 45

The number of students who like green colour = 900 × 72/360 = 180

The number of students who like yellow colour = 900 × 36/360 = 90

Average number of student = (45 + 180 + 90)/3 = 315/3 = 105

QUESTION: 76

Which of the following planets rotates clockwise?

Solution:
  • All Planets in our solar system rotates counterclockwise i.e. West to East except for Venus and Uranus.
  • Both Venus and Uranus Rotates Clockwise i.e. East to West direction

​NOTE: The order of the planets, starting from nearest to the sun in the solar system is Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune

QUESTION: 77

Electrons in an atom are ________.

Solution:

QUESTION: 78

What is the range of pH Scale?

Solution:
  • pH scale ranges from 0 to 14.
  • A pH value of 7 is considered neutral, example - water.
  • pH value > 7 is Basic
  • pH value < 7 is Acidic
QUESTION: 79

Which among the following is a Noble Gas?

Solution:
  • Noble gases are those gases which don’t react with any other element. They are also known as inert gases. They are found in the 18thgroup in the periodic table.
  • The six noble gases are Helium (He), Neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe) and Radon (Rn).
QUESTION: 80

What is the scientific name of Lion?

Solution:

Trick to Remember: As the name is suggesting "Leo". It is the scientific name of Lion.

QUESTION: 81

Who is known as the father of evolution?

Solution:

QUESTION: 82

The instrument to measure Blood Pressure is called ________.

Solution:

QUESTION: 83

________ is known as the Frontier Gandhi.

Solution:
  • Khan Abdul Gaffar Khan was called “Frontier Gandhi” by Amir Chand Bombwal.
  • He was also nicknamed as Bacha Khan.
  • He was a Muslim leader known for his non-violent nature. He started “Khudai Khidmatgars” also called Redshirts.
  • He was the first foreigner to receive Bharat Ratna (1987). He was also nominated for Noble peace prize in 1985.
QUESTION: 84

Who is known as the father of communal electorate in India?

Solution:

Lord Minto: He is known as the father of communal electorate in India because he introduced communal election in 1909 (Indian Councils act, 1909) where the Muslims were given separate electorate.

Lord Curzon: He is responsible for Partition in Bengal in 1905.

Lord Mountbatten: He was the last Viceroy of India. He was also the first Governor General Of independent India.

Lord Ripon: He is known as the father of local self govt in India. He also repealed the Controversial Vernacular Press act of 1878 which was passed by Lord Lytton

QUESTION: 85

Battle of Tarain was fought between _____________.

Solution:

QUESTION: 86

In which of the following countries is the Taklamakan Desert located?

Solution:

QUESTION: 87

Which among these is not a greenhouse gas?

Solution:
  • A greenhouse gas is a gas that absorbs and emits radiant energy within the thermal infrared range.
  • Greenhouse gases cause the greenhouse effect.
  • Major greenhouse gases are as follows:
  • Water Vapour
  • Carbon dioxide
  • Methane
  • Nitrous oxide
  • Ozone
  • Chlorofluorocarbons (CFCs)
  • Hydrofluorocarbons (HFCs)
  • Carbon Monoxide (CO) is poisonous gas. It is not a greenhouse gas. 
  • Carbon monoxide (CO) is not considered a direct greenhouse gas, because it does not absorb InfraRed energy strongly enough. 
  • Trick to remember geenhouse gases
    Omegleing mascara tomorrow
    Tricky word gas
    O Ozone (O3)
    Me Methane (CH4)
    Na Nitrous Oxide (N2O)
    Kal Chloro-fluoro Carbon (CFCs)
    Of carbon dioxide (CO2)
    Water burning
QUESTION: 88

In which of the following houses is the Money bill introduced?

Solution:
  • Money bill is defined in article 110 of the constitution of India.
  • It can be introduced in the Lower houses only i.e Lok Sabha and Vidhan Sabha.
  • A Money Bill can be introduced by a minister only. It cannot be introduced in Rajya Sabha or Vidhan Parishad.
  • Rajya Sabha can delay the money bill up to 14 days.
  • Note: Money bill can be introduced in both the Central government(Lok sabha) and state government(lower house) in case of a bicameral legislature.
  • The following states have bicameral legistlature:Andhra Pradesh, Telangana, Bihar, Jammu-Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh(Jack Ma Tells AP UP Bhi KAbab)
QUESTION: 89

Which among the following states was formed earliest?

Solution:

Andhra Pradesh was formed in the year 1953 after splitting the Telugu speaking people from the Madras state.

QUESTION: 90

In which of the following states is a folk dance “Kalbelia” performed?

Solution:

QUESTION: 91

In which of the following countries is Maori Tribe is found?

Solution:
  • Maori tribe is found in New Zealand.
  • They are famous for their unique tattoos, they make up 15% of the New Zealand’s population.
  • They settled in New Zealand between 1250 and 1300. They developed their own cultural language and they have a famous Maori art form.
QUESTION: 92

Mother India was written by _________.

Solution:

QUESTION: 93

Who is the Youngest Recipient of Bharat Ratna?

Solution:
  • Sachin Tendulkar: He is an Indian Cricket Player. He is the youngest recipient of Bharat Ratna (Age 40). He received the Bharat Ratna in the Year 2016.
  • C. Rajagopalachari: He was the first Recipient of Bharat Ratna (1954)
  • Mahatma Gandhi: He had never received Bharat Ratna
  • Jawaharlal Nehru: He received Bharat Ratna in the Year 1955.
QUESTION: 94

Which of the following country hosted BRICS 2018 Summit?

Solution:
  • BRICS is a ground of five countries i.e Brazil, Russia, India, China and South Africa.
  • It was formed in the year 2010.
  • The first summit of BRICS was held in Sanya, China (2011)
  • The '2018' BRICS summit was held in Johannesburg, South Africa.
QUESTION: 95

Who is the current Governor of RBI?

Solution:
  • Shaktikanta Das: He is the current Governor of RBI. He took office on 12th December 2018.
  • Raghuram Rajan: He was the former governor of RBI from 4 September 2013 to 4 September 2016.
  • Y.V Reddy: He was the former governor of RBI from 6 September 2003 to 5 September 2008.
  • Urjit Patel: He was the former governor of RBI  from 4 September 2016 to 11 December 2018.
QUESTION: 96

Who is the current Prime Minister of China?

Solution:
  • Li Keqiang is the 7th and current Prime Minister of China (2013 – Present)
  • Xi Jinping is the current President of China (2013 – present)
  • Li Peng: He was the 4th PM of China (1987 – 1998)
  • Zhou Enlai: First Prime Minister of China (1949 – 1976)
QUESTION: 97

Which 5 year plan is also known as Mahalanobis Plan?

Solution:

  • Prasanta Chandra Mahalanobis was an Indian scientist and applied statistician.
  • He is best remembered for the Mahalanobis distance, a statistical measure, and for being one of the members of the first Planning Commission of free India.
QUESTION: 98

Who is the chairman of 15th Finance commission?

Solution:

QUESTION: 99

Who invented Safety Pin?

Solution:

QUESTION: 100

What is the maximum limit of Land for farmers to receive benefit of Pradhan Mantri Kisan Yojana?

Solution:
  • PM KISAN Scheme was announced in the Budget of 2019.
  • Under this scheme, all the farmers having agricultural land below 2 Hectare will receive Rs 6000 annually in 3 instalments in every four months.
  • It is a Central Sector Scheme and hence it will be fully funded by the central government.